«هواناوها، در سطح دریا می‌خزند و همین خزش را در ساحل هم می‌توانند انجام دهند. به تازگی در سازمان نیروی دریایی این امكان هم ایجاد شده كه هواناوها بتوانند در جریان یك عملیات، مأموریت‌های آفندی نیز اجرا كنند؛ زیرا این هواناوها به تجهیزات پیشرفته روز تجهیز شده‌اند.»

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، روزی كه برای انجام یك گفت وگو به ستاد نیروی دریایی رفته بودیم، نام یكی از مدیریت ها توجهم را جلب كرد: مدیریت هوادریا. بعد كه بیشتر راجع به فعالیت های این مدیریت پرسیدیم، معلوم شد كه تا چه اندازه توجه به موضوع هوادریا مورد غفلت واقع شده است. آن قدر بس كه هیچ یگان دریایی به مأموریتی اعزام نخواهد شد؛ مگر با حمایت هوادریا. اما برای پی بردن به اینكه مفهوم هواگرد در یك یگان دریایی چیست، باید متوجه این حقیقت بود كه هر شناور دریایی، همچنان كه سطح را می پیماید، باید امكانی برای پایش آسمانش نیز داشته باشد.

ناخدایكم خلبان رضا اسماعیلیان فرمانده «هوادریا»ی نیروى دریایى است، او برای روشن شدن مفهوم هوادریا در نیروی دریایی این گونه توضیح می‌دهد: هوادریا یگان پروازی نیروی دریایی است و حضورش به خاطر ضرورتی است كه اجرای موفقیت آمیز مأموریت های نیروی دریایی – در آب های برون مرزی و یا درون مرزی- به آن وابسته است.

هوادریا خود از سامانه پیچید های برخوردار است كه اعضایش را به شدت به هم مرتبط كرده است. برای نمونه هواپیماهای گشت و شناسایی، هواپیماهای مسافرتی و یا بالگردهای دریایی، نظیر بالگردهای «آر. اچ» و... دریك همكاری بی بدیل، اهداف نیروی دریایی را دنبال می‌كنند.

مأموریت‌های گشت و شناسایی بیشتر از طریق هواپیماهای موسوم به «فرندشیپ» انجام می‌شود. یكی از موفقیت‌های هوادریا در احیای موفقیت آمیز ماموریت مین‌روبی تعریف شده است. بر این اساس، مطالعاتی صورت گرفت که در نهایت موضوع مین‌روبی توسط بالگرد در دریا احیا شد. کمترین حسن این شیوه مین‌روبی دوری از سطح خطر است؛ خطر انفجار مین كه طبیعتاً اگر در سطح صورت بگیرد، مرگبار خواهد بود. این شیوه، اثرِ هنرمندی متخصصان نیروی دریایی است كه اینگونه به بار نشسته است.

ناخدا اسماعیلیان برای آشكار شدن اهمیت مأموریت هوادریا به شرح دورانی می‌پردازد كه اساساً موضوع هوای دریا مورد توجه قرار گرفت؛ او می‌گوید: باید متوجه بود كه مأموریت اصلی نیروی دریایی در دریا انجام می‌شود؛ چه زیر سطح دریا و چه بر فراز دریا. به عبارت روشن‌تر، وقتی عملیاتی در دریا صورت می‌گیرد، باید توانمندی تا آن میزان وجود داشته باشد كه به حمایت از جریان این عملیات قادر باشد. اهمیت توجه به هوای دریا از همین‌جا معلوم می‌شود.

و بعد از نقش آفرینی هوادریا در دوران دفاع مقدس این‌گونه یاد می‌كند: هوادریا در جریان دفاع مقدس، كارنامه بسیار موفقی از خود به یادگار گذاشت؛ یك نمونه‌اش در عملیات شكست حصر آبادان اتفاق افتاد؛ آن زمان كه بالگردهای آر. اچ هوادریا بخش اعظم شكست حصر آبادان را رقم زد. در حقیقت، هوادریا با اعزام و انتقال موفق نیروها به آبادان و یا خارج كردن مجروحان – و حتی خانواد ه‌ها – از جزیره آبادان، چنان شرایطی را ایجاد كرد كه اجرای موفق عملیات شكست حصر آبادان با مانعی مواجه نشود.

این باعث شد كه یك پشتیبانی جانانه و مستقیم از نیروها صورت بگیرد و به این ترتیب، مردم هم به نتیجه عملیات و درمجموع به فرجام پیروزمندانه عملیات دل بستند. این یكی از مقوله‌های مهمی است كه در كارنامه هوادریا ثبت است.

نقش یگان هوادریا در دوران دفاع مقدس

ناخدا اسماعیلیان اضافه می‌كند: به طور یقین در هر منطقه‌ای كه ساحل و دریا با هم تلاقی دارد، آنجاست كه اهمیت مأموریت هوا دریا آشكار می‌شود؛ چنان‌كه درباره عملیات شكست حصر آبادان این موضوع مصداق دارد.

یك عملیات دریایی، به یگان هوایی، به یگان سطحی و یگان زیرسطحی نیازمند است. اهمیت هوادریا در دوره جنگ بیشتر به چشم آمد و همین باعث شد نگاه‌ها به آن معطوف شود. نیروی دریایی وقتی جنگ را تجربه كرد، كاركردهای هوادریا هم بیشتر نمایان شد. برای نمونه، در جریان عملیات مروارید كه طی سه مرحله انجام شد، هوادریا نقش بارزی ایفا كرد. باید زمانی را در نظر آورد كه درعملیات شهید صفری – مرحله نخست عملیات مروارید – گروهی از افراد عملیات ویژه به سكوهای البكر و الامیه اعزام شدند. بازگرداندن آنان جز از طریق بالگرد میسر نبود كه داستانش مفصل و مشخص است.

فرمانده هوادریای نیروی دریایی در ادامه گفتگوی خود با مجله صف به اهمیت تربیت خلبانان هوادریا و تفاوت‌های تربیت خلبان برای یك واحد دریایی در مقایسه با خلبانی كه پروازش بر فراز زمین صورت می‌گیرد، اشاره می‌كند: «موضوع تربیت خلبان برای واحدهای دریایی تا پیش از انقلاب در خارج از كشور انجام می‌شد، ولی بعد از انقلاب به شكل تأثیرگذاری این موضوع مورد توجه قرار گرفت؛ به گونه‌ای كه مدتی نپایید كه این فرآیند تربیت خلبان بومی شد و هم اكنون نیروی دریایی، خود خلبان‌های هواناوهایش را آموزش می‌دهد. مقدمات آموزش خلبانان هواپیماها با نیروی هوایی است و از آن به بعد یك رشته از آموزش‌ها را نیروی دریایی برگزار می كند. خلبانان بالگردهایمان را هم از طریق مركز تربیت خلبان شهید وطن‌پور كه در اصفهان مستقر است، تأمین می‌كنیم.»

انواع بالگردهای موجود در یگان هوادریا

فرمانده هوادریای نیروی دریایی، خود، آموزش دیده مركز شهید وطن‌پور است؛ مركزی كه خلبان‌های بالگردهای نیروی زمینی را تربیت می‌كند. شماری از دانشجویان دانشگاه نوشهر به عنوان خلبان انتخاب می‌شوند و بعد برای ادامه آموزش به مركز شهید وطن‌پور اعزام می‌شوند. وقتی خلبان از این مركز دانش‌آموخته شد، به یگان مبدأ خود –نیروی دریایی – بازمی‌گردد. تازه باید سبك‌ها و مهارت‌های پرواز بر فراز دریا را بیاموزد كه بسیار متفاوت از پرواز بر فراز زمین است. بالگردهای «آر. اچ»، «اس. اچ» و «ای. بی» در نیروی دریایی هر یك مأموریتی خاص به عهده دارند: آر. ا چ‌ها مخصوص مین‌روبی هستند و اس. اچ‌ها به بالگردهای «ضد زیردریایی» متصف هستند و سرانجام بالگردهای ای. بی، برای ضد سطحی‌ها در نظر گرفته شده‌اند.



ناخدا اسماعیلیان فرآیند آموزش خلبان‌های نیروی دریایی را از آن هنگام كه از مركز آموزش شهید وطن‌پور فارغ التحصیل می‌شوند، به مجله صف این‌گونه شرح می‌كند: خلبانان، بر اساس نیاز تقسیم می‌شوند و با شیوه‌های پرواز بر فراز دریا آشنا می‌شوند. توانایی‌ها و قابلیت‌هایی كه خلبان بالگرد دریایی دارد، توانمندی‌هایی متفاوت است. برای نمونه، بالگرد اگر در سطح با مشكل فنی مواجه شود، مكانی را انتخاب كرده، فرود می‌آید، اما در دریا این امكان نیست و یا بسیار محدود است. بنابراین می‌طلبد كه تجهیزات دیگری روی این بالگرد تعبیه شده باشد و خلبان هم با نوع استفاده از این تجهیزات آشنا باشد. تفاوت دیگر، آن است كه بالگردهای دریایی از دو موتور برخوردار هستند كه برای احتمال ایجاد مشكل در دریا تعبیه شده‌اند. بالگردهای اس. اچ نیروی دریایی، در موقع اشكال تبدیل به یك قایق می‌شوند و روی دریا می‌نشینند و این امكان تا آنجا ادامه پیدا می‌كند كه رفع مشكل بشود

فرمانده هوادریای نیروی دریایی می‌گوید: اهمیت این موضوع از نظر راهبردی آن است كه این‌ها بخشی از فرآیند یك عملیات دریایی به حساب می‌آیند كه باید با دقت نظر خاصی آموزش‌ها را فرا بگیرند. همان‌گونه كه گفتم، وقتی یك شناور به مأموریتی اعزام می‌شود، باید از موضوع فضا و حمایتی كه از این سو دارد، فارغ بال باشد. حتی زیر سطحی‌ها هم از این حمایت بی‌نیاز نیستند.

اجرای عملیات های جدید توسط هاورکرافت ها

توجه به فراز و فرودهای پرنده‌های این مدیریت هم جالب است. ناخدا اسماعیلیان در اینباره می‌گوید: بالگردها، بخشی از تجهیزات یك ناو به شمار می‌آیند و برخی از ناوها مجهز به امكان فرود و برخاست بالگرد هستند و چنانكه می‌دانید، در ناو جماران هم كه اثر هنرمندی نیروی دریایی است، این امكان تعبیه شده است. درباره هواپیماها هم امكان فرود برخاستشان از طریق نزدیكترین جزیره به مكان اجرای مأموریت انجام می‌شود؛ زیرا زیرساخت‌های نوار پرواز در همه جزایر ایجاد شده و این امكان وجود دارد كه هواپیماهای ما از این جزایر موضوع فرود و برخاست را انجام دهند.

وی می‌گوید: «هواناوها، در سطح دریا می‌خزند و همین خزش را در ساحل هم می‌توانند انجام دهند. به تازگی در سازمان نیروی دریایی این امكان هم ایجاد شده كه هواناوها بتوانند در جریان یك عملیات، مأموریت‌های آفندی نیز اجرا كنند؛ زیرا این هواناوها به تجهیزات پیشرفته روز تجهیز شده‌اند.»

در زمینه تأمین هواناوهای نیروی دریایی، سازمان‌های صنعتی غیرنظامی هم وارد فعالیت شده و در جهت عملیاتی نگاه داشتن هواناوها كمك می‌كنند. این هواناوها مأموریتشان عارض بر نیروی دریایی نیست و بخشی اصلی از كل یك عملیات به شمار می‌روند. هواناوها، چنانكه در عملیات حصر آبادان نشان دادند، بخش جدایی ناپذیر یك عملیات به شمار می‌آیند. اینكه با كمك گرفتن از بخش صنعتی كشور، هواناوها می‌توانند مأموریت آفندی هم اجرا كنند، حاكی از پیشرفت روبه جلوی این مدیریت در نیروی دریایی است.

هدف نخستین نیروی دریایی در موضوع هواناوها و تجهیزاتش، «خودکفایی» تعیین شده است. از آن جهت كه این تجهیزات مادام كه به‌طور كامل اثرِ تحقیق و پژوهشگری متخصصان بومی نباشد، به مجرد آسیب دیدگی هر قطعه باز موضوع نیازمندی به خارج به چشم می‌آید. ناخدا اسماعیلیان می‌گوید كه نیروی دریایی به همین سمت حركت كرده و اخباری كه از موفقیت‌های روز به روز نیروی دریایی به گوش می‌رسد، ناظر بر همین موضوع است.

نقش بالگردها در عملیاتهای نداجا در دریاهای آزاد

بالگردهایی كه تحت امر فرماندهی هوادریای نیروی دریایی به انجام مأموریت می‌پردازند، با موضوع اعزام ناوگروه‌ها به آب‌های دور بیگانه نیستند. بخشی از مأموریت این بالگردها در حمایت از ناوهایی كه به این آب‌ها اعزام می‌شوند، عینیت می‌یابد؛ ناوگروه‌هایی كه هم‌اكنون 28 مأموریت را با كمال موفقیت آغاز كرده، به پایان رسانیده‌اند.

فرمانده هوادریای نیروی دریایی بخشی از این موفقیت‌ها را باز می‌شمارد: «بالگردها در انجام مأموریت ناوگروه‌ها به منزله یك اهرم تأثیرگذار هستند. پیش آمده است كه بالگردهای ما پس از شناسایی، مانع از دستیابی دزدان دریایی به اهدافشان شده‌اند؛ زیرا فضای تحرك یك بالگرد بسیار گسترده است؛ یعنی با یك ساعت پرواز می‌توان – دست‌كم – شعاع صد مایلی از ناو را واپایش كرد.»



پیشینه اعزام بالگردها به مأموریت آب‌های دور – كه دیر زمانی است انجام می‌شود – از همان اعزام اولین ناوگروه آغاز شده و تا به امروز ادامه یافته است. بالگردها – از نمونه‌های گوناگونش – به عنوان بخشی از فرآیند مأموریت تحت امر مجموعه ناو قرار می‌گیرند كه هدایتش بر عهده فرمانده ناو است.

به عبارت روشن‌تر، هر گاه كه فرمانده ناو تشخیص دهد، راجع به موضوع در - مثلاً- 60 مایلی ناو شناسایی و تحقیق صورت گیرد، آنگاه پس از صدور دستور، این بالگرد است كه به منطقه مورد نظر اعزام و نتیجه شناسایی‌ها را به اطلاع می‌رساند. این بالگردها، در صورت نیاز می‌توانند به صورت آفندی – البته با دستور فرمانده - نیز عمل كنند؛ زیرا بالگردها مجهز به موشك هستند.

بالگرد، علاوه بر آفند پدافند هم می‌كند. ناخدا اسماعیلیان در پایان این مصاحبه تاکید کرد: بالگرد با شناور، به دو هزار كیلومتر دورتر از آب‌های سرزمینی اعزام می‌شود. آنچه آشكار است، وظیفه اصلی‌اش –در صورت نیاز – آفند است، اما تحقیقاً ناو ما در آن آب‌های دور از طریق هیچ كشوری تحت حمله قرار نمی‌گیرد، ولی كاركردهای پدافندی این بالگرد هنگامی است كه بخواهند از آب‌های سرزمین دفاع كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • مهدی ۰۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    تو دنیایی که بیشتر مردم دنیا عقلشون به چشون هست کمی کار تبلیغاتی هم بد نیست.. منظورم عکس آخری هست این سربازای بی گناه از نظر استتار ( هماهنگی رنگ لباس با رنگ سایر تجهیزات) که در حد خیار شور از نظر تجهیزات هم حتی دو تا دونه خشاب هم دارن با خودشون حمل نمی کنند حداقل وقتی می خواین از نیروی های نظامی عکس خبری بگیرین یه دو تا لباس قشنگ یه دوتا تجهیزات الکی بدین تحویلشون کسی که اگه اونور دنیا عکس سربازای ما رو میبینه یکم کیف کنه..والله به خدا
  • ضد انقلاب ۰۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    من گشنمه این جنگنده و موشک تیتر تفنگ ها رو بفروشین برای ملت چند ماه عذا بخرین...بعدش هم خدا بزرگه
  • یه نفر ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    کاملا درسته
  • ۰۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    باشه می فروشیم ،مملکتو می دیم دست امریکا ،اونا هم از ته مونده ی مک دونالشون یکم میندازن جلوت
  • ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    آقای ضد انقلاب! مشکل شما با فروش این ناوها حل نمیشه. وقتی این ناوها رو فروختن که تو و امثال تو کوفت بریزین تو شکم همیشه گشنه تون بعد دشمن میاد خونه ت رو میگیره ولی تو هنوز گشنه ای. مطمئنم اونوقت اول ناموست رو میفروشی بعد وطنت رو تا همچنان سیر بمانی! ولی نه کشور مثل تو احمق نیست که برای سیر کردن شکم بی شرفهایی مصل تو این چیزها رو بفروشه! کشور برای حفظ شرف میلیونها آدم با شرف دیگه که حضرن قطره قطره خونشون رو بدن تا این ناوها از کار نیافتن و نون شکم تو نشن با اقتدار بیشترشون هم میکنه!
  • ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    بابا این همه به قول معروف با روسها میانه مون خوبه از اون بالگرد های. خوشگل مشکلشون میخریدین ,والا این ها دیگه خیلی قدیمین هرچی رنگ و..کنی فایده نداره,الان عراق تازگی هاچن ده تا آورده انصافا عالین پدر القاعده باهاشون در آورده, اگه میگین نمی فروشن چرا با هاشون رفقیم وپهباد بهشون کادو میدیم!
  • محمد و زهرا ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    سلام اگر امروز ما عزت داریم بخاطر خون شهداست و اگر در آینده فرزندان ما عزت خواهند داشت بخاطر مجاهدت های بی دریغ صالحان و مومنانی است که جانشان کف دستشونه. این عزت بدون سلاح و دست خالی ایجاد نمی شه. اگر سیر باشیم و عزت نداشته باشیم مرگ با ذلت خواهیم داشت.
  • معین ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    ضد انقلابی دیگه ما برا ضد انقلاب ها موشک نمی فروشیم وگرنه اونها ما رو بعد فروش موشک ها می فروشند
  • محمد ناصر ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    مضحکه دست اجنبی. بی شرم چرا دروغ میگویی. تو اینقدر خوردی که از پرخوری، رودل کردی. انشاالله بیشتر از اینها از جمهوری اسلامی رودست بخوری که بتّرکی.
  • reza ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    الان این رنگ استتار مربوط به چه جاهایی میشه دقیقا؟؟ فک کنم واسه جاهاییه که گل بنفش داره!
  • مهدی ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    تو اگه خیلی گرسنه هستی پولی رو که خرج اینترنت کردی میدادی شکم بی صاحبتو سیر میکردی
  • مانی ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    مهدی عزیز این عکس مال قدیم هس به این لباس ها ir گفته میشد که از سال 90 منسوخ شدن و لباس های فعلی که به پیکسلی معروف هستن رنگش هماهنگی بیشتری با سایر تجهیزات دارد
  • مانی ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    یه زمانی بزرگترین یگان هواناو جهان رو ایران داشت
  • محمدرضا ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    همیشه برام سؤال بوده که اگر یک تیر به پایین هاورکرافت بخوره، چی میشه؟ یعنی آیا باد از اونجا خارج میشه و پنچر میشه؟ اگر این طوریه که هاورکرافت به درد عملیان نظامی نمی خوره! کسی اگر میدونه توضیح بده لطفا! راستی؛ ماه ربیع بر همه مبارک(:
  • تیریپ ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اینجا استتار مهم نبوده.می خواستند تیریپشون ست باشه.
  • ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اتفاقا ایران با روسیه و چین حسابی خرابه...روسها طلاهای ایران رو هم مثل چین که پول نفت ما رو بلاک کرده پست نمیده
  • نصیر ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    گرسنه های مشناسم که نه کامپیوتر دارن نه اینترنت دارن نه می دونه مشرق نیوز کجاست نه خبر آنلاین.... نه حتی رنگ کامپیوتر و اینترنت و میز و صندلی رو دیدن اونها کودکان کار هستن و گرسنه های واقعی هستن کار می کنن هیچ ندارن ولی هیچ وقت نمی گن ما گدا هستیم گرسنه ایم برعکس شکم پرستان حریص دنیا طلب که از همه بیشتر خوردن بعد توی سایت های اینترنتی می نویسن ما گشنه ایم..
  • ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    کلا به خاطر تحریم های اعمالی هیچ کشوری اجازه فروش ادوات نظامی را به ایران را نداره متاسفانه... ایراد نداره خودمون میسازیم
  • dar30 ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    هر کس میاد این دنیا دهن داره، دهن دار هم واسه خوردن میاد، چه بفروشی بخوری چه بخری بخوری،چه فرقی میکنه؟ بعضی ها یاد گرفتن چه سیر چه گرسنه فحش بدن شما فحش نده،حتی اگه حرف راست هم بزنی،با فحش اجرش رو ضایع میکنی
  • من ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اون وخ چه زمانی بوده؟ لابد زمان داریوش سوم هخامنشی!
  • ناشناس ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    ایران خودش سازنده هواناو هست و هواناوها هم به تجهیزات تهاجمی مجهز شده اند و به اندازه نیازش هم هواناو داره
  • ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    1 0
    نه عزیزم هاور کرافت اینطوری نیست که با یه تیر بادش خالی شه و مثلا سوراخ بشه... در اصل زیر اون لاستیک تویوب مانند کلا خالیه تا هوا بتونه خارج بشه و اصطلاحا هاور بکنه(یعنی نیرویی تولید کنه هم اندازه ی وزن هاورکرافت واسه غلبه بر جاذبه) و اون لاستیک برای هدفمند کردن و بهتر استفاده کردن از هوای تولید شده توسط توربوفن هاست.. حالا اگه تیر بخوره در اصل کیفیت کار و بازده میاد پایین که واسه اینکار یکم دورموتورشو بیشتر می کنن تا اون کم بازدهی از بین بره.. فک کنم تونسته باشم تقریبا توضیح بدم...
  • ۰۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    تو پولی رو که بهت دادن تا بیای اینجا و مشرق رو تخریب کنی میتونی باهاش 7پشتتو سیر کنی نگران نباش
  • هدا ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    آره واقعا راست می گی بدبختا گوشه خیابونا با اون چهره های معصوم....از همه گرسنه تر هستن ولی هیچ صدایی ازشون نمیاد
  • کارشناس دریایی ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    دوست خوبم اون قسمت پائین هاورکرافت درست مثل دامن عمل میکنه و موجب میشه که هاور کرافت بقول معروف هاور کنه و در صورت اصابت گلوله لطمه ای نمیبینه و لطمه ای به توان عملیاتی آن وارد نمیشود
  • کارشناس دریایی ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    دوست گرامی این هلیکوپترها ، هلیکوپتر دریایی هستند که این رنگ استتار را دارند
  • م ص ر ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    مهدی جان.... باید بودی و تریپ سربازا و پلیس عراق رو میدید.... اوففففففففففف اصلا اینا خدای ژست و تریپ الکی هستن...نزدیک کربلا یه سرباز دیدم که دست به سینه وایستاده بود و صف زائرا از کنارش رد میشدن... کل هیکلشو جمع میکردی با تجهیزات 35 کیلو نمیشد ولی عینک دودی زده بود و دست به سینه، خنجر و غلافش روی سینه نصب کرده بود و اونطرف سینه هم بیسیم و کلاه کج روی شونه و یوزی روی دوش و از این کلت کلفتا!! و چند مدل نارنجک و جلیقه ضد گلوله و کوله پشتی و کلی تجهیزات خفن...ما که مردیم از خنده...از بس لاغر مردنی بود... یعنی دماغشو میگرفتم خفه میشد طفلکی...
  • مهدی ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    م ص ر عزیز دقیقا منم از همین کفری می شم که بعضی از کشوری حتی توانایی ساختن یک فشنگ هم ندارند ولی جوری تبلیغات می کنند انگار جز بهترین ارتش های جهان هستند نمونه اش هم افغانستان و عربستان و عراق و .. ما که صفر تا صد و خودمون می سازیم من که تا حالا ندیدم حتی تو یه رزمایش یه لباس کاملا ست یا تجهیزات درست و حسابی دست کسی باشه در جواب بنده خدای عزیز لباس ها پیکسلی که فرمودید رو من هم دیدم ولی برای یگان های عمل کننده در در یا و خشکی باید لباس ها با هم فرق کنه مثل ارتش آمریکا که نیروی در یایی از لباس پیکسلی آبی پرنگ و کم رنگ استفاده میکنه ولی تو ایران فقط یک طرح جدید میاد برای تمام مناطق استفاده میشه حتی کلاه آهنی ، کوله پوشتی یا غیره هم هیچ فرقی نمی کنه... متاسفانه از این دست مسائل زیاده : رنگ استتار بالگرد ها ، هواپیما ها و ...
  • حجت ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۵
    0 0
    1. در زمان رژیم گذشته ما اگه اول نبودیم دوم بودیم. 2. ما هواناو تو این سایز هنوز تولید نمی کنیم.
  • ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۶
    0 0
    جناب مشرق نیوز انتشار نظرات یه مشت ضد انقلاب که کارشون منتشر کردن همین اسپم ها و سم پاشی ها در سایت ها هست ارزشی نداره خود من می تونم به یک پست صدتا مثبت یا منفی بدم و کلی اسپم بزنم.....

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس