کد خبر 279102
تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۷

حرمسرا در دربار پادشاهان ایران از دوره هخامنشی تا اواخر دوره قاجاریه کم و بیش متداول بوده است.

به گزارش مشرق به نقل از باشگاه خبرنگاران، با آغاز دوره قاجاریه، آغامحمدخان باوجود خواجه‌بودن حرمخانه‌ای تشکیل داد. برادرزاده‌اش فتحعلی‌شاه نیز حرمسرایی بزرگ ایجاد کرده و زنانی را از مناطق مختلف ایران به آنجا آورده بود. محمدشاه حرمسرای کوچکی داشت و در آنجا چند زن عقدی و شمار معدودی زنان صیغه‌ای وی به سر می‌بردند، اما حکایت حرمسرای ناصرالدین‌شاه داستانی دیگر است و شهره عام و خاص.

وی حرمسرایی عریض و طویل برای خود ساخت که وصف آن در تاریخ‌ها و سفرنامه‌های آن دوره آمده است. به سخن عین‌السلطنه 112 زن‌ عقدی و صیغه‌ای داشت که به همراه نوکر و کلفت‌ها بیش از 2000 نفر بودند. البته این رقم جای شگفتی نیست، چرا که اعتمادالسلطنه ذیل رویدادهای دوشنبه سلخ ربیع‌الثانی سال 1302 هـ.ق یک دهه پیش از قتل وی چنین گزارش می‌دهد: «بندگان همایون بعد از ماه صفر تاکنون، سه دختر صیغه کردند». شاهنشاه ایران با چنین شرایطی شاید حق داشت پادشاهان دیگری را که ساده و بدون این قیود و دستگاه‏ها زندگی می‏کردند به دیده تحقیر بنگرد. چنان که‏ در سفر نخست خود به فرنگستان هنگامی که دریافت ویلهلم اول،امپراتور آلمان یک زن بیشتر ندارد و ملکه اگوستا را به او معرفی کردند، گفت: عجب! امپراتور آلمان یک زن بیشتر ندارد آن‏هم به این پیری؟

با قتل ناصرالدین‌شاه و ورود حرمسرای شاه جدید، زنان «شاه شهید» باید حرمخانه را تخلیه می‌کردند. بنابراین آنان را روز ششم محرم 1313 هـ . ق. پیش از پایان عده‌شان از اندرون بیرون کردند. گروهی با الاغ کرایه، دسته‌ای با تراموا، شماری پیاده و برخی نیز با کالسکه بیرون رفتند. مردم هم دسته‌دسته و گروه گروه در خیابان ایستاده بودند و تماشا می‏کردند. هر کس به خود وعده می‏داد و یکی را انتخاب می‌کرد. این زن‌ها که سایه آنها را آسمان نمی‏دید و در وقت بیرون‌آمدن صدای «دور شو کور شو پس برو» گوش عالم را کر می‏کرد به این حال بیرون می‏رفتند و دل مردم به حال آنها می‌سوخت. آنها در تمام کوچه‌ها و محلات شهر پراکنده شدند. بعضی‌ها که جا و مکان نداشتند به خانه‏ های دختران ناصرالدین‌شاه و اقوام دور خود پناه بردند.

به سخن عین‌السلطنه «هیچ صحبتی در آن روزها بیشتر از این صحبت رواج نداشت. هر دو نفر آدمی که در جایی نشسته بودند از این موضوع صحبت می‌کردند. طوری صحبت آنها شیوع دارد که بالاتر از صحبت قتل شاه در این ایام است‏. 50 سال سلطنت ناصرالدین‌شاه و 70 سال عمر او به جمع‌‌آوری و تربیت اینها صرف شد و حقیقت از هر‌جهت در این کار استاد بود و مثل او احدی در این کار قوه و قدرت نداشت.»

در زمان مظفرالدین‌شاه حرمسرا محدودتر شد و با روی کار آمدن محمدعلی‌شاه بساط حرمخانه تقریبا برچیده شد؛ چرا که وی جز ملکه جهان، مادر ولیعهد احمد میرزا همسر دیگری نداشت و از ترس وی همسر دیگری برنگزید. پسرش احمدشاه نیز اگرچه چندین همسر داشت، اما حرمسرا تشکیل نداد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۲
    0 0
    خاکی بر سراین ملت شد از این خاندان و پاچه خوارانشان که تا ابد جبران نمی شود .و فقط باید از ان عبرت گرفت.
  • راحیل ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۲
    0 0
    واقعا خاک دو دستی تو سرشون به جای مملکت داری زن باره بودن خیلی حماقته! همون بهتر که کشور از شرشون خلاص شد.
  • آزی بین ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۲
    0 0
    نه به اون شوری شور ون به این بی نمکی
  • محسن ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۲
    0 0
    اين مطلب با قرينه هاي موجود و نصوص تاريخي در تضاد است اين زنها نوعا داراي ملك و املاك و حسب و نسب كافي بودند و در ضمن شاه بعدي موظف بود به انها توجه كند زيرا اولا مادر ناتني او بودند و ثانيا مردم در برابر اين موضوع واكنش منفي نشان مي دادند ضمنا فتحعلي شاه داراي 156 زن بود كه داراي موقعيت اجتماعي بودند و ثبت شدند و بماند آنهايي كه اسم و رسمي نداشتند در ناسخ التواريخ نام تمام اين زنها با موقعيتشان ذكر شده است
  • محمد ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۲
    0 0
    50 درصد مردای ایرانی دنبال این چیز های هستن اگه امکانات مادی داشته باشند ، پنهانی و اگر نه خانه های .... ، خودم یه مردم و یا کلی مرد در روز سروکله می زنم ، 50 درصد بقیه هم واقعا در منزل تامین هستن و یا مشغل فکری به قدری دارن که مغزشون دنبال این چیزا نمی ره - باید طرز فکرکردن به زندگی رو درست کرد تا مملکت پیشرفت کنه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس