بر اساس بیانیه اداره امنیت ملی هسته‏ای آمریکا، آخرین آزمایش هسته‏ای این کشور در ماه فوریه 2014 تایید شده است. در دسامبر 2012 نیز امریکا یک نمونه از نسل جدید سلاح‏های هسته‏ای خود را در صحرای نوادا آزمایش نمود.

گروه بین‌الملل مشرق - خط مشی امریکا در رابطه کسب و توسعه ابزارهای تضمین سلطه بر جهان، نیازمند اثبات نیست. امروزه افکار عمومی جهانی با سیاست‏ها و کنش‏های این کشور علیه صلح و امنیت بین‏المللی از یک سو و نقش این کشور در ادعای تامین صلح و امنیت از سوی دیگر آشنا هستند. اما متاسفانه ملتها نتوانسته‏اند مطالبات خود برای متحول نمودن نظام مدیریت امور بین‏المللی و جهانی مبتنی بر معادلات قدرتها را عینیت بخشند و نظامی جدید را بر پایه منافع همگانی و اولویت بشریت استوار سازند. توسعه سلاحهای کشتارجمعی در امریکا از جمله مواردی است که جامعه بین‏المللی را به همفکری جدی و یافتن راه حل‏هائی برای رهانیدن صلح و امنیت جهانی از تهدیدهای این سیاست‏های امریکائی فرا می‏خواند.

تیشه آمریکا به ریشه نظام حقوقی بین‌المللی با آزمایش هسته‌ای
محل انجام یکی از آزمایش‌های زیرزمینی هسته‌ای آمریکا در سال 1992

بر اساس بیانیه اداره امنیت ملی هسته‏ای آمریکا، آخرین آزمایش هسته‏ای این کشور در ماه فوریه 2014 تایید شده است. در دسامبر 2012 نیز امریکا یک نمونه از نسل جدید سلاح‏های هسته‏ای خود را در صحرای نوادا آزمایش نمود. پس از آن، دو سال صرف برنامه­ریزی و تولید سلاح هسته‏ای جدید شد و آزمایش جدید 2014 بمب بی 61 توسط آزمایشگاههای ملی لوس آلاموس و ساندیا، یکی از خروجی‏ها و محصولات این برنامه بوده است. این کشور با استناد به تهدیدهای جدید جهانی علیه امنیت امریکا، تلاش نموده تا این اقدام را توجیه نماید؛ اقدامی که ناقض آشکار موازین بین‏المللی ناظر بر صلح و امنیت بین‏المللی است. پرسش اینست که آیا امریکا با ادعای تامین امنیت ملی می‏تواند صلح و امنیت بین‏المللی و موازین ناظر بر آنرا زیر پا بگذارد؟

1- تعهد امریکا به منع آزمایش هسته‏ای جدید

معاهده عدم گسترش سلاحهای هسته‏ای (ان.پی.تی.) یعنی همان معاهده ای که امریکائیها علیه سایر کشورها به صورت مکرر استناد کرده‏اند، متضمن تعهداتی است که این کشور را از آزمایش هسته‏ای باز می‏دارد. اما استمرار برنامه آزمایش‏های هسته‏ای تسلیحاتی در این کشور با مدیریت پنتاگون و همکاری‏های فنی وزارت انرژی نشان می‏دهد که هنگامی که منافع ملی این کشور مطرح است، برای این معاهده ارزشی قائل نیستند و و از آن تنها به عنوان ابزاری علیه سایر دولتها بهره می‏گیرند.

تیشه آمریکا به ریشه نظام حقوقی بین‌المللی با آزمایش هسته‌ای

یکی از آزمایش‌های هسته‌ای آمریکا در صحرای نوادا در سال 1957

بر اساس ماده 6 این معاهده: «دولتهای عضو متعهد می‌شوند به منظور توقف مسابقه سلاح‌های هسته‌ای و خلع سلاح هسته‌ای و انعقاد پیمانی جهت خلع سلاح کامل و عمومی تحت نظارت دقیق و مؤثر بین­المللی، مذاکرات را با حسن نیت و در اسرع وقت آغاز و پیگیری نمایند». دیوان بین‏المللی دادگستری که عالی­ترین مرجع قضائی در جهان و یکی از ارکان ششگانه اصلی سازمان ملل متحد محسوب می‏شود - در سال 1996 و به رغم تلاش‏های امریکا و حقوقدانان و قضات امریکائی، اعلام کرد که تعهدات ناشی از ماده فوق الذکر، «تعهد به نتیجه» هستند. یعنی امریکا باید با حسن نیت نسبت به انعقاد کنوانسیون خلع سلاح هسته‏ای برخورد کند و این کنوانسیون حتماً باید محقق شود. اما این کشور هرگز به این تعهد عمل نکرده و مدام در فرایند تحقق آن مانع­تراشی کرده است.

به واقع، امریکا به رغم تعهدات ماده 6 معاهده عدم گسترش سلاحهای هسته‏ای، نه تنها نسبت به فریز سلاحهای هسته‏ای از تاریخ انعقاد و اجرای این معاهده اقدام نکرده بلکه مدام به توسعه ذخایر خود و تولید نسلهای جدید این سلاحها پرداخته است.

در اسناد هسته‏ای دوره اوباما نیز این تعهد به صورت مکرر مطرح شده که این کشور قصد آزمایش هسته‏ای جدید و یا ساخت سلاح جدید در این زمینه را نداشته و آزمایشها تنها در خصوص ایمن سازی ذخایر موجود خواهند بود. اما در عمل، آزمایش‏های هسته‏ای آشکار هر دوسال یکبار این کشور و ماهیت آنها در خصوص توسعه نسلهای جدید این تسلیحات، برخلاف ادعاهای مذکور بوده‏اند.

2- 45 سال آزمایش هسته‏ای متخلفانه امریکا

امریکا نه تنها به تعهدات ان.پی.تی. برای محدودسازی سلاحهای هسته‏ای موجود در دهه 1960 و حرکت تدریجی به سمت نابودسازی همه ذخایر خود وقعی ننهاده بلکه مدام به توسعه این ذخایر از جهات کمی و کیفی پرداخته و نسلهای جدیدی از سلاحهای هسته‏ای را تولید کرده است.

تیشه آمریکا به ریشه نظام حقوقی بین‌المللی با آزمایش هسته‌ای جدید

آزمایش هسته‌ای آمریکا در اقیانوس آرام در سال 1954

بر اساس اطلاعاتی که حتی از سوی مجامع امریکائی مطرح شده است، این کشور بعد از پذیرش تعهدات بین‏المللی معاهده ان.پی.تی. تا کنون که خود این کشور طرح اصلی آن بوده است، بیش از 100 آزمایش هسته‏ای در ابعاد مختلف (در زیر زمین، دریاها و اقیانوس‏ها و همچنین در سطح زمین) را به منظور تولید سلاحهای جدید انجام داده است. این تعداد، علاوه بر 1000 آزمایش و تستی است که در آزمایشگاههای پیشرفته هسته‏ای این کشور در ساندیا، لوس آلاموس و نظایر آن با استفاده از فناوری شبیه سازی رایانه ای به عمل آمده است.

3- رویکرد یک بام و دو هوا در قبال منع جامع آزمایش هسته‏ای

معاهده منع جامع آزمایشهای هسته‏ای (سی تی بی تی) را امریکائیها با حدت و شدت طراحی کردند و البته پس از نهائی شدن، خود از تصویب آن خودداری نمودند. در زمان ریاست جمهوری کلینتون، کنگره به تصویب این معاهده رای منفی داد. زیرا آنها این معاهده بین‏المللی را مانع ادامه آزمایش‏های هسته‏ای این کشور و سبب بسته شدن آزمایشگاههای هسته‏ای در نوادا می‏دانستند. اوباما مدعی است که دولت وی مدافع این معاهده بوده و به زودی زمینه‏های تصویب این سند را فراهم می‏کند. این مواضع به منظور مجاب کردن سایر کشورها با خودداری از آزمایش هسته‏ای اتخاذ شده است. این در حالیست که طی دو دوره ریاست جمهوری وی نه تنها هیچ اقدامی در این زمینه به عمل نیامده و حتی لایحه آن هم توسط دولت تهیه نشده بلکه پنتاگون و نهادهای تحت مدیریت دولت اوباما، به ادامه برنامه آزمایش‏های تسلیحاتی هسته‏ای جدید مورد حایت دولت جرج بوش پسر پرداخته‏اند.

رفتار امریکا در عرصه آزمایش‏های هسته‏ای، از جهات دیگر نیز بسیار قابل تامل است. امریکائیها در شرایطی که به توسعه نسلهای جدید سلاحهای کشتارجمعی از جمله هسته‏ای می‏پردازند و رسماً نیز این اقدامات را تائید و اعلام می‏نمایند، اقدامات متعارف سایر دولتها در زمینه سلاحهای متعارف را مورد انتقاد قرار می‏دهند. به عنوان نمونه، این کشور با گستاخی غیرقابل وصف، به آزمایش‏های موشکی متعارف کشورمان واکنش نشان می‏دهد ولی آزمایش سلاحهای نامتعارف خود را به عنوان حق آمادگی واکنش به تهدیدات جدید جهانی می‏شمارد.

براستی این تهدیدهای جدید جهانی از چه نوع و دارای چه درجه ای از اهمیت هستند که توسعه سلاحهای هسته‏ای جدید در امریکا را توجیه نمایند؟

4- غیرواقعی بودن ادعاهای اوباما دائر بر خط مشی «تغییر» سیاست هسته‏ای امریکا

توسعه سلاحهای هسته‏ای و نسل‏های جدید این سلاحها، نشان دهنده غیرواقعی بودن ادعای دولت این کشور دائر بر «جهان عاری از سلاح هسته‏ای» است. هرچه زمان بیشتر می‏گذرد، نادرستی و ساختگی بودن ادعاهای اوباما در زمینه «تغییر سیاست هسته‏ای» این کشور واضح تر می‏شود. در حالی که راهبردهای امنیت ملی 2010 دولت اوباما و به ویژه سند مرور وضعیت هسته‏ای این کشور و حتی سند 2013 استقرار سلاحهای هسته‏ای و سند راهبرد نظامی 2013 به نوعی مدعی تقلیل ارزش راهبردی سلاح هسته‏ای در دکترین امنیتی این کشور بوده‏اند، اما تحولات و طرز عمل این کشور نشان می‏دهد که این اسناد، عمدتاً اعلامی و به قصد فریب دادن افکار عمومی جهان تدوین شده‏اند و مبنای عمل واقعی پنتاگون و وزارت انرژی این کشور، چیزی دیگر یعنی توسعه توانمندیهای تسلیحاتی هسته‏ای این کشور و وجود خط مشی رقابت با روسیه و چین در این زمینه همانند دوره‏های زمان جنگ سرد است.

جمع بندی: پرسش‏هائی برای تامل جهانیان

براستی برای کشوری که خود سازنده نخستین سلاح هسته‏ای در جهان است و اکنون نیز بیشترین ذخایر این سلاح را داراست و همه ساله بودجه عظیمی را معادل بودجه عمومی دهها کشور به تولید و آزمایش سلاحهای هسته‏ای جدید اختصاص می‏دهد، چگونه می‏تواند نقش ناجی جهان را ایفا کند؟ امریکا با این سابقه و پرونده که همراه با کاربرد و آزمایش عملی این سلاحها علیه شهرها و غیرنظامیان ژاپن بوده است، چگونه می‏تواند علیه کشوری که دهها سال تحت نظارت بین‏المللی قرار داشته و هیچ گاه انحرافی از برنامه هسته‏ای صلح امیز آن احراز نشده، تضمین عدم انحراف در ماهیت این برنامه را ادعا کند؟

آیا زمان آن فرانرسیده است که امریکا به مسیر صداقت و آنچه نیاز جهان به امنیت است، گام بردارد؟

آیا در این عصر اطلاعات و روشنگری پسامدرن، زمان آن نیست که جامعه بین‏المللی و به ویژه افکار عمومی جهان چشم خود را به حقیقت دوخته و از جهان ساختگی مبتنی بر تصور امنیت زائی امریکا رها شود؟

حقوق بین‏الملل اگر به دور از ادعاها، به منافع بشریت و آن چیزی خدمت کند که کرامت انسانی قلمداد می­شود، باید جهت گیری قدرت محور حاکم بر نظام بین‏المللی را که به این روندهای ناگوار منتهی شده و خواهند شد، دگرگون نموده و "منافع بشریت" را به جای "منافع قدرتها" بنشاند. در این زمینه، ملتها هستند که قادرند با گذار از معادلات قدرت و باشگاههای حافظ آن، نظامی نوین و مبتنی بر انسانیت و منافع جمعی را برسازی نموده و سازمان دهند.

پیشنهادها: در کنار اقدامات سیاسی و دیپلماتیک و همچنین توسعه و تجمیع ظرفیت‏های افکار عمومی جهانی و اراده‏های سیاسی دولتها علیه تهدیدات ناشی از آزمایش‏های هسته‏ای بر صلح و امنیت بین‏المللی، می‏توان به موارد زیر توجه نمود:

الف- اقدام مناسب از مجرای شورای امنیت

شورای امنیت در قطعنامه‏های متعدد، آزمایش سلاح هسته‏ای را اقدامی علیه صلح و امنیت بین‏المللی شمرده است. اگر این شورا در موضع خود ثابت قدم بوده و تصمیم مذکور را با انگیزه‏های سیاسی اتخاذ نکرده باشد، باید همین رویه در مورد امریکائیها نیز اعمال کند. بر این اساس، شورای امنیت در این خصوص باید واکنش مناسب داده و چنین اقدامی را تهدید علیه صلح و امنیت بین‏المللی بشمارد. البته در عمل، سلطه امریکا بر شورای امنیت و داشتن حق وتو امکان مذکور را نمی‏دهد اما حتی صرف پیشنهاد یک قطعنامه در این زمینه از سوی سایر اعضای دائم شورا و یا اعضای غیردائم نیز تاثیر روانی خود را خواهد داشت. ضمن اینکه در این موارد، مجمع عمومی ملل متحد می‏تواند بر اساس قطعنامه اتحاد برای صلح، به عنوان جایگزین شورای امنیت اقدام کند.

ب- اقدام ترتیبات منطقه ای با اولویت چنبش عدم تعهد

اقدامات سازمان و ترتیبات منطقه ای از جمله جنبش عدم تعهد را باید در این موارد بسیار مهم تلقی نمود. ترکیب این جنبش و گستردگی جمعیتی و عددی آنها در جامعه بین‏المللی می‏تواند تاثیر سیاسی و بسترسازی حقوقی لازم در این عرصه را به نمایش بگذارد. اما با گذشت چند روز از انتشار خبر آزمایش هسته ای جدید امریکا، هنوز ظرفیت ترتیبات منطقه ای از جمله جنبش عدم تعهد در این خصوص به ویژه اعتراض و محکوم نمودن آن، به فعلیت درنیامده است.

گفتنی است استفاده از این ظرفیت ها در شرایطی که کشورمان ریاست دوره ای جنبش را برعهده دارد، هیچ گونه مغایرتی با سیاست خارجی تعاملی و اعتدالی نداشته بلکه پشتیبان و قدرت ساز در عرصه های مذاکراتی عمل خواهد کرد.

ج- توسعه حمایت از معاهدات خلع سلاح هسته‏ای در مجمع عمومی

پیشنهاد می‏شود که ج.ا.ایران ضمن استفاده از فضای بین‏المللی موجود به ویژه پیش نویس کنوانسیون جامع منع سلاحهای هسته‏ای و همچنین کنوانسیون خلع سلاح هسته‏ای، به توسعه و تکثیر اسناد بین‏المللی منع کننده آزمایش‏های هسته‏ای امریکا بپردازد. در این زمینه، بین‏المللی کردن اسناد مربوط به عنوان مظاهر رویه بین‏المللی، قابل استناد خواهد بود.

د- درخواست نظر مشورتی از دیوان بین‏المللی دادگستری

درخواست ارائه نظر مشورتی از دیوان بین‏المللی دادگستری در خصوص تاثیر آزمایش‏های هسته‏ای (امریکا) بر عدم اجرای تعهدات ناشی از ماده 6 معاهده عدم گسترش سلاحهای هسته‏ای (تعهد به خلع سلاح هسته‏ای) نیز از ظرفیت پیگیری بین‏المللی مناسب برخوردار است.


دکتر نادر ساعد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    رب العالمین نگهدارت باشه فرهاد رهبر
  • ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    شما تندروهای متوهم متهجر اسلام گرا هیچی نمی فهمید اینکه امریکا یا اسراییل یا عربستان یا فرانسه انگلیس ترکیه روسیه چین و... بمب اتم داشته باشن باید القاعده و حماس یا رژیم بنیاد گرای ایران که به دنبال محو حداقل 50 کشور غربی جهان هست بعلاوه اسراییل هم باید بمب اتمی داشته باشه؟؟؟ نه خیر نظر امریکا فرمانده آزاد زمین و جامعه بین اللمللی ایران چون تروریستی هست حق نداره غنی سازی صلح آمیز که هیچ موشک که هیچ حتی یک فروند قایق و فشنگ داشته باشه
  • ناشناس ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    متهجر اشتباهه مجيدجان كم سواد. (متحجر) درسته
  • مهدی90085 ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    جالبه ما شدیم تروریست اینا شدن منجی تمام دنیا!!!!!!!!!!!!
  • حجت ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    مشرق جان به جای گذاشتن پیام این افراد شماره مرکز مشاوره براشون بذار ثواب داره به خدا.
  • ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    تحلیل حضرتعالی مانند سوادتان آبکی و سطحی است.
  • toosi ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    جالبه این تیم مذاکره کننده ما! اینقدر سرشون به امتیاز دادن گرمه وترسو تشریف دارن که تو مذاکراتشون این ازمایش بمب اتمی امریکا رو گوشزد نکردن .در جواب ناشناس واپسگرا بزدل میگم که اخه کم سواد تعداد جنگ های به وجود امده در جهان توسط کدام کشور صورت گرفته. فکر کنم خودت رو به خواب زدی ونشه بیدارت کرد!!
  • ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    آیا نشانه یا دلیلی بر انجام آزمایش انفجاری هسته ای دارید؟ لینک بدید ممنون می شم!
  • حسین ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    وزارت خارجه و رسانه‌های انگلیسی‌ زبان ما یه وقت خدایی نکرده محکوم نکنن و راجع به اون برنامه نسازن!!!
  • ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    دمشون گرم باحال بود چه قارچ اتمی خوشگلی درست شده.
  • ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    ایران به دنبال محو حداقل 50 کشور جهان هست یا آمریکا که طرح خاورمیانه بزرگ رو داده؟ کشور دیکتاتور عربستان که حامی تروریست های منطقه ازجمله القاعده است یا ترکیه که ناتو در اونجا حضور داره چرا باید بمب اتم داشته باشند؟ آمریا چرا بمب اتم هاش رو به روز میکنه؟ رژیم صهیونیستی همین الا بیشتر از 200 تا موشک اتمی داره آمریکا فرمانده آزاد زمین؟؟؟؟؟؟؟ همین آمریکا تنها استفاده کننده بمب اتم در دنیاست که فاجعه انسانی آفریده رژیم بنیادگرای ایران؟؟؟؟؟ به چه بنیادی ایران گرایش دارد؟ آمریکا به هیچ بنیادی گرایش ندارد؟
  • سینا ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    آمریکایی ها در عرق و افغانستان الان بیشتر از 10 ساله دارن چه غلطی میکنن؟ چرا میزان کشت تریاک در افغانستان چند برابر شده؟ آمریکا چرا به صورت غیر قانونی بدون این که پرونده عراق رو به شورای امنیت ببره به عراق حمله کرد؟ رژیم صهیونیستی به چه حکمی زمین های فلسطینیان رو همین الان داره غصب میکنه؟ آمریکا چرا از تروریست های منطقه به ویژه در سوریه حمایت علنی میکنه؟
  • سیدالحسینی ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    نه سازش نه تسلیم نبردباآمریکا....به فرموده رئیس جمهورشهیدمان محمد.علی رجائی نبردواقعی ماوقتی آغازمی شودکه گلوله های ماتمام شود...
  • ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    ما تروریستیم؟؟!! ما طالبان رو بوجود آوردیم؟ ما از صدام حسین حمایت کردیم؟! ما از تمام رژیم های دیکتاتور و مرتجع منطقه حمایت میکنیم؟ ما از اسرائیل آدمکش و بنیاد گرا( به قول شما!!) حمایت میکنیم؟ ما از تروریست های سوریه حمایت میکنیم و به آنها اسلحه میدیم؟ ما از بمب اتمی بر ضد مردم غیر نظامی استفاده کردیم؟؟ ما هواپیمای غیر نظامی آمریکا رو هدف قرار دادیم؟؟ ما برای حفظ منافع نفتی خودمان در آمریکا کودتا کردیم؟؟ ما تنها کار تروریستی که کردیم این بود که از حزب الله و حماس حمایت کردیم; مردمی که در مقابل تجاوزات رژیم اسرائیل به کشورشون مقاومت کردند... بی حساب حرف زدن درست نیست... باید روی واقعیات حرف زد نه توهمات....
  • احمد ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    دیگه برو بخواب فردا مدرسه ات دیر نشه برو بابا جا برو خودتو قاطی بزرگترا نکن .
  • سینا ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    آمریکایی ها در عرق و افغانستان الان بیشتر از 10 ساله دارن چه غلطی میکنن؟ چرا میزان کشت تریاک در افغانستان چند برابر شده؟ آمریکا چرا به صورت غیر قانونی بدون این که پرونده عراق رو به شورای امنیت ببره به عراق حمله کرد؟ رژیم صهیونیستی به چه حکمی زمین های فلسطینیان رو همین الان داره غصب میکنه؟ آمریکا چرا از تروریست های منطقه به ویژه در سوریه حمایت علنی میکنه؟
  • ۲۲:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    بخواب کوچولو! خوابت دیر شده قاطی کردی! هی بهت گفتم اینقدر فیلم های مزخرف هالیوودی نبین و بازی های کامپیوتری انجام نده رو مخت تأثیر منفی میذاره!
  • ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    باید یه ... بفرستیم اونجا تا یکی یکی توانایی های هسته ایشون را تعلیق و نابود کنه! بلکه از رکود هم در بیان و چرخ صنعتشون هم بچرخه!
  • ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    تروریست خودت و ارباب های آمریکایی و صهیونیست تون هست
  • ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    این حیوانات آمریکایی دارن کره ی زمین رو نابود میکنند.
  • دیوید ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    فقط آزمایش نبوده. چنگ و دندون نشون میده. ببینم کی دل شیر داره!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس