گروه سیاسی مشرق - روزنامههای
کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی
اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک
رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای
کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
دیپلمات مذاکرهکننده آمریکایی اهداف واشنگتن در گفتوگوهای هستهای را فاش کرد
وطن امروز طی گزارشی نوشت: هم باراک اوباما، رئیسجمهور و هم جان کری، وزیر خارجه آمریکا طی ماههای منتهی به مذاکرات هستهای و پس از آن، ادعا کردند آمریکا دنبال تغییر نظام در ایران نیست. اوباما سال گذشته در نطق خود در سازمان ملل هم به این موضوع اشاره کرد و گفت به دنبال تغییر نظام در ایران نیست اما همان زمان بسیاری از تحلیلگران چه در داخل و چه در خارج کشور اعتقاد داشتند این مواضع برای ورود به مذاکرات هستهای یا شاید مذاکرات دوجانبه با ایرانیها باشد و مصرف دیگری ندارد. در ایران رهبر حکیم انقلاب موضع صریحی درباره این ادعای آمریکاییها داشتند. ایشان در دیدار اخیر فرماندهان نیروی هوایی ارتش درباره این ادعای آمریکاییها تصریح کردند: «مسؤولان آمریکایی به مسؤولان ما میگویند قصد تغییر نظام را ندارند؛ دروغ میگویند اگر بتوانند لحظهای تردید نمیکنند اما نمیتوانند چون نظام اسلامی متکی به ایمان، محبت و اراده آحاد مردم است».
به گزارش «وطن امروز» این موضع صریح رهبر انقلاب البته به شکلهای مختلف از سوی تحلیلگران اندیشکدههای آمریکایی مورد اذعان قرار گرفته است. با این حال آنچه قابل توجه است، مقاله اخیر یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکایی در گفتوگوهای هستهای ایران و 1+5 است که صراحتا گفته است تغییر نظام یکی از اهداف بلندمدت آمریکا در مذاکره با ایران است. جوفی جوزف، از اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکایی در مذاکرات ایران و 1+5 پیش از برگزاری مذاکرات اخیر وین، طی مقالهای در سایت بلفر اذعان کرد آمریکاییها طرحی را دنبال میکنند که مذاکرات هستهای را بین 20 تا 25 سال ادامه دهد تا در این مدت «تغییر نظام» ایران دنبال شود.
در این یادداشت به 4 نکته محوری که باید در مذاکرات وین به آنها پرداخته شود، اشاره شده است. نویسنده سعی کرده به دولت آمریکا گوشزد کند که باید نکتههای زیادی را در مذاکرات بعدی خود برای رسیدن به نتیجه نهایی در مذاکرات هستهای دنبال کند. یکی از این موارد، اصرار بر بالا رفتن زمان مذاکره و تلاش برای استفاده حداکثری از زمان است.
موشک شهاب موضوع مذاکرات هستهای؟
به گزارش روزنامه تهران امروز، تازه ترين اطلاعاتي كه درباره خواسته هاي آژانس انرژي اتمي از ايران منتشر شده است ابعاد جديدي از اهداف نهايي غربيها در مذاكرات جامع هسته اي را نشان مي دهد. در اين راستا اولي هاينونن، رئيس پيشين بازرسان آژانس انرژي اتمي و عضو ارشد موسسه بلفر با انتشار گزارشي به بررسي ابعاد فعاليتهاي نظامي غير هستهاي ايران پرداخته و مدعي شده است ايران طبق توافق 7 مادهاي خود با آژانس در ماه فوريه سال جاري ميلادي- بهمن 92 - متعهد شده است درباره اين فعاليتها پاسخ بدهد تا شك و شبهه درباره هر نوع فعاليتهاي غير متعارف ايران در زمينه موشكي و هسته اي رفع شود. هاينونن اين گزارش را در شرايطي منتشر كرده است كه اين روزها بسياري از رسانههاي غربي در تحليل هاي خود درباره مذاكرات نهايي هستهاي ايران و 5+1 مي نويسند كه ايران بايد پاسخگوي برخي فعاليتهاي موشكي بالستيكي خود باشد. اين در حالي است كه فعاليتهاي موشكي ايران كاملا متعارف بوده و در چارچوب استراتژي دفاعي كشور تدارك ديده شده است و به تصريح سياستمداران ايران خاصيت بازدارندگي دارد.
هر چه ایشان بفرمایند!
روزنامه آرمان (نزدیک به خانواده آقای هاشمی) روز گذشته طی خبری با عنوان «انتصاب سؤالبرانگیز رئیس دانشگاه آزاد» به انتقاد از رئیس دانشگاه آزاد پرداخت. روزنامه آرمان به نقل از سایت انتخاب نوشت، حکم علیرضا منادی که پیش از این به عنوان نماینده تامالاختیار رئیس دانشگاه آزاد در هیات امنای این استان حضور داشت تمدید شده است. روزنامه آرمان این انتصاب حمید میرزاده- رئیس دانشگاه آزاد- را انتصابی افراطی و به دور از اعتدال خوانده و مینویسد: به هر ترتیب تمدید حکم منادی در راستای خط اعتدال نیست و تطابقی با اندیشههای بزرگان دانشگاه آزاد ندارد.(!)
روزنامه آرمان بزرگترین جرم علیرضا منادی را این میداند که: [وی] از عدم احراز صلاحیت آیتا... هاشمی در انتخابات ریاستجمهوری ابراز رضایت کرده بوده و بنابر این شایسته انتصاب در دانشگاه آزاد نیست. از نظر روزنامه آرمان آقای منادی جرم دیگری نیز دارد و آن اینکه: [وی] نسبتی با وفاداری به آرمانهای موسس دانشگاه آزاد ندارد.با این حساب تعریف تازهای از «اعتدال» برای اولین بار در ادبیات سیاسی ایران و به خصوص در دانشگاه آزاد ارائه میشود که مطابق با آن «اطاعت بی کم و کاست از فرامین آقای هاشمی رفسنجانی ملاک اعتدال است!»
احتمال گرانی قیمت آب تا 7برابر
به گزارش روزنامه تهران امروز، بهنظر ميرسد چالش كمآبي و هزينههاي انتقال آب باعث شده تا دولت به فكر افزايش درآمد ناشي از قبوض آب و فاضلاب باشد. به گزارش مهر، حمیدرضا جانباز، مشاور وزير نيرو گفت: «تبصره 80 قانون بودجه سال 92 كشور به دولت اجازه ميدهد تا به استناد ماده يک قانون هدفمندي يارانه، افزايش قيمت در بخش آب انجام شود و این افزایش بین پنج تا 20هزار ریال است.» هماکنون هر مترمکعب آب 288تومان محاسبه میشود
به گفته مشاور وزیر نیرو در بودجه امسال افزایش 5 تا 20 هزارریالی قیمت آب پیش بینی شده است. به اين ترتيب بايد در ماههاي آتي شاهد افزايش نرخ آب در قبوض تا 7برابر قیمت فعلی باشيم. به گفته حميدرضا جانباز، در فصل منابع آب بودجه93، اعتبار 133طرح آبرسانی و 233طرح تاسیسات فاضلاب 37درصد کاهش یافته است. اين در حالي است كه دولت پيش از اين بر قيمت برق و گاز نيز افزوده بود. در همين حال همکدسازی تلفنهای درون استانی از مصوبات دقیقه 90 دولت گذشته بود که سرانجام با روی کار آمدن دولت جدید به کما رفت و جلوی اجرای آن گرفته شد. این طرح که در ظاهر کاهش هزینههای ارتباطی برای مشترکان استانی و حذف هزینههای جابهجایی برای شهرهای درون یک استان را بهدنبال دارد یک بار دیگر هم به کما رفته و جلوی اجرای آن گرفته شده بود.
اما بهنظر ميرسد چالش كمآبي و هزينههاي انتقال آب باعث شده تا دولت به فكر افزايش درآمد ناشي از قبوض آب و فاضلاب باشد. به گزارش مهر، حمیدرضا جانباز، مشاور وزير نيرو گفت: «با سرمایه گذاری بخش خصوصی عمليات اجرايي 2 طرح فاضلاب فردا آغاز ميشود. اين دو طرح شامل اجراي پروژه فاضلاب مهريز با اعتبار 420 ميليارد ریال و اجراي طرح فاضلاب شهر بافق يزد با اعتبار یکهزار و 70 ميليارد ریال شامل تصفيه خانه فاضلاب و شبكه با بهره گيري از سرمایه بخش خصوصي است.»
اما يكي از نكات مهمي كه درخصوص آب وجود دارد، قيمت تمام شده آن است؛ دليلي كه ميتواند مجوز لازم را به دولت دهد تا قيمت آب را افزايش دهد. جانباز نيز درباره قيمت تمام شده آب ميگويد: «براساس صورتهاي مالي مصوب سازمان حسابرسي در سال 91، قيمت تمام شده آب در بخش شهري با احتساب هزينه انتقال در مجموع 9 هزار ریال به ازای هر مترمکعب است در حالي كه قیمت متوسط فروش آب در بخش خانگي شهري كه بيشترين تعداد مشتركان را دارد، هم اکنون به ازاي هر مترمكعب 2880 ریال محاسبه می شود.» به گفته مشاور وزير نيرو، براساس 3 روش محاسبه، سهم هزينه آب در سبد خانوار از طريق تقسيم كل درآمد از فروش خانگي به آحاد مشتركان 0.27درصد، از روش تقسيم كل درآمد حاصل از فروش بر تعداد كل خانوارها 0.33 درصد و بر اساس گزارش بانک مركزي با عنوان «شاخص بهاي كالا و خدمات مصرفي در مناطق شهري» 0.55 درصد از مجموع هزينههاي سبد خانوار است.
روحانی سهشنبه به هرمزگان میرود
آرمان نوشت: عضومجمع نمایندگان استان هرمزگان درخصوص زمان دقیق سفر رئیسجمهور به استان هرمزگان گفت: با برنامهریزیهای انجام شده، رئیسجمهور به همراه هیات دولت روز سهشنبه وارد استان هرمزگان میشود و این سفر تا روز پنجشنبه ادامه خواهد داشت. سیدعبدالکریمهاشمی نخل ابراهیمی با اشاره به مطالبات و خواستههای اصلی مردم از رئیسجمهور افزود: یکی از خواستههای اصلی همه مردم هرمزگان لغو مصوبه انتزاع چند روستا از استان هرمزگان و حل و فصل این موضوع است. نماینده هرمزگان در مجلس با تاکید بر اینکه تا کنون از ظرفیتهای بالقوه استان هرمزگان بهخصوص در مکانها و نقاطی غیر از شهر بندر عباس، درست استفاده نشده است، تصریح کرد: دولتهای نهم و دهم در طول فعالیتش تمام تمرکز خود را از نظر انجام کارهای عمرانی و اجرایی و توسعه شهری به مرکز استان یعنی بندرعباس اختصاص داده بود، که امیدواریم دولت یازدهم طوری برنامهریزی کند تا شاهد توسعه متوازن استان و پیشرفت نقاطی که مستعدند باشیم.
مجوز روحاني براي شکستن طلسم يک پروژه مهم صنعتي
خراسان نوشت: در حالي که عمليات اجرايي ساخت يک کارخانه مهم فولاد در مرکز کشور از سال 85 آغاز و تاکنون تلاش هاي زيادي براي بهره برداري از آن انجام گرفته است، اما به دلايل مختلف از جمله عدم تملک زمين هاي لازم براي اجراي کامل اين طرح، پروژه مذکور با مشکلات مختلفي مواجه شده بود شنيده شده رئيس جمهور با تاييد پيشنهاد وزيران عضو کميسيون لوايح، دستور واگذاري ۴۰۰ هکتار زمين به سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران براي اتمام اين طرح را صادر کرد.
وصیت حافظ اسد به بشار درباره هاشمی
ایران نوشت: خبر دیگر این که غلامعلی رجایی با انتشار مطلبی در پایگاه اطلاعرسانی آیتالله هاشمی رفسنجانی از یکی از مشاورین رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نقل کرده است که «در ملاقات بشار اسد رئیسجمهوری سوریه با آقای هاشمی از ایشان شنیدم که به آقای هاشمی میگفت پدرم به من وصیت کرده است اگر روزی در اداره کشور یا زندگی شخصیات به مشکلی برخورد کردی، حتماً با آقای هاشمی مشورت کن و از ایشان راهحل بخواه.»
خبر خوش براي کارگران بيکار نساجي
خراسان نوشت: پس از آنکه دولت دهم با صدور مصوبه اي، از دستگاههاي اجرايي خواست نسبت به احتساب ايام دريافت مقرري بيمه بيکاري شاغلان در کارهاي سخت و زيان آور در برخي بخش هاي صنعت نساجي، به عنوان سوابق بيمه اي اقدام و اين ايام را در احکام بازنشستگي پيش از موعد آنها تا پايان سال 92 محاسبه کند، يک مقام ارشد دولتي طي روزهاي اخير با صدور ابلاغيه اي، اين مجوز را تا پايان سال 93 تمديد کرد.
سوال 99 نماينده از رئيس دستگاه ديپلماسي/ ظريف به مجلس فراخوانده شد
صبح جمعه تيم مذاكره ايران وارد كشور شد و قرار است امروز، محمد جواد ظريف رئيس دستگاه ديپلماسي براي پاسخ گويي به سوال 99 نماينده راهي بهارستان شود.پیش از این اخباری مبنی بر جمع آوری امضا برای سوال از وزیر خارجه به دلیل اظهارات مبهم وی درخصوص به رسمیت یا نشناختن اسراییل و همچنین علت لغو سفر هیات نظامیکرهشمالی به ایران با ممانعت آمریکا منتشر شده است و به نظر میرسد فراخوانی وزیر به کمیسیون در هفته جاری به دنبال تنظیم این سوالات از وی باشد.
بر اساس گزارش روزنامه تهران امروز، اما برخي نمايندگان عنوان ميكنند كه دليل اصلي احضار وزير به كميسيون ارائه توضيحات درباره «مذاكرات وين» است. نمايندهها پيش از اين نيز درباره محرمانه بودن مذاكرات به دستگاه ديپلماسي تذكراتي را داده بودند و يك بار هم ظريف به مجلس رفت تا در صحن مجلس دستاوردهاي مذاكرات را براي نمايندهها تشريح كند.
علیرضا مرندی نماینده مردم تهران در گفت وگويي با فارس درباره درخواست نمايندهها از تيم مذاكرات براي آگاهي از جزئيات توافقنامه ميگويد:« ما خواهان این موضوع هستیم اما آنها میگویند جزئیات محرمانه است.»
مرندی در پاسخ به این سوال که چگونه مقامات آمریکایی در سنای خود جزئیات مذاکرات را برای نمایندگان تشریح میکند اما در ایران گفته میشود جزئیات مذاکرات محرمانه است، خاطرنشان کرد: «بله، همینگونه است، اما انسان سر 2 راهی میماند که سخنی نگوید که باعث تضعیف دولت شود و در مذاکرات با مشکل مواجه شود. اینها (اشاره به مذاکرهکنندگان هستهای) باید مراقب باشند زیرا بحث آمریکاییها مسائل هستهای نیست بلکه مسئله آنها جمهوری اسلامیایران است؛ آنها امروز راجع به موشکهای بالستیک و حقوق بشر صحبت میکند و اگر این مسائل نیز نبود پیرامون موضوعات دیگری اظهار نظر میکردند زیرا آنها به دنبال این هستند که جمهوری اسلامی نباشد.»
پاسخ مشاور اوباما به خوشخیالها، ایران باید 25 سال اعتمادسازی کند!
بر اساس گزارش کیهان، مشاور اوباما و عضو سابق تیم مذاکرات هستهای آمریکا میگوید، کاخسفید و همپیمانانش به دنبال تمدید توافق ژنو تا 25 سال برای حصول اطمینان حداقلی درباره برنامه هستهای ایران هستند. گری سیمور در مصاحبه با روزنامه تایمزآو اسرائيل توافق موقت ژنو را «آتشبسی که مسیری دشوار را پیشرو دارد» توصیف میکند و میگوید: ایرانیها برای حفظ 20 هزار سانتریفیوژ خود تاکید خواهند کرد. بحث بر سر غنیسازی یکی از موضوعات دشوار در دور جدید مذاکرات خواهد بود و پیشبینی میشود پیشرفت اندکی تا پایان سال جاری میلادی به دست آید.
این مقام آمریکایی همچنین درباره تاسیسات فردو گفت: غرب خواستار تعطیلی این تاسیسات است اما به دلیل مخالفت تهران با برچیدن هر یک از زیرساختارهای هستهایاش ممکن است به توافق دو طرف درباره تغییر کاربری این تاسیسات و شاید استفاده از آن به عنوان محلی برای انبار تجهیزات و مواد منجر شود. در عین حال نیروگاه تحت احداث اراک نگران کننده است. تبدیل این راکتور به راکتور آب سبک یا توقف فعالیت آن میتواند نگرانی قدرتهای بزرگ در این زمینه را برطرف کند.سیمور آنگاه میگوید: بر اساس توافق موقت ایران به عنوان عضو معاهده انپیتی در صورتی که به تعهداتش در توافق نهایی پایبند باشد، همچون هر کشور دیگر عضو انپیتی که مجهز به سلاح هستهای نیست، قلمداد خواهد شد. اما مسئله مهم این است که این اتفاق چه موقع رخ خواهد داد و پس از آن چه خواهد شد؟ آمریکا و همپیمانانش احتمالا به دنبال تمدید توافق موقت تا 25 سال هستند تا به اطمینان حداقلی درباره تعهد ایران در قبال کنار گذاشتن هرگونه جاهطلبی هستهایاش دست یابند(!)
آوانس ضرغامی به روحانی
وطن امروز نوشت: پس از آنکه حسن روحانی، رئیسجمهور در جمع تعدادی از اساتید دانشگاه منتقدان توافق ژنو را به بیسوادی متهم کرد؛ تعدادی از نمایندگان مجلس طی نامهای به سید عزتالله ضرغامی، رئیس سازمان صدا و سیما خواستار اختصاص وقت به آنها برای پاسخ به اظهارات رئیسجمهور شدند. با این حال
ضرغامی که این روزها فشار شدیدی را از ناحیه حامیان دولت احساس میکند؛ طی نامهای به این نمایندگان اعلام کرد مشی صداوسیما در موضوع مذاکرات هستهای، حمایت از دولت است و در شرایط فعلی به چالش کشیدن این موضوع به صلاح نیست. متن کامل نامه ضرغامی که یک نسخه از آن در اختیار «وطن امروز» قرار گرفته، به این شرح است:
«با تشکر از نامه مهم و مستدل شما قاعدتا در کنار پخش آن اظهارنظر حقی برای پاسخگویی و طرح نظرات متفاوت با قرائت رسمی دولت باید وجود داشته باشد مضاف بر اینکه رئیسجمهور محترم نیز اخیرا درباره ضرورت نقد حقوقی توافقنامه ژنو توسط کارشناسان و صاحبنظران تاکید کردند.با این حال لازم است به استحضار برسانم در این مقطع زمانی سیاست رسانه ملی در موضوع مذاکرات هستهای کاملا تبیینی و حمایتی است و تضعیف دولت و دستگاه دیپلماسی کشور یا به چالش کشیدن سیاستها و اقدامات در حال انجام به صلاح کشور نمیباشد. با عذرخواهی فراوان امیدوارم با گذشت زمان و مهیا شدن شرایط زمینه انجام بحثهای کارشناسی و تضارب آرا درباره جوانب حقوقی این توافقنامه با حضور اندیشمندان و صاحبنظران این عرصه فراهم شود.»
براساس این گزارش در نامه نمایندگان به رئیس سازمان صدا و سیما آمده بود: «نظر به اینکه رئیسجمهور محترم در جمع اساتید دانشگاه نه تنها اساتید محترم دانشگاه را به جهت دفاع از توافقنامه ژنو به ترسو بودن متهم نموده است بلکه منتقدان این توافقنامه را نیز با ادبیات نامناسبی کمسواد خطاب کرده است و این سخنان از سیمای جمهوری اسلامی منتشر شده است، مقتضی است فرصتی فراهم آورید تا منتقدان این توافقنامه که قطعاً حقوق مسلم مردم را مخدوش کرده است، با حضور موافقان به بحث و بررسی آن بپردازند.»
«رییسجمهور حقوقدان» دعوت نمیخواهد
روزنامه شرق نوشت: «من حقوقدانم»؛ این برگ برندهای بود که دکترحسن روحانی در مناظره نفسگیر انتخابات ریاستجمهوری رو کرد و سربلند نتیجه جلسه مناظره را روز تاریخی 24 خردادماه به دست آورد. بعد از ردصلاحیت آیتالله هاشمیرفسنجانی، رییس مجمعتشخیصمصلحت در کنار سیدمحمد خاتمی از روحانی حمایت کرده و مردم را به حضور در پای صندوقهای رای دعوت کردند. با این تلاشها و اتفاقات، شد آنچه که باید میشد و برای دومینبار یکی از فرزندان حقوقخوانده این مرزوبوم به عالیترین مقام اجرایی یعنی ریاستجمهوری رسید. نخستین حقوقدانی که به ریاست قوهمجریه رسید، مرحوم دکترمحمد مصدق بود؛ شخصیتی که با تکیه بر وجهه حقوقی خود لایحه استقلال کانونوکلا را مطرح و به تصویب رساند و روز هفتم اسفندماه لایحه قانون استقلال کانونوکلا به تصویب رسید و در جلسه 25 اسفند سال 1331 بنا به پیشنهاد دکترمحمد شاهکار، این روز بهعنوان روز وکیل، جشن گرفته میشود. اسفندماه سال 32 که اولین جشن استقلال توسط وکلای دادگستری برگزار شد بعد از کودتای 28مرداد سال 32 بود و دیگر مرحوم دکترمحمد مصدق در جایگاه نخستوزیری نبود تا در اولین جشن استقلال کانونوکلا شرکت کند. به یقین اگر دکترمحمد مصدق در روز هفتم اسفندماه سال 32 کماکان نخستوزیر بود حتما در جشن استقلال شرکت میکرد.
پایتخت اوکراین با کودتای خیابانی غربگرایان سقوط کرد
وطن امروز نوشت: دیروز کییف طی کودتایی خیابانی رسما به دست مخالفان دولت اوکراین افتاد. حتی رئیسجمهور یانوکوویچ مقر حکومتی خود را ترک کرد و عمده نیروهای امنیتی، انتظامی و نظامی که هنوز به او وفادار ماندهاند از پایتخت عقب نشستند؛ همچنین با استعفای اغلب نمایندگان طیف اکثریت (حامی دولت)، پارلمان که به دست مخالفان افتاده بدون برخورداری از موضع قانونی رأی به عزل رئیسجمهور داد اگرچه یانوکوویچ در نطقی تلویزیونی اقدام مخالفان را یک کودتا خواند. بدین ترتیب شورش طرفداران غرب در اوکراین تبدیل به کودتایی علیه دولت و پارلمان منتخب این کشور شد و این احتمالا به منزله عقبگرد به وضعیت نارنجی سال ۲۰۰۴ و روی کار آمدن یک حکومت غربگرا در کییف خواهد بود. تنها یک روز پس از امضای توافقنامه دولت و مخالفان، نمایندگان اپوزیسیون پارلمان اوکراین با تحریک کلیچکوی بوکسور و یکی از رهبران شورشی به تکاپو افتادند تا اکثریت را به ضرورت کنارهگیری ویکتور یانوکوویچ از قدرت متقاعد سازند. آخرین گزارشها حاکی است اپوزیسیون خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام سراسری در ماه مه 2014 است. شخص ویتالی کلیچکو در پارلمان خواستار برگزاری انتخابات حداکثر تا ۲۵ ماه مه شده است. پارلمان کشور اوکراین روز گذشته در پی تداوم ناآرامیها رأی به اخراج وزیر کشور داد. نمایندگان پارلمان اوکراین «زاخارشنکو» را به اعمال خشونت علیه معترضان متهم کردند. همچنین وزارت کشور به دست یکی از نمایندگان نزدیک به تیموشنکو افتاده است. وی طی اطلاعیهای مردم پایتخت را به همکاری با دولت ترغیب کرده است در حالی که هیچ نشانی از دولت قبلی نمانده است. در واقع غیبت ویکتور یانوکوویچ ابهامات زیادی درباره آینده دولت به وجود آورده است بویژه که متحد او در راس مجلس نیز استعفا کرد و ریاست پارلمان به دست ورچینوف، دست راست یولیا تیموشنکو، نخستوزیر سابق اوکراین افتاد.
وطن امروز طی گزارشی نوشت: هم باراک اوباما، رئیسجمهور و هم جان کری، وزیر خارجه آمریکا طی ماههای منتهی به مذاکرات هستهای و پس از آن، ادعا کردند آمریکا دنبال تغییر نظام در ایران نیست. اوباما سال گذشته در نطق خود در سازمان ملل هم به این موضوع اشاره کرد و گفت به دنبال تغییر نظام در ایران نیست اما همان زمان بسیاری از تحلیلگران چه در داخل و چه در خارج کشور اعتقاد داشتند این مواضع برای ورود به مذاکرات هستهای یا شاید مذاکرات دوجانبه با ایرانیها باشد و مصرف دیگری ندارد. در ایران رهبر حکیم انقلاب موضع صریحی درباره این ادعای آمریکاییها داشتند. ایشان در دیدار اخیر فرماندهان نیروی هوایی ارتش درباره این ادعای آمریکاییها تصریح کردند: «مسؤولان آمریکایی به مسؤولان ما میگویند قصد تغییر نظام را ندارند؛ دروغ میگویند اگر بتوانند لحظهای تردید نمیکنند اما نمیتوانند چون نظام اسلامی متکی به ایمان، محبت و اراده آحاد مردم است».
به گزارش «وطن امروز» این موضع صریح رهبر انقلاب البته به شکلهای مختلف از سوی تحلیلگران اندیشکدههای آمریکایی مورد اذعان قرار گرفته است. با این حال آنچه قابل توجه است، مقاله اخیر یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکایی در گفتوگوهای هستهای ایران و 1+5 است که صراحتا گفته است تغییر نظام یکی از اهداف بلندمدت آمریکا در مذاکره با ایران است. جوفی جوزف، از اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکایی در مذاکرات ایران و 1+5 پیش از برگزاری مذاکرات اخیر وین، طی مقالهای در سایت بلفر اذعان کرد آمریکاییها طرحی را دنبال میکنند که مذاکرات هستهای را بین 20 تا 25 سال ادامه دهد تا در این مدت «تغییر نظام» ایران دنبال شود.
در این یادداشت به 4 نکته محوری که باید در مذاکرات وین به آنها پرداخته شود، اشاره شده است. نویسنده سعی کرده به دولت آمریکا گوشزد کند که باید نکتههای زیادی را در مذاکرات بعدی خود برای رسیدن به نتیجه نهایی در مذاکرات هستهای دنبال کند. یکی از این موارد، اصرار بر بالا رفتن زمان مذاکره و تلاش برای استفاده حداکثری از زمان است.
موشک شهاب موضوع مذاکرات هستهای؟
به گزارش روزنامه تهران امروز، تازه ترين اطلاعاتي كه درباره خواسته هاي آژانس انرژي اتمي از ايران منتشر شده است ابعاد جديدي از اهداف نهايي غربيها در مذاكرات جامع هسته اي را نشان مي دهد. در اين راستا اولي هاينونن، رئيس پيشين بازرسان آژانس انرژي اتمي و عضو ارشد موسسه بلفر با انتشار گزارشي به بررسي ابعاد فعاليتهاي نظامي غير هستهاي ايران پرداخته و مدعي شده است ايران طبق توافق 7 مادهاي خود با آژانس در ماه فوريه سال جاري ميلادي- بهمن 92 - متعهد شده است درباره اين فعاليتها پاسخ بدهد تا شك و شبهه درباره هر نوع فعاليتهاي غير متعارف ايران در زمينه موشكي و هسته اي رفع شود. هاينونن اين گزارش را در شرايطي منتشر كرده است كه اين روزها بسياري از رسانههاي غربي در تحليل هاي خود درباره مذاكرات نهايي هستهاي ايران و 5+1 مي نويسند كه ايران بايد پاسخگوي برخي فعاليتهاي موشكي بالستيكي خود باشد. اين در حالي است كه فعاليتهاي موشكي ايران كاملا متعارف بوده و در چارچوب استراتژي دفاعي كشور تدارك ديده شده است و به تصريح سياستمداران ايران خاصيت بازدارندگي دارد.
هر چه ایشان بفرمایند!
روزنامه آرمان (نزدیک به خانواده آقای هاشمی) روز گذشته طی خبری با عنوان «انتصاب سؤالبرانگیز رئیس دانشگاه آزاد» به انتقاد از رئیس دانشگاه آزاد پرداخت. روزنامه آرمان به نقل از سایت انتخاب نوشت، حکم علیرضا منادی که پیش از این به عنوان نماینده تامالاختیار رئیس دانشگاه آزاد در هیات امنای این استان حضور داشت تمدید شده است. روزنامه آرمان این انتصاب حمید میرزاده- رئیس دانشگاه آزاد- را انتصابی افراطی و به دور از اعتدال خوانده و مینویسد: به هر ترتیب تمدید حکم منادی در راستای خط اعتدال نیست و تطابقی با اندیشههای بزرگان دانشگاه آزاد ندارد.(!)
روزنامه آرمان بزرگترین جرم علیرضا منادی را این میداند که: [وی] از عدم احراز صلاحیت آیتا... هاشمی در انتخابات ریاستجمهوری ابراز رضایت کرده بوده و بنابر این شایسته انتصاب در دانشگاه آزاد نیست. از نظر روزنامه آرمان آقای منادی جرم دیگری نیز دارد و آن اینکه: [وی] نسبتی با وفاداری به آرمانهای موسس دانشگاه آزاد ندارد.با این حساب تعریف تازهای از «اعتدال» برای اولین بار در ادبیات سیاسی ایران و به خصوص در دانشگاه آزاد ارائه میشود که مطابق با آن «اطاعت بی کم و کاست از فرامین آقای هاشمی رفسنجانی ملاک اعتدال است!»
احتمال گرانی قیمت آب تا 7برابر
به گزارش روزنامه تهران امروز، بهنظر ميرسد چالش كمآبي و هزينههاي انتقال آب باعث شده تا دولت به فكر افزايش درآمد ناشي از قبوض آب و فاضلاب باشد. به گزارش مهر، حمیدرضا جانباز، مشاور وزير نيرو گفت: «تبصره 80 قانون بودجه سال 92 كشور به دولت اجازه ميدهد تا به استناد ماده يک قانون هدفمندي يارانه، افزايش قيمت در بخش آب انجام شود و این افزایش بین پنج تا 20هزار ریال است.» هماکنون هر مترمکعب آب 288تومان محاسبه میشود
به گفته مشاور وزیر نیرو در بودجه امسال افزایش 5 تا 20 هزارریالی قیمت آب پیش بینی شده است. به اين ترتيب بايد در ماههاي آتي شاهد افزايش نرخ آب در قبوض تا 7برابر قیمت فعلی باشيم. به گفته حميدرضا جانباز، در فصل منابع آب بودجه93، اعتبار 133طرح آبرسانی و 233طرح تاسیسات فاضلاب 37درصد کاهش یافته است. اين در حالي است كه دولت پيش از اين بر قيمت برق و گاز نيز افزوده بود. در همين حال همکدسازی تلفنهای درون استانی از مصوبات دقیقه 90 دولت گذشته بود که سرانجام با روی کار آمدن دولت جدید به کما رفت و جلوی اجرای آن گرفته شد. این طرح که در ظاهر کاهش هزینههای ارتباطی برای مشترکان استانی و حذف هزینههای جابهجایی برای شهرهای درون یک استان را بهدنبال دارد یک بار دیگر هم به کما رفته و جلوی اجرای آن گرفته شده بود.
اما بهنظر ميرسد چالش كمآبي و هزينههاي انتقال آب باعث شده تا دولت به فكر افزايش درآمد ناشي از قبوض آب و فاضلاب باشد. به گزارش مهر، حمیدرضا جانباز، مشاور وزير نيرو گفت: «با سرمایه گذاری بخش خصوصی عمليات اجرايي 2 طرح فاضلاب فردا آغاز ميشود. اين دو طرح شامل اجراي پروژه فاضلاب مهريز با اعتبار 420 ميليارد ریال و اجراي طرح فاضلاب شهر بافق يزد با اعتبار یکهزار و 70 ميليارد ریال شامل تصفيه خانه فاضلاب و شبكه با بهره گيري از سرمایه بخش خصوصي است.»
اما يكي از نكات مهمي كه درخصوص آب وجود دارد، قيمت تمام شده آن است؛ دليلي كه ميتواند مجوز لازم را به دولت دهد تا قيمت آب را افزايش دهد. جانباز نيز درباره قيمت تمام شده آب ميگويد: «براساس صورتهاي مالي مصوب سازمان حسابرسي در سال 91، قيمت تمام شده آب در بخش شهري با احتساب هزينه انتقال در مجموع 9 هزار ریال به ازای هر مترمکعب است در حالي كه قیمت متوسط فروش آب در بخش خانگي شهري كه بيشترين تعداد مشتركان را دارد، هم اکنون به ازاي هر مترمكعب 2880 ریال محاسبه می شود.» به گفته مشاور وزير نيرو، براساس 3 روش محاسبه، سهم هزينه آب در سبد خانوار از طريق تقسيم كل درآمد از فروش خانگي به آحاد مشتركان 0.27درصد، از روش تقسيم كل درآمد حاصل از فروش بر تعداد كل خانوارها 0.33 درصد و بر اساس گزارش بانک مركزي با عنوان «شاخص بهاي كالا و خدمات مصرفي در مناطق شهري» 0.55 درصد از مجموع هزينههاي سبد خانوار است.
روحانی سهشنبه به هرمزگان میرود
آرمان نوشت: عضومجمع نمایندگان استان هرمزگان درخصوص زمان دقیق سفر رئیسجمهور به استان هرمزگان گفت: با برنامهریزیهای انجام شده، رئیسجمهور به همراه هیات دولت روز سهشنبه وارد استان هرمزگان میشود و این سفر تا روز پنجشنبه ادامه خواهد داشت. سیدعبدالکریمهاشمی نخل ابراهیمی با اشاره به مطالبات و خواستههای اصلی مردم از رئیسجمهور افزود: یکی از خواستههای اصلی همه مردم هرمزگان لغو مصوبه انتزاع چند روستا از استان هرمزگان و حل و فصل این موضوع است. نماینده هرمزگان در مجلس با تاکید بر اینکه تا کنون از ظرفیتهای بالقوه استان هرمزگان بهخصوص در مکانها و نقاطی غیر از شهر بندر عباس، درست استفاده نشده است، تصریح کرد: دولتهای نهم و دهم در طول فعالیتش تمام تمرکز خود را از نظر انجام کارهای عمرانی و اجرایی و توسعه شهری به مرکز استان یعنی بندرعباس اختصاص داده بود، که امیدواریم دولت یازدهم طوری برنامهریزی کند تا شاهد توسعه متوازن استان و پیشرفت نقاطی که مستعدند باشیم.
مجوز روحاني براي شکستن طلسم يک پروژه مهم صنعتي
خراسان نوشت: در حالي که عمليات اجرايي ساخت يک کارخانه مهم فولاد در مرکز کشور از سال 85 آغاز و تاکنون تلاش هاي زيادي براي بهره برداري از آن انجام گرفته است، اما به دلايل مختلف از جمله عدم تملک زمين هاي لازم براي اجراي کامل اين طرح، پروژه مذکور با مشکلات مختلفي مواجه شده بود شنيده شده رئيس جمهور با تاييد پيشنهاد وزيران عضو کميسيون لوايح، دستور واگذاري ۴۰۰ هکتار زمين به سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران براي اتمام اين طرح را صادر کرد.
وصیت حافظ اسد به بشار درباره هاشمی
ایران نوشت: خبر دیگر این که غلامعلی رجایی با انتشار مطلبی در پایگاه اطلاعرسانی آیتالله هاشمی رفسنجانی از یکی از مشاورین رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نقل کرده است که «در ملاقات بشار اسد رئیسجمهوری سوریه با آقای هاشمی از ایشان شنیدم که به آقای هاشمی میگفت پدرم به من وصیت کرده است اگر روزی در اداره کشور یا زندگی شخصیات به مشکلی برخورد کردی، حتماً با آقای هاشمی مشورت کن و از ایشان راهحل بخواه.»
خبر خوش براي کارگران بيکار نساجي
خراسان نوشت: پس از آنکه دولت دهم با صدور مصوبه اي، از دستگاههاي اجرايي خواست نسبت به احتساب ايام دريافت مقرري بيمه بيکاري شاغلان در کارهاي سخت و زيان آور در برخي بخش هاي صنعت نساجي، به عنوان سوابق بيمه اي اقدام و اين ايام را در احکام بازنشستگي پيش از موعد آنها تا پايان سال 92 محاسبه کند، يک مقام ارشد دولتي طي روزهاي اخير با صدور ابلاغيه اي، اين مجوز را تا پايان سال 93 تمديد کرد.
سوال 99 نماينده از رئيس دستگاه ديپلماسي/ ظريف به مجلس فراخوانده شد
صبح جمعه تيم مذاكره ايران وارد كشور شد و قرار است امروز، محمد جواد ظريف رئيس دستگاه ديپلماسي براي پاسخ گويي به سوال 99 نماينده راهي بهارستان شود.پیش از این اخباری مبنی بر جمع آوری امضا برای سوال از وزیر خارجه به دلیل اظهارات مبهم وی درخصوص به رسمیت یا نشناختن اسراییل و همچنین علت لغو سفر هیات نظامیکرهشمالی به ایران با ممانعت آمریکا منتشر شده است و به نظر میرسد فراخوانی وزیر به کمیسیون در هفته جاری به دنبال تنظیم این سوالات از وی باشد.
بر اساس گزارش روزنامه تهران امروز، اما برخي نمايندگان عنوان ميكنند كه دليل اصلي احضار وزير به كميسيون ارائه توضيحات درباره «مذاكرات وين» است. نمايندهها پيش از اين نيز درباره محرمانه بودن مذاكرات به دستگاه ديپلماسي تذكراتي را داده بودند و يك بار هم ظريف به مجلس رفت تا در صحن مجلس دستاوردهاي مذاكرات را براي نمايندهها تشريح كند.
علیرضا مرندی نماینده مردم تهران در گفت وگويي با فارس درباره درخواست نمايندهها از تيم مذاكرات براي آگاهي از جزئيات توافقنامه ميگويد:« ما خواهان این موضوع هستیم اما آنها میگویند جزئیات محرمانه است.»
مرندی در پاسخ به این سوال که چگونه مقامات آمریکایی در سنای خود جزئیات مذاکرات را برای نمایندگان تشریح میکند اما در ایران گفته میشود جزئیات مذاکرات محرمانه است، خاطرنشان کرد: «بله، همینگونه است، اما انسان سر 2 راهی میماند که سخنی نگوید که باعث تضعیف دولت شود و در مذاکرات با مشکل مواجه شود. اینها (اشاره به مذاکرهکنندگان هستهای) باید مراقب باشند زیرا بحث آمریکاییها مسائل هستهای نیست بلکه مسئله آنها جمهوری اسلامیایران است؛ آنها امروز راجع به موشکهای بالستیک و حقوق بشر صحبت میکند و اگر این مسائل نیز نبود پیرامون موضوعات دیگری اظهار نظر میکردند زیرا آنها به دنبال این هستند که جمهوری اسلامی نباشد.»
پاسخ مشاور اوباما به خوشخیالها، ایران باید 25 سال اعتمادسازی کند!
بر اساس گزارش کیهان، مشاور اوباما و عضو سابق تیم مذاکرات هستهای آمریکا میگوید، کاخسفید و همپیمانانش به دنبال تمدید توافق ژنو تا 25 سال برای حصول اطمینان حداقلی درباره برنامه هستهای ایران هستند. گری سیمور در مصاحبه با روزنامه تایمزآو اسرائيل توافق موقت ژنو را «آتشبسی که مسیری دشوار را پیشرو دارد» توصیف میکند و میگوید: ایرانیها برای حفظ 20 هزار سانتریفیوژ خود تاکید خواهند کرد. بحث بر سر غنیسازی یکی از موضوعات دشوار در دور جدید مذاکرات خواهد بود و پیشبینی میشود پیشرفت اندکی تا پایان سال جاری میلادی به دست آید.
این مقام آمریکایی همچنین درباره تاسیسات فردو گفت: غرب خواستار تعطیلی این تاسیسات است اما به دلیل مخالفت تهران با برچیدن هر یک از زیرساختارهای هستهایاش ممکن است به توافق دو طرف درباره تغییر کاربری این تاسیسات و شاید استفاده از آن به عنوان محلی برای انبار تجهیزات و مواد منجر شود. در عین حال نیروگاه تحت احداث اراک نگران کننده است. تبدیل این راکتور به راکتور آب سبک یا توقف فعالیت آن میتواند نگرانی قدرتهای بزرگ در این زمینه را برطرف کند.سیمور آنگاه میگوید: بر اساس توافق موقت ایران به عنوان عضو معاهده انپیتی در صورتی که به تعهداتش در توافق نهایی پایبند باشد، همچون هر کشور دیگر عضو انپیتی که مجهز به سلاح هستهای نیست، قلمداد خواهد شد. اما مسئله مهم این است که این اتفاق چه موقع رخ خواهد داد و پس از آن چه خواهد شد؟ آمریکا و همپیمانانش احتمالا به دنبال تمدید توافق موقت تا 25 سال هستند تا به اطمینان حداقلی درباره تعهد ایران در قبال کنار گذاشتن هرگونه جاهطلبی هستهایاش دست یابند(!)
آوانس ضرغامی به روحانی
وطن امروز نوشت: پس از آنکه حسن روحانی، رئیسجمهور در جمع تعدادی از اساتید دانشگاه منتقدان توافق ژنو را به بیسوادی متهم کرد؛ تعدادی از نمایندگان مجلس طی نامهای به سید عزتالله ضرغامی، رئیس سازمان صدا و سیما خواستار اختصاص وقت به آنها برای پاسخ به اظهارات رئیسجمهور شدند. با این حال
ضرغامی که این روزها فشار شدیدی را از ناحیه حامیان دولت احساس میکند؛ طی نامهای به این نمایندگان اعلام کرد مشی صداوسیما در موضوع مذاکرات هستهای، حمایت از دولت است و در شرایط فعلی به چالش کشیدن این موضوع به صلاح نیست. متن کامل نامه ضرغامی که یک نسخه از آن در اختیار «وطن امروز» قرار گرفته، به این شرح است:
«با تشکر از نامه مهم و مستدل شما قاعدتا در کنار پخش آن اظهارنظر حقی برای پاسخگویی و طرح نظرات متفاوت با قرائت رسمی دولت باید وجود داشته باشد مضاف بر اینکه رئیسجمهور محترم نیز اخیرا درباره ضرورت نقد حقوقی توافقنامه ژنو توسط کارشناسان و صاحبنظران تاکید کردند.با این حال لازم است به استحضار برسانم در این مقطع زمانی سیاست رسانه ملی در موضوع مذاکرات هستهای کاملا تبیینی و حمایتی است و تضعیف دولت و دستگاه دیپلماسی کشور یا به چالش کشیدن سیاستها و اقدامات در حال انجام به صلاح کشور نمیباشد. با عذرخواهی فراوان امیدوارم با گذشت زمان و مهیا شدن شرایط زمینه انجام بحثهای کارشناسی و تضارب آرا درباره جوانب حقوقی این توافقنامه با حضور اندیشمندان و صاحبنظران این عرصه فراهم شود.»
براساس این گزارش در نامه نمایندگان به رئیس سازمان صدا و سیما آمده بود: «نظر به اینکه رئیسجمهور محترم در جمع اساتید دانشگاه نه تنها اساتید محترم دانشگاه را به جهت دفاع از توافقنامه ژنو به ترسو بودن متهم نموده است بلکه منتقدان این توافقنامه را نیز با ادبیات نامناسبی کمسواد خطاب کرده است و این سخنان از سیمای جمهوری اسلامی منتشر شده است، مقتضی است فرصتی فراهم آورید تا منتقدان این توافقنامه که قطعاً حقوق مسلم مردم را مخدوش کرده است، با حضور موافقان به بحث و بررسی آن بپردازند.»
«رییسجمهور حقوقدان» دعوت نمیخواهد
روزنامه شرق نوشت: «من حقوقدانم»؛ این برگ برندهای بود که دکترحسن روحانی در مناظره نفسگیر انتخابات ریاستجمهوری رو کرد و سربلند نتیجه جلسه مناظره را روز تاریخی 24 خردادماه به دست آورد. بعد از ردصلاحیت آیتالله هاشمیرفسنجانی، رییس مجمعتشخیصمصلحت در کنار سیدمحمد خاتمی از روحانی حمایت کرده و مردم را به حضور در پای صندوقهای رای دعوت کردند. با این تلاشها و اتفاقات، شد آنچه که باید میشد و برای دومینبار یکی از فرزندان حقوقخوانده این مرزوبوم به عالیترین مقام اجرایی یعنی ریاستجمهوری رسید. نخستین حقوقدانی که به ریاست قوهمجریه رسید، مرحوم دکترمحمد مصدق بود؛ شخصیتی که با تکیه بر وجهه حقوقی خود لایحه استقلال کانونوکلا را مطرح و به تصویب رساند و روز هفتم اسفندماه لایحه قانون استقلال کانونوکلا به تصویب رسید و در جلسه 25 اسفند سال 1331 بنا به پیشنهاد دکترمحمد شاهکار، این روز بهعنوان روز وکیل، جشن گرفته میشود. اسفندماه سال 32 که اولین جشن استقلال توسط وکلای دادگستری برگزار شد بعد از کودتای 28مرداد سال 32 بود و دیگر مرحوم دکترمحمد مصدق در جایگاه نخستوزیری نبود تا در اولین جشن استقلال کانونوکلا شرکت کند. به یقین اگر دکترمحمد مصدق در روز هفتم اسفندماه سال 32 کماکان نخستوزیر بود حتما در جشن استقلال شرکت میکرد.
پایتخت اوکراین با کودتای خیابانی غربگرایان سقوط کرد
وطن امروز نوشت: دیروز کییف طی کودتایی خیابانی رسما به دست مخالفان دولت اوکراین افتاد. حتی رئیسجمهور یانوکوویچ مقر حکومتی خود را ترک کرد و عمده نیروهای امنیتی، انتظامی و نظامی که هنوز به او وفادار ماندهاند از پایتخت عقب نشستند؛ همچنین با استعفای اغلب نمایندگان طیف اکثریت (حامی دولت)، پارلمان که به دست مخالفان افتاده بدون برخورداری از موضع قانونی رأی به عزل رئیسجمهور داد اگرچه یانوکوویچ در نطقی تلویزیونی اقدام مخالفان را یک کودتا خواند. بدین ترتیب شورش طرفداران غرب در اوکراین تبدیل به کودتایی علیه دولت و پارلمان منتخب این کشور شد و این احتمالا به منزله عقبگرد به وضعیت نارنجی سال ۲۰۰۴ و روی کار آمدن یک حکومت غربگرا در کییف خواهد بود. تنها یک روز پس از امضای توافقنامه دولت و مخالفان، نمایندگان اپوزیسیون پارلمان اوکراین با تحریک کلیچکوی بوکسور و یکی از رهبران شورشی به تکاپو افتادند تا اکثریت را به ضرورت کنارهگیری ویکتور یانوکوویچ از قدرت متقاعد سازند. آخرین گزارشها حاکی است اپوزیسیون خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام سراسری در ماه مه 2014 است. شخص ویتالی کلیچکو در پارلمان خواستار برگزاری انتخابات حداکثر تا ۲۵ ماه مه شده است. پارلمان کشور اوکراین روز گذشته در پی تداوم ناآرامیها رأی به اخراج وزیر کشور داد. نمایندگان پارلمان اوکراین «زاخارشنکو» را به اعمال خشونت علیه معترضان متهم کردند. همچنین وزارت کشور به دست یکی از نمایندگان نزدیک به تیموشنکو افتاده است. وی طی اطلاعیهای مردم پایتخت را به همکاری با دولت ترغیب کرده است در حالی که هیچ نشانی از دولت قبلی نمانده است. در واقع غیبت ویکتور یانوکوویچ ابهامات زیادی درباره آینده دولت به وجود آورده است بویژه که متحد او در راس مجلس نیز استعفا کرد و ریاست پارلمان به دست ورچینوف، دست راست یولیا تیموشنکو، نخستوزیر سابق اوکراین افتاد.