کد خبر 296050
تاریخ انتشار: ۴ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۳

استاد اقتصاد دانشگاه علامه‌ طباطبایی گفت: مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی به ۳ محور تاکید دارند؛ اول ساختار اقتصادی ناسالم، دوم تحریم‌های جهانی و سوم سوءمدیریت که هنوز در این رابطه کار کارشناسی و اساسی صورت نگرفته است.

به گزارش مشرق، ابوالقاسم حکیمی‌پور عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی به بیان تحلیل و ارزیابی خود از سیاست‌های کلی مقام معظم رهبری درباره اقتصاد مقاومتی پرداخت و گفت: اصولا مقام معظم رهبری در پیام‌های نوروزی چند سال اخیر تکیه زیادی بر روی اقتصاد و بهره‌وری دارند.

* بودجه 93 بر اساس اقتصاد مقاومتی بسته نشده است

وی افزود: مقام معظم رهبری احساس کرده‌اند که دولت‌ها توجه زیادی روی اقتصاد مقاومتی ندارند و حتی در بودجه سال 93 هیچ‌جا اثری از اقتصاد مقاومتی نمی‌بینیم.

استاد اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبایی اظهار داشت: مقام معظم رهبری در تمام فرمایشاتشان بر این مسئله که تحریرم‌ها ادامه پیدا خواهد کرد تکیه دارند و در واقع بیان می‌کنند که مسئله هسته‌ای مشکل اصلی آمریکایی‌ها با ما نیست و آن‌ها با انقلاب ما و اسلام مشکل دارند.

* آمریکایی‌ها از کشور قدرتمندی مثل ایران در منطقه می‌هراسند

حکیمی‌پور اظهار داشت: آمریکایی‌ها به لحاظ سیاسی از ناحیه ایران احساس خطر می‌کنند زیرا اکثر کشورهای منطقه خلیج‌فارس در شرایط خاص و التهاب قرار دارند بنابراین فکر می‌کنند اگر کشور قدرتمندی مثل ایران را از پا درآوردند می‌توانند سایر جنبش‌های منطقه را هم خنثی کنند.

وی افزود: آمریکایی‌ها معتقدند اگر از کسی می‌خواهی آوانس بگیری باید او را بترسانی به همین دلیل در تمام صحبت‌های وزیر خارجه آمریکا و اوباما همیشه مسئله گزینه نظامی و تهدید مطرح است و از این طریق می‌خواهند بالاترین امتیاز را بگیرند در حالیکه خودشان به خوبی می‌دانند که حمله نظامی در دستور کارشان نیست و یا ممکن است آنها در تیم مذاکره کننده هسته‌ای احساس ضعف کرده باشند.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: کوبا از سال 1961 به بعد در تحریرم بود و ممکن است رهبری هم فکر کنند که شاید ما به وضعیتی مثل کوبا گرفتار شویم به همین دلیل بر روی مباحثی مثل اقتصاد مقاومتی تأکید می‌کنند.

حکیمی‌پور بیان داشت: تکیه و شاکله اقتصاد مقاومتی روی تولید داخلی و نیروی انسانی است که متاسفانه به بودجه سال آینده چنین توجهی نشده است.

* 3 محور مورد تأکید مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی

وی افزود: مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی معتقدند که به سه چیز باید تکیه داشت اول ساختار اقتصادی ناسالم، دوم تحریرم‌های جهانی و سوم سوء مدیریت که هنوز در این رابطه کار کارشناسی و اساسی صورت نگرفته است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: به دلیل مفاسد اقتصادی در طی سال‌های اخیر مقام معظم رهبری معتقدند که ما سوء مدیریت داریم و اگر سوء مدیریت نداشتیم رانت‌خواری‌هم اتفاق نمی‌افتاد.

حکیمی‌پور گفت: مقام معظم رهبری معتقدند که باید دولت‌ها اقتصاد مقاومتی را سرلوحه کارشان قرار دهند. در دولت قبلی مشکلات تورمی داشتیم که آن را نشات گرفته از تحریرم می‌دانستند در حالیکه مقام معظم رهبری تحریرم را عامل بسیار مؤثری بر تحریرم نمی‌دانستند و معتقدند که عدم توجه به اقتصاد مقاومتی و توان داخلی به اضافه سوء مدیریت باعث تورم و رکود شده است.

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: دولت‌ها و حتی دولت فعلی راه‌حل رفع مشکلات اقتصادی را حل مشکلات با جهان می‌دانند، ولی واقعا این اتفاق به ازای چه قیمتی است و ما باید چقدر نرمش در مقابل خواسته‌های آمریکایی‌ها و غربی‌ها داشته باشیم؟

حکیمی گفت: آمریکایی‌ها به تازگی مسئله موشک‌های بالستیک ما را مطرح کرده‌اند و این نشان می‌دهد که مشکل آنها با ما همانطور که مقام معظم رهبری می‌فرمودند مشکل هسته‌ای نیست، همچنین سازمان انرژی اتمی امضای پروتکل الحاقی را به ما اصرار می‌کند و این نشان می‌دهد که آنها قدم به قدم می‌خواهند ما را به آنچیزی که موردنظرشان است برسانند.

وی افزود: در زمینه اقتصاد مقاومتی اشتباهی که دولت قبلی انجام داد و امیدوارم که این دولت این اشتباه را تکرار نکند، این بود که فکر می‌کردند با افزایش نقدینگی تقاضا افزایش می‌یابد و به دنبال آن رونق ایجاد و مشکل بیکاری حل می‌شود.

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: در حال حاضر نقدینگی کشور حدود 580 هزار میلیارد تومان است که و اگر سال آینده همین روش هدفمند کردن یارانه‌ها ادامه یابد حدود 300 هزار میلیارد تومان به نقدینگی اضافه می‌شود، بنابراین به تورم 25 درصدی که مورد نظر دولت است نمی‌رسیم.

حکیمی‌پور در پاسخ به این سؤال که چشم‌انداز مقام معظم رهبری برای ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی چیست، اظهار داشت: چشم‌انداز همان چشم‌انداز 1404 است که زمان زیادی هم تا آن موقع نمانده است. براساس چشم‌انداز 1404 ایران باید در منطقه از نظر رشد ناخالص داخلی رتبه اول را کسب کند که با شرایطی که پیش می‌رویم به هیچ وجه به چنین چیزی نخواهیم رسید.

وی افزود: بنابراین مقام معظم رهبری حتما در اواخر دولت قبل و اوایل دولت فعلی جایگاه اقتصاد مقاومتی را ندیده‌اند که سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کرده‌اند.

* دولت روحانی روی اقتصاد مقاومتی تمرکز نکرده است

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به این سؤال که دولت آقای روحانی چقدر تمرکز و تاکید روی اقتصاد مقاومتی دارد، بیان داشت: عملکرد دولت روحانی نشان می‌دهد که تمرکز زیادی روی اقتصاد مقاومتی نشده و تکیه دولت بیشتر روی مباحث و مذاکرات هسته‌ای است.

حکیمی‌پور تصریح کرد: تصور دولت بر این است که با حل مذاکرات هسته‌ای بسیاری از مشکلات اقتصادی ایران حل می‌شود در حالیکه کارشناسان اقتصادی در رابطه با دورنمای مذاکرات هسته‌ای دچار شک و شبهه هستند.

وی افزود: مقام معظم رهبری می‌فرمایند مذاکرات ادامه یابد ولی در کنار آن به نیروی انسانی، تولید داخل، افزایش کیفیت کالا و خدمات توجه شود و همچنین اختلافات بین سه قوه حل شود تا با سربلندی از مشکلات بیرون بیاییم.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: الان وضعیت کشور با 10 سال قبل متفاوت است. 10 سال قبل جنبش‌های آزادی‌بخش و خیزش‌های اسلامی وجود نداشت ولی الان در مصر، لیبی، بحرین و بسیاری از کشورهای منطقه خاورمیانه تلاطم و جنبش‌های آزادی‌بخش اتفاق افتاده است بنابراین کشورهای غربی و آمریکای هم فشارشان را بر کشور ما بیشتر کرده‌اند.

حکیمی‌پور تصریح کرد: در طول 35 سال بعد از انقلاب فقط دو بار تورم زیر 10 درصد را داشته‌ایم یکی سال 64 که تورم 6.9 درصد بود و یکی سال 69 که تورم 9 درصد و این به معنای اقتصاد ناسالم است.

وی افزود: بنابراین باید در مورد این دو سال که تورم زیر 10 درصد بود تحقیق کرد و دید که چه اتفاقی افتاده که تورم کمتر از 10 درصد بوده است در سال‌های 64 و 69 بحث اقتصاد مقاومتی مطرح نبود ولی گویا جریانات اقتصادی کشور به گونه‌ اقتصاد مقاومتی حرکت می‌کردند.

استاد اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبایی تصریح کرد: در آن دو سالی که تورم زیر 10 درصد بود ورود کالا و خدمات به کشور ممنوع و تکیه روی تولید داخلی بود و اگرچه کیفیت کالا و خدمات چندان مطلوب نبود ولی با تکیه روی تولید داخلی هم بیکاری کم شده بود و هم تورم زیر 10 درصد بود و این دقیقا همان ویژگی‌های اقتصاد مقاومتی بوده که رعایت می‌شده است.

حکیمی‌پور بیان داشت: در دولت فعلی خط‌مشی‌گذاران اقتصادی از یک بافت متجانس و هماهنگ برخوردار نیستند یعنی بین سیاست‌های بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی، سیستم بانکی کشور، وزارت صنایع و معادن و جهاد کشاورزی از لحاظ سیاست‌های اقتصادی هماهنگی وجود ندارد.

وی افزود: در اقتصاد مقاومتی باید روی سرمایه‌های بزرگ تکیه بیشتری داشته باشیم و جلوی مفاسد اقتصاد گرفته شود و اجازه ندهیم که با سوء مدیریت‌های سرمایه‌های کلان کشور هدر روند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس