به گزارش مشرق، معصومه ابتکار معاون رئیسجمهور درباره ابلاغ سیاستهای کلی سلامت و وظایفی که سازمان محیط زیست در این مقوله دارد، اظهار داشت: سازمان محیطزیست به نوبه خودش در این مبحث وظایفی بر عهده دارد. بدون شک ما باید استانداردهای محیط زیست مانند هوا که مهمترین آن نیز به شمار میآید، رعایت کنیم.
هر فرد در شبانه روز 16 کیلو هوا مصرف میکند،در حالیکه مصرف غذای 24 ساعت،فقط یک کیلو است
وی ادامه داد: یک فرد اگر در شبانهروز خیلی غذا مصرف کند، حداکثر مصرف غذای وی، یک کیلو در طول شبانهروز خواهد داشت، ولی افراد در یک شبانهروز 16 کیلو هوا مصرف میکنند، بنابراین بزرگترین مصرف ما هوا است و بزرگترین مخاطرات ما را در شهرها نیز تهدید هوا است و اگر برای هوا بتوانیم برنامهریزی خوبی انجام دهیم و این مخاطرات را به حداقل برسانیم، آثار و تبعات آن در بخش بهداشت و هزینههایی که بعد از آن مردم باید برای تنگی نفس، بیماریهای آسم، بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای مغزی بپردازند، کاهش مییابد و این در حالی است که در بلندمدت نیز انواع سرطانها میتواند ریشه در این موارد داشته باشد. بنابراین این موارد هزینههای سنگینی را به جامعه تامین میکند و کارایی جامعه را کاهش میدهد و توانمندی و امید به زندگی را نیز کاهش خواهد.
ابتکار: روزهایی که هوا آلوده است، مردم ناراحت هستند
ابتکار ادامه داد: این موارد برای یک جامعه سالم و توانمند بسیار مهم است و از همه مهمتر باید به نشاط جامعه اهمیت داد زیرا محیطزیست سالم نشاط میآورد و محیطی که سالم باشد براساس چشماندازهای زیبایی که در یک محیط وجود داشته باشد افراد نشاط پیدا میکنند، مثلاً روزهایی که هوا آلوده است، مردم ناراحت هستند و در روزهایی پاک که مناظر زیبا در تهران یا شهرهای دیگر وجود دارد، همه مردم حس شادی دارند و احساس پاکی پیدا میکنند.
آلودگی هوا باعث انحراف پرندهها و از بین رفتن حشرات میشود
رئیس سازمان محیط زیست در ادامه به آسمانهای شهرها که یکی از زیباترین آفریدههای خداوند هستند، اشاره کرد و گفت: ما اصلاً در شهرها از آسمان زیبا بیبهره شدهایم و آلودگی نوری موانع زیادی ایجاد کرده است، به خاطر اینکه مصرف روشنایی اصلاً حساب و کتاب ندارد، زیرا هزینههای برق تقریباً قیمت پایینی دارند و یارانه به آن تعلق میگیرد و این نوری که باید شهر را روشن کند نصف آسمان را روشن کرده است و هیچ خاصیتی ندارد و حتی پرندهها را منحرف میکند و حشرات را از بین میبرد و یک نور بیخود بوجود میآید که ما نمیتوانیم زیباییهای آسمان شب را مشاهده کنیم و بچههای ما که در شهرها بزرگ میشوند اصلاً متوجه نیستند آسمان یعنی چه. و فقط باید در فیلمها به معنای آسمان پی ببرند، بنابراین یک آسمان زیبا تقریباً از خاطره ما در حال فراموشی است.
وضع قوانین جلوگیری با آلودگی هوا
ابتکار که در یک برنامه خبری در شبکه خبر حضور یافته بود، عنوان کرد: برای این موارد در برخی از کشورها قوانین وجود دارد، البته در تهران نیز برای آلودگی نوری قوانینی را در شورای شهر وضع کردیم و الان در سازمان محیطزیست پیگیر آن هستیم، زیرا بسیار این موارد مهم است. بنده درخواست دارم ما نشاط را در یک جامعه سالم دست کم نگیریم زیرا یک جامعه سالم و اسلامی دارای ویژگیهای خوب اخلاقی دارد که طبیعت میتواند این نشاط را به جامعه برگرداند و استفاده صحیح از طبیعت و سالم بودن محیط، و پاک بودن هوا و دارا بودن فضای سبز از شاخصهای مهم زندگی در شهرها است.
انواع ناراحتیهای عصبی و افسردگی به دلیل فاصله افتادن با طبیعت
وی تصریح کرد: انواع ناراحتیهای عصبی، افسردگی به دلیل همین فاصله افتادن با طبیعت است که معنای آن این است که ما از اصل خود دور میشویم. ما باید بتوانیم براساس زنجیرهای که وجود دارد، میکروبها و ویروسها را کنترل کنیم و سطوح جانوری و انسان را در نظر داشته باشیم، زیرا تمام موارد پیوسته هستند و یک چرخه بسیار کامل و بسیار پیچیده و متنوعی را تشکل میدهند، هر جایی که این حلقهها یک شکستی در آن حاصل شود و یک گونهای منقرض شوند بخشها از هم گسست پیدا میکنند، زیرا گونهها به همدیگر پیوسته هستند و به همدیگر تغذیه میدهند. مثلا اگر یوزپلنگ یا پلنگ از بین رود و چون در رأس هرم جانوری به حساب میآید نشان میدهد که یک اتفاقی در آن هرم طبیعت در حال رخ دادن است و همه این موارد نشانههای مهم از جهت سلامت به خصوص سلامت انسانها است.
ارتباط بقایی انسان با حفظ یوزپلنگ
ابتکار عنوان کرد: اگر ما توجه به حیات وحش داریم به دلیل آن است که این پیوستگی که قانون خداوند است و به هم پیوسته نیز خلق کرده است رعایت شود و حرمت حیات حفظ شود. بنابراین خداوند از ما خواسته است که بیدلیل جان موجودات زنده را نگیریم و ما نیز این حق را نداریم. به هر حال این پیوستگی بسیار مهم است و ما اگر به این نگاه برسیم همه ما حافظ طبیعت یوزپلنگ، حافظ گوزن و حافظ تمام عناصر طبیعت میشویم و حتی حشرات نیز برای ما مهم میشوند، یک پروانه هم نقش مهمی در حیات دارد و باید تمام گونهها در کنار همدیگر قرار گیرند تا بالاخره شرایط سالم برای زندگی ما انسانها فراهم شود.