ابتدا با برخی از مشهورترین سرویسهایی که فضای رایگان در اختیار کاربران میگذارند آشنا شوید. گوگل سرویسی به نام گوگلدرایو دارد که 15 گیگابایت فضای رایگان در اختیار کاربران میگذارد و اخیراً با کاهش 80 درصدی قیمتهای این سرویس، تنها به ازای 1.9 دلار این فضا به 100 گیگابایت و به ازای 9.9 دلار به یک ترابایت افزایش پیدا میکند. نکته قابل تأمل اینکه چرا یک کمپانی مثل گوگل باید با قیمتی اینقدر نازل چنین سرویسی را به کاربران ارائه دهد. پاسخ را شاید بتوان در چندین بار تغییر در سیاستهای حریم خصوصی گوگل پیدا کرد که در ماههای اخیر اتفاق افتاده و موجب اعتراض کاربران نیز شده است. مایکروسافت هم سرویسی به نام واندرایو دارد که تا 7 گیگابایت فضای رایگان به کاربران میدهد و در صورت نیاز میتوانید فضای بیشتر را از این کمپانی خریداری کنید.
یکی دیگر از سرویسهای ابری، دراپباکس (به معنای"جعبه انداختنیها") است که توسط شرکتی به همین نام اداره میشود و امکان همگامسازی فایلها روی چند رایانه مختلف یا بین چند کاربر مختلف از طریق اینترنت را فراهم میکند. این کمپانی در سال ۲۰۰۷ توسط"درو هاوستون"و"آرش فردوسی"، فارغالتحصیلان امآیتی و با کمک مالی کمپانی سرمایهگذاری"سکوئویا کپیتال"ایجاد گردید. از جمله کمپانیهای دیگری که تحت حمایت مالی سکوئویا کپیتال هستند میتوان به گوگل، یاهو، یوتیوب، واتساپ و لینکد-این اشاره کرد.
کمپانی دراپباکس 9 آوریل امسال مراسم رسانهای بسیار بزرگی برگزار کرد و از برخی تغییرات در خدمات و انتصابهای جدید در مدیریت خود خبر داد. اگرچه موضوع اصلی این مراسم رسانهای عرضه ویژگیها و خدمات جدید این سرویس برای کاربران بود، آنچه بیشتر توجه رسانهها و کاربران دراپباکس را به خود جلب کرد، معرفی کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه سابق آمریکا در دوران ریاستجمهوری جورج بوش به عنوان عضو هیئت مدیره کمپانی بود. این اقدام باعث اعتراض بسیاری از کاربران هم درون آمریکا و هم در سراسر دنیا شده است. اعتراض کاربران به خاطر نقش رایس در تدوین و اجرای سیاستهای آمریکا علیه عراق و همچنین حمایت وی از آژانسهای اطلاعاتی آمریکاست.
معترضان به انتصاب کاندولیزا رایس در همین راستا سایتی به نام دراپدراپباکس (به معنای "جعبه انداختنیها را بیندازید") راهاندازی کرده و از این راه اعتراض خود را به تصمیم دراپباکس اعلام میکنند. در سایت مشهور"هکر نیوز"نیز مطلبی با موضوع اعتراض به انتخاب کاندولیزا رایس منتشر شد که در همین مدت چند روزه حدود یک هزار نظر ارسالی داشته است. به علاوه، در سایتهای توئیتر و فیسبوک، هشتگ #DropDropboxبه همین موضوع اختصاص داده شده است و کاربران اعتراض خود را از این راه نیز به گوش مقامات دراپباکس می رسانند.
در حالی که رایس تا پیش از این به عنوان مدیر کمپانی"رایس هادلی گیتس"خدمات مشاورهای به دراپباکس ارائه میداد، به نظر میرسد کمپانی تصمیم گرفته از نزدیک با وی کار کند. با این حال، کاندولیزا رایس اولین مقام سیاسی نیست که به هیئت مدیره دراپباکس میپیوندد. انتصابهای قبلی این کمپانی نیز علامت سؤال بزرگی را در ذهن کاربران ایجاد میکند."استفان هادلی"مشاور سابق امنیت ملی آمریکا و"رابرت گیتس"وزیر دفاع سابق این کشور نیز که مثل رایس در دولت جورج بوش حضور داشتند، اعضای دیگر هیئت مدیره دراپباکس هستند.
به رغم اعتراضات گسترده کاربران،"هاوستون"مدیرعامل دراپباکس در آخرین اظهارات خود با دفاع از کاندولیزا رایس مدعی شده که "تعهد ما به حقوق شما و حریم خصوصی شما در بطن تمام تصمیمات ما هست و خواهد بود." این در حالی است که کاربران با توجه به دفاع رایس از آژانسهای اطلاعاتی آمریکا، معتقدند انتخاب وی با اینگونه اظهارات مقامات دراپباکس در تضاد است. کاربران در اظهارنظر در اینباره گفتهاند که "کاندولیزا رایس نباید در هیئت مدیره دراپباکس حضور داشته باشد و انتخاب وی نشان میدهد که درو هاوستون و مدیران ارشد دیگر کمپانی از در نظر گرفتن پیامدهای بلندمدت این انتخاب ناتوانند."
استفان هادلی و کاندولیزا رایس
بر اساس اسنادی که ادوارد اسنودن افشاگر مشهور جاسوسیهای دولتی آمریکا در اختیار عموم مردم قرار داد، نوع خدماتی که دراپباکس ارائه میدهد ماهیتاً از نوع خدماتی است که تحت عنوان "کمپانیهای فناوری" تحت نظارت کامل آژانس امنیت ملی آمریکا قرار دارد. دراپباکس 24 مارس امسال سیاستهای حریم خصوصی خود را تغییر داد تا "اصول درخواستهای اطلاعاتی دولت" کمپانی را تنظیم کند. در قالب سیاستهای جدید، دراپباکس متعهد شده تا درباره درخواستهای اطلاعاتی دولتها کاملاً "شفاف" باشد و از کاربران صرفنظر از مکان یا ملیت آنها حفاظت کند و همچنین تلاش کند تا از نفوذهای "پشت پرده" نظیر آنچه اسناد اسنودن درباره کمپانیهای بی شمار دیگر نشان داده است، جلوگیری کند. چند سؤال در همین ابتدا مطرح میشود: شفافیت درباره درخواستهای اطلاعاتی دولتها به چه معناست؟ کدام دولتها هستند که از این کمپانی درخواست ارائه اطلاعات خواهند کرد؟ چرا دولتهای مختلف باید به خود اجازه دهند از دراپباکس بخواهند تا اطلاعات کاربرانی از کشورهای دیگر را در اختیارشان بگذارد؟
مهمتر از همه اینکه افشاگریهای اسنودن نشان داده که راههای "پشت پرده" از چند سال پیش به روی دولتهای غربی باز بوده و نتایجش منجر به رو شدن دست این دولتها در یکی از گستردهترین پروژههای جاسوسی دنیا شده است. با توجه به اینکه دراپباکس داوطلبانه فردی مثل کاندولیزا رایس را به هیئت مدیره خود راه داده است، چه تضمینی برای کاربران وجود دارد که این کمپانی تلاش کند تا راههای مخفی و پشت پرده را به روی جاسوسیهای دولتهای غربی ببندد؟