کد خبر 304471
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۵

صالحی، یک دانشمند هسته‌ای و مدیر ارشد است. احتمالاً محدود ماندن سیاست‌های سازمان وی به آنچه در سیاست خارجی تعریف شده است، موجب رنجش کارکنان زیرمجموعه و همچنین تغییراتی در ساختارها، کارکنان، سازمان‌ها و حتی چرخه صنعت هسته‌ای ایجاد کرده که شاید هم چندان مورد اقبال وی نیز نبوده است.

رإکتور آب سنگین اراک چگونه تغییر می‌کند؟// اماده انتشارگروه سیاسی مشرق - رئیس سازمان انرژی اتمی که دارای تخصص هسته ای و سوابق مدیریت چند دوره در ریاست این سازمان و همچنین اداره وزارت امور خارجه و حتی پیگیری امور بین المللی است، در مصاحبه با شبکه العالم و همچنین حضور در برنامه تلویزیونی ثریا، نکاتی را ابراز داشت که هرچند با بیانی ساده همراه بود اما نهایتاً این پرسش اساسی را پاسخ نداد که جای غنی سازی 20 درصد در نیاز عملی کشورمان (موضوع توافق ژنو) و برنامه این تنها سازمان مرتبط با صنعت هسته ای کشور کجاست؟

توضیحات صالحی که با بیان جزئیات فنی فعالیت های سازمان انرژی اتمی طی ماه‌های جاری از دولت جدید همراه بوده است، عمدتاً در توجیه عملکرد دیپلماسی هسته ای و فراهم کردن زمینه های جلب اعتماد نخبگان و مردم در این رابطه بود. وی که عملاً فردی علاقه‌مند به ارتباط نزدیک و مستمر با رسانه هاست، این روزها بیشتر از مقامات دیپلماسی هسته ای، در رسانه ها حضور می یابد و طی روزهای اخیر، بارها جزئیاتی را در مورد توافق های هسته ای یا برنامه های ایران در این رابطه بیان کرده، که تا کنون هیچ مقام دیگری در این عرصه ابراز نداشته است. به عقیده برخی کارشناسان، سازمان انرژی اتمی در راستای کم رنگ کردن اظهارنظرهای دستگاه دیپلماسی در رابطه با توافق های فنی با گروه 1+5 در وین، این نقش جدید را تقبل کرده است.

این گزارش به بازخوانی کارشناسی و منصفانه اظهارات فنی وی و پرسش‌ها یا ابهاماتی می‌پردازد که مردم و نخبگان پاسخگوئی به آن را مطالبه می‌کنند. در عین حال، نکات مثبت اظهارات وی نیز بیان خواهد شد.


نقد توافق ژنو از زبان صالحی

صالحی هم توافقنامه ژنو را مورد انتقاد قرار داده است. وی چند بار در مصاحبه های خود اظهار داشته این توافقنامه ایرادهایی دارد و قابل انتقاد است.

در برنامه ثریا، گفتمان انتقادی وی جنبه فنی به خود گرفت و اظهار داشت که در توافقنامه ژنو «در غنی‌سازی یک مشکلاتی دارد که می‌گویند باید متفقاً میزان تولید و سطح تولید و سطح غنی‌سازی و مسایلی از این دست را تعیین بکنیم اما در تحقیق و توسعه چیزی نگفته‌اند اما در مذاکرات ژنو دارند سعی می‌کنند در تحقیق و توسعه یک خدشه ایجاد کنند در صورتی که برنامه اقدام مشترک باید پایبند به آن اصولی که به هر حال خودشان هم پذیرفته‌اند باشد.»

او در مصاحبه با العالم هم گفت: «طبق برنامه اقدام مشترک این گونه تفاهم کردند که در زمینه حجم غنی سازی و سطح غنی سازی به صورت توأمان به نتیجه واحد برسند. این می تواند تا حدودی منشأ مشکل باشد.»

بر این اساس، نقدهای منصفانه و کارشناسی هم به متن این توافق مربوط می شود؛ هم به مفروضات تیم دخیل در تنظیم این توافق؛ هم به رفتار طرف‌های مذاکرات هسته ای بعد از توافق و نهایتاً هم به رفتار آژانس.


طرح های ایران برای توافق در گام نهائی

صالحی، تنها مقامی است که از برخی طرحهای فنی برای جلب توافق گروه 1+5 در گام میانی پرده برداشته و به جزئیات آنها اشاره کرده است. در این زمینه، سرنوشت رآکتور اراک و همچنین برنامه غنی سازی کشور، دو مساله مهم بلکه اساسی است که وی به آنها پرداخته است.


بازطراحی رآکتور اراک، چرا و چگونه؟

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: تأسیسات اراک همچنان به عنوان رآکتور آب سنگین باقی می‌ماند و به آب سبک تبدیل نخواهد شد، اما قلب آن بازطراحی می‌شود.

حفظ ماهیت آب سنگین راکتور اراک، خبر خوبی است که نشان می دهد استفاده های طراحی شده از این رآکتور که تولید رادیو داروها است، حذف نشده است. زیرا همانگونه که دکتر صالحی نیز اشاره کرده، آب سبک تنها در تولید برق کاربرد دارد و نیازهای پزشکی هسته ای کشور را تامین نمی کند. اما کاهش قدرت این رآکتور به حد 10 مگاوات، در برابر چه مابه ابزائی مطرح شده است؟

به گفته صالحی، در خصوص موضوع مربوط به آب سنگین اراک نیز با کشورهای عضو 1+5 مذاکره شد و پیشنهاد ما باز طراحی قلب رآکتور اراک و کاهش پلوتونیوم تولیدی به میزان یک پنجم بود که مورد استقبال 1+5 قرار گرفت.

این در حالی است که به گفته برخی منابع آگاه در امور هسته ای، این پیشنهاد توسط روس‌ها و بعداً با تغییراتی، توسط چینی ها مطرح شد و نهایتاً پیشنهاد امریکا برای تغییر ماهیت رآکتور به آب سبک را تعدیل کرد و این توافق به عنوان نقطه مشترک دیدگاههای ایران و 1+5 بر روی میز مذاکرات جدی شد.


چگونگی تغییر در قلب رآکتور اراک

به گفته صالحی، در بازطراحی‌ها، پلوتونیوم ناشی از فعالیت رآکتور اراک در حالت فعلی، حدود 20 درصد کاهش خواهد یافت. تغییر ایجاد شده در آن نیز به این ترتیب خواهد بود که سوخت کنونی رآکتور آب سنگین اراک، سوخت (اورانیوم) طبیعی است. ما پیشنهاد کردیم که به جای سوخت طبیعی، از سوخت غنی شده استفاده کنیم در این صورت تولید پلوتونیوم در آن کاهش خواهد یافت.

این سوخت غنی شده، 4 تا 5 درصد خواهد بود. یعنی برای تأمین آن هم نیازی به غنی سازی 20 درصد نیست!

رإکتور آب سنگین اراک چگونه تغییر می‌کند؟// اماده انتشار


آیا طرح ایران در مورد رآکتور اراک، مورد موافقت غرب قرار گرفته است؟


دکتر صالحی در این زمینه با بیانی قاطع، پاسخ داده که «جزییات مطرح شده به اطلاع گروه 1+5 رسیده و آنها نیز موافقند چون نگرانی آنها درخصوص پلوتونیوم بود و ما این مشکل را به این شیوه حل کردیم. و از این پیشنهاد ایران استقبال کردند».


طرح پلکانی غنی‌سازی چیست؟


صالحی نخستین مقامی است که «طرح پلکانی غنی سازی ایران» را تشریح کرده است. به گفته وی، این طرح از سوی ایران و طی مذاکرات، به گروه 1+5 پیشنهاد شده است. وی تأکید کرد: در زمینه غنی سازی پیشنهاد ما اجرای طرح پلکانی غنی سازی است که بر اساس آن 4 تا 5 سال تعداد دستگاه‌های سانتریفیوژ به همین نسبت 20 هزار دستگاه باشد و بعد از آن به صورت تدریجی تعداد سانتریفیوژها را افزایش دهیم تا در سال به ظرفیت تولید 30 تن اورانیوم در سال برسیم و این موضوع همچنان جای بحث دارد و آنها می‌گویند که این طرح نیاز به تصمیم گیری سیاسی دارد.

وی در ادامه اظهار داشت: وقتی مذاکرات در مورد ساخت رآکتورهای جدید به نتیجه برسد، شاهد ساخت چهار رآکتور دیگر خواهیم بود و در یک افق 14 یا 15 ساله، چهار رآکتور دیگر علاوه بر بوشهر خواهیم داشت؛ در نتیجه سوخت آنها را باید تامین کنیم. پس اگر به سمت سانتریفیوژهای نسل جدید و پیش بینی های لازم نرویم، وقتی صاحب 5 رآکتور باشیم که هرکدام 30 تن اورانیوم لازم داشته باشند، اگر خارج به ما سوخت ندهد، در این صورت چه باید بکنیم؟! ما دیگر ضمانت خارج را بدان مفهوم قبول نداریم؛ زیرا طبق قراردادهایی قبلی که با آنها داشتیم، حتی قراردادهایی که غیر از هسته‌ای بود، ناگهان شاهد بودیم که عهدشکنی کردند. از این رو ما نمی توانیم برای ساخت نیروگاه هسته‌ای سرمایه گذاری عظیم بکنیم، اما برای تأمین سوخت آن هیچ اقدامی نکنیم.

از این اظهارات، چند نکته استنباط می‌شود:

اولاً دورنمای زمانی گام پایانی توافق ژنو، قطعاً بیش از 15 سال خواهد بود. در این صورت، همان سناریو غرب قوت می گیرد که ایران طی 20 سال محدودیت های مربوط به توافق ژنو را ادامه دهد.

ثانیاً ایران تا 4 یا 5 سال دیگر هم همچنان غنی سازی را با کمتر از 5 درصد و با همین تعداد سانتریفیوژ ادامه دهد.

ثالثاً بعد از 14 یا 15 سال بعد که ایران 4 رآکتور دیگر هم بسازد، افزایش سانتریفیوژها حتی اگر مورد موافقت غربیها باشد، تنها به غنی سازی کمتر از 5 درصد بپردازند. یعنی دیگر خبری از غنی سازی 20 درصد و احیای آن نیست و سازمان انرژی اتمی هیچ برنامه ای برای تعریف آن به عنوان «نیاز» ایران ندارد.

مبنای طرح پلکانی غنی‌سازی این است که تا 4 تا 5 سال، هیچ افزایشی در تعداد سانتریفیوژهای ایران صورت نگیرد و بعداً افزایش انجام شود.

دو پرسش اساسی در این زمینه وجود دارد: صالحی از 20 هزار سانتریفیوژ نام می برد. این تعداد، سرجمع آنهاست نه تعداد فعال آنها. بنابراین، قرار است تا پنج سال همین ماشین ها به صورت مهر و موم شده و غیرفعال باقی بمانند؟ از سوی دیگر، سطح غنی سازی در وضعیت موجود که به زیر 5 درصد محدود شده است، آیا در طرح پلکانی دولت همچنان زیر 5 درصد باقی خواهد ماند؟ این به معنای بسته شدن برنامه غنی سازی 20 درصد تا چه زمانی است؟

به گفته صالحی، رآکتور اراک وقتی بر اساس برنامه ایران مورد بازطراحی قرار گیرد، «سوخت آن را از طبیعی به سوخت غنی شده تبدیل می کنیم که میزان غنای این سوخت بین 4 تا 5 درصد است». بنابراین، غنی سازی بیش از 5 درصد اصلاً موضوعیتی ندارد!

رآکتور اراک، تا 5 یا 6 سال دیگر هم راه اندازی نخواهد شد. بنا به تصریح صالحی، «اگر ما طبق روال عادی پیش می رفتیم، رآکتور قبلی تا سه سال دیگر تقریبا راه اندازی می شد؛ اما با این باز طراحی که در حال انجام آن هستیم، نزدیک به دو سال و شاید سه سال حداکثر به راه اندازی رآکتور اضافه خواهد شد به عبارت دیگر 5 تا 6 سال طول خواهد کشید.»


نیازهای عملی ایران به غنی سازی

صالحی در مورد نیازهای عملی ایران به اورانیوم غنی شده، تنها از نیروگاه بوشهر و چهار راکتور آینده نام می برد که نیروگاه بوشهر سوخت 20 درصدی نیاز ندارد. اما در مورد راکتورهای آینده هیچ اشاره ای به سوخت شان از نوع اورانیوم یا پلوتونیوم نشده است.

در مورد راکتور تحقیقاتی تهران هم که سوخت 20 درصدی نیاز دارد، پرسش این است که بعد از 4 یا 5 سال بعد که موجودی اروانیوم تولیدی داخل به اتمام خواهد رسید، سخوت آن از چه منبعی تامین خواهد شد؟ آیا غنی سازی 20 درصد ادامه خواهد یافت یا غربیها سوخت لازم را تامین خواهند کرد؟

آیا پرونده فعالیت هسته‌ای ایران بسته می شود؟

صالحی در ادامه به مرحله دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب اشاره کرد و گفت: طبق توافق های صورت گرفته که شش مساله در آن مطرح است و طبق وعده هایی که به آژانس داده ایم انتظار می رود در مدت زمان سه ماهه تعیین شده برای این امر، به همه سؤالات آژانس پاسخ دهیم. وی درباره احتمال انعقاد توافقنامه دوم با توجه به مطرح بودن مسائلی چون فعالیت های پارچین و... افزود: در زمینه فعالیت های هسته‌ای، بر اساس تعریف فعالیت هسته‌ای، ما دیگر مشکلی با آژانس نداریم و در این خصوص دیگر سوالی نیست که از سوی آژانس مطرح شده باشد و ما پاسخ نداده باشیم و به عبارت دیگر می توان گفت که درباره فعالیت هسته‌ای ایران پرونده بسته شده تلقی می شود. بویژه این که شش پاسخ اخیر هم ظرف یک ماه آینده تکمیل خواهد شد.

این در حالی است که با اجرای الزامات شش پرسش توافق با آژانس یا هفت پرسش جدید، پرونده ما در آژانس بسته نخواهد شد. بلکه همانگونه که ایران در این توافق به آژانس چک سفید داده که «همه ابهامات راجع به برنامه هسته ای گذشته و کنونی» را حل خواهد کرد، تا وقتی که راجع به مسائل نظامی و اتهامات صهیونیست ها و جاسوسی های امریکا از مراکز مختلف کشور پاسخ مورد تأیید آژانس داده نشود، همچنان این پرونده باز خواهد ماند.

رإکتور آب سنگین اراک چگونه تغییر می‌کند؟// اماده انتشار

جمع‌بندی


صالحی، یک دانشمند هسته‌ای و مدیر ارشد است. احتمالاً محدود ماندن سیاست‌های سازمان وی به آنچه در سیاست خارجی تعریف شده است، موجب رنجش کارکنان زیرمجموعه و همچنین تغییراتی در ساختارها، کارکنان، سازمان‌ها و حتی چرخه صنعت هسته‌ای ایجاد کرده که شاید هم چندان مورد اقبال وی نیز نبوده است.

در هر حال، نکته‌ای که هیچ گاه وی در صحبت‌های تلخ و شیرین خود با العالم مطرح نکرد، سرنوشت غنی سازی 20 درصد بود. چراکه وی از برنامه ها و طرح‌هایی یاد کرد که تامین سوخت بوشهر و رآکتورهای جدید و همچنین تأمین اورانیوم غنی شده برای قلب جدید رآکتور اراک بود که هیچ کدام از آنها به غنای 20 درصد نیازی نداشته‌اند.

این در حالی است که وی در برنامه تلویزیونی ثریا گفته بود که غنی سازی از 1 تا 90 درصد، حق ایران است. از این رو، این پرسش به صورت جدی مطرح است که در توافق‌های ایران و غرب و در برنامه‌های سازمان انرژی اتمی کشور، غنی سازی 20 درصد برای همیشه کنار گذاشته شده و حذف گردیده است یا خیر؟

در کنار نکاتی که در بالا اشاره شد و ابهامات و پرسش‌ها، تعبیرهای خوبی هم در صحبت‌های صالحی بود. وی محدود ماندن ماشین‌های فعال در چرخه غنی سازی ایران به وضعیت فعلی را به عنوان «بی معنا شدن غنی سازی» تلقی کردند: «اگر از ما بخواهند فقط 10 هزار ماشین (سانتریفیوژ) داشته باشیم، در واقع غنی سازی معنی خود را از دست می دهد؛ یعنی ما با این تعداد نیاز خود را نمی توانیم برآورده کنیم. ما می‌گوییم "نیاز عملی" ما حداقل، تامین نیاز سالانه بوشهر است.

ما چهار رآکتور دیگر هم خواهیم داشت که قرارداد آنها با روس‌ها فعلا در مرحله گفتگوست». از طرف دیگر، ورود آژانس به مسائل غیرهسته ای نیز موجب مخدوش شدن اعتبار فنی و تخصصی آن تلقی شده است. این نکات، بخشی از راهبردهای اساسی کشور را تشکیل می‌دهند که باید به صورت جدی در عرصه دیپلماسی هسته‌ای نیز به جریان بیفتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • بهزاد ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 1
    خونی که در رگ ماست/هدیه به رهبر ماست ریشه صنعت هسته ای در کشور مان با تلاش های عزیزانی همچون شهید شهر یاری و شهید روشن و ... به بار نشسته است. ان شاالله در حفظ میراث خون این شهیدان و سایر شهدای عزیز کوتاهی نشود .
  • ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 1
    فکر کردین پا روی خون شهیدان گذاشتن راحته ؟ ایشالله تویه همین 3 سال باقی مونده چوبشو بخورید
  • ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 0
    خجالت نمیکشید تلاش شبانه روزی شهیدان این کشور را به 4 میلیارد دلار ؟
  • علیرضا ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    ایران اگر قرار باشه نیروی دریایی راهبردی داشته باشه نیاز به ناو هواپیمابر داره و همچنین زیردریایی. این دوتا نیاز به موتور اتمی دارن و راکتورهای اتمی اینها اورانیوم 60 درصد میخواد. باتری های فضایی که دارای طول عمر بالا هستن از پلوتونیوم استفاده میکنن. اگر بخوایم یک ماهواره درست و حسابی داشته باشیم نیاز به این مدل باتری داره. اون وقت پلوتونیوم از کجا بیاریم؟؟؟؟؟؟ باید تمام برنامه های علمی با دورنمای حداقل 20 ساله بهش نگاه کرد و فارغ از مسائل سیاسی باشه فقط امیدوارم فرزندان ما در آینده بهمون فحش ندن
  • ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    از اول هم گفته شده بود که غنی سازی بیست درصدی نه مورده نیازه و نه صرفه اقتصادی داره برامون . فقط برای راکتور تهران لازم بود که چون بهمون نفروختن مجبور شدیم بسازیم الان هم باید این موضوع بررسی بشه که اگر دوباره بد قولی کردن ایران مجاز به ساخت باشه وگرنه همینجوری الکی 20 درصدی تولید کنیم انبار کنیم که چی بشه ؟
  • علی ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    دوست عزیز با تمام احترامی که قائلم این حرف شما قابل قبول نیست. خون شهدای هسته ای در وقتش تک به تک گرفته خواهد شد.منتهی کمی صبر لازم هست. ما غنی سازی 20 درصد انجام میدادیم یا نمیدادیم اسرائیل از خدا بی خبر این کار رو انجام میداد. کمی صبر داشته باش . همین.
  • دکتر ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    فارس کیهان و بخش تندرو اصول گرایان باید عذرخواهی کنن به خاطر دروغ هایی که در مورد آب سبک شدن اراک و...گفتن
  • ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    روسیه و چین مگه مردن؟؟؟؟؟؟
  • ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    جمهوری اسلامی ایران در حد داشتن ناوهواپیمابر و زیر دریایی اتمی نیست هر کسی باید به اندازه وزن و اعتبار خودش لقمه برداره ایران حتی جرات ساخت موشک قاره پیما رو نداشت چه رصد به باطری پلوتونیومی برای مدارگردهای بین سیاره ای و کاوشگرهای کهکشانی 5 سال دیگه که همین ترکیه و پاکستان اسراییل و عربستان ماهواره به فضا فرستادن می فهمی اقتصاد چقدر مهمه
  • ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 0
    نه افتخار هم می کنیم یک آبم روش..اگر دست ما بود یک قهوه تورک هم با نتانیاهو می زدیم
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 0
    اگر فردا تحریم ها به بهانه 5 درصد یا به بهانه مقاومت و..برگشتن هم دوباره میای همینو می گی..می گی ضررش از سودش بیشتره
  • محسن شیرازی ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 0
    دلم برا اون روزا که سانتریفیوژا با سرعت به غنی سازی 20% مشغول بودن تنگ شده. چه روزای خوبی بود وقتی میدیدم هر کاری که این قدرتای ریز و درشت دنیا بدشون میاد ما میکردیم هیچکی هم جرات نداشت چپ نگاه کنه. واقعا طعم دلچسب قدرت رو داشتم میچشیدم
  • عابد ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 0
    در دو دوره سالهای 82و 92 (قرارداد زنوچای) با ب... (که تدبیر نامیده شد) دستاوردهای بزرگ هسته ای که حاصل زحمات شبانه روزی دانشمندان غیرتمند و خون شهیدان هسته ای وتحمل سختی های فراوان توسط ملت غیور ایران میباشد به بازی گرفته شد ..... (دادگاه عدل الهی)...
  • amirreza ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    1 0
    آخرش اینه که به اسم توافق هر چی که داشتیم دادیم رفت !!! حیف شد خودمون سر خودمون کلاهی به این بزرگی گذاشتیم خودشم با خنده و شادمانی !حالا برین کیف کنین مطمئن باشین تحریم ها رو بر نخواهند داشت.
  • امید ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    غیر از اسرائیل که نگهبان امریکا توی منطقه است مطمئن باش عربستان هیچ وقت به سمت صنعتی شدن نمیره خیالت تخت. برزیل یا کره جنوبی چرا تا حالا نتونستن ماهواره بفرستن فضا؟؟؟؟؟؟؟ اقتصاد خیلی مهم هست اما نباید هم خودمون رو از همین الان آچمز کنیم. مطمئن باش اگر ایران وزن و اعتبار نداشت این همه خودشون رو جر نمیدادن تا با ایران مذاکره کنند.
  • بیتا 0 ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    لعنت به این تدبیر
  • ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    آقا ما هزارتا ماهواره و موشک قاره پیما هم داشته باشیم تا عده ای هراسان و دست به دامن غرب داریم اسم اقتدار رو هم نباید بیاریم.خدایا خسته شدیم از تاریخ خدایا اون تاریخی که وعده کردی رو میخوایم.عجل لولیک الفرج
  • ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    در معنی واژه تعصب بسیار سخن گفته اند اما نکته مورد توجه اینجاست که بعضی تعصب ها به جایی برنمی خوره اما بعضی تعصب ها تیشه به ریشه منافع ملی می زنه، بعضی تعصب ها هم که ریشه اسلام رو مورد هدف قرار می ده. مسئله هسته ای موضوعی هست که باید با عقلانیت و درایت حل بشه نه با جار و جنجال، از صحبت های وزیر خارچه و رئیس سازمان انرژی اتمی که مسلط و سوار بر مسئله از ابعاد سیاسی، حقوقی و فنی هستند اینگونه استنباط می شه که مسائل داره مطابق منافع کشور پیش میره، پس خواهشا کاسه داغتر از آش نشوید.
  • ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 0
    یعنی طیف حاکم بر دولت فکر میکنند مشکل اونها غنی سازیه؟ اونها بهتر از مردم ایران میدونند که ایران به سمت سلاح هسته ای نمیره و این یک بهانه بیش نیست . مسلما غربیها نقض عهد میکنند و اون روزیه که مردم خواهند فهمید غربیها دروغ گو هایی بهانه گیر بیش نیستند .
  • مجید ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۸
    0 0
    سلام اولا که راکتور آب سنگين اراک نياز به اورانيوم با غناي 20% نداره و راکتورهاي آب سنگين در تمام دنيا از اورانيوم طبيعي (بدون غني سازي) استفاده مي کنند و راکتور اراک هم از ابتدا قرار بود که از اورانيوم طبيعي به عنوان سوخت استفاده کنه ولي چون پسماند اون شامل مقدار زيادي پولوتونيوم هست که قابل استفاده در کلاهک بمبهاي هسته اي مي باشد در مذاکرات ژنو از سوي آمريکا پيشنهاد شد که اين راکتور به آب سبک تقليل پيدا کنه که مورد قبول ايران نبود چون در اين صورت راديو داروهاي مورد نياز از اون بدست نمي اومد و قرار بر اين شد که به جاي اورانيوم طبيعي از اورانيم غني شده 5% به عنوان سوخت استفاده کنه که راديو داروها هم از اون گرفته مي شه ولي مقدار ناچيزي پولوتونيوم توليد مي کنه که جاي نگراني نداره. ثانيا اگه حافظه آلزايمريمون به دور از تعصبات حذبي و جناحي که سهم حرف حق رو کمتر از هميشه ايام مد نظر گرفته ياري کنه در مخيله مون به خاطر مي آوريم که چند سال پيش در دوران آقاي احمدي نژاد و وزارت آقاي متکي با ورود نخست وزير و وزير امور خارجه ترکيه و نيز رئيس جمهور و وزير امور خارجه برزيل به ايران توافقي حاصل شد که بر مبناي آن ايران پذيرفت که غني سازي بيشتر از 5% نداشته باشد و با اتمام سوخت راکتور تحقيقاتي 5 مگاواتي تهران گروه 1+5 سوخت 20% رو به ايران بدهند تا راديو ايزوتوپ هاي مورد نياز ايران از اين راکتور تامين بشود که متاسفانه باز هم آمريکا با سنگ اندازي و قطع نامه اي ديگر در شوراي امنيت سازمان ملل اين توافق را بر هم زد و با محاسبه اشتباه مبني بر اينکه ايران قادر به غني سازي 20% نخواهد بود موجبات خود باوري در بين دانشمندان هسته اي و در راس آنها شهيد شهرياري منجر به توليد سوخت 20% شد که در مقابل عمل انجام شده گفتند توليد نکنيد خودمان ميدهيم اکنون هم بر مبناي اين توافق با اتمام سوخت 20% در چند سال آينده آنها ملزم به ارائه سوخت 20% به راکتور تهران هستند و در غير اين صورت با توجه به توان به اثبات رسيده ايران در زمينه توليد سوخت 20% ما خود اين سوخت را تامين خواهيم نمود. ثالثا اگر به جاي سانتريفيوژهاي فعلي از سانتريفيوژهاي نسل جديد استفاده گردد حتي با وجود حدودا 5000 دستگاه سانتريفيوژ قادر خواهيم بود که مقداري بيش از مقدار کنوني که حاصل کار تقريبا 20000 ساتريفيوژ هست اورانيوم با غناي 5% درصد غني کنيم چرا که عمده دستگاه هاي فعلي ما از نسل هاي اول و دوم هستند و از برخي متخصصان سازمان انرژي اتمي شنيده شده که سانتريفيوژهاي نسل هفتم هم در داخل طراحي و ساخته شده است بنابراين مشکل تامين سوخت بر اساس اين توافق آن گونه که ذهن برخي ها را بر آشفته جاي هيچ نگراني ندارد. رابعا هم رئيس جمهور و هم وزير امور خارجه و تيم مذاکره کننده هسته اي از حمايت مقام معظم رهبري برخوردارند و ايشان هر گاه احساس کنند که حقي غير قابل برگشت از ايران پايمال خواهد شد صراحتا موضع قاطع خويش را اعلام خواهند نمود. به اميد سرافرازي براي ايران عزيز
  • 100 ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۵
    0 0
    آمریکا بدان دیگر خواب خوش نخواهی دید و در کارها پیش نمی روی و دچار مشکلات عدیده خواهی و مشکلات در تمام ابعاد به سوی ملتت روانه خواهد شد که دشمن شیعه علی تو هستی من به این موج کشور علی اعتقاد دارم ..یا سریع و یا مجیب
  • 100 ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۵
    0 0
    آمریکا بدان دیگر خواب خوش نخواهی دید و در کارها پیش نمی روی و دچار مشکلات عدیده خواهی و مشکلات در تمام ابعاد به سوی ملتت روانه خواهد شد که دشمن شیعه علی تو هستی من به این موج کشور علی اعتقاد دارم ..یا سریع و یا مجیب
  • ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
    0 0
    سلام سوالی که ذهنم و مشغول کرده اینه آقا ما انرژی اتمی داریم یا نه فکر کنم عملا ایران انرژی اتمی نداره ما تو بحث اتمی باختیم از صد تا فکر کنم 10 هم نیستیم تاریخ قاضی بيرحميه .....
  • ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    زنده باد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس