دکتر یدالله سحابی درباره انگیزه تاسیس نهضت آزادی ایران می‌گوید: "جبهه ملی بیشتر فعالیت سیاسی لائیک داشت و مستقل از فکر دینی بود، ولی ما معتقد بودیم که اگر فعالیت سیاسی می‌کنیم از روی وظیفه دینی است و بنابراین، فعالیت سیاسی را وابسته به عقاید دینی می‌دانستیم."

گروه تاریخ مشرق- در روز ۲۷ اردیبهشت ۱۳۴۰ نهضت آزادی ایران اعلام موجودیت کرد. این حزب در حقیقت انشعابی از جبهه ملی ایران بود که به ابتکار مهندس مهدی بازرگان و دکتر یدالله سحابی و با تایید آیت‌الله زنجانی و دکتر مصدق پا به عرصه سیاسی مبارزاتی آن روز‌ها نهاد.

مهندس بازرگان شش روز پیش از اعلام رسمی موجودیت نهضت آزادی در نامه‌ای که از سوی هیات موسس نهضت امضا شده بود، تاسیس این گروه را به اطلاع دکتر مصدق که آن زمان در تبعید به سر می‌برد، رساند.

نامه‌ای مشابه نیز از سوی موسسان نهضت آزادی ایران خطاب به آیت‌الله سیدرضا زنجانی که از جمله علمای مبارز آن زمان بود ارسال شد و تصمیم اتخاذ شده برای تاسیس حزب تازه به اطلاع وی رسید. آیت‌الله زنجانی نیز پاسخ داد .

(برای دیدن تصاویر در سایز اصلی بر روی آن کلیک کنید)

{$sepehr_album_12875}

دکتر یدالله سحابی درباره انگیزه تاسیس نهضت آزادی ایران می‌گوید: "جبهه ملی بیشتر فعالیت سیاسی لائیک داشت و مستقل از فکر دینی بود، ولی ما معتقد بودیم که اگر فعالیت سیاسی می‌کنیم از روی وظیفه دینی است و بنابراین، فعالیت سیاسی را وابسته به عقاید دینی می‌دانستیم."

ابوالفضل حکیمی درباره اولین جلسه بررسی چگونگی تشکیل این سازمان تازه می‌گوید: "روز اول تاسیس نهضت، ششم اردیبهشت سال ۴۰ بود. یک باشگاهی در خیابان کاخ، یک حیاط خیلی بزرگی بود. اول وارد ساختمانی می‌شدیم و یک ایوان جلوی طبقه دوم ساختمان بود و مشرف بود به حیاط مستطیل مانند بود که سه هزار نفر گنجایش داشت. در جلسه ۴۰۰، ۵۰۰ نفر بودند."

در همین جلسات بود که نطفه شکل‌گیری نهضت آزادی ایران بسته شد. این‌چنین بود که پس از دریافت تاییدیه آیت‌الله زنجانی و نامه دکتر مصدق، بنیانگذاران نهضت آزادی فعالان سیاسی را برای شرکت در مراسمی که به منظور اعلام رسمی آغاز فعالیت‌های نهضت آزادی برگزار می‌شد، دعوت کردند. در دعوت‌نامه آمده بود که: "خواهشمند است در مجلسی که ساعت ۵:۳۰ عصر روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۴۰ به منظور اعلام تاسیس و شروع فعالیت «نهضت آزادی ایران» در آدرس خیابان هدایت ـ خیابان خیام ـ اول کوچه درویش منزل آقای فیروزآبادی منعقد می‌گردد حضور بهم رسانید."

بعدازظهر چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۴۰ خانه حاج صادق فیروزآبادی میزبان تعداد زیادی از فعالان سیاسی و مبارزان آن دوران بود. افرادی که برای شنیدن مواضع و دیدگاه‌های بنیانگذاران سازمان تازه وارد در آنجا جمع شده بودند. مهندس بازرگان از بنیانگذاران نهضت در این مراسم طی سخنرانی مفصلی چهارچوب کلی آن تشکل را مسلمان ایرانی، تابع قانون اساسی و مصدقی اعلام کرد.

در همین محفل بود که بیانیه اعلام تاسیس نهضت آزادی ایران که به امضای آیت‌الله سیدمحمود طالقانی، مهندس مهدی بازرگان، دکتر یدالله سحابی، مهندس منصور عطایی، حسن نزیه، رحیم عطایی و عباس سمیعی رسیده بود قرائت شد. دکتر احمد صدر‌حاج ‌سید‌جوادی نیز از دیگر افرادی بود که در زمره موسسین نهضت آزادی قرار داشت اما به علت حضور وی در مسند قضاوت نامش در اعلامیه اعلام موجودیت ذکر نشد. نهضت آزادی اعلام کرد هدف اصلی نهضت تقویت جبهه ملی و پاسخ به نیازهای دینی و اجتماعی و ملی مردم است. این نهضت اعلام کرد که ما مسلمانیم، زیرا نمی‌خواهیم اصول عقایدمان را از سیاست خود جدا کنیم؛ ایرانی هستیم، زیرا به میراث ملی خود احترام می‌گذاریم؛ مشروطه‌خواه هستیم، زیرا آزادی اندیشه و بیان و اجتماعات را خواستاریم و مصدقی هستیم، زیرا استقلال ملی می‌خواهیم.

*خاطره ای از رفتار امام با سران نهضت آزادی

محسن رفیق‌دوست یکی از یاران امام خمینی (ره) ادعای ملی مذهبی‌ها درباره خط دادن به امام(ره) را تحریف تاریخ و انقلاب دانست و گفت: امام آنقدر مستقل و مسلط بودند که در تصمیم‌گیری خود قاطعانه عمل می‌کردند و هیچ‌کس نفوذی روی امام (ره) نداشت.
من به خاطر دارم در سال ۴۱ در منزل امام بودن که سران نهضت آزادی به دیدار امام خمینی (ره) آماده بودند و آقای خلخالی ضمن اعلام حضور آنان به امام خمینی(ره)، درخواست آنان را مبنی بر ملاقات خصوصی به امام اعلام کرد که امام در جواب گفت: من با هیچ‌کس ملاقات حضوری ندارم. بنابراین وقتی امام اینگونه با آنان رفتار می‌کرد چگونه ممکن است که از آنان خط فکری بگیرد و آنان بر روی امام نفوذ داشته باشند و شنونده باید عاقل باشد.

رفیق‌دوست با بیان اینکه انتخاب بازرگان از سوی امام (ره) نیز به توصیه دیگران انجام شده بود گفت: بازرگان به قول عمل نکرد چرا که تعهد داده بود تیم خود را از اعضای نهضت آزادی انتخاب نکند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 7
  • ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    0 0
    خدا همه‌ی رفتگان را بیامرزاد. در ضمن این آقا صادقشون خیلی ناززز بودند دوره‌ی جوانی.
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    0 0
    یا خدا
  • اهوازی ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    1 1
    نهضت آزادی از خائن ترین جریانات سیاسی و فکری ایران است که اگر جلوی آن گرفته نمیشد هم اسلام را و هم ایران را نابود میکرد.
  • فاطمه ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    0 0
    لطفا در مورد این حزب بیشتر بنویسید و بیشتر مشکلات عقیده ایش رو مطرح کنید. راستش من کتابی رو خوندم که مقدمه اش رو مهدی بازرگان نوشته بود خیلی هم جالب بود و از اعتقاد کاملش نسبت به حکومت دینی میگفت. لطفا یه پرونده راجع بهش برید ممنون.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس