آنچه باعث شده سنت قصه‌گويي براي کودکان در خانواده‌ها رونق گذشته را نداشته باشد استفاده از رسانه‌هايي چون تلويزيون و کامپيوتر است که والدين به جاي قصه گفتن بچه‌ها را پاي آنها مي‌نشانند.

به گزارش مشرق، محمدرضا يوسفي نويسنده کودک و نوجوان درباره اينکه چرا ديگر چون گذشته قصه‌گويي در بين خانواده‌ها رواج ندارد به مهر گفت: دليل افت کاربرد قصه‌گويي در دنياي معاصر اين نيست که ادبيات داستاني مکتوب جاي قصه‌گويي را گرفته است بلکه بيشتر رسانه‌هايي چون تلويزيون جايگزين قصه‌گويي شده‌اند.

وي ادامه داد: مادرها که در روزگار گذشته عامل اول قصه‌گويي بودند امروز بيشتر فرزندانشان را پاي تلويزيون و کامپيوتر مي‌نشانند و از نقش مهمي که قصه‌گويي روي ذهن کودک دارد غافل مانده‌اند. قصه‌گويي، سنتي بود که جهان واژه‌هاي جديدي را به روي کودکان مي‌گشود و همچنين ارتباط زنده و حضوري قصه‌گو با بچه‌ها بسيار مساله مهمي بود.

نويسنده رمان "گرگها گريه نمي‌کنند" با اشاره به اينکه رسانه‌هايي چون تلويزيون گاه تاثير مخرب هم بر روي بچه‌ها دارند، بيان کرد: در قديم مادرها قصه‌ها را بر اساس نياز بچه‌ها انتخاب مي‌کردند و همچنين خودشان ناگزير بودند بخوانند و بشنوند و ياد بگيرند تا بتوانند براي بچه‌هايشان قصه بگويند.

يوسفي افزود: قصه‌هايي که از سوي مادرها انتخاب مي‌شد غالباً جنبه کاربردي و تنوع داشتند که با خودشان آرامش و تفکر به همراه مي‌آوردند. لحظه‌هاي لذت بخشي در زمان شنيدن قصه‌ها براي بچه‌ها ايجاد مي‌شد و ارتباط حضوري قصه‌گو و کودک در قصه‌گويي ناب مساله‌اي بود که از هر چيزي مهم‌تر بود . مقايسه کتاب خواندن و قصه شنيدن همچون فيلم ديدن در سينما و اجراي زنده تئاتر است.

وي با اشاره به اينکه امتياز حضوري بودن در قصه‌گويي خيلي مهم است، عنوان کرد: قصه‌گويي و قصه شنيدن تخيل و خلاقيت انسان را بارور مي‌کند که اين تاثير را در تلويزيون نمي‌بينيم.

نويسنده کتاب "من و ماه و ستاره" اضافه کرد: در قياس بين داستان و قصه بايد گفت از لحاظ ساختار و عناصر تشکيل‌دهنده تفاوت چنداني بين آنها وجود ندارد ولي در قصه‌گويي شيوه داناي کل استفاده مي‌شود ولي در داستان زاويه ديد مي‌تواند متنوع باشد. در قصه‌گويي صحنه‌سازي و فضاسازي از سوي قصه‌گو صورت مي‌گيرد و فضاي پيراموني، نوع گفتار، مکث ها و حرکات قصه‌گو از جمله ميميک چهره هم وجود دارد.

يوسفي افزود: در نتيجه وقتي قصه‌ هاي روايي فولکلور گردآوري و مکتوب مي‌شوند اين کتاب‌ها فقط ناقل قصه هستند و امر گويش در آنها احساس نمي‌شود. لحن و ويژگي قصه‌گو که بخشي از روند قصه‌گويي است هرگز در مکتوب شدن قصه‌ها منتقل نمي‌شود و اين اتفاقي است که در همه کتاب‌هايي که تاکنون سعي کرده‌اند قصه‌هاي قديمي را مکتوب کنند رخ داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس