کد خبر 331380
تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۲

روایات مختلف از معصومین(ع) اهمیت و فضیلت شب عید فطر را مثل شب قدر دانسته اند. شبی که فرصت بسیار خوبی برای آمرزش گناهان است.

ویژه نامه ضیافت مشرق - شب‌ عید فطر، یکی از بزرگترین و مبارک‌ترین شب‌ها در دین اسلام است. روایت‌ها و احادیث فراوانی درباره فضیلت این شب ذکر شده است. از جمله این که در بعضی روایات، اهمیت شب عید فطر را هم‌سنگ و برابر با شب قدر دانسته‌اند و سفارش‌های فراوانی به احیا و شب‌زنده داری در این شب شده است. در کتاب شریف «مفاتیح الجنان» اعمال مختلفی برای این شب آمده است. این اعمال عبارتند از:
 
نمازها:
1-10 رکعت نماز به صورت 5 نماز دو رکعتی. در هر رکعت سوره «حمد»را یک بار و سوره «توحید» را 10 بار و در هر یک رکوع و سجود 10 مرتبه بگوید:
سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ
 
پاک است خدا و ستایش شایسته اوست و معبودی جز او نیست و خدا بزرگتر است.
 
و هنگامی‏ که 10 رکعتتمام شد،‏ هزار مرتبه استغفار کند و پس از استغفار سر به سجده بگذارد و در حال سجده بگوید:
 
یا حَی یا قَیومُ یا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ یا رَحْمَانَ الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ وَ رَحِیمَهُمَا یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ یا إِلَهَ الْأَوَّلِینَ وَ الْآخِرِینَ اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ تَقَبَّلْ صَوْمِی وَ صَلاتِی وَ قِیامِی
 
ای زنده به خود پاینده، ای دارای بزرگی و بزرگواری، ای بخشنده دنیا و آخرت و ای مهربان دنیا و آخرت، ای مهربان‏ترین مهربانان، ای معبود گذشتگان و آیندگان، گناهم را بیامرز، و روزه و نماز و شب زنده داری ام را بپذیر.
 
2- دو رکعت نماز معروف شب عید را بخواند. به این صورت که در رکعت اول بعد از سوره حمد، هزار مرتبه سوره توحید(قل هو الله) و در رکعت دوم؛ پس از سوره حمد،‌ یک مرتبه سوره توحید را بخواند پس از سلام سر به سجده بگذارد و 100 مرتبه بگوید: اَتُوبً اِلَی اللهِ. آنگاه بگوید:
 
یا ذَا الْمَنِّ وَ الْجُودِ یا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ یا مُصْطَفِی مُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ افْعَلْ بِی...
 
ای دارای نعمت و جود، ای صاحب بخشش‏ و عطا، ای برگزیننده محمد(درود خدا بر او و خاندانش)، بر محمد و خاندانش درود فرست و... بعد حاجات خود را ذکر کند.
 
در روایت دیگری از امیر مومنان (ع) به جای خواندن هزار مرتبه سوره قل هو الله، 100 مرتبه آمده است؛ ولی در این روایت آمده است که این نماز را باید بعد از نماز مغرب و نافله آن بجا آورد.
 
3- نماز 14 رکعتی (هر دو رکعت با یک سلام) و در هر رکعتی، بعد از سوره حمد، یک‌بار آیةالکرسی و سه بار سوره توحید(قل هوالله) را بخواند.
 
اعمال:
1-غسل شب عید فطر. بهترین زمان برای این غسل، در هنگام غروب آفتاب و کمی قبل از افطار روز آخر ماه رمضان ذکر شده است.
2- احیا گرفتن در شب عید فطر و گذراندن آن به نماز، دعا و استغفار.
3- زیارت امام حسین (ع) در این شب فضیلت بسیار دارد. از امام صادق (ع) روایت شده: «هرکس در یک شب از سه شب عید فطر، عید قربان یا نیمه شعبان قبر مطهر امام حسین (ع) را زیارت کند، گناهان گذشته و آینده‌‏اش آمرزیده خواهد شد.
4- مرحوم "شیخ طوسی" در "مصباح المتهجد" فرموده است: در پایان شب نیز غسل کن و تا طلوع صبح در مصلایت (محل خواندن نماز) بنشین (و ذکر خدا بگو.)
 
ذکرها:
1- گفتن این ذکرها و به عبارت دیگر شعار معروف نماز عید فطر.از امام صادق(ع) روایت شده که پس از نماز مغرب و عشاء، نماز صبح و نماز عید فطر این ذکرها گفته شود:
 
اللَّهُ أَکْبَرُ اللَّهُ أَکْبَرُ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ اللَّهُ أَکْبَرُ. وَ لِلَّهِ الْحَمْدُ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَی مَا هَدَانَا وَ لَهُ الشُّکْرُ عَلَی مَا أَوْلانَا.
 
خدا بزرگتر است، خدا بزرگتر است، معبودی جز خدا نیست و خدا بزرگتر است، خدا بزرگتر است.و خدای را سپاس و سپاس خدای را بر آنچه ما را بدان هدایت کرد، و او را شکر بر آنچه به ما ارزانی داشت.
 
2- طبق روایتی از امام صادق (ع) پس از خواندن نماز مغرب و نافله آن، دست‌ها را به سوی آسمان بلند کند و بگوید:
 
یا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ یا ذَا الْجُودِ، یا مُصْطَفِی مُحَمَّدٍ وَ نَاصِرَهُ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْ لِی کُلَّ ذَنْبٍ أَحْصَیتَهُ وَ هُوَ عِنْدَکَ فِی کِتَابٍ مُبِینٍ.
 
ای صاحب نعمت و کرم، ای دارای جود، ای برگزیننده محمد و ای یاور او، بر محمد و خاندان محمد درود فرست و بر من بیامرز هر گناهی که شماره نمودی‏‌اش و آن پیش تو در کتابی آشکار است.
 
آنگاه به سجده برود و صد مرتبه بگوید: اَتوُبُ الَی اللهِ (بازگشتم به سوی خدا.)
 
سپس هر حاجتی که دارد از خداوند طلب کند که ان‌شاءالله برآورده خواهد شد.
 
3- این ذکر را 10 بار بگوید:
یا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَی الْبَرِیةِ یا بَاسِطَ الْیدَینِ بِالْعَطِیةِ یا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِیةِ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَیرِ الْوَرَی سَجِیةً وَ اغْفِرْ لَنَا یا ذَا الْعُلَی فِی هَذِهِ الْعَشِیةِ.
 
ای کسی‏ که جود و بخشش تو به آفریدگان، همیشگی است، ای آن‏که دو دست سخاوت خود را برای عطا گشوده‏‌ای، ای صاحب‏ عطاهای گرانبها، بر محمد و خاندان او، نیکوخوترین مردمان درود فرست و من را ای خدای بلند مرتبه‏ در چنین شبی بیامرز.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس