آزمون مربیان پیشدبستانی و نیروهای شرکتی پیش از این قرار بود تا در تاریخ 17 مرداد برگزار شود اما به دلیل عدم صدور مجوز لازم از سوی ریاست جمهوری برگزاری آزمون در این تاریخ به تعویق افتاد و هنوز تاریخ جدیدی اعلام نشده است.
اما اصل ماجرا و دلایل عدم برگزاری آزمون مربیان پیشدبستانی و نیروهای شرکتی چیست؟
طبق قانون مصوب مجلس، وزارت آموزش و پرورش موظف است در اجرای تبصره (2) ماده (51) قانون برنامه 5 ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب 89.10.05 و بند (ج) ماده (24) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 86.07.08 از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون (8 آبان 91) حداکثر ظرف دو سال تمامی مربیان پیشدبستانی و نیروهای خرید خدمت آموزشی خود را که با آموزش و پرورش همکاری داشتهاند از طریق برگزاری آزمون تعیین تکلیف کند.
در حالی این قانون، آموزش و پرورش را به تعیین تکلیف نیروهای خرید خدمت آموزشی و مربیان پیش دبستانی ملزم میکند که طبق اعلام معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری آموزش و پرورش با جذب نیرو طی سالهای گذشته ظرفیت لازم را پر کرده است.
** روند جذب نیرو در آموزش و پرورش طی سالهای گذشته
اما روال جذب نیرو در آموزش و پرورش طی سالهای گذشته به چه صورت بوده است؟
سال 85:جذب 40 هزار نیرو از طریق برگزاری آزمون
سال 86:استخدام 10 هزار نیرو که 5 هزار نفر به صورت حقالتدریس بودند.
سال 89: برگزاری آزمون استخدامی و ورود 40 هزار نفر به آموزش و پرورش
سال 90: پس از تجمع و اعتراض 54 هزار معلم شرکتی، آزمونی برای تعیین تکلیف برگزار شد و 10 هزار نفر جذب شدند.
مرداد 91 بود که موسیالرضا ثروتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در مصاحبههای خود با خبرگزاریها از اقدام غیرقانونی آموزش و پرورش مبنی بر استخدام 5 هزارمعلم قرآن و 15 هزارنیروی خدماتی خبر داد.
** تکمیل ظرفیت جذب نیرو در آموزش و پرورش طی سالهای گذشته
حال در آستانه پایان فرصت قانونی مجلس برای برگزاری آزمون مربیان پیشدبستانی و نیروهای شرکتی، دولت یازدهم معتقد است که ظرفیت آموزش و پرورش برای جذب نیرو در طول سالهای گذشته تکمیل شده است و همین موضوع باعث شده تا دولت از صدور مجوز استخدام برگزاری آزمون مربیان پیشدبستانی و نیروهای شرکتی ممانعت کند. موضوعی که از سوی حمیدرضا حاجیبابایی وزیر سابق آموزش و پرورش مورد تأیید نیست. آنگونه که قاسم جعفری سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به تسنیم میگوید: حاجی بابایی وزیر سابق آموزش و پرورش با ارسال نامهای به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در خصوص تکمیل ظرفیت جذب نیرو در آموزش و پرورش طی سالیان گذشته عنوان کرده است که طی 8 سال گذشته حدود 400 هزار نفر از آموزش و پرورش بازنشسته شدند در حالی که کل استخدامیها بیشتر از 200 هزار نفر نبوده است.
از آنجا که استخدام مربیان پیشدبستانی و نیروهای خرید خدمات آموزشی بار مالی را به همراه دارد، آموزش و پرورش ناگزیر از دریافت مجوز از سوی دولت برای برگزاری آزمون است.
حال سوالی که مطرح میشود این است که با وجود بارمالی که استخدام این تعداد نیرو برای دولت به همراه دارد آیا معاونت منابع انسانی ریاست جمهوری با اعطای این مجوز موافقت خواهد کرد؟
آموزش و پرورشیها از رایزنی با معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری برای اخذ ردیف استخدامی خبر میدهند اما در شرایطی که دولتیها اعتقاد به چابکسازی دولت دارند و از سوی دیگر معتقدند آموزش و پرورش سهمیهای برای جذب نیروی انسانی ندارد آیا این رایزنیها به نتیجهای میرسد؟
نمایندگان مجلس معتقدند که آموزش و پرورش یک نهاد حاکمیتی است و به ازای هر یک نفر که بازنشسته میشود یک نفر باید در این مجموعه جذب شود اما دولتیها این نگاه را به آموزش و پرورش ندارند و معتقدند که این نهاد نیز مانند سایر مجموعههای دولتی به ازای بازنشسته شدن هر 3 نفر میتواند یک نفر جذب نیرو داشته باشد.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا طبق گفتههای علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش،رایزنیهای این وزارتخانه با معاونت نیروی انسانی ریاست جمهوری به نتیجه رسیده و آموزش و پرورش موفق به اخذ تعدادی ردیف استخدامی از دولت میشود؟ آیا پرونده قانون تعیین تکلیف مربیان پیشدبستانی و نیروهای شرکتی که میتوان آن را به جامهای بزرگ به تن آموزش و پرورش تشبیه کرد، پس از سالها بسته شده و 43 هزار نیرو پیش دبستانی و خرید خدمات آموزشی از بلاتکلیفی چندساله رهایی مییابند؟