گروه جنگ نرم مشرق- مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا در گزارشی درباره توانمندی نظامی ایران نوشته است: توانمندی نظامی ایران در بخشهای دریایی، هوایی و موشکی به طور پیوسته در حال افزایش است و این مسئله تهدیدهای بالقوه ایران در سطح خلیج فارس و خارج از آن افزایش داده است.
این گزارش توسط آنتونی کوردسمان برای یکی از زیرمجموعههای مطالعاتی مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا به نام The Burke Chair نوشته شده و 14 آگوست منتشر شده است.
هرچند این اندیشکده آمریکایی در گزارش خود، تلاش کرده تمامی توانمندیهای نظامی ایران را تهدیدی برای کشورهای همسایه خصوصا اعراب جلوه دهد و شاید در برخی موارد، اغراق هم کرده باشد، اما آگاهی از نگاه آن به توانمندی نظامی ایران، خالی از فایده نیست.
این اندیشکده آمریکایی مدعی است که توانایی نظامی موشکی و دریایی ایران میتواند وضعیت نقل و انتقال بار از طریق خطوط کشتیرانی کشورهای عربی در مسیرهای خلیج فارس و دریای عمان را به خطر بیندازد.
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا با این حال مهمترین خط بالقوه ایران برای کشورهای عربی را قدرت ایران در به مخاطره انداختن صادرات نفت از خلیج فارس، عنوان کرده است. این مرکز مدعی است که این قدرت ایران، نه تنها از لحاظ اثرگذاری بر صادرات نفتی کشورهای منطقه، خطرناک است بلکه برای کلیت اقتصاد جهانی نیز تهدیدآمیز است.
این مرکز با اشاره به اهمیت حیاتی تنگه هرمز برای عبور نفتکشها از خلیج فارس به سمت بازارهای جهانی، این تنگه را دارای اهمیت فراوان برای اقتصاد دنیا خصوصا کشورهای توسعهیافته معرفی کرده است.
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا در ادامه با اشاره به گزارش مرکز اطلاعات انرژی (وابسته به وزارت انرژی آمریکا) نوشته است: تنگترین بخش تنگه هرمز فقط 21 مایل عرض دارد. به طور متوسط در سال 2013 روزانه نفتکشهایی حامل 17 میلیون بشکه نفت و فرآوردههای نفتی از این تنگه عبور کردهاند. یعنی حدود یک سوم کل نفتی که به طور آبی در سراسر جهان حمل میشود و یک پنجم کل نفت تولیدی جهان.
مرکز اطلاعات انرژی آمریکا همچنین گزارش داده که در سال 2013 حدود 9/3 تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی فشرده ال.ان.جی نیز از تنگه هرمز عبور داده شده است که تقریبا تمامی آن از مبدا قطر بوده است. این رقم حدود یک سوم کل مبادلات ال.ان.جی جهان را شامل میشود.
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا پس از ذکر اهمیت
استراتژیک و اقتصادی تنگه هرمز توانمندی موشکی، دریایی و هوایی ایران اشاره کرده
است.
دامنه قدرت هوایی ایران از نگاه مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا
دامنه قدرت موشکی ایران از نگاه مرکز مطالعات استراتژیک و
بینالملل آمریکا
این مرکز، در این گزارش به مطالعه تهدیدهای موشکی، دریایی و هوایی ایران برای ترافیک دریایی در سطح خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند پرداخته است. در این گزارش، به ارزیابی قدرت موشکهای بالستیک و راکتهای ایران و همینطور توانایی ایران در جنگ نامتقارن و سناریوهای بستن خلیج فارس پرداخته شده است.