در حالی که ایفای نقش رزمی هوا به هوا توسط پهپادها در نقشه راه 2025 میلادی نیروی هوایی آمریکا پیش‌بینی شده اما ایران با توجه به پیشرفت‌های شگرف خود در زمینه پهپادها تا کنون 2 پهپاد با مأموریت هوا به هوا معرفی کرده است؛ یکی "سریر" متعلق به قرارگاه پدافند هوایی و دیگری "کرار-4".

گروه دفاع و امنیت مشرق - پهپادهای جمهوری اسلامی ایران که در دل جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران متولد شده و در همان دوران عملیاتی شدند امروزه یکی از بازوان پرتوان نیروهای مسلح کشورمان برای اجرای هر چه بهتر وظایف خود هستند.

این روزها حوزه تأثیرگذاری این هواگردهای بدون سرنشین با قابلیت اطمینان و توانایی‌های عملکردی بالای خود به خارج از مرزهای کشور نیز رسیده و علاوه بر فروش محصول، فروش فناوری ساخت و تولید انبوه آن به کشورهای دوست نیز صورت گرفته است.

در این گزارش به معرفی یکی از دستاوردهای جدید در زمینه پهپاد (پرنده هدایت پذیر از دور) که در نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مورد بازدید ریاست جمهوری قرار گرفت، می‌پردازیم. در بین پهپادهای مختلف ایران نمونه‌هایی وجود دارد که به دلایلی شاخص شده‌اند. از جمله آنها پهپاد کرار است که با توجه به عدم رونمایی از پهپاد شاهد دارای موتور جت به عنوان اولین پهپاد ایرانی معرفی شده دارای این نوع موتور شناخته می‌شود.

به علاوه سرعت 900 کیلومتر بر ساعت، برد تا 1000 کیلومتر، سقف پرواز 7500 تا 12هزار متر و میزان محموله جنگی تا 250 کیلوگرم از دیگر ویژگی‌های مهم این پهپاد هستند که به شاخص شدن آن کمک نموده‌اند.
 
کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
پهپاد موتور جت کرار

کرار که برای اجرای مأموریت‌هایی همچون هدف سریع برای تمرین پدافند هوایی و پهپاد تهاجمی توسعه یافت در تابستان سال 1389 برای اولین بار با حضور رئیس جمهور وقت معرفی شد. اما نمونه جدید آن نیز اخیراً با حضور ریاست جمهوری رونمایی شد و همانطور که در گزارش «کرار مهاجم خستگی ناپذیر در برد 1000 کیلومتر» گمانه‌زنی کرده بودیم این نمونه از پهپاد کرار با قابلیت رهگیری اهداف هوایی به اجرای مأموریت می‌پردازد.
 
کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
ماکت پهپاد کرار در نمایشگاهی در سال 1383

پیشرانه کرار از نوع توربوجت است که به همراه سایر زیرسامانه‌های مورد استفاده در این پهپاد در داخل کشور ساخته شده. آیرودینامیک، طراحی هواپیما، طراحی موتور که احتمالاً از انواع مشتق شده از موتور جت ایرانی طلوع-4 است، سامانه‌های سوخت، سازه، مخابرات، الکترونیک، هدایت و کنترل و ناوبری از جمله زمینه‌های تخصصی به کار گرفته شده در طراحی و ساخت کرار است.
 

کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
اولین تصاویر نمایش داده شده از دوربین پائین‌نگر پهپاد کرار

سامانه خلبان خودکار با قابلیت اجرای مأموریت بدون نیاز به ارتباط با ایستگاه زمینی، توانایی برنامه‌ریزی مجدد در حین پرواز و تغییر مأموریت، بسته شدن امکان ارتباط برای جلوگیری از نفوذ دشمن در سامانه هدایت و کنترل و برخورداری از سامانه‌های پیشرفته ناوبری از سایر دیگر ویژگی‌های عنوان شده برای کرار توسط مسئولان صنعت دفاعی است.

روش به کار گیری نمونه‌های فعلی کرار به صورت پرتاب از روی پرتابگر با یک پیشران راکتی سوخت جامد است که پس از اتمام انرژی آن رها شده و موتور جت خود پرنده کار تأمین توان آن را بر عهده می‌گیرد. پس از اتمام مأموریت نیز با رسیدن به منطقه مد نظر چترهای تعبیه شده، باز و بالشتک هوا در زیر پرنده فعال شده و عمل فرود انجام می‌شود.
 

کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
آغاز مأموریت یک پهپاد کرار
 

کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
بازیابی کرار در پایان مأموریت

البته گفته شده در نمونه‌های بعدی از ارابه فرود برای نشستن بر روی باند استفاده خواهد شد اما قابلیت پرتاب کرار این امکان را می‌دهد تا از مساحت کوچکی در نزدیکی صحنه عملیات یا نقاط نزدیک به مرز برای آغاز مأموریت استفاده نماید که به افزایش برد و مداومت پروازی هواپیما و راحتی به کار گیری آن در شرایط حمله گسترده دشمن و خطر زیر آتش بودن فرودگاه‌ها منجر می‌شود.

بدین ترتیب هر نقطه می‌تواند محل آغاز مأموریت کرار باشد و در شرایطی که به اذعان فرماندهان آمریکایی در عملیات طوفان صحرا، یافتن سکوهای پرتاب موشک اسکاد عراقی همانند گشتن به دنبال سوزن در انبار کاه بوده، دشمن برای از کار انداختن پهپادهای کرار قبل از پرواز در کشوری که بسیار بزرگتر از عراق است نیز کار بسیار بسیار دشوار و شاید عملاً ناممکنی را پیش رو دارد.
 

کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
پهپاد کرار مسلح به بمب

پهپاد کرار تا کنون با بمب‌های 250 و 500 پوندی و نیز موشک هوا به سطح ضد کشتی کوثر مشاهده شده بود. این موشک به عنوان یک سلاح ضد کشتی برد کوتاه، سبک و با پیشرانه راکتی سوخت جامد ساخته شده است. گونه کوثر-3 با وزن 120 كيلوگرم و برد 25 كيلومتر دارای سر جنگی به جرم 29 کیلوگرم بوده و به سرعتی نزدیک به 0.8 سرعت صوت می‎رسد.

همچنین با توجه به ساخته شدن بمب‌های هوشمند رعد301 و نیز بمب هوشمند 342 این سلاح‌ها نیز جزء تسلیحات کرار خواهند بود.

بمب هوشمند 342 که دارای هدایت GPS یا ترکیب GPS/INS است با طول حدود 1.5 متر دارای جرمی کمتر از 50 کیلوگرم بوده و مدت زمان پرواز آن 35 ثانیه است. این بمب با برخورداری از سرجنگی ترکشی قابلیت مناسبی در انهدام مراکز تجمع غیرمحافظت شده دشمن و انهدام خودروهای سبک آنها خواهد داشت و چندین فروند از آن توسط کرار قابل حمل است.

اما گونه رهگیر پهپاد کرار که با نام کرار-4 معرفی شده با موشکی به نام شهاب ثاقب به نمایش در آمد. موشک شهاب ثاقب در واقع نام یک موشک سطح به هوا است که توسط وزارت دفاع در دهه 1370 ساخته شده.

شهاب ثاقبِ پدافند هوایی، موشکی با جرم حدوداً 84 کیلوگرم با 13.5 کیلوگرم سرجنگی ترکشی است که به واسطه پیشران سوخت جامد خود، بیشینه سرعت 740 متر بر ثانیه (حدود 2.2 برابر سرعت صوت) را کسب می‌کند. برد این موشک در حالت سطح به هوا به 8.8 تا 11 کیلومتر در برابر اهداف مختلف می‌رسد.
 
کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
پهپاد رهگیر کرار-4
 

کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
موشک سطح به هوای شهاب ثاقب

اما موشک شهاب ثاقب نمایش داده شده با پهپاد کرار شباهت بالایی به موشک شفق دارد که چندی پیش به عنوان سلاحی جدید برای بالگرد کبرا در مأموریت ضد زره و ضد شناور معرفی شده بود.

شفق، موشکی هوشمند است که با استفاده از جستجوگر IIR روی هدف خود قفل می‌کند و با برد 8 تا 10 کیلومتر، سرعت آن 2 تا 2.7 ماخ است. بنا بر اطلاعات منتشر شده این موشک 60 کیلوگرمی‌توانایی نفوذ 1 تا 1.5 متر در انواع زره تانک و شناور را داشته و دقت اصابت آن 30 سانتیمتر مربع در فاصله 10 کیلومتر است.

کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
موشک شفق (تصویر پائین) و موشک شهاب ثاقبِ پهپاد کرار (تصویر بالا)

از مهمترین مزیت‌های موشک شفق، سهولت در به کار گیری و عدم نیاز به ایستایی بالگرد شلیک کننده در مقابل هدف بوده که نشان‌دهنده قرار گیری آن در رده موشک‌های شلیک کن و فراموش کن است.

شفق یکی از اولین موشک‌های بومی است که از جستجوگر تصویری فروسرخ (IIR) استفاده می‌نماید. این نوع جستجوگر، قابلیت ردگیری اهداف زرهی و شناوری را از تمام زوایا دارد، از مقاومت نسبتاً بالایی نسبت به اخلال(جمینگ) و فریب برخوردار بوده و حساسیت بسیار بهتری در تشخیص اهداف دارد.

همچنین برخلاف جستجوگرهای اپتیکی مرئی که تنها در روز و شرایط آب و هوایی مساعد قابلیت فعالیت دارند جستجوگر تصویری حرارتی در شب و شرایط نامساعد با درصدی کاهش برد توان عملیات دارد.

در حالی که تصور می‌شد موشک به نمایش درآمده با پهپاد کرار در بازدید ریاست جمهور از وزارت دفاع در اسفند ماه سال 92 همان موشک شفق باشد در رونمایی اخیر مشخص شد این موشک نیز شهاب ثاقب نامیده شده است. در هر صورت شفق و شهاب ثاقبِ پهپاد کرار، از موشک سطح به هوای شهاب ثاقب مشتق شده‌اند.

کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
پهپاد کرار در بازدید رئیس جمهور از وزارت دفاع در اسفند ماه 1392

موشک شهاب ثاقب پهپاد کرار با توجه به اصل و ریشه خود و نیز نمونه هم خانواده‌اش یعنی شفق احتمالاً جرمی در حدود 60 تا 80 کیلوگرم دارد. در این موشک نیز مانند شفق از عملگرهای آیرودینامیکی برای کنترل موشک اثری دیده نمی‌شود. همچنین نوع سامانه هدفگیری و هدایت آن نیز نامشخص است.

با توجه به دماغه پهن (Blunt) این موشک احتمال به کار گیری حسگرهای راداری منتفی است زیرا این حسگرها نیازی به چنین شکل دماغه‌ای ندارند.

بیشینه سرعت موشک شهاب ثاقبِ پهپاد کرار نیز تحت تأثیر همین شکل دماغه نسبت به شهاب ثاقب پدافند هوایی به طور کلی کاهش خواهد یافت. اما با توجه به سرعت پروازی بسیار بالای پهپاد کرار احتمالاً این افت سرعت جبران می‌گردد.

در حالی که ایفای نقش رزمی هوا به هوا توسط پهپادها در نقشه راه 2025 نیروی هوایی آمریکا پیش‌بینی شده اما جمهوری اسلامی ایران با توجه به پیشرفت‌های شگرف خود در زمینه پهپادها تا کنون 2 پهپاد با مأموریت هوا به هوا معرفی کرده است. یکی پهپاد سریر متعلق به قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء ارتش و دیگر پهپاد کرار-4.
 
کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
پهپاد سریر مجهز به دو موشک هوا به هوا

هر چند تا به حال چندین بار پهپادها قربانی موشک‌های هوا به هوای جنگنده‌های سرنشین‌دار شده‌اند که در یکی از این موارد، تنها شلیک یک پهپاد به جنگنده سرنشین‌دار نیز به صورت ناموفق ثبت شده اما کارشناسان خارجی ابراز داشته‌اند، تحلیل همه این درگیری‌های هوایی نشان‌دهنده یک واقعیت بوده است: "جنگنده سرنشین‌دار برای هدف قرار دادن پهپادها با توجه به ابعاد کوچک و سرعت پائین آنها مجبور شده تا فاصله‌ای کم و بعضاً کمتر از شعاع دید چشمی به آن نزدیک شده و موشک خود را شلیک کند."

در واقع مورد اصابت قرار دادن یک هدف دارای سرعت کم و با ابعاد کوچک با بازتاب راداری و حرارتی پائین کار ساده‌ای نبوده و در مقابل به عقیده کارشناسان، پهپادها با بهره‌گیری از حسگرهای متعدد خود راحت‌تر می‌توانند هواپیمای جنگنده را شناسایی و ردگیری نمایند.

این در حالی است که اگر پهپادها بتوانند بالگردها، پهپادها و در گام بعدی هواپیماهای تهاجم زمینی و پشتیبانی نزدیک و نهایتاً موشک‌های کروز ضد اهداف زمینی که عموماً سرعت‌هایی در حدود ماخ 0.6 تا 0.8 دارند را به طور مؤثری تهدید کنند، کار بزرگی برای شبکه پدافند هوایی نیروی مدافع انجام داده‌اند و در آینده و با توسعه‌های بیشتر می‌توان به انهدام جنگنده‌ها توسط پهپادها اطمینان بیشتری داشت.
 
کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
ردگیری بالگرد بل205 توسط پهپاد شاهد-129

پهپاد ایرانی سریر با مأموریت درگیری هوایی مجهز به دو موشک از رده دوش‌پرتاب‌های سطح به هوا با برد حدود 5 کیلومتر است که در زمره پهپادهای دارای موتور ملخی و سرعت پروازی احتمالاً کمتر از 300 کیلومتر بر ساعت توسعه یافته.

لازم به ذکر است پهپاد آمریکایی پریدیتور که دارای موتور ملخی و پیستونی است و تنها شلیک یک پهپاد به جنگنده (میگ-25 عراقی در سال 2002) را ثبت کرده نیز از یک موشک استینگر استفاده کرده که در واقع موشکی سطح به هوا است که در نقش هوا به هوا هم به کار می‌رود.

اما به نظر می‌رسد متخصصان وزارت دفاع با علم به نقاط قوت و ضعف پهپادها و با بهره‌گیری از تجارب گرانبها و کم نظیر نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنگ تحمیلی هشت ساله، پهپادهای سریع‌تر دارای موتور جت کرار را نیز برای نقش رهگیری هوایی مناسب دیده‌اند که ضمناً نشان‌دهنده تعریف نقشی جدید برای رهگیری هوایی توسط پهپادها در نیروهای مسلح ایران است.

این پهپاد فعلاً با تجهیز به موشکی از نسل شهاب ثاقب که ممکن است در آینده شاهد تغییراتی در شکل ظاهری آن باشیم وارد مأموریت هوا به هوا شده است. کرار-4 احتمالاً قابلیت حمل تا 3 فروند از این موشک را دارد. همچنین برخی از موشک‌های هوا به هوای موجود نیز کاندیدای نصب روی پهپاد رهگیر کرار-4 هستند.
 
کرار رهگیر ؛ خط شکنی ایران در فناوری پهپاد
پهپاد رهگیر کرار-4

امکان پرواز کرار از هر نقطه برای دفاع هوایی، اوج‌گیری مناسب، ابعاد کوچک و سطح مقطع راداری کم از نکات مثبتی هستند که می‌تواند به اجرای موفق مأموریت‌های رزم هوایی توسط کرار-4 کمک کند.

به علاوه عدم توان دشمن در شناسایی پهپادهای کرار پیش از شروع پرواز آنها که به معنی امکان بالاتر حضور کرارها در آسمان است منجر بالا رفتن هزینه تهاجم هوایی دشمن و کاهش ضریب موفقیت آن خصوصاً در صورت به کار گیری چند پهپاد کرار برای پشتیبانی از یکدیگر خواهد شد.

همان‌طور که اشاره شد در نقشه راه 2025 نیروی هوایی آمریکا ایفای نقش مأموریت‌های درگیری هوایی برای پهپادها پیش‌بینی شده است.

بنا بر این نیروهای مسلح ایران با شروع به کار گیری پهپادها در نقش رزم هوایی، 10 سال زودتر از بزرگترین توسعه دهنده فناوری پهپاد، آن هم در شرایطی که امکان رویایی با انواع اهداف هوایی متخاصم از پهپادها تا هواپیماهای جنگنده را پیرامون و بعضاً در فضای کشورمان دارند فرصت کسب تجربیات عملیاتی و اصلاح و بهبود پهپادهای رهگیر خود خصوصاً با تجهیز بیشتر پهپاد کرار-4 به حسگرها و تسلیحات لازم برای رزم هوا به هوا به صورت مستمر را قبل از آماده شدن دشمن خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 63
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 7
  • ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    نظر به شکل پهپاد کرار که شبیه موشک کرم ابریشم از نظر ار سی اس راداری میتونه باشه(هرچند تفاوت کلی دارن) در ساختار.و اینکه اف 14 های ما بارها تونستن موشک های کروز عراق رو رهگیری کنن در دوران جنگ.چطور میشه انتظار داشت در میدان نبرد پهپاد تا 13 کیلومتر نزدیک هواپیمای دشمن بشه.این عملکرد برای پشتیبانی قایق های تندرومون در مقابل پشتیبانی نزدیک هلیکوپتری دشمن(بهترین راه حمله به یک واحد سطحی سبک) میتونه مناسب باشه
  • ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    4 34
    شما اول یه موشک و رادار متناسب با پهپادای ساخته شده طراحی و عملیاتی کن که از نمونه امریکائی سر باشه،بعد مدعی زمین گیر کردن نقشه راه نیرو هوائی امریکا شو با حلوا حلوا کردن دهان شیرین نمیشه.هرچقدر هم که تلاش بشه،( دسته کم در کوتاه مدت و میان مدت) به سطح تکنولوژی هوا-فضای امریکا نخواهیم رسید درحال حاضر بهترین راه واسه زمین گیر کردن نیروی هوائی امریکا تو یه جنگ احتمالی،بلااستفاده کردنشه یعنی نیروها و تاسیسات و پادگانها طوری طبق اصول پدافند غیرعامل آرایش پیدا کنن که استفاده از نیروی هوائی علیه قوای ایرانی برای امریکا مثل آفتابه خرج لحیم کردن باشه.تقریبا کاری که ارتش یوگوسلاوی سابق کرد.رزمایش ها و تمرینات مربوط به پدافند غیرعامل باید بدقت دنبال و مدام تکرار بشن تا به روز نبرد، نیروهای آسیب پذیر زمینی بسرعت و درعین حال براحتی خودشونو با این شرایط وفق بدن
  • ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    7 3
    همینطوری بریم جلو، آمریکا رو میگیریم
  • ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    7 12
    مشرق همیشه تحلیل های تخیلی و فضایی از سلاح های ایرانی داره
  • ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    3 0
    به هیچ وجهه شبیه کرم ابریشم نیست ! حتی شباهت ظاهری هم ندارد سطح مقطع راداری ان انچنان هم بالا نیست توجه کنید که قرار است از این پهپادها در داخل فضای خودی و با کمک و دیتالینک شبکه یکپارچه راداری بر علیه دشمن مهاجم استفاده شود ...حالا هواگرد های مهاجم یا باید با فوج این پهپهادها مقابله کنند یا ماموریت محوله خودشان را انجام بدهند به هر حال این پهپاد ها تهدیدی برای هواگردهای مهاجم هستند ....به علاوه اینکه هدف این پهپادها میتواند بی سرنشین های دیگر بالگردها و امثالهم باشد نه حتما جنگنده ای در کلاس هورنت !
  • افشین تهران ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    4 0
    پیشرفت پدافند یعنی امنیت .یعنی زدن و نخوردن.اصلا یعنی بردن.مایوس کردن دشمن.پس بهترین کار تقویت پدافند هواییست و این کار خوشبختانه با تدابیر فرماندهی کل قوا و مدیریت امیر اسماعیلی در دست اقدام هست و هر روز خبری جدید و شادی اور برای این ملت بهمراه داره.خدا قوت به ارتش و سپاه همیشه پیروز ایران زمین اسلامی.
  • ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 6
    اينا همشون اسباب بازين. اگه اين پهپادهاي رهگير كارايي داشتن زمان نفود عرمس اسرائيلي بهترين موقع براي تستشون بود. اگه واقعا كارايي داشتن با اينها هرمس رو ميزدن نه با پدافند.
  • ۰۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    2 0
    فروش تسلیحات ساخته شده پذیرفتنی است ولی فروش فناوری ساختشون! چه عرض کنم!!!
  • ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 1
    کرار خودش يه نوع موشک کروزه موشک کروز آمريکا 800 کيلومتر در ساعت سرعت دارد کرار جاسم ما 900 کيلومتر با اين تفاسيري که گفتيد ما يعني موتور جت ساختيم يا مسازيم ؟!
  • علی ۰۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 1
    یک سوال چرا هیچکدوم از پهپادهای ملخی ما به تکنولوژِی دو ملخ یا دو روتور مجهز نیستن آیا این خیلی کار پیشرفته یا شاقیه با توجه به ویژگی های خاص این نوع ملخ ها کسی میدونه چرا؟
  • خبرنگار سایت ۰۴:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 5
    این تیترهای سرشار از پروپاگاندای شما اصول گرایان جز ایجاد هزینه برای کشور و ایجاد سرنوشت مشابه برنامه های هسته ای و فضایی کشور یعنی تعلیق و تعطیلی شدن و ایجاد چالش برای مسئولین نظامی و سیاسی کشور و به خطر انداختن جان دانشمندان و متخصین گم نامی که با حقوق کم در داخل دارن کار می کنن و فقط به آینده ایران و نه خودشون اهمیت می دن حتی توسط عوامل داخلی اونها که خود ارتشی هستن در حد ارتش یک میلیون نفره ایالات متحده نداره!! معلوم نیست اگر پهپادهای بال پرنده رادارگریز رونمایی بشه چه خواهید گفت!!
  • ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 8
    در ماکت سازی بله قطعا!!..شما یک تصویر یا فیلم از شلیک موشک و زدن هدف رو منتشر کن!..
  • مهندس پروانه ۰۴:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    3 0
    پشرفت اصلی در بطن این پیشرفت قرار داره که اون متخصصانی که باید بفهمند می فهمند منظور ایران چی هست! بزرگترین نقطعه ضعف کرار رهگیر رادارگریز نبودن آن هست پهپادهای رادارگریز مثل فانتوم ری یا X47C و...بمب یا موشک رو در داخل پایلون های تعبیه شده در داخل بدنه حمل می کنن تا rcs بدنه که از مواد رادارگریز ساخته شده و طراحی رادارگریز و آیرودینامیک پرنده افت نکنه اما وجود موشک و بمب در خارج از بدنه رهگیری رو دچار مشکل می کنه بخصوص در برابر پرنده های سرکوپ هوایی مثل F-15 و..باعث میشه بسیار زود از برد موشک کرار در معرص رهگیری و انهدام توسط ایگل یا رپتور یا لایتینگ دو و...قرار بگیره اما اینی که ایران تونسته یک موشک کروز رو تبدیل کنه به پهپاد و بعد اون رو رهگیر کنه این پیام اصلی هست!...یعنی موشک های کروزی که خودشون حتی اگر منهدم هم بشن خودشون نقش یک قربانی برای انهدام اصلی رو بازی می کنن! یعنی تیر خلاص زدن حتی بعد از انهدام!! حالا شما حساب کنید کشوری که می تونه موشک کروز رو بکنه یک رهگیر انتحاری در انتحاری با یک پهپاد واقعی رادارگریز بال پرنده مثل RQ170 یا سفره ماهی و..چه کارهایی می تواند بکند!!.........!!
  • علی ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    یک سوال چرا هیچکدوم از پهپادهای ملخی ما به تکنولوژِی دو ملخ یا دو روتور مجهز نیستن آیا این خیلی کار پیشرفته یا شاقیه با توجه به ویژگی های خاص این نوع ملخ ها کسی میدونه چرا؟
  • ۰۶:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 0
    در جواب دوست عزیزی که فرموده بودید که پهباد فوق برای عملیات هایی که توسط جنگنده های دشمن قابل رهگیری هست، قابل استفاده نیست: استفاده از پهباد هایی نظیر کرار 2 مزیت عمده داره. 1. اگر مورد هدف قرار گرفت جان کسی در خطر نیست (بخصوص که خلبان ها افراد عادی نیستند و نباید به سادگی در جنگ اونها رو از دست داد) 2. شما تصور کن که یک جنگنده دشمن این پهباد رو در رادار داشته باشه ... اگر بخواد به این پهباد شلیک کنه باید ریسک مورد هدف قرار گرفته شدن خودش رو هم توسط پهباد بپذیره ... البته من هم تصور می کنم این پهباد بیشتر برای جنگ های دریایی مناسب هست.
  • ابادانی ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 0
    با پوزش میشود لطف بفرمائید و منبع اینکه موشکهای کروز عراق در حنگ توسط اف 14 ها باره رهگیری شد را بفرمائید ؟ جهت اطلاع شما و بقیه دوستان عراق هرگز دارای موشک کروز نبودهو تنها موشکهای زمین به زمین اسکاد و فراگ را در اختیار داشت که موشک اسکاد بیشترین آمار شلیک را داشتهو این موشک با ضذیب خطای بالای خود عملا در بعد روانی و زده شهرها مورد استفاده قرار میگرفتو نه نقطه زنی ...شاید منظورتان موشک اگزوست باشد که موشکی ضد ناو بود که اولین با در جنگ بسن ارژانتین و انگلیس در جزائر مالویناس توسط ارزآنتین موفق شدند با شلیک دو موشک یکی از مهمترین رزم ناوهای انگلیسی را غرق کنند که از آن به بعد این موشک بدلیل قابلیت پرواز در ارتفاع یک متری اب و عدم امکان شناسائی توسط رادارهای ناوها به یک سلاح کخوف تبدیلی شد...................دوست عزیز مسائل نظامی تنها با بیان من و شما عینیت پیدا نمیکند لطفا علمی صحبت بفرمائید و
  • محمد22 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    2 0
    با توجه به توان كرار براي حمل بار هاي سنگين تر تصور اينه كه در آينده كرار بتونه موشك هاي هوا به هواي ميانبرد قوي تري رو حمل كنه گرچه حمل رادار و سامانه هاي ناوبري هم وزن زيادي رو ايجاد مي كنه با اين وجود اندازه رادار رهگير كرار نمي تونه خيلي بزرگ باشه و نمي شه ازش انتظار زيادي رو داشت فعلا هدف كرار4 درگيري با پهپاد هاي مهاجمه كه اين كرار يك قدم از همه جلوتره و نياز ها رو تامين مي كنه نكته جالب بازيابي كرار بود كه ديديم اين موضوع هم با چتر حل شده خدا رو شكر
  • ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    2 0
    به شرطی که در دولت تدبیر و امید رتبه علمی کشور سالانه سقوط نکنه !!! چون امسال در رنکینگ جهانی دوپله سقوط کردیم
  • ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 0
    گزارش خیلی خوبی بود سپاس
  • علیرضا اهواز ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    به نظرم اینها فقط جهت آزمایش و کسب کردن دانش بیشتر درباره رهگیرهای بدون سرنشین هست چون به هر حال فعلا این پهپادها مجهز به رادار جستجوگر نیستن و با کمک سامانه کشف زمینی به سمت دشمن هدایت میشن؛در صورتی که هواپیمایی از چشم رادارهای زمینی دور باشه چی؟ اصل رهگیری اینه که خود پرنده بتونه عمل رهگیری رو انجام بده
  • ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 0
    کرار بیشتر موشک است تا پهپاد
  • رضا ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    درود خدا بر مجاهدان راه حق
  • ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    شک نکن.
  • حسين مشهدي ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    4 0
    هر زمان اين اخبار مي شنوم دو نوع حس به من دست مي دهد: 1- غرور و بالندگي براي كشور و مردمم 2- افسوس و حسرت و ...؛ چون همش با خودم مي گويم زمان جنگ تحميلي كشورمان در شرايطي به جنگ ناخواسته رفت كه هيچ آمادگي و قدرت دفاعي و تسليحاتي اكنون رو نداشت چه بسا اگر اين قدرت در آن زمان بود كشوري به خود جرأت نمي داد به خاك ما حمله كند و بهترين جوانان كشورمان شهيد شوند. ولي الحمدلله اكنون ايران تنها كشور قدرتمندي است كه مثل هميشه حتي بيشتر از قبل در برابر زيادي خواهي هاي غرب مقاومت مي كند. سربلند باشي كشورم. لا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم
  • شایسته ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    با سلام قرار نیست ما با لوازم نظام جایی و بخصوص امریکا را بگیریم. قرار است ما با قرآن کریم و پیامبر اکرم ص و ائمه اطهار در قلب ها نفوذ کنیم و اسلام را در جهان جاری و ساری کنیم. افتخار ما داشتن اندیشمندان توحیدی است. داشتن مقام معظم رهبری و افتخار به ایشان و سایر آیات عظام می تواند در جهان الگو باشد و الا به سلاح های اتمی رسیدن که برای امریکا ننگ شد و نفرین خلق را بدنبال داشت. امید است در دنیا بدنبال علومی باشیم که ما را به توحید و خدمت به جوامع بشری توفیق دهد. بدیهی است ابزار دفاع صرفا از روی اجبار است. با احترام
  • ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    یک سوال! آیا سازندگان این اسباب عربند!؟
  • ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    اوه وه چه قدر متخصص داریم تو ایران در هر زمینه ای اظهار نظر می کنن!!!!!!!!!!
  • ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    باشه ! توخوبی
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    ای کاش از شلیک پهباد ها هم تصاویر واضحی منتشر میشد
  • ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    استاد موشک کرم ابریشم و اگزوست در رده موشک های کروز هستند که به کرار توسط عراق بر علیه کشورمان استفاده شد
  • بهزاد ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 0
    خونی که در رگ ماست/هدیه به رهبر ماست از عزیزان صنعتگر در صنایع دفاع و سپاه پاسداران تشکر می کنیم . راه مقابله با تحریم های آمریکا و سایر دشمنان همین روشی است که عزیزان سپاه و ارتش با ساخت این تجهیزات بومی ، به ما نشان می دهند یعنی تکیه به توانمندی های داخلی .
  • ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    من کارشناس نیستم. اما خب ناشناس 00:39 درست میگه. این پهپاد میتونه بر علیه بالگردها و یا دیگر پهپادها استفاده بشه. احتمال خیلی کمی وجود داره که بالگرد بتونه از پس چنین پهپادی بر بیاد. البته به شرطی که موشکی که کرار حمل میکنه دقیق و مطمئن باشه. اصولا نام رهگیر نشون میده که قرار نیست خارج از مرزها به عملیات بپردازه. مثلا شما به عملیاتهای اف14 ها در جنگ تحمیلی نگاه کنید. داخل ایران و در موارد کمی که خارج از مرزها بوده در عمق کم خاک دشمن عمل کردند.
  • ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    چه تیتر های مزخرفی میزنی
  • حامد ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    آقای محترم بایدم بزرگ نمایی کرد وقتی کل دنیا یه طرفه ایرانم تنها یه طرف بایدم بزرگ نمایی کرد شوخی که نیست ما تو دنیا تنهای تنهاییم اینا دانش بومیه میفهمی بومی؟
  • حامد ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    به حول قوه الهی اگه اینجوری پیش بریم ترکیه که سهله خیلی از کشورهارو میزنیم جلو ما تو این سی و هشت سال خیلی چیزهارو ثابت کردیم،ما میتوانیم ما میتوانیم،مرگ بر آمریکا
  • علی ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    من به شخصه در مورد تحلیل های مشرق در مورد جنگ افزار های ایران نظر مثبتی دارم ولی بعضی وقتا در مورد جنگ افزار های ساخت روس تحلیل تخیلی و غیر از واقع میکنه .
  • ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    الان موضوع چیه مشکل کجاست من تازه رسیدم یکی بگه چی شده کرار جاسم خوبه یاکرار تونی کروز که رفته مادرید کی باز اونو میخاد باکرار عوض کنه
  • ناشناس ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    نه به خاطره کارای و اینکه دکترین نظامی ما چی میخوان 1 ملخه یا 2ملخه مهم نیست مهم کارایی همین××
  • مـرتـضـیsk ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    خبرنگار سایت!! ۰۴:۲۷ انصافاً تیترهای پروپاگاندیِ رسانه های اصلاح طلب واست ارزش فکر کردن نداره که به دیگران نثارش میکنی؟؟ چه جالب شد حالا که تعلیق و تعطیلی داریم تو تکنولوژی هسته ایی و فضایی افتاد گردن اصول گرایان!! نظرت در مورد پهبادها هم بسیار راه گشا بـــود شک نکن
  • ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    تو همین مقاله عنوان شده که امریکا در سال2002 به صورت عملیاتی شلیک موشک استینگر رو از پهپاد پریدیتور داشته حالا ما چطور از اونا جلو زدیم و نقشه راهشون رو به هم زدیم نمیدونم.
  • ایمان ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    چه عجب یه رنگ امیزی درست و حسابی کردند معمولا از این کارا نمی کنند
  • کوروش بزرگ ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    مشرق همین جنگنده اف35آمریکادررقابت باپهبادایکس 36شکست خورد هم درداگ فایت وهم درنبرددوروهم درنبردنزدیک اماایکس36کجاو کرار4کجا بایدقبوم بکنیم که ماهنوزدرزمینه پهبادی باآمریکافاصله زیادی داریم وبایدکارکنیم تاب اونابرسیم واقعامسخره است که فکرکنیم کرار4اف 22رومنهدم کنه.
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    لطفا لینک مربوط به اینکه ایکس 36 ، اف 35 را مغلوب کرده را بگذارید.
  • ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    نه! میخای اسمشو بذارن کمانگیر! یا افراسیاب! خب باید معنیش بخوره به اسمش حالا اگه کورش و افراسیاب و اینا میذاشتن، همین خود شما نمیگفتی پس پهپادشون قدیمی و قراضه اس و عهد قجری؟! بعضیا همیشه باید غر بزنن
  • ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    آیا میشه از این نمایشگاه وزارت دفاع بازدید کرد
  • ناشناس ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    به نظرم باید بزرگنمایی کرد.به قول ما نصف دنیا به ....سه بنده
  • رضا ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    راست میگه ،RQ 170 آمریکا رو دون پاشیدیم اومد نشست دون بخوره گرفتیمش.وگر نه ما کجا آمریکا کجا
  • علی ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    یک سوال چرا هیچکدوم از پهپادهای ملخی ما به تکنولوژِی دو ملخ یا دو روتور مجهز نیستن آیا این خیلی کار پیشرفته یا شاقیه با توجه به ویژگی های خاص این نوع ملخ ها کسی میدونه چرا؟
  • ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    آی کیو! وقتی با پافند نتونن پهباد رو ردیابی کنن و بزنن پهباد یا جنگنده شکاری میفرستن سراغش که تعقیبش کنه و توی هوا باهاش درگیر بشه! دقیقا همون اتفاقی که سر پهباد لبنانی (بخوانید ایرانی) افتدا و اسرائیل بعد از اینکه نتونست رهگیری اش کنه دست آخر با تعقیب سه تا جنگنده اون هم موقع خروج از مرز زدش.
  • سيد ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    مگه سينماي هاليوود فيلم هاي تخيلي از قدرت امريكايي ها نمي سازه !!؟؟
  • مهدی ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    یک بار بر فراز خلیج فارس یک تامکت با 2 تیر موشک فونیکس یک بمب افکن ژی یان (نوع چینی tu-16) و موشک ضد کشتی شلیک شده از اون رو هدف قرار داد، به خاطرات خلبانان تامکت مراجعه بفرمایید
  • کوروش بزرگ ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    ناشناس 14:17من اینوتویکی ازفیلم های سینمایی هالیووددیدم که اسمش یادم نیست رضا15:37توکه هنوزسوادتشخیص فرق بین ساخت پهبادرزمی باقابلیت یک جنگنده نسل پنجم وشکارپهبادونداری لطفااظهارنظرنکن
  • ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    وای چه حالی بده جنگهای اینده.....مثله بازی با xbox می شه......می شینی تویه یه اتاق با دسته کنترل دشمن رو می کشی.........اوووووفففففففففففففف
  • ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    دو تا کرار با موشک هوا به هوا بگذاری روی یه پهباد ملخی از این هلیکوپتری 4 ملخه ولی خیلی بزرگتر برای حل مشکل مداومت پرواز کرار
  • سرباز امام سید علی ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    ممنونیم از مشرق بسیار زیبا بود خیلی استفاده شد.
  • ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    امریکا استفاده عملیاتی نمیکنه الان و قصد داره از 2025 عملیاتی کنه اما ایران عملیاتی کرده پس از چند سال کار
  • رضا ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    اینقدر فیل هوا نکنید
  • امیر ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    عجب قدرتی دارید شما.....
  • ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
    0 0
    واقعا چطور شد در دولت تدبیر رتبه علمی دنده عقب رفت؟؟؟ هیچکی هم حرفشو نمیزنه!!!!
  • ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۲
    0 0
    روانی هستی ها کرار جاسم خر کیه؟...این موشک کروز از اول موتورش میکرو جت بوده
  • قزبس ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۹
    0 0
    چکار داری
  • DARK ۰۳:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۳
    0 0
    دوستان این نکته را در نظر بگیرید که x47 پهباد نیست یک هواپیما است یک هواپیمای بدون سر نشین به این نوع هواپیماها هواپیمای نسل ششم می گویند که با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی می تواند بدون خلبان عملیات های مختلفی انجام دهد و امکانات زیاد دیگر مثل پنهان کاری و سرعت بالای 3 یا 4 ماخ
  • adel ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۸
    0 0
    دورود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس