کد خبر 341850
تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۴

رایزنی 2 روزه معاونان وزرای امور خارجه ایران و آمریکا در ژنو درباره برنامه هسته‌ای ایران پایان یافت.

به گزارش مشرق،‌  رایزنی معاونان وزرای امور خارجه ایران و آمریکا که از روز گذشته -پنجشنبه- در شهر ژنو سوئیس آغاز شده بود،‌ لحظاتی پیش پایان یافت.

رایزنی‌های عصر معاونان ظریف و کری سه ساعت به طول انجامید و کارشناسان دو طرف نیز امروز 5 ساعت درباره مسائل مورد اختلاف به گفت‌وگو پرداختند.

معاونان وزرای خارجه 2 کشور صبح امروز -جمعه- نیز سه ساعت و نیم و دیروز نیز جمعا در دو نوبت صبح و عصر 6 ساعت به گفت‌وگو پرداختند و کارشناسان 2 طرف نیز عصر دیروز سه ساعت گفت‌وگو کردند.

سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، ویلیام برنز قائم مقام وزیر خارجه آمریکا و وندی شرمن معاون وزیر خارجه این کشور برای دومین بار طی یک ماه اخیر درباره برنامه هسته‌ای ایران در شهر ژنو بر سر یک میز به گفت‌وگو نشستند.

ادامه رایزنی درباره موضوعات مورد اختلاف و بررسی نحوه نزدیک کردن دیدگاه‌های طرفین از جمله اهداف این گفت‌وگوهای دو روزه بود.

حمید بعیدی‌نژاد مدیرکل سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه و رئیس هیأت کارشناسی ایران، محمد امیر مدیرکل امور پادمان‌های سازمان انرژی اتمی و داود محمدنیا مشاور وزیر امور خارجه ایران در این گفت‌وگوها حضور داشتند.

تیم 11 نفره آمریکا در این مذاکرات به سرپرستی ویلیام برنز قائم مقام و وندی شرمن معاون وزیر خارجه را «جیک سالیوان» مشاور ارشد، «بروک اندرسون» مشاور ارشد وزیر خارجه و معاون امور سیاسی در مذاکرات با ایران

«جیمز تیمبی» مشاور ارشد معاون وزیر خارجه در امور کنترل تسلیحات و امنیت بین‌الملل، «پاول ایروین» مدیرکل عدم اشاعه شورای امنیت ملی، «کریستوفر بکمیر» مدیرکل ایران شورای امنیت ملی، «ریچارد نفیو» هماهنگ کننده سیاست تحریم‌ها، «ایتان فیش» دستیار مدیرکل سیاسی اداره کنترل درآمدهای خارجی وزارت خزانه داری، «جولیا جاکوبی» دستیار ویژه معاون وزیر خارجه در امور سیاسی، «متن کوریو» دستیار ویژه قائم مقام وزیر خارجه همراهی کردند.

معاونان ظریف و کری 16 مرداد ماه نیز به مدت چهار ساعت در شهر ژنو بر سر یک میز به گفت‌وگو نشستند و عراقچی در پایان، این مذاکرات را خوب و مفید خواند.

19 خرداد ماه و پیش از پنجمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 درباره راه‌حل جامع هسته‌ای، نیز عراقچی، روانچی و ویلیام برنز و وندی شرمن با حضور هلگا اشمیت در شهر ژنو بر سر یک میز به رایزنی پرداختند که 2 روز به طول انجامید و دو طرف جمعا 12 ساعت گفت‌وگو کردند.

در پایان ششمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 در وین درباره گام پایانی توافقنامه ژنو (برنامه اقدام مشترک جامع) و عدم حصول توافق به دلیل اختلافات موجود، طرفین در بامداد روز شنبه 28 تیر ماه توافق کردند که این مذاکرات برای چهار ماه دیگر نیز تمدید شود و قرار گذاشتند که در طی دو تا سه هفته در پایتخت‌هایشان به رایزنی‌های داخلی بپردازند و پس از آن گفت‌وگوها را دوباره از سر بگیرند.

در ادامه رایزنی‌ها محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دوشنبه 10 شهریور ماه (اول سپتامبر) در شهر بروکسل به مدت 3 ساعت به گفت‌وگو پرداختند. در این دیدار دو طرف ضمن مرور آخرین وضعیت مذکرات هسته‌ای، پیرامون جدول زمانی مذاکرات در ماه جاری و هماهنگی‌های لازم برای برگزاری دور بعدی مذاکرات در حاشیه نشست مجمع عمومی سال جاری سازمان ملل متحد، تبادل نظر کردند.

ظریف همچنین هفتم شهریور ماه در شهر مسکو با سرگئی لاوروف همتای روس خود درباره این مذاکرات به گفت‌وگو پرداخت.

سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران نیز روز سه‌شنبه 11 شهریور ماه به پاریس سفر کرد و با نیکلا دو ریویر نماینده فرانسه در گروه 1+5 به مدت چهار ساعت به رایزنی پرداخت و طرفین در این دیدار جدیت خود را برای رسیدن به توافق جامع هسته‌ای تا سوم آذر ماه اعلام کردند.

در طی این مدت آنگونه که معاونان وزیر امور خارجه کشورمان عنوان کردند رایزنی‌های دوجانبه با اعضای 1+5 (به جز آمریکا) از طریق سفارتخانه‌های آنها در ایران انجام شد و قرار است در مدت باقیمانده تا نشست مجمع عمومی سازمان ملل رایزنی‌های دوجانبه با دیگر اعضای 1+5 صورت گیرد که در همین راستا 20 شهریور ماه نشست چهار جانبه‌ای بین تیم مذاکره کننده ایرانی با سه کشور اروپایی (آلمان،‌ فرانسه و انگلستان) در شهر وین برگزار خواهد شد.

وزیر امور خارجه ایران همچنین در نشست سران شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان با همتای چینی خود درباره این مذاکرات به گفت‌وگو خواهد پرداخت.

هفتمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 درباره راه‌حل جامع هسته‌ای نیز قرار است 27 شهریور ماه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار شود.

در ششمین دور مذاکرات ایران و 1+5 در وین اعلام شد که حدود 60 تا 65 درصد پیشرفت در زمینه نگارش متن پیش نویس توافقنامه جامع هسته‌ای حاصل شده ولی کماکان اختلافات عمده بر سر مواردی چون میزان غنی سازی، رآکتور آب سنگین اراک، تحریم‌ها و بازه زمانی اجرای توافق جامع باقی است.

وزرای خارجه ایران و گروه 1+5 (آلمان، آمریکا، فرانسه،‌ روسیه، چین و انگلستان) به همراه کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سوم آذر ماه سال گذشته (1392) در شهر ژنو به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» درباره برنامه هسته‌ای ایران دست یافتند که این توافقنامه در 30 دی ماه همان سال وارد مرحله اجرا شد و 29 تیر ماه پایان شش ماه اول گام نخست این توافقنامه بود.

در مقدمه این توافقنامه آمده است: هدف این مذاکرات رسیدن به یک راه حل جامع مورد توافق و بلند مدت است به نحوی که تضمین کند برنامه هسته‌ای ایران کاملاً صلح آمیز باقی خواهد ماند. ایران اعلام می‌نماید تحت هیچ شرایطی به دنبال دستیابی یا گسترش سلاح هسته‌ای نیست. راه حل جامع مذکور مبتنی بر این اقدامات اولیه بوده و به یک گام نهایی منجر خواهد شد که دوره زمانی آن مورد توافق قرار گرفته و به رفع نگرانی‌ها می‌انجامد. این راه حل جامع، ایران را قادر می سازد تا به طور کامل از حقوق خود در بهره گیری از انرژی هسته‌ای برای اهداف صلح آمیز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و با رعایت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود. این راه حل جامع متضمن یک برنامه غنی سازی با تعریف مشترک و محدودیت‌های عملی و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمین ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای می‌باشد. این راه حل جامع به مثابه یک مجموعه منسجم خواهد بود که هیچ بخشی از آن مورد توافق قرار نمی‌گیرد مگر آنکه در مورد تمامی بخش‌های آن توافق حاصل شود. این راه حل جامع شامل یک فرایند متقابل و قدم به قدم می‌باشد و به رفع همه جانبه تمامی تحریم‌های شورای امنیت، تحریم‌های چندجانبه و تحریم‌های ملی مربوط به برنامه هسته‌ای ایران می‌انجامد.

در این توافقنامه اعلام شد که گام اول دارای دوره زمانی شش ماهه خواهد بود و با توافق متقابل قابل تمدید می‌باشد. در این دوره همه اعضاء، با حسن نیت، در جهت حفظ فضای سازنده در مذاکرات فعالیت خواهند کرد.

ایران و گروه 1+5 در خصوص دستیابی به راه‌حل جامع هسته‌ای تاکنون شش دور در شهر وین به گفت‌‌وگو پرداختند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • محسن ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۵
    0 0
    1- بررسی فهرست اسامی تیم مذاکره کننده آمریکایی علی الخصوص در نشست های دو جانبه با تیم کشورمان شاید حائز نکات جالب توجهی باشد نکاتی که طی ادوار گذشته در تیم اعزامی کشورمان دیده نمی شود. 2- فهرست تیم آمریکایی اعزامی به ژنو برای حضور در مذاکرات پیشرو به شرح مذکور به ریاست برنز معاون وزیر خارجه و شامل 3 دستار عالی ، 3 مشاور ارشد و 3 مدیر اجرایی سیاسی می باشد یعنی بالغ بر 60% اعضای تیم اعزامی شامل دستیاران و مشاورین عالی رتبه متخصص و فاقد مشغله جاری تشکیل می باشند. مجموعه تخصصی علی رتبه که در عین برخورداری از بالاترین دسترسی سیاسی و اطلاعاتی فاقد مسئولیت و مشغله های اجرایی جاری هستند. 3- تیم اعزامی کشورمان از ابتدای شکل گیری پرونده هسته ای با مسئولیت شورای عالی امنیت ملی تا مسئولیت وزارت خارجه با حضور نمایندگان رسمی چهار مجموعه شامل معاونین یا مدیران کل بین الملل شورا علی ، وزارت خارجه ، سازمان انرژی اتمی یا سازمانی دیگر بوده است. بنلبراین اعضای حاضر در تیم مذاکره کننده ایران مدیرانی هستند که طبیعتا علاوه بر موضوع مذکور دارای مسئولیتهای مهم و جاری دیگری نیز می باشند. 4- دولت آمریکا برای مدیریت تمامی ابعاد مرتبط با موضوع ایران با توجه به اهمیت حیاتی و حیثیتی موضوع برای این کشور تلاش می نماید تا از اثرگذارترین شیوه ممکن برای تقویت و آماده سازی مدیران ارشد مذاکره کننده بهره گیری نماید اقدامی که قطعا توسط وزیر خارجه بسیار عزیز و قابل احترام و اعتماد کشورمان نیز مورد توجه می باشد اما در شرایط سیاسی و داخلی موجود و هدفگیریهای رقابتهای داخلی از قابلیت بهره گیری رسمی و آشکار برخوردار نیست. شیوه رفتاری گریز ناپذیری که بسیاری از قابلیتها و ظرفیتهای موثر و مناسبی که مانع از دسترسی سریع و موثر در صحنه های عملی مذاکره می شود. 5- ریاست جمهوری با عنایت به حمایتهای بسیار هوشمندانه و به وقت مقام معظم رهبری می توانند با دقت در رفتار مدیریتی و سیاسی به ایجاد زمینه های لازم برای افزایش توانمندی تیم مذاکره کننده ایرانی با تکیه بر بهره گیری حداکثری از ظرفیت و پتانسیل کارشناسی مدیران و متخصصین فاقد مدیریت اجرایی اقدام فرمایند. 6- آقای لاریجانی ریاست محترم مجلس شورای اسلامی نیز بدلیل جایگاه رسمی ریاست مغننه ، شأن و منزلت سیاسی- اجتماعی و سوابق مدیریت در حوزه های مدیریتی مربوط به دولت ، صدا و سیما ، نمایندگی مقام معظم رهبری ، دبیری شورای عالی امنیت ملی و ریاست پرونده هسته ای از موقعیت ممتاز و قابلیت لازم برای ساماندهی چنین مهمی برخوردارند ایشان می توانند با مساعدت ابتدایی به وزیر محترم خارجه برای تشکیل چنین جمع رسمی تخصصی فارغ از مسئولیت اجرایی راهگشایی نمایند. اقدامی جسورانه و هوشمندانه که قطعا به تقویت تیم مذاکره کننده و توانمندسازی مسئول پرونده هسته ای منجر خواهد شد. 7- آقایان ولایتی و خرازی نیز بدلیل تجربیات بسیار طولانی و ارزشمند مدیریت عالی در حوزه دیپلماسی و مذاکرات پیچیده دو و چند جانبه و جایگاه حقوقی ممتازی که امروز بنابر صلاحدید رهبری در اختیار دارند می توانند به توجه به چنین مهمی نسبت به حمایت ، همراهی و مساعدت عملی به آقای ظریف و تیم مدیریتی ایشان اقدام کنند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس