کد خبر 349058
تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۱

یک هفته‌نامه آلمانی ضمن انتقاد از اقدامات نظامی اخیر آمریکا در سوریه و عراق نوشت که این حملات خطرناک و در واقع وارد شدن آمریکا در جنگ علیه خود است.

به گزارش مشرق، هفته نامه آلمانی «اشپیگل» در گزارشی اقدام اخیر « باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا و شرکای عربیش در اقدام نظامی علیه سوریه را مورد انتقاد قرار داده است.

در این گزارش آمده است که رئیس جمهور آمریکا بیشتر دوران ریاست جمهوری خود را به خروج نظامیان آمریکایی از سراسر جهان گذرانده است اما اکنون با وارد شدن در جنگ علیه داعش در سوریه در واقع  به جنگ با خود می پردازد. برنامه وی برای حمله به مواضع داعش با نقاط مبهم و تردید فراوانی همراه است ضمن اینکه هدف نهایی آمریکا از این حملات هم همچنان نامشخص است.

واشنگتن؛ حامی معارضان سوری

آمریکا در مناطقی از سوریه به صورت همه جانبه از معارضان حمایت می‌کند. در شهر مارع معارضان تحت حمایت آمریکا به گروه هایی با نام های «مدافعان فتح», «جبهه اسلامی» و « نورالدین سنکی» تقسیم شده اند که کاملا استتار شده‌اند. آنها اسلحه هایی از قبیل کلاشینکف, سلاح هایی با کالیبر بالا و دوربین های دید در شب در اختیار دارند علاوه بر اینها چندین موشک ضدتانک هم در چند ماه گذشته در اختیار آنها گذاشته شده است.

این در حالی است که سازمان جاسوسی آمریکا (CIA) مقر نظامی در منطقه ریحانلی واقع در مرز ترکیه ایجاد کرده که از آن برای حمایت از معارضان سوری استفاده می کند و سیا با دسته بندی آنها حمایت تسلیحاتی و مالیشان موافقت کرده است. به این ترتیب که آنهایی که در گروه سبز قرار دارند, هم از کمک تسلیحاتی برخوردار می شوند و هم کمک مالی, آنهایی که  به گروه زرد تعلق دارند, از کمک برخوردار می شوند اما سلاحی به آنها داده نمی شود و گروهی قرمز هم هیچ گونه کمکی دریافت نمی کنند. گفته می شود که 9 گروه که شمار نیروهای آنها به حدود 10 هزار نفر می رسد هم اکنون در شمال حلب با داعش می جنگند.شاهدانی که اقدامات این گروه ها را دیده اند می گویند  که آنها افراد سکولاری هستند که در بین آنها افراد از همه نوع  آدمی به چشم می خورد.

با این همه یکی از فرماندهان این گروه ها که مدتی است به ترکیه آمده در این مورد می گوید: « ما خطوط خود را حفظ می کنیم اما نمی خواهیم حمله کنیم.» وی معتقد است که معارضان به رقم حمایت های همه جانبه آمریکا اما همچنان از قدرت  سلاح های سنگین داعش می ترسند و آمریکا باید با حمله هوایی نظامی از آنها حمایت کند.

رئیس جمهور جنگ

در جریان مراسم سیزدهمین سالگرد حملات 11 سپتامبر, اوباما  از حملات هوایی در سوریه خبر داد؛ حملاتی که به زعم وی دستیابی به نتایج آن می تواند چندین سال به طول انجامد. اما این اقدامی است که اوباما باید پاسخ آن را بدهد وی دیگر رئیس جمهوری نیست که جنگی را به پایان رساند بلکه خود به رئیس جمهور جنگ تبدیل شده است. وی وقتی از اهداف جنگ صحبت می کرد به نظر می رسید که «جرج بوش» رئیس جمهور اسبق این کشور صحبت می کند زمانی که گفت: « ما داعش را تضعیف و در نهایت نابود می کنیم.»  اما برای اوباما این اتفاقی ساده نیست بلکه واقعیتی تراژیک است که خروج سریع نیروهای آمریکایی از عراق که یکی از شعارهای  مهم انتخاباتی وی بود, با اتفاق اخیر رنگ می بازد و از اوباما شخصیتی می سازد که کشور را دچار بحرانی دیگر کرده است.

جنگی با اهداف مبهم

سخنان اوباما در مراسم 11 سپتامبر نشان داد که وی دیگر نمی خواهد  وضعیت را از پشت صحنه رهبری کند. سیاستی که به جای قرار دادن قدرت ها را به جای پشت صحنه به جلو می آورد. اقدام وی در واقع با این هدف صورت می گیرد که وجهه غرب به علت کوتاهی در جنگ سوریه و به دنبال آن قدرت گرفتن معارضان را بهبود بخشد.

اما خطرهایی که در پی این اقدام اوباما را تهدید می کند همچنان باقی است. یک پرسش مهم همچنان بی پاسخ مانده و آن هم این است که اوباما واقعا به دنبال چیست؟ آیا ایالت متحده واقعا به دنبال نابودی گروه تروریستی (داعش) است تا نگذارد آنها اقدامات تروریستی احتمالی علیه آمریکا  صورت دهند. یا اینکه آیا واشنگتن می خواهد به مرور دولت در سوریه را تغییر دهد؟

« کنت پولاک» تحلیلگر پیشین سازمان سیا در این مورد گفت: « هیچ کس واقعا نمی داند که راهبرد ما در سوریه واقعا چیست؟ راهبر در عراق به این گونه است که به صورت شریکی با ارتش عراق در این کشور اقدام نظامی صورت می دهیم. در سوریه به نظر می رسد که شبیه به ماموریت مبارزه با تروریسم است؛ اقدامی که مشابه آن در یمن و سومالی صورت گرفت.» در این مناطق برای تضعیف گروه های افراطی حملات با پهپادها در دستور کار قرار گرفت.

به این ترتیب این پرسش مطرح می شود که آمریکا چگونه می خواهد بدون همکاری با دولت اسد به حملات در عراق ادامه دهد؟

در عراق دولت این کشور از آمریکا خواسته  تا به طور مشترک اقدام نظامی علیه داعش صورت دهند اما اوباما همکاری با اسد را رد کرده است. این در صورتی است که سوریه دارای سیستم پدافند است البته پولاک معتقد است که اسد به جنگنده ها و پهپادهای آمریکایی حمله نمی کند. چرا که نمی خواهد با آمریکا درگیر شود.روسیه هم اقدامات آمریکا را جنگ افروزی دانسته است. ضمن اینکه این تصمیم  نقض قوانین جهانی و بر خلاف رویکرد شورای امنیت و عاملی برای افزایش تنش خواهد بود.

ادامه حملات آمریکا باعث خواهد شد تا آمریکا فرودگاه ها و جنگنده ها و پدافندهای سوریه را نابود کند و کنترل اسد را به دمشق و نواحی اطراف آن محدود می کند.  در این بین دیپلمات های غربی و سرویس های اطلاعاتی در جنوب ترکیه مدعی شده اند که آمریکا مذاکراتی محرمانه با دمشق داشته و موافقت دولت این کشور را برای حملات هوایی جلب کرده است.

داعش ناگهان بیش از آنچه انتظار می رفت قدرت گرفته است. سازمان سیا پیش بینی کرده است که این گروه احتمالا 30 هزار نیرو دارد. در واقع داعش از ضعف عراق و سوریه قدرت گرفته است.

داعش فقط ساخته و پرداخته افراطیون نیست بلکه راهبردی است که خشونت  و حملاتی را در غرب ترجیح می دهد اگر چه کارشناسان تا همین اواخر هم تصور می کردند که این گروه دست به اقدامات تروریستی نمی‌زند و اوباما هم داعش را همین گونه تصور کرده بود. اما آنچه آنها به آن توجه نکرده اند این است که داعش بر مبنای تفکر القاعده فعالیت می کند. به جای اقدامات تروریستی در جهان, این گروه نخست بر بخش های خاصی برای اقدامات خود تمرکز می کند.

اوایل آگوست داعش مرتکب مجموعه ای از اشتباهات شد. آنها  به ایزدی ها و مسیحیان در شمال عراق حمله کردند و این اقدامات واکنش جهانی را به دنبال داشت که آمریکا را تهدید به بمباران مواضع این گروه کرد و البته این همان چیزی است که به نظر می رسد داعش آن را نمی خواست.

در پی این اقدام تروریست ها 2 خبرنگار آمریکایی را سربریدند که این هم اقدام ابلهانه دیگر آنها بود. اینها به اضافه حمایت مردمی که از اوایل ژوئن از اقدام نظامی علیه داعش در آمریکا افزایش داشته بود به طوری که سه چهارم آمریکایی ها از آن حمایت می کردند باعث شد که ناگهان داعش با واکنش سختی از جانب آمریکا مواجه شود.

باید گفت داعش به گونه ای عمل می کند که بیشتر شبیه دشمن است تا گروهی تروریستی. روشن است که افرادی که به اسارت گرفته شده‌اند، قطعات نظامی و تانک‌ها اهداف نظامی بوده‌اند. آمریکایی‌ها بسیاری از تجهیزات داعش را در 150 نقطه در عراق نابود کرده‌اند. البته مبارزه با داعش در شهرها دشوارتر است و تاکنون به هیچکدام از شهرهایی که داعش آنها را کنترل می‌کند حمله موشکی نشده است. با این حال همچنان امکان ندارد که تاثیر حملات آمریکایی‌ها در سوریه ارزیابی شود.

اگر اوباما بخواهد سوری‌ها را متقاعد کند که در اقدامات خود جدی است در این صورت باید راهبری ارائه دهد. اما در این صورت باید راهکاری را که تاکنون در پیش گرفته و آن حمایت از  مذاکره برای حل بحران سوریه است را نادیده بگیرد. این در حالی است که گفته می‌شود که  مذاکرات محرمانه در سوئیس که اوایل سال جاری برگزار شد، موفقیت‌آمیز بود  اما پس از روی کار آمدن مجدد اسد رها شد. با این حال و پس از همه فراز و فرودهای سپری شده، موفقیتی که اوباما به دنبال آن است  به ائتلاف جهانی که شکل داده و می‌دهد بسیار بستگی دارد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس