روزنامه‌های اصلاح‌طلب با تمرکز بر جدال خاطره‌ای هاشمی - رضایی از این اختلافات تعبیر به فتنه اختلافات مسایل پایان جنگ نام بردند و به نوعی از هاشمی رفسنجانی حمایت کردند.

گروه سیاسی مشرق - رسانه‌های مکتوب همواره نقش عمده‌ای در هدایت افکار عمومی و جریان سازی رسانه‌ای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامه‌ها، جایگاه ویژه‌ای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامه‌های متعلق به جریان اصلاح‌طلب می‌پردازد.

****

روزنامه‌های اصلاح‌طلب روز دوشنبه را با تمرکز خبری بر روایت‌های پایان جنگ تحمیلی آغاز نموند؛ بعد از آن که صدا و سیما به مناسبت هفته دفاع مقدس در برنامه‌ای با حضور فرماندهان نظامی به روند چگونگی پایان یافتن جنگ هشت ساله پرداخت و ماحصل آن ارایه ناگفته‌ها و سخنان جدیدی از این رخداد مهم در تاریخ انقلاب اسلامی انجامید و این باعث شد که حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی بار دیگر روزگار خود را به «خاطره» گویی از تاریخ انقلاب اسلامی بگذراند. از سوی دیگر، شاهد فروکش شدن ذوق زدگی روزنامه‌های اصلاح‌طلب نسبت به دیدارهای حجت الاسلام روحانی با همتای انگلیسی خود در نیویورک هستیم .

جدال روحانی - رضایی اینبار در رینگ خاطره‌هاروزنامه مردم سالاری

ارگان رسمی حزب مردم سالاری دوشنبه را با تیتر « توافق 95 درصدی هسته ای 1+5 با ایران» که برگرفته شده از سخنان سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه است، روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است؛ همچنین این روزنامه خبر از تدوین سند جامع سالمندی را تا 2 ماه آینده از سوی علی ربیعی، وزیر رفاه داده است.

· تعامل و منافع

جابر فضلی در سرمقاله روزنامه مردم سالاری به دستاورد های سفر حجت الاسلام روحانی به نیویورک پرداخته است؛ سرمقاله نویس این روزنامه در بخشی از سرمقاله «تعامل و منافع» موفقیت در مذاکرات هسته ای را دو عامل داخلی و خارجی تقسیم بندی نموده است و نوشت«رسيدن به توافق جامع هسته‌اي مستلزم دو امر داخلي و بيروني است. عامل بيروني را مي‌توان انعطاف از سوي گروه 1+5 دانست و عامل داخلي را نيز بايد حمايت همه‌جانبه گروه‌ها و جريانات داخل کشور معرفي کرد. اما در کمال حمايت‌هاي مقام معظم رهبري از دولت و تيم مذاکره‌کننده هسته‌اي، برخي از همان ابتداي مذاکرات با 1+5 در دولت فعلي، دلواپس نتايج و دستاوردهاي آن بوده و اين امر ادامه داشت تا زمان سفر آقاي روحاني براي حضور در شصت و نهمين مجمع عمومي سازمان ملل رسيد و اين بار راه و چاه را به رئيس دولت نشان مي‌دادند و همه آنها در اين مورد اشتراک نظر داشته‌اند که برقراري و ارتباط با آمريکا معنايي غير از براندازي نظام جمهوري اسلامي ايران ندارد. پرواضح است که تصميمات کلان سياست خارجي با تاييد شخص اول کشور (مقام معظم رهبري) است نه با گروه خاص. بنابراين هرگونه ملاقات و ارتباطي را مي‌توان در چارچوب سياست‌هاي تاييد شده نظام محسوب کرد چراکه همواره منافع ملي بر سلايق شخصي و گروهي مقدم مي‌باشد. منافع ملي براي کشورها تا جايي مهم و حساس است که وينستون چرچيل گفته بود:«حاضرم براي تامين منافع بريتانيا، حتي با شيطان هم دست همکاري بدهم»

جدال روحانی - رضایی اینبار در رینگ خاطره‌هاروزنامه ابتکار

«روایت های تازه از جنگ» تیتری است که روزنامه ابتکار در انعکاس به سخنان حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی و محسن رضایی درباره پایان هشت سال دفاع مقدس انتخاب کرده است؛ در همین راستا این روزنامه در صفحه اول خود نوشت« روايت هاشمي رفسنجاني به علت اعتمادي که امام خميني(ره) به عنوان فرمانده کل قوا به وي داشتند و از رهگذر همين اعتماد و اطمينان او را به فرماندهي جنگ انتخاب کردند، مي‌تواند يکي از دست اول ترين منابع درباره اين برهه از تاريخ ايران باشد ... رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در مصاحبه اي صريح با سايت شخصي بیان داشت در جلسه اي ما 5 نفر خدمت امام رفته بوديم براي اينکه بگوييم وضع جنگ اينگونه است. آيا مي‌خواهيم ادامه بدهيم و يا نمي‌خواهيم ادامه بدهيم؟ نظر قاطع خود را گفتيم که مصلحت نمي‌بينيم. براي امام سخت بود که در آن شرايط بپذيرند ما قطعنامه را امضاء و قبول کنيم. لااقل تا آن مقداري که ما صحبت مي‌کرديم. جلسه ما در آن شب طول کشيد. راهکارهايي هم پيشنهاد شد. ايشان گفتند که ما به مردم گفتيم اگر جنگ 0 سال هم طول بکشد، ما ايستاده ايم و در و ديوار پر از جنگ جنگ تا پيروزي و تا رفع فتنه است. اگر الان يکدفعه بياييم و اينگونه عمل کنيم، جواب مردم و رزمنده‌ها را چه بايد بدهيم ؟ دل آنها مي‌شکند.در آن جلسه از اينگونه بحثها بود. ما اينها را قبول داشتيم و روي آنها بحثي نداشتيم. ولي بحث اين بود که آيا مصلحت است که الان به اين صورت ادامه بدهيم ؟ بحثها اينگونه بود. امام قانع شدند که الان بايد اين کار را بکنيم و به اين مسئله رسيدند که مصلحت است که بپذيريم. منتها بحث بر سر کيفيت بود من پيشنهاد کردم که اگر براي شما اعلام آن سخت است اين مشکل را من حل مي‌کنم. من جانشين شما هستم و حق امضاء در اين مسائل دارم من مي‌روم و مي‌پذيرم. ممکن است جنابعالي بعد بلافاصله بگوييد که او تخلف کرده و بايد از من به عنوان فرماندهي کل قوا اجازه مي‌گرفت . شما آنموقع مي‌توانيد مرا محاکمه کنيد. فدا کردن يک نفر بهتر از اينهمه مشکلاتي است که پيش آيد.ايشان نگاه مهربانانه اي کردند و گفتند: نه، اين خوب نيست. خودشان پيشنهادي دادند که ما از آن پيشنهاد بيشتر متاثر شديم و آن را قبول نکرديم و گفتيم که اين درست نيست.»

· مراقب روس ها باشید

مهدی روزبهانی در سرمقاله روزنامه ابتکار به رفتار روسیه در قبال جمهوری اسلامی ایران در طی سالیان گذشته پرداخته است؛ این کارشناس سیاسی با یادآوری رفتار روسیه تصويب قطعنامه و اعمال تحريم عليه ايران و تحويل سامانه موشکي - دفاعي اس 300 ، نسبت به رفتار این کشور درباره رژیم حقوقی دریای خزر هشدار داد و نوشت « . اين يک جانبه گرايي روس‌ها در تعيين رژيم حقوقي درياي خزر هم پيش از اين ثابت شده است. تعيين رژيم حقوقي درياي خزر مسئله‌اي است که به دلايل مختلف از جمله زياده خواهي‌هاي روسيه و تلاش براي تحميل نظر خود به جمهوري اسلامي ايران نزديک به دو دهه است که لاينحل مانده است. در همين راستا آخرين دور نشست سران کشورهاي حاشيه درياي خزر تحت مديريت روسيه در غياب ايران برگزار شد. در شهريور ماه 1388 رهبران همه کشورهاي ساحلي درياي خزر به جز ايران در قزاقستان گرد آمدند. يکي از دلايل عمده دعوت‌نشدن ايران به نشست پيشين سران کشورهاي حوزه خزر اين بود که در غياب تهران، با دادن امتيازاتي به ترکمنستان، دولتمردان اين کشور را متقاعد کنند رژيم حقوقي خزر را منهاي ايران بپذيرد. سه کشور روسيه، قزاقستان و جمهوري‌ آذربايجان بر تقسيم کف درياچه به نسبت سواحل کشورها و همچنين استفاده‌ مشترک از سطح آب براي کشتيراني و حمل‌ و نقل تأکيد دارند، اما ايران و ترکمنستان اين توافقنامه‌ها را به رسميت نمي‌شناسند. به‌ هرحال اکنون که روسيه به خاطر مشکلات بين‌المللي دست همکاري را به سمت تهران دراز کرده، لازم است که موضوع تعيين رژيم حقوقي درياي خزر با درنظر گرفتن حق واقعي ايران حل و فصل شود. البته بايد در نظر داشت که اين دوستي روس‌ها همچون گذشته تنها در مقطعي و در مسئله اي خاص است و آنچه کرملين ثابت کرده اين است که شرکاي استراتژيک خود را درلحظه تعيين مي‌کند و تغيير مي‌دهد.»

جدال روحانی - رضایی اینبار در رینگ خاطره‌هاروزنامه اعتماد

روزنامه اعتماد دوشنبه را به تیترهای «رمزگشایی هاشمی از اسرار جنگ» و «زنان سالمند؛ بحران آینده» اختصاص داد.

· بهارستان به کام لاریجانی

روزنامه اعتماد در صفحه سیاسی این روزنامه به ارزیابی تقسیم بندی كرسي‌هاي ناظر در شوراهاي عالي و كميسيون‌هاي ملي میان فراکسیون رهروان ولایت و اصولگرایان پرداخت؛ احسان بداغی معتقد از یک علی لاریجانی، رییس فراکسیون رهروان ولایت در رقابت پارلمانی میان دو فراکسیون مجلس نهم کامیاب و پیروز شده است؛ وی نوشت« جاي فراكسيون رهروان در انتخابات داخل مجلس به عنوان طيف اكثريت تثبيت شد. نمايندگان مجلس از دو ماه پيش رقابت خود را براي كسب كرسي‌هاي «ناظر» در شوراهاي عالي و كميسيون‌هاي ملي آغاز كردند و تا اينجاي كار از 21 كرسي، 12 تاي آنها سهم فراكسيون رهروان شده است. اما 9 كرسي باقي مانده را هم نبايد تماما سهم فراكسيون اصولگرايان و طيف اقليت مجلس دانست. هر چند برخي از اين كرسي‌ها با راي نمايندگان در اختيار اعضاي فراكسيون اصولگرايان قرار گرفته است اما اين در شرايطي بوده كه فراكسيون اكثريت به دليل تصميمات كميسيوني از معرفي نامزد براي اين كرسي‌ها باز مانده بود. نمونه شاخص آن انتخابات عضو ناظر مجلس در شوراي نظارت بر مطبوعات است كه نهايتا با اصرار كميسيون فرهنگي كه تركيبي نزديك به جبهه پايداري دارد، بين سه عضو فراكسيون اصولگرايان يعني حميد رسايي، سيد محمود نبويان و حسن كامران برگزار شد. هر چند منتخب اين راي‌گيري يعني حسن كامران از اعضاي فراكسيون اصولگرايان بود اما فراكسيون رهروان او را به عنوان گزينه نهايي خود معرفي كرد. اين وضعيت عموما براي انتخابات‌هايي اتفاق افتاده كه نامزدهاي آن توسط دو كميسيون «فرهنگي» و «آموزش و تحقيقات» به صحن علني معرفي شده‌اند. اين دو كميسيون تركيبي نزديك به جبهه پايداري دارند. همين دو كميسيون هم در ماه‌هاي گرم تابستان زمينه‌ساز داغ‌ترين حاشيه‌هاي مجلس شدند؛ استيضاح وزير علوم و اختلافات دامنه‌دار بر سر انتخابات شوراي نظارت بر مطبوعات.»

· پیش به سوی بهارستان

روزنامه اعتماد در صفحه سیاست نامه خود به گفت و گو با محمد جواد مظفر از فعالان سیاسی اصلاح طلب پرداخته است؛ این فعال سیاسی پس از تحلیل نسبت به کارنامه یک سال اخیر دولت یازدهم ، وضعیت اصلاحات در آینده و واکنش مجلس به برخی از رفتارهای وزرا خواهان حضور قدرتمندانه طیف حامی دولت و اصلاحات در انتخابات آتی شد و گفت « تنها راهكار حاميان دولت اين است مجلسي تشكيل دهند كه يار دولت باشد و دولت را در تحقق اهدافش كمك كند. اگر ما شاهد انتخابات آزاد باشيم هرچند با اعمال نظارت استصوابي براي جلوگيري از حضور اصلاح‌طلبان شناسنامه‌دار، من ترديد ندارم كه جريان همسو با دولت در كشور راي مي‌آورد و مردم به آنها راي مي‌دهند.»

جدال روحانی - رضایی اینبار در رینگ خاطره‌هاروزنامه شرق

روزنامه شرق، هفتم مهر 1393 را با تیتر«بعدا، از مضمون نامه امام مطلع شدیم» به بازتاب سخنان حجت الاسلام هاشمی از نحوه اعلام پایان جنگ پرداخت و همچنین خبر از «توافق 95 درصدی درباره راه حل نهایی هسته ای » از سوی وزیر خارجه روسیه داد.

· شرق مجرم شناخته شد

روزنامه شرق در صفحه سیاسی خود از برگزاری دادگاه این روزنامه در پی شکایت حسین رضازاده و پیرهادی، نمایندگان شورای اسلامی شهر تهران به اتهام نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و اضرار به غیر خبر داد که دادگاه مهدی رحمانیان، مدیر مسوول روزنامه «شرق» مجرم شناخت.

· پرونده بابک زنجانی روی میز

روزنامه شرق در صفحه سیاسی خود به بررسی پرونده بابک زنجانی در کمیسیون انرژی پرداخت؛ این روزنامه معتقد است که با تغییر هیات رییسه کمیسیون انرژی همچنان ابعاد جدیدی از این پرونده در اختیار افکار عمومی قرار نگرفته است و درباره این موضوع نوشت « در بحبوحه انتخابات هیات‌رییسه کمیسیون انرژی همه امیدوار بودند که با پیروزی مروی بر میرکاظمی، موج تازه‌ای از رسیدگی به ابعاد پرونده آغاز خواهد شد اما تا به امروز هیچ پیگیری خاصی در این زمینه صورت نگرفته است. حسین امیری‌خامکانی از موافقان مواضع اخیر کمیسیون انرژی است و به «شرق» می‌گوید: «پرونده زنجانی به دستگاه قضایی رفته و دیگر وظیفه‌ای بر عهده ما نیست. از سوی دیگر پرونده آنقدر پیچیده است که شاید برخی موضع‌گیری‌های ما مساله را حادتر از گذشته کند.» اما حسین دهدشتی تاکید دارد که «ورود کمیسیون انرژی و به‌روزماندن بحث در این کمیسیون می‌تواند در پیگیری پرونده در محاکم قضایی موثر باشد.» او می‌گوید: «نمی‌شود به‌ صرف فرستادن پرونده به قوه‌قضاییه، مساله را تمام‌شده بدانیم، پرونده زنجانی مدام از گوشه‌وکنار به‌روز می‌شود و ابعاد تازه‌ای از فساد قابل مشاهده است.»

جدال روحانی - رضایی اینبار در رینگ خاطره‌هاروزنامه آرمان

این روزنامه اصلاح طلب با تیترهای اصلی «مسئولیت خاتمه جنگ» و « روسیه:95 درصد مسائل هسته ای ایران حل شد » رهسپار کیوسک مطبوعات کشور شد.

· با احمدی نژاد دیدار نداشتیم

روزنامه اصلاح طلب آرمان در صفحه سیاسی خود از خبر دعوت ضیافت شام احمدی‌نژاد با اعضای جبهه پایداری داد و نوشت« اگر صحت داشته باشد اثبات‌کننده همگرایی دو طیف حامیان دولت قبل با جبهه پایداری است که پس از صدور مجوز برای پایداری‌ها بیش از پیش بر سر زبان‌ها افتاد. هر دو جریان در گوشه اردوگاه اصولگرایی سکنا گزیده‌اند و می‌خواهند با ائتلافی، خود را به وسط اردوگاه برسانند و به قول عامیانه برای دیگر اعضای اردوگاه عرض‌اندام داشته باشند.» اما اعضای جبهه پایداری به این خبر واکنش شدیدی نشان دادند و آن را تکذیب کردند؛ این روزنامه در گفت و گو با یکی از اعضای پایداری در مجلس نوشت « یکی از اعضای جبهه پایداری در مجلس با شنیدن این خبر اولین واژه‌ای که بر زبان آورد این بود: «دروغ است.» و بعد گفت: «دروغی از این بزرگ‌تر نمی‌شد گفت که یک رسانه، گفت.» وی بارها توصیه کرد که نامش منتشر نشود و زمانی که علت این اصرار را جویا شدیم گفت که «چرا باید درباره یک دروغ به این میزان توضیح داد؟ دروغ ارزشی برای توضیح دادن ندارد.» وقتی از این نماینده عضو جبهه پایداری علت انتشار این خبر که او دروغ عنوان کرد را جویا شدیم، پاسخ داد: «کسانی که می‌خواهند تخریب کنند روش‌های زیادی دارند حالا هم برای تخریب جبهه پایداری متوسل به این دروغ شده‌اند.»

جدال روحانی - رضایی اینبار در رینگ خاطره‌هاروزنامه ایران

روزنامه دولتی ایران با تیتر اصلی «جعبه سیاه آنتونف گشوده شد» و « اصلاح حقوق بازنشستگی یک میلیون کارمند» میهمان نگاه خوانندگانش بود.

· فرصت جدید ایران در حوزه خزر

الهه کولایی از اعضای حزب منحله مشارکت در یادداشت صفحه اول این روزنامه به شرایط جدید کشورمان در حوزه خزر پرداخت؛ این استاد دانشگاه در راستای تحلیل نشست سران 5 کشور ساحلی خزر در آستاراخان روسیه نوشت « مسأله انرژی و انتقال آن از این دریاچه باعث شده قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای رقابت‌های گسترده‌ای را در این حوزه سازمان دهند، امری که برخلاف تأکیدهای اولیه مبنی بر غیرنظامی ماندن این دریاچه سبب شده است شاهد حرکت کشورهای ساحلی به سوی نظامی کردن این دریاچه باشیم. در این میان نشست پیشین رهبران کشورهای ساحلی در عشق آباد و تهران نتایج عملی و واقعی چندانی درجهت منافع مشترک مردم کشورهای ساحلی به همراه نداشت و مسائل امنیتی و نظامی بیشتر رهبران را متوجه خود ساخت.در نشست پیش رو در آستاراخان روسیه هم بار دیگر رهبران کشورهای ساحلی گرد هم می‌آیند تا در مورد دغدغه‌های مشترک به گفت‌و‌گو بنشینند. به نظر می‌رسد توافق‌هایی در این زمینه از موضوعاتی چون روابط تجاری تا حفظ محیط زیست شکل گرفته باشد. اما ایران به عنوان یکی از مهم‌ترین کشورهای منطقه تاکنون نتوانسته است از همه ظرفیت‌های ژئوپلیتیکی خود بدرستی استفاده کند. استفاده از این ظرفیت‌ها در گرو یک نوع توازن ژئوپلیتیکی در روابط ایران با جهان است که تاکنون شکل نگرفته است.»

جدال روحانی - رضایی اینبار در رینگ خاطره‌هاروزنامه آفتاب یزد

روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد با تیتر«جزئیات تازه از سقوط ایران 140» و « فتنه گری درباره مسائل پایان جنگ ادامه دارد» شماره 4154 خود را آغاز کرد.

· روحانی اصلاح طلب نبود

روزنامه آفتاب در صفحه سیاسی خود گفت و گوی از عبدالله ناصری طاهری از اعضای بنیاد باران و عضو شورای مشورتی سید محمد خاتمی را به چاپ رسانده است؛ این فعال سیاسی اصلاح طلب در بخشی از گفت و گو درباره کنش رفتاری اصلاحات بیان داشت« چون معتقد بودیم نباید حوادث سال 84 تکرار شود. اصلا هم نمی خواستیم فضا را خالی کنیم.حتی ما به این فکر کرده بودیم که برای به قدرت نرسیدن جلیلی و قالیباف به سمت ولایتی برویم.روحانی یک ظرفیت بالایی داشت و عارف نیز اصلاح طلب بود و طرف مقابل نیز ادعای برای اصلاح طلب بودن نداشت»، وی سپس بیان داشت که روحانی را تا قبل از 92 اصلاح طلب نمی دانسته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ناشناس ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۷
    0 0
    بيشتر اصلاح طلبان در زمان جنگ از اعضاي سپاه بودند كه جبهه را نديدند و در تهران و شهرستان ها فقط بدنبال كار سياسي بودند.
  • امید ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۷
    0 0
    آنان که دنبال کار سیاسی بودند نه سپاهی بودند ونه جنگ را میشناختند.در کارنامه انان نیز یک روز حضور داوطلبانه در جبهه نیست.بهترین فرزندان این سرزمین شهید شدند وماهم که همرزم ان عزیزان بودیم امروز با انواع بیماریها دست به گریبانیم وخون دل می خوریم.اصلا منتی برکسی نداریم که ما باکس دیگر معامله کرده ایم.مادرقیامت جلوی تمامی آنان که به خون شهدا ودلاوری ایثارگران خیانت کردند خواهیم گرفت.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس