این نوع زره که در جهان به "زره قفسی" معروف شده است به صورت خاص برای مقابله با تهدید راکت های ضد زره مثل خانواده آر پی جی روسی و یا AT-4 سوئدی و یا لاو آمریکایی طراحی و ساخته شده است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، از زمان های بسیار دور اسلحه سازان به دنبال طراحی و ساخت زره برای سربازان و ابزار آلات نظامی خود بودند. آشنایی بشر با علم ذوب فلزات و توانایی تولید آهن و فولاد و سایر فلزات یک گام بلند در ساخت زره ها به شمار می آمد که تا سالیان دراز به عنوان زره جنگجویان به کار می رفت. امروزه زره های کامپوزیتی، اورانیومی و واکنشی و یا زره های مایع از جمله پیشرفته ترین زره هایی هستند که در ارتش های جهان به کار می روند.

در صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران نیز تلاش برای رسیدن به زره های پیشرفته برای غلبه بر تهدیدات گوناگون نیز در جریان بوده و به نتایج خوبی نیز رسیده است. در این گزارش به جدیدترین دستاورد در این زمینه اشاره خواهد شد.

زره مایع

یکی از فناوری هایی که در دنیا در حال تحقیق روی آن هستند و بر اساس اخبار رسمی اعلام شده توسط وزارت دفاع، ایران نیز به آن دست یافته است، زره های مایع است که در اسفندماه سال گذشته توسط مسئولان دفاعی کشورمان اعلام شد.

به صورت کلی و به زبانی ساده، زره های جدید از لایه های کولاری تشکیل شده است که با ماده "پلی‌اتیلن گلیکول" پوشیده شده اند. در حالت عادی این ماده که بر روی سطح مورد نظر قرار می گیرد به نوعی نرم و مایع است اما به محض برخورد جسم سخت با سرعت بالا، مثل یک گلوله در کسری از ثانیه خود را جمع کرده و شدیدا سخت می شود. در نتیجه ضربه حاصل از برخورد را دفع کرده و در سطح زره پخش می کند.

در حال حاضر و بر اساس اخبار موجود واحدهای تحقیقاتی ارتش آمریکا بر روی بحث "زره مایع" کار می کنند. اما در جریان مراسم رونمایی از این دستاورد در ایران به استفاده از فناوری با عنوان "STF" در زره مایع اشاره شد. این واژه که کوتاه شده عبارت "shear-thickening fluid " است که به صورت کلی می توان آن را "مایع کاهش دهنده ضخامت" ترجمه کرد.

از زره قفسی و کامپوزیتی تا زره مایع برای رزمندگان ایرانی+عکس
نحوه عملکرد زره مایع

این مایع همان "پلی‌ اتیلن گلیکول" است. اساس کار به این صورت است که لایه های مورد نظر کولار را مایع مورد نظر که رقیق شده ترکیب شده و آن را بر روی حرارت می دهند تا در حین بخار شدن اتانول موجود ، مواد اصطلاحا به خورد لایه های کولار برود. بر اساس آزمایشات انجام شده بر روی کولار، 4 لایه پوشش کولاری که از این مایع به عنوان پوشش بر روی خود بهره می برند توانی برابر 14 لایه کولار بدون استفاده از این مایع را دارند.

از زره قفسی و کامپوزیتی تا زره مایع برای رزمندگان ایرانی+عکس
زره مایع ساخت ایران

این مسئله یکی از مهمترین نکات مثبت مربوط به استفاده از این فناوری است که همانا کاهش وزن به شمار می آید. امروز و در جریان رونمایی از این محصول ، مسئولین وزارت دفاع اعلام کردند که استفاده از این فناوری در خوروهای زرهی باعث کاهش 76 درصدی وزن زره مورد نیاز خواهد بود. این مطلب در حقیقت یک انقلاب در صنعت ساخت خودروهای زرهی به شمار می آید.

در حال حاضر در جهان غرب و برای نمونه در آمریکا و انگلستان از زره چابهام در تانکهایی مثل آبرامز و یا چلنجر بهره می برند که چنین صفتی را داراست.

این تانکها بیش از 60 تن وزن داشته و این افزایش وزن باعث شده است که تا حدی از تحرک این تانکها کم بشود. در حال حاضر در آمریکا از زره کولار به غیر از زره های انفرادی در زره ناوهای هواپیمابر و رزم ناوها بهره برده می شود. پس امکان استفاده از کولار در خودروهای زرهی و تانکها و در کل وسایل نقلیه ممکن است.

حال می توان گفت 76 درصد کاهش در وزن زره یک تانک برای نمونه که بخش عمده وزن تانک را شامل می شود می تواند در کل به کاهشی تا حتی 50 درصدی وزن کل تانک بستگی به نوع آن منجر شود. این بدین معناست که حالا شما با داشتن همان قدرت موتور سابق می توان بر شتاب، میزان مهمات قابل حمل و یا خود زره و حفاظت تانک و یا خوروی مورد نظر افزود.

البته باید گفت که در آمریکا در حال حاضر در حد پروژه های آزمایشگاهی بوده اما به نظر ایران توانسته است این پروژه را از مرحله آزمایشی خارج کرده و به مرحله عملیاتی برساند.

زره قفسی محافظ جدید زره پوش های ایرانی

 برای اولین بار در جریان رژه 31 شهریور ماه مدل جدیدی "تانک رخش واکنشی" رونمایی شد. نکته قابل توجه در مورد این تانک زره قفس مانندی بود که به دور این تانک در بخش برجک و بدنه نصب شده بود. شاید در نگاه اول و برای بسیاری از افراد این نوع حرکت بی معنی و این نوع زره، فاقد کارآیی به حساب بیاید اما باید گفت که این نوع زره برای از بین بردن نوع خاصی از تهدیدات ضد زره بهترین انتخاب بوده و در کشورهای بسیاری از جهان در حال حاضر در حال استفاده است.

از زره قفسی و کامپوزیتی تا زره مایع برای رزمندگان ایرانی+عکس
تانک رخش واکنشی

این نوع زره که در جهان به "زره قفسی" نیز معروف شده است به صورت خاص برای مقابله با تهدید راکت های ضد زره مثل خانواده آر پی جی روسی و یا AT-4 سوئدی و یا لاو آمریکایی طراحی و ساخته شده است.

فراموش نکنیم که امروزه با وجود معرفی بسیاری از انواع موشک های هدایت شونده ضد زره، راکت های غیر هدایت شونده در این بخش خصوصا برای جنگهای شهری و فاصله نزدیک به دلیل سبکی و اندازه مناسب و فاصله کم با اهداف مورد نظر انتخاب اصلی به حساب می آیند.

از زره قفسی و کامپوزیتی تا زره مایع برای رزمندگان ایرانی+عکس
زره پوش استرایکر

از زره قفسی و کامپوزیتی تا زره مایع برای رزمندگان ایرانی+عکس
نفربر انگلیسی وایکینگ

کاری که این زره انجام می دهد در حقیقت بسیار ساده و در عین حال موثر است. برای مثال زمانی که یک راکت ضد زره به سمت یک تانک مجهز به این زره شلیک می شود ، قبل از برخورد راکت مورد نظر به بدنه تانک این راکت با زره مورد نظر برخورد کرده و منفجر می شود.

انفجار در فاصله دورتر از بدنه تانک باعث می شود تا بخش زیادی از انرژی حاصل از انفجار به زره قفسی وارد شده و در اصطلاح "ضرب آن گرفته شود". همین منفجر شدن سر جنگی راکت در فاصله ای دورتر از بدنه باعث نجات یافتن تانک و عدم آسیب دیدن سرنشین ها و خود زره پوش مورد نظر می شود.

از زره قفسی و کامپوزیتی تا زره مایع برای رزمندگان ایرانی+عکس
تانک T-72 ارتش سوریه مجهز به زره قفسی

اما نکته جالب در مورد این زره این است که این نوع از پوشش حفاظتی بسیار سبک بوده و نه فقط بر روی تانک ها و بلکه تمامی زره پوش ها و حتی خودروهای تاکتیکی غیر زره پوش نیز نصب شده و به راحتی از آنها در برابر این گونه از تهدیدات دفاع می کند.

نگاهی به خودروهای نظامی نیروهای غربی در افغانستان به خوبی این مسئله را نشان می دهد. زره پوش آمریکایی استرایکر ، خودروی ضد مین بوفالو، نفربر روسی BTR-4، تانک آلمانی لئوپارد و بسیاری دیگر از زره پوش ها و تانک های معروف حال حاضر جهان در مناطق جنگی در حال خدمت است.

با توجه به ویژگی مهم این زره جدید یعنی سادگی نصب در کنار هزینه پایین طراحی و ساخت، یگانهای زرهی کشورمان در هر زمان که نیاز بدانند می توانند به راحتی و در اسرع وقت چنین سازه ای را روی نفربرها و تانک های ایرانی نصب کنند یا آنرا در اختیار کشورهای دیگر قرار دهند که این ابتکار، نتایج قابل توجهی را در میدان رزم به همراه خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 10
  • ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۷
    2 0
    صد سال پیشم ما توی تلویزیون ماشینها و و زره پوشهایی اسراییلی رو نیدیدیم که از اینا داشتن
  • ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۷
    1 0
    چندین و چند ساله که تو رژه ها این زره قفسی دیده میشه، کجاش جدیده اونوقت؟
  • ناشناس ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۷
    0 0
    مشرق یک مقاله درباره سامانه پدافند هوایی سهیل که در رژه 31 شهریور 93 حضور داشت ارائه کن.
  • ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۷
    0 0
    آخه تانکش رو نداریم که تانکهای دهه 60 میلادی تانک ذوالفقار هم که تو ه رسال یه دونه یه دونه رد میکنن اگر راست میگید مثل بقیه کشورهای صد ها تانک اون هم توسط موتور خودشون حرکت کنن نه با کامیون
  • ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۷
    0 0
    ای کاش برای روح آدمیــــــــــــــــزادنیزچنین زرهایی وجودداشت...
  • ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    اقا این چه سر تیتریه.چهارتا میلگرد جوش کاری شدست
  • داریوش ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    عملکرد نصب این زره روی یک تانک بسیار ستودنییست. این مسئله نباید فراموش شود که معمولا تانکها از این نوع زره ها بنا به آفرود حرکت آنها روی تپه های شنی از آن کمتر استفاده می کنند. در ثانی هرنوع زرهی به اندازه ای محدود تانک را درمقابل آرپی جی و حملات محیطی استحکام میدهد. موضع اصلی این زره بر روی تانک در حوزه میانه ی عملیاتهای بسیار تهاجمی زمینی است که بسیار عالیست.
  • بابا ۰۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    به یاری خدابه زودی باید شاهد ساخت ذوالفقار۴ با زره جدیدوقدرتمند ایرانی باشیم.
  • سید عادل میراحمدی بهنمیری ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    سلام. سنگر متحرک بسیار خوبی است. حسبناالله و نعم الوکیل؛ نعم المولی و نعم النصیر. التماس دعا یاعلی(ع)
  • ناشناس ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    چرا سوریه از این تانک ها برای جنگ با تکفیری ها استفاده نمی کند؟
  • بهزاد ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    1 0
    خونی که در رگ ماست/ هدیه به رهبر ماست با تشکر از عزیزان تلاشگر در سپاه و ارتش. ان شاالله روزی شاهد صادرات سلاح های زرهی ایران به سایر کشور ها باشیم .
  • ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    خسته نباشيد و خدا قوت
  • ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    1 0
    اگه این رو هم نسازند باز شماها می گید چرا چنین چیز ساده ای رو نمی سازند و استفاده نمی کنند. اگه ایران تانک پرنده هم بسازه باز می گید بدرد نمی خوره
  • اهوازي ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    اسراييل در 1948 تاسيسي شد اونوقت صد سال پيش زره پوش داشت.شما حالتون خوبه؟
  • ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    احسنت
  • ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    اقای ناشی صد سال پیش نه تو و اسراییلی وجود نداشت که نشانشان بدهند!!!!!!!!!!!!
  • علیا ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    100 سالته؟ اگه موزه ها بدونند اینقدر سن داری میان دنبالت ها. مراقب باش به عنوان اثر ملی مصادره نشی
  • امیر احمد اکبری اسبق از تبریز ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 1
    شما 1293 نقشه نشون بده نام کشور اسرائیل داشته باشه من صدمیلیون تومان به شما جایزه میدم
  • یه ایرانی ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    جانم فدای رهبر خدا قوت .کور بشه چشم اونایی که اطلاعات ندارند و میگن میلگرده یا ... . نمیدونن ایران در ساخت سلاحهای نظامی چه پیشرفتی کرده . دشمن میفهمه که ما چی داریم و حمله نمیکنه. موفق باشید
  • ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    زره قفسی به فناوری بالایی نیاز نداره که حتی تروریستهای سوری هم چند تانک غنیمتی رو به این زره مجهز کرده بودند.
  • ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    خوبی ؟ این یه بحث علمیه وتخصصی هستش چرا نظر بیخود میدی
  • رضا ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    مشرق جون: 1- گزارش کاملی بود. ممنون 2- یادت رفت تو عکس دوم آرم رو برداری
  • ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    اسراییل؟ این چیه؟ له کردنیه یا دور انداختنی؟ شما بالای صد و شش سالته! چطوری آلزایمر نگرفتی؟ رازشو بگو!
  • ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    ذوالفقار 15.
  • ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    چشم از پس فردا انشالله!!!
  • ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    نه اینکه بده حتی ما رنگ استتار جدیدم بزنیم خوبه هر چیز بهتری خوبه.ولی نباید ابنطوری بوق و کرنا کرد مشکل اینه.شماتانک پرنده بساز همه کیف هم میکنن
  • افشین تهران ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    اولا تانک ذوالفقار هنوز یک پروژه هست که البته طولانیترین پروژه نظامی هم هست و تا این مرحله که به ساخت ذولفقار 3منتهی شده هنوز به تولید انبوه نرسیده و دوما ایران تانک تی 72را چندین سال هست که تحت لیسانس روسیه در درود لرستان داره تولید میکنه و در ضمن تانک پراید نیست که هر روز به اون واونم تعداد بالا نیاز داشته باشن از نظر سازمانی تعریفی داره و اضافه تولیدش هم در انبارها برای روز مبادا ذخیره میشه که البته به اندازه بودجه ای که در نظر گرفته شده هست و دوما در هیچ رژه ای تانک رو بیاده از خودرو تانک بر نمایش نمیدن اونم با فاصله ای که محل رژه تا پادگانها داره .لطفا یا نظر نده یا اطلاعات خودت رو بروز کن چرا که این نظرات ناشیانه باعث زیر سوال بردن زحمات دیگران میشه چیزی که شما اصلا در زندگیت از اون بهره ای نبردی.
  • افشین تهران ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    چه چهارتا میله چه شش تا میله اسمش همینه که البته همین نیاز به طراحی داره.
  • افشین تهران ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    پس رفتی دکتر.ببین چقدر خب شد حالت.
  • افشین تهران ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    این زره قفسی فقط چندتا میله نیست که دوستان اینقدر ساده میبیننش.
  • ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    فقط پیگیر باشید که یک تانک مرکاوا مارک 4 دارای سیستم تروفی را بگیرید یا بدزدید یا نیمه کار شده اش را بشود بکسل کرد و دزدید. سیستم تروفی عجیبی دارد و هر موشکی را در 1-6 متری تانک با ضد موشک نابود میکند. فقط اگر 10 تا ارپیچی و موشک همزمان به ان پرتاب کنید شاید یکی شان به تانک برخورد کند . البته انهم تاثیری نمیکند. شدیدا" به سلامتی خدمه اش توجه دارد و ارزش انسان زنده چون اکثرا" دانشمند و استاد و مخترع هستند برایشان خیلی زیاد است.
  • ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
    0 0
    این زره قفسی ها را هر آهنگر و جوشکاری میتواند بسازد-چون 20-30 ساله که دشمنان دارند از ان استفاده میکنند. فقط دنبال تکنولوژی سیستم تروفی رژیم غاصب باشید. چون همه موشکها را در فاصله کم از تانک میترکاند. و تانکهای تروفی دارش را هم صادر نمیکند تا مهندسی معکوس نکنند.
  • ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    اولااحتمالا دوست عزیز همان تانکهای مرکاوا را می گویند که درجنگ با حزب الله و غزه امتحان خودرا پس داد . ثانیا شکستن افتخارات وزیرسوال بردن تلاشهای متخصصان ایرانی از مردی نیست دوستان اگر تخصص دراین زمینه دارند بفرمایند اعلام امادگی کنند تا از محضرشان استفاده شود .این همه با مسخره کردن توان متخصصان ایرانی برای صهیونیستهای آدمکش وکودک کش تبلیغات نکنند.
  • ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    چرت نگو
  • ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
    0 0
    چه جالب. حالا کاری با کلیت مطلبت ندارم. اون جمله ی آخری من رو شگفت زده کرد. خداییش حیفه این دانشمند ها و مخترع ها رو میفرستند جنگ. بنده خدا ها . دلم به حالشون سوخت
  • میثم ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
    0 0
    از سر عقده ای که به ایرانی داره یک زری زده دیگه به دل نگیرید
  • علی ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۸
    0 0
    داداش شما 100 سال پیش تلویزیون داشتید و تو اون تانکهای اسراییل رو میدید؟ سلام منو به نتانیاهو برسون فک کنم هم کلاسیت بود ...
  • علی ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۸
    0 0
    بعضیا میگن بحث بحث علمیه که انگار شما چیز اشتباهی گفتید خوبه امریکا توان نظامی ما رو برابر فرانسه میدونه که حمله نمی کنه. اون اقای ناشناسی که نظر داده یه سرچ تو گوگل بکنه می فهمه که ایران چیه ،طوری گفت خوبی که معلوم شد اطلاعاتش از ماهواره هست وچندتا سایت پفکی هم یه سر نزده..حداقل اون گلبول های خاکستری مغزشو به کار ننداخته.
  • علی ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۸
    0 0
    اگه هر اهنگری می تونه درستش کنه چرا تو جنگ جهانی دوم استفاده نشده؟
  • ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    0 0
    اولا تروفی هیچ توفیقی نداشته. اگر داشت تانکهای اسرائیلی از ورود به غزه در جنگ اخیر واهمه نداشتند. اما دیدیم که جرات ورود به عمق بیش از 500 متر را پیدا نکردند. ثانیا برای کسی مجانی تبلیغات نکن!
  • فرهاد ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    0 0
    تو روحت
  • میلاد ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    0 0
    نصر من الله وفتح قریب کی خسته اس دشمن
  • میلاد ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    0 0
    داداش از این به بعد به جای ناشناس بنویس یه خود کم بین یا شایدم یه وطن فروش
  • ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۹
    0 0
    نرده گزاری تانکها و خودروها برای هیچ کشوری اینهمه افتخار نمی افرینه چرا روسر هم می زنید حالا مشرق یه چیزی نوشت
  • ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۶
    0 0
    بعضی ازدوستان انتظاردارن مغز همه مثل مغزاینا کوچیک باشه. واقعاخجالت آوره که اصل موضوع ونبینیم وبه تصویرایرادبگیریم. زره مایع موضوع این مطلبه. یه لحظه به مغزتون فشاربیارین میفهمین که این چه تکنولوژی هستش که یه مایع جلوی گلوله ضدتانک وایمیسته. زره کولار وبه این مایع آغشته میکنن واین باعث میشه یه ورق نازک تبدیل بشه به یه حفاظ قوی. این جمله آخر همه حرفه.حالاشماهی چرت وپرت بگو ابله
  • سعید ۰۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
    0 0
    درسته سادس و ساده به نظر میاد ولی کاربردیه و از تانک محافظت میکنه شکل و بقیه چیزا هم مهم نیست.مهم کار آمد بودنشه.مگه همین عربستان با اون تانک های مرکاوای آمریکایی به جنگ نرفت تو بمن یه سرچ بکنید میبینید همین تانک هایی ک هی تهریفشو میکنید چجوری نابود میشن و هیچ کاری نمیتونن انجام بدن.ولی به نظر خودم ذولفقار اگه ساختنش پس چرا تولید نمیکنن چه فایده داره که هی 2 و 3 و یا 4 رو بسازن وقتی تولید نکنن.
  • حسنعلی ابراهیمی سعید ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۹
    0 0
    در کنار محاسن، معایبی هم داره مثل سد دید راننده ، کم کردن تحرک، و....
  • زلفقار ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۸
    0 0
    تانک زلفقار ک بهترین تانک ایرانیه موتور m60 تانک آمریکا روشه این هم مسخره بازیه جدیده ای کاش واقعا روزی برسه ک بتونیم ی ماشین ساده برای خودمون بسازیم و دگه دور پژو و پرایدو خط بکشیم چ برسه ب تانک
  • کاوه ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۸
    0 0
    زره قفسی کارامدی بالایی نداره و فقط جلوی سلاح های ضد زره قدیمی رو میگیره,وگرنه دیگه چه نیازی به طراحی و تولید پر هزینه زره های اورانیومی و واکنشی و کامپوزیتی بود.تنها دلیل استفاده از زره قفسی هزینه پایین و نصب راحت و سریعش هست وگرنه از لحاظ کارایی نباید انتظار معجزه ازش داشت.اینهم اضافه کنم که در سوریه با اینکه تانک های تی ۷۲ نیروهای گارد ریاست جمهوری به همین نوع زره مجهز شدن ولی با موشک های مایوتکا نابود شدن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس