افخم همچنین در پاسخ به سؤال دیگری با اشاره به مذاکرات کارشناسی که امروز و فردا در وین در جریان است، خاطرنشان کرد: کارشناسان ایران و 1+5 جزئیات طرحها و مباحث مطرح مذاکراتی را بحث میکنند و نظرات کارشناسی مورد تبادل نظر قرار میگیرد و آقای بعیدینژاد مدیر کل سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه ریاست هیأت ایرانی را عهده دارد.
* درباره لغو تحریمها و شرایط شکلگیری توافق جامع، به طور صریح نظراتمان را به طرف مقابل گفتهایم
وی در خصوص لغو تحریمها در صورت حصول توافق جامع که سؤال یکی از خبرنگاران بود، گفت: موضوع مذاکرات تحریمهای هستهای است و مواضع تیم هستهای و مقامات جمهوری اسلامی ایران در مورد لغو تحریمها و شرایط شکلگیری توافق جامع، به طور صریح و روشن در مذاکرات تبیین شده است.
افخم به توافق ژنو در این زمینه اشاره کرد و افزود: این توافق دو هدف اصلی را داشته، یکی روشن شدن و تثبیت موضوع فعالیت صلحآمیز هستهای ایران که برای طرفها نوعی نگرانیها نسبت به برنامه صلحآمیز ایران مرتفع شود و دیگری لغو تحریمها.
*از طرح موضوعاتی که مورد مذاکره است و قطعی نشده در فضای رسانهای خودداری شود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی به طرفهای مذاکراتی توصیه کرد که در برهه زمانی باقی مانده که دوره زمانی حساسی است از طرح موضوعاتی که مورد مذاکره است و هنوز قطعی نشده و پیرامون آن مذاکره ادامه دارد خودداری کرده و مذاکرات را به صحنه رسانهای نکشانند.
افخم همچنین در خصوص خبرسازی رسانهها درباره موضوعات مورد مذاکرات بین ایران و 1+5 با بیان اینکه مذاکرات در صحنه رسانهها صورت نمیگیرد، خاطر نشان کرد: موضوعاتی که از سوی برخی رسانهها مطرح میشود در حال حاضر گفتوگو پیرامون آن در جریان است و اجازه دهید که گروههای کارشناسی به بحثها ادامه دهند.
وی با اشاره به اظهارات ظریف مبنی بر اینکه تا زمانی که در خصوص همه موضوعات به توافق نرسیم توافقی صورت نمیگیرد اظهار داشت: گمانهزنیهای رسانهای زیادی مطرح شده که هنوز هیچ کدام از آنها قطعی نیست. مذاکرات در سطوح مختلف در برنامه قرار دارد و اجازه دهید کار در روال و مسیر خود ادامه یابد.
*طبق گزارش اخیر آمانو، ایران به تعهدات توافق ژنو عمل کرده است
وی در خصوص اظهارات اخیر آمانو با بیان اینکه متأسفانه یکی از خبرگزاریها بخشی از این گزارش را دقیق منتشر نکرد، عنوان کرد: در این بیانیه اعلام شد که ایران در روند توافق ژنو به تعهدات خود عمل کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که پس از وین 6 عنوان شد که ذخایر اورانیومی که باید تبدیل میشد 3 تن بوده اما در گزارش آمانو این میزان به 4 تن افزایش یافته، گفت: این عددها فنی است که باید بین سازمان انرژی اتمی و آژانس مورد توافق قرار گیرد. همکاریها و گفتوگوهای دو طرف ادامه دارد و نفس تفاهمات نشانگر اراده برای همکاری است. کارشناسان فنی سازمان انرژی اتمی بر اساس توافق ژنو و روند کارشناسی جزئیات را دنبال میکنند و آمار و ارقام متناسب با تعهداتی است که پذیرفتهایم.
*گام نهایی مذاکرات مهم، حساس و سخت است
خبرنگاری در خصوص اظهارات مقامات روس مبنی بر اینکه 95 درصد در زمینه حصول توافق جامع پیشرفت حاصل شده سؤال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این باره گفت: با توجه به برگزاری مذاکرات از حدود یک سال پیش تاکنون میتوان گفت که بیش از 90 درصد از مسیر را طی کردهایم و الان در گامها آخر هستیم که البته گامهای مهم، حساس و سختی است.
وی ادامه داد: 95 یا 98 درصد پیشرفت، ارزیابیهایی است که سیاسیون در بحثها و اظهارنظرها مطرح میکنند اما بخش مهم مسیر پیموده شده ولی بخش دیگر بخش سختی است.
افخم اضافه کرد: همه طرفها به استفاده از فرصت زمانی در 40 روز آینده فکر میکنند و هنوز موضوع تمدید مذاکرات در دستور کار کسی نیست.
وی ادامه داد: امیدواریم در برهه باقی مانده مسیر رسیدن به توافق روشنتر شود.
*همه طرفهای مذاکرات هستهای از فرصت باقی مانده استفاده کنند
افخم در پاسخ به این پرسش که آیا در صورت عدم وصول به توافق، ایران غنی سازی 20 درصد را از سر میگیرد، گفت: همه طرفها رسیدن به توافق را بررسی میکنند و اینکه در ضرب العجل چه میشود و آیا توافقی حاصل میشود را اجازه دهید همزمان با مذاکرات پیش برویم و نه جلوتر از مذاکره پیش بینی داشته باشیم و نه از روند مذاکره عقب بمانیم
سخنگوی وزارت خارجه گفت: امیدواریم همه طرفها از فرصت باقی مانده استفاده کنند.
* برخی از اعلامنظرها نظر صریح وزیر خارجه کشورمان است
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس، درباره انتقاد برخی از نمایندگان مجلس از عدم موضعگیری و واکنش وزیر خارجه در قبال برخی اظهارنظرها و تحولات با بیان اینکه جنس کار دیپلماتیک و فضای اعلام مواضع و تقسیم کار که در یک کار حرفهای سیاسی انجام میشود به نحوی است که مسئولیتها تقسیم میشود گفت: اعلان مواضع همواره توسط سخنگوهای رسمی وزارت خارجه انجام میگیرد و البته در برخی موارد نیز مسئولان دیگر وزارت خارجه اعلام موضع میکنند و این به معنای آن نیست که کار داخلی انجام نشده و دور از نظر وزیر خارجه صورت گرفته است.
افخم با بیان اینکه مواضع با هماهنگی وزیر خارجه اعلام میشود و در خیلی از موارد مشورتها بسیار نزدیک است، افزود: برخی از اعلامنظرها نظر صریح وزیر خارجه است و اینکه گفته شود اگر وزیر خارجه اعلام موضع کند فعال است، دیدگاه غیرکارشناسی مثبت به جنس کار سیاسی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: وزیر امور خارجه به تمامی دیدگاهها و حوزههای منطقهای و مسائل فرهنگی و کنسولی و ایرانیان در کنار حوزه حساس هستهای اشراف دارد و کار را از نزدیک دنبال میکند و مسئولیت اعلام مواضع تبیین برخی دیدگاهها متناسب با تقسیم کار رسمی بر عهده سخنگوی وزارت خارجه و دیگر دوستان است.
*سفر ظریف به مادرید و پکن
وی همچنین از سفر هفته آینده وزیر خارجه به اسپانیا و چین خبر داد و گفت: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اواسط هفته آینده در سفری دوجانبه به مادرید پایتخت اسپانیا میرود و اواخر هفته نیز به منظور شرکت در چهارمین نشست منطقهای درباره افغانستان که در سطح وزرای خارجه در پکن برگزار میشود راهی چین خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه چهارده کشور عضو این نشست هستند و در آن پیرامون مسائل افغانستان و کمک به تثبیت امنیت در این کشور گفتوگو میشود خاطرنشان کرد: ایران به عنوان همسایه افغانستان سرنوشت و امنیت این کشور برایش از اهمیت ویژهای برخوردار است. خبرنگاری درباره اخبار منتشر شده مبنی بر پیدا شدن اجساد ایرانی در بین اجساد این گور جمعی کشف شده در عراق که توسط داعش کشته شدهاند و صحت و سقم این قضایا سوالی را مطرح کرد که افخم با بیان اینکه ما نیز این خبر را دیدهایم خاطرنشان کرد: از طریق سفارت ایران در بغداد پیگیر موضوع هستیم که اطلاعات تکمیلی از منابع موثق عراقی و نهادی مسئول آنها داشته باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: به دلیل جنس خبر و ذکر اسامی ایرانیان نسبت به موضوع حساس شدیم و به محض دریافت اطلاعات و تایید خبر اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت و پیگیریها در این زمینه ادامه دارد.
وی یادآور شد: در پیگیریهای اولیه هنوز اصل خبر تایید قطعی نشده است.
*دیدگاههای ایران و ترکیه در خصوص مسائل منطقه یکسان نیست
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ترکیه علیه کشورمان با بیان اینکه ایران و ترکیه دو کشور همسایه و دارای روابط خوبی در حوزههای دوجانبه هستند، خاطرنشان کرد: رفت و آمدهای خوبی در سطوح بالا بین دو کشور انجام شده و نخستوزیر ترکیه نیز به تهران سفر کرده و رئیسجمهور کشورمان نیز سفری به ترکیه داشت.
وی با بیان اینکه همواره موضوعات منطقهای از جمله موضوعات مورد مذاکره با طرف ترک بوده و تبادل نظرهایی در سطح سیاسی بین دو کشور انجام شده یادآور شد: البته دیدگاههای دو کشور در مورد مسائل منطقه یکسان نیست اما این مانع از تبادل نظر نبوده و گفتوگوهای سازندهای در خصوص موضوعات منطقهای صورت گرفته است.
افخم با بیان اینکه گفتوگو و مشارکت کشورهای منطقه از روشهای اصولی و درست برای حل مشکلات منطقه است در خصوص اظهارات اخیر وزیر خارجه عربستان و تأثیر آن در مناسبات تهران و ریاض عنوان کرد: منطقه در شرایط حساسی قرار دارد و معضلات و بحرانهای منطقهای نیازمند گفتوگو و همکاری کشورهاست. انتظار میرود دیدگاهها و مسائلی که مطرح میشود با توجه و رعایت شرایط حساس منطقه باشد و هرآنچه مانع از شکلگیری تفاهم میشود کمک کننده نخواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه واکنشهایی را به اظهارات وزیر خارجه عربستان داشتیم، درباره سفر ظریف به عربستان، خاطرنشان کرد: سفر وزرا بخشی از روندهای مذاکراتی است و برای این سفر جدول زمانی نهایی تعیین نشده اما کماکان مورد توجه است و هر زمان زمینهها و شرایط سفر فراهم و ما ارزیابی خود را داشته باشیم صورت خواهد گرفت.
*گزارش اقدامات وزارت خارجه به مسئولان ارائه شده است
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص اهانت اردوغان به مقام معظم رهبری اعلام کرد که گزارشهای اقدامات وزارت خارجه در این خصوص به مسئولان ارائه شده است.
افخم درباره مشکلات حمل و نقلی بین ایران و ترکیه نیز با بیان اینکه برخی مشکلات فنی وجود دارد، افزود: مذاکرات برای رفع این مشکلات ادامه دارد و امیدواریم به زودی حل و فصل شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اوضاع وضعیت کوبانی با بیان اینکه کوبانی در حال حاضر در شرایط سختی قرار داد اظهار داشت: مقاومت مردم در منطقه مایه شگفتی افکار عمومی، رسانهها و سیاستمداران شده و امیدواریم این مقاومت مردمی به نتیجه برسد و بتوانند گروههای تروریستی و تکفیری را از منطقه بیرون کنند.
* اولین گام بر ضد داعش توقف حمایتهای مالی از آن
سخنگوی دستگاه دیپلماسی، آمرلی و کوبانی را دو منطقه مهم مقاومت مردمی در مقابله با تروریسم خواند و با بیان اینکه این مقاومت بسیار ارزشمند است، اظهار داشت: کمکهایی که باید از سوی ائتلاف ضد داعش صورت میگرفت بسیار کند بود و در برخی موارد صریحاً اعلام کردند که کمک به کوبانی ممکن است در برنامه نباشد و این دیدگاه ما نسبت به تردیدهایی که درباره ائتلاف ضد داعش داریم را تأئید میکند.
وی ادامه داد: امیدواریم اقدام علیه داعش جدی باشد. به گفته افخم اولین گام در زمینه اقدام بر ضد داعش توقف حمایتهای مالی از این گروهک است و افکار عمومی جهان از این ائتلاف توقع دارند که حمایتهای مالی از داعش قطع و جدیت این ائتلاف در حمایت از مردم کوبانی به نمایش گذاشته شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه برای ارسال کمکهای انسانی گفتوگوهایی را داشتهایم، گفت: به محض اینکه شرایط فراهم شود کمکها ارسال میشود و شاید این کمک، کمک اندکی به مردمی باشد که در محاصره هستند.
وی گفت: کمک به حل مشکلات منطقه جزو اهداف جمهوری اسلامی است و ما در مورد کوبانی این مسئله را با حساسیت دنبال میکنیم.
* اختلافنظرها پیرامون مسائل منطقهای نیازمند سعه صدر و گفتوگوست
افخم در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا سیاست ایران در زمینه گسترش روابط با عربستان تا الان موفق عمل کرده؟ با بیان اینکه در حال حاضر دارای روابط دوجانبه خوبی با عربستان هستیم یادآور شد: اختلافنظرها پیرامون مسائل منطقهای نیازمند سعه صدر و گفتوگوست.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای کشورها در حوزههای اقتصادی و فرهنگی به شکلگیری روابط خوب دوجانبه کمک میکند، اظهار داشت: امیدواریم کشورهای منطقه این اصل مهم را برای همکاری جدیتر از گذشته مورد توجه قرار دهند.
* امیدواریم با پایبندی طرفین در یمن به توافق، شاهد شکوفایی و توسعه این کشور باشیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به حمایت ایران از روند شکلگرفته در یمن و توافق حاصل شده افزود: امیدواریم با پایبندی طرفین به این توافق، شاهد شکوفایی و توسعه هرچه بیشتر یمن باشیم.
افخم باز نشر خبرهایی مبنی بر حمایت ایران از این گروه یا آن گروه را گمانهزنی رسانهای خواند و گفت: ایران از ثبات و امنیت منطقهای حمایت میکند و حامی چنین حرکتهایی در منطقه است و امیدواریم این نگاهی مترقی به حل مسائل، گستردهتر شود و با مشارکت و همکاری، مسائل و بحرانهای جاری در منطقه به سمت حل و فصل پیش رود.
خبرنگاری درباره سفر روحانی به قفقاز سوال کرد که افخم عنوان کرد: هر زمان سفر نهایی شود اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت.
* روابط خوب ایران با ارمنستان خلاف مسیر و علیه هیچ کشوری نیست
وی در پاسخ به سوال دیگری سفر نخستوزیر ارمنستان به تهران را سفری پربار خواند و با بیان اینکه گفتوگوهای خوبی در این سفر صورت گرفت، همکاریهای دو کشور در حوزههای مختلف را رو به جلو برشمرد و افزود: طرفین توافق کردند بر اساس تفاهمات صورت گرفته اسنادی را مبادله کنند که کارشناسان روند کار را دنبال میکنند و امیدواریم این اسناد هرچه زودتر نهایی و مسیر کار را برای دو طرف مشخص کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در این سفر رایزنیها در خصوص مسائل منطقه صورت گرفت اظهار داشت: دو کشور ایران و ارمنستان در خصوص مسائل منطقه و راههای حل آن دیدگاههای نزدیکی دارند که این تبادلنظرها کمک میکند تا موضوعات منطقه بهتر حل شود.
وی ادامه داد: ما بارها تاکید کردهایم که روابط خوب با ارمنستان خلاف مسیر و علیه هیچ کشوری نیست.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه برخی رسانهها همواره حساسیتهایی را نسبت به ارتباطات و نزدیکی دو کشور دارند عنوان کرد: باید این مسئله را بپذیرند که مسائل منطقه با گفتوگو حل میشود و دو کشور در کنار همکاریهای دوجانبه، ثبات و امنیت در منطقه را با جدیت دنبال میکنند.
* فلسطین قلب جهان اسلام و مسجدالاقصی قلب فلسطین است
طرح جدید رژیم صهیونیستی بر تقسیم مسجدالاقصی سوال دیگری بود که در این نشست پرسیده شد و افخم با اشاره به غاصب بودن رژیم صهیونیستی اظهار داشت: ایران همواره این نگاهها را محکوم کرده است. فلسطین قلب جهان اسلام و مسجدالاقصی قلب فلسطین است و طرح چنین موضوعاتی در مسیر تداوم اشغالگری و دیدگاههای توسعهطلبانه این رژیم میباشد و ما آن را محکوم و از خواستههای فلسطینیها حمایت میکنیم.
افخم افزود: مسجدالاقصی متعلق به تمام ادیان الهی است و چنین تقسیمبندیای پذیرفته نیست.
* جمهوری اسلامی مصمم به همکاری با آژانس است
خبرنگاری به بیانیه اخیر آژانس درباره برنامه هستهای کشورمان و طرح مسائل تکراری از سوی مدیرکل در این گزارش اشاره کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه جمهوری اسلامی مصمم به همکاری با آژانس است و در مسیر شفافسازی فعالیتهای صلحآمیز، این همکاریها ادامه دارد اظهار داشت: شاید در بین اعضای آژانس بیشترین میزان همکاری و سفر بازرسان به ایران صورت گرفته است.
وی یادآور شد: بخش دیگر این گزارش عنوان کرده که ایران به تعهدات خود بر اساس توافق ژنو عمل کرده و این بخش گزارش برجستهتر بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما مصمم هستیم که شفافسازیهای هرچه بیشتر ادامه یابد و امیدواریم آژانس نگاه واقعبینانهای متناسب با روند همکاری داشته باشد و متناسب با مستندات گزارشها منتشر شود.
* به تمدید مذاکرات نگاهی نداریم
خبرنگاری درباره اینکه آیا احتمال دارد که تا سوم آذر توافقی حداقلی بین ایران و 1+5 صورت گیرد سوال کرد که افخم گفت: برخی صاحبنظران و رسانهها که موضوع هستهای ایران را دنبال میکنند در تحلیلهای دو ماه اخیر خود، دیدگاههایی را در خصوص شرایط احتمالی در نرسیدن به توافق جامع بیان میکنند. آنچه در صحنه عمل و حوزه رسمی و مذاکراتی صورت میگیرد این است که مذاکرات در زمانبندی باقیمانده ادامه دارد و همه طرفها تلاش دارند از این زمان استفاده شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: کسی فعلاً به تمدید مذاکرات نگاهی ندارد و اگر این مسیر با حسن نیت دیده شود امکان رسیدن به توافق وجود دارد و تلاش میشود از این مسیر استفاده بهینهای شود.
وی افزود: در حوزه رسمی و مذاکراتی، موضوع فعلاً مذاکره برای رسیدن به توافق جامع است.
* جزئیات و موضوعات مورد مذاکره نباید به صحنه رسانه کشیده شود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره لغو تحریمها گفت: در مذاکراتی که اخیراً انجام شد اهتمام طرفها بر استفاده بهینه از زمانبندی باقیمانده برای یافتن راههای حل اختلافات بود.
افخم تصریح کرد: مواضع ما در مورد تحریمها کاملاً صریح و روشن به طرفها اعلام شده و ایران بر اساس توافقنامه ژنو خواهان لغو تحریمها است. معتقدیم جزئیات و موضوعات مورد مذاکره نباید به صحنه رسانه کشیده شود و در رسانه امکان انجام مذاکره فراهم نیست و توصیه ما به همه طرفها این است که این فضا را رعایت کنند.
وی گفت: موضوعات پشت میز مذاکره بررسی میشود و موضع صریح ایران در خصوص تحریمها علناً از سوی رئیسجمهور و وزیر خارجه به طور صریح بیان شده است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص لغو تحریمها و مجوز کنگره آمریکا اظهار داشت: این مسائل موضوعات داخلی آمریکاست. نگاه ما به نتیجه است.
*ایران و روسیه در سطوح مختلف همکاری نزدیک و راهبردی دارند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی سفر دبیر شورای امنیت ملی روسیه به تهران را به دعوت همتای ایرانیاش برشمرد و گفت: ایران و روسیه در سطوح مختلف همکاری نزدیک و راهبردی دارد و این سفر در چارچوب همکاریها با همتای ایرانی صورت گرفته و چارچوب همکاری دو کشور بسیار روشن است.
وی درباره سفر اردوغان به تهران نیز گفت: هنوز زمانبندی این سفر مشخص نشده است.