به گزارش مشرق، شهر «حلب»، در شمال سوریه که به پایتخت اقتصادی این کشور و دومین شهر بزرگ سوریه پس از دمشق معروف بود، شرایط خاصی را چه در عرصه میدانی و چه در عرصه اجتماعی سپری میکند که مهمترین دلیل آن عملیاتهای اخیر ارتش سوریه در این شهر و ریف آن است.
تصویر اول موقعیت استان حلب در سوریه، تصویر دوم تقسیمات اداری استان حلب
تلاش گروههای تروریستی برای ممانعت از اعمال محاصره
میان مناطق شرقی و مناطق غربی شهر حلب تفاوتهای بسیاری وجود دارد. این دو بخش از شهر هم اکنون تنها به واسطه گذرگاههای بسته و موانع نظامی و خطوط درگیری از یکدیگر جدا شدهاند.
جمعیت کویهای شرقی حلب به شدت کاهش یافته، به گونهای که بسیاری از منابع تاکید میکنند که همه ساکنان این منطقه از حلب، شهر را تخلیه کردهاند و موضوع اعمال محاصره امری قطعی است و اکنون تنها موضوع زمان مطرح است.
نقشه مناطق شهر حلب/رنگ قرمز مناطق در تصرف گروههای مسلح و رنگ خاکی در کنترل ارتش
برای اهالی شهر هم اکنون سفر بین بخش شرقی و غربی بسیار طولانی و خطرناک است. از زمان بسته شدن گذرگاه معروف «بستان القصر» کسانیکه خواهان سفر از بخش غربی شهر به بخش شرقی آن که در تصرف گروههای مسلح است، و بالعکس هستند، باید مسافتی مسافتی بسیار طولانی مانند سفر بین دو استان را طی کنند. مسافران باید سوار بر اتوبوسهایی از دروازه حلب شوند که به «ماشین مرگ» معروف است.
مسیر این اتوبوسها از منطقه «الراموسه» آغاز و پس از گذر از شهر «السفیره» در ریف جنوب شرقی حلب و پس از طی کردن مسیری معادل 200 کیلومتر به خناصر و أثریا میرسد.
پس از آن سفر داخل مناطق تحت تصرف گروههای مسلح تروریستی از جمله «داعش» در ریف شرقی حلب که هم مرز با ریف غربی رقه است، آغاز میشود و پس از طی کردن این منطقه است که امکان ورود به حلب از دروازه شرقی آن فراهم میشود تا پس از 8 تا 10 ساعت امکان ورود به بخش شرقی شهر برای مسافران فراهم شود.
در بخش شرقی حلب اوضاع با بخش غربی آن تفاوت بسیار دارد. وجه مشترک اغلب کویهای این منطقه ویرانیهای برجا مانده از گلوله بارانهای گروههای تروریستی است. در اینجا نیز برخی از کویها مانند مساکن هنانو، الحیدریه از اهالی خالی شده است، اما زندگی در کویهایی مانند باب النیرب، الفردوس، المعادی، جسر الحج، الکلاسه و بستان القصر که از خطوط تماس و درگیری دور هستند، همچنان جریان دارد.
حلب قبل و بعد از بحران
وحشت محاصره شهر
«محمد»، از معدود افراد باقی مانده در بخش شرقی حلب میگوید: «اعلام اینکه خبرنگار هستی، در این بخش از شهر حلب ریسکی بزرگ شمرده میشود، به همین دلیل بهتر است، تنها کارت شناسایی خود را به عناصر مسلح در پستهای ایست و بازرسی ارائه دهی و خود را یکی از اهالی منطقه معرفی کنی».
این معدود بازمانده بخش شرقی حلب درباره افراد باقی مانده در این بخش شهر تصریح میکند: «هم اکنون شرق حلب حدود 400 تا 450 هزار نفر را در خود جای داده است و این جدیدترین و دقیقترین آمار گرفته شده در این منطقه است.
وی اغلب کسانی که در بخش شرقی حلب ماندگار شده و خروج از شهر و ترک خانههای خود را رد کردهاند، اغلب خانوادههای مستمند و فقیر میداند که جایی بیرون از حلب نداشتهاند.
این منبع محلی درباره گروههای مسلح تروریستی مستقر در این بخش از شهر حلب نیز میگوید: تمام گروههای باقی مانده در بخش شرقی حلب میدانند که محاصره آنها توسط ارتش سوریه امری حتمی است.
منبع مذکور تعداد عناصر مسلح مستقر در بخش شرقی حلب را حدود 3 هزار تروریست میداند که تعداد آنها به صورت مستمر و مداوم درحال کاهش است، چون بسیاری از آنها ترجیح میدهند، در محاصره کشنده ارتش سوریه قرار نگیرند.
وی مهمترین گروههای مسلح موجود در بخش شرقی حلب را «احرار شام»، «گردانهای استقم کما أُمرت»، «جنبش نور الدین زنکی»، «گردان التوحید»، «ارتش مجاهدین» و «جبهه النصره» میداند و تاکید میکند که افراد بومی و محلی در این گروهها بسیار اندک و کم شمار است، بخش قابل توجهی از این تروریستها از مناطق اطراف به این گروهها ملحق شدهاند و بالطبع تعداد بسیار زیادی از عناصر این گروهها نیز از کشورهای دیگر وارد سوریه شده و به صفوف این گروهها ملحق شدهاند.
این منبع محلی سوری با بیان اینکه حدود 500 گروه مسلح محلی در بخش شرقی حلب وجود دارد که عناصر آن از جوانان منطقه هستند، توضیح داد: این گروهها فاقد هرگونه کارآیی و قدرت هستند، چون تعداد آنها از 15 تا 20 نفر فراتر نمیرود و برای ادامه فعالیت و بقا از اهالی مناطقی که در آنها حضور دارند، مالیات دریافت میکنند و در موارد اضطراری نیز دست به غارت و چپاول خانههایی میزنند که صاحبانش آنها را ترک کردهاند.
اگرچه وی این نکته را نیز یادآور میشود که برخی از این گروهها به طمع کشف و استخراج گنج و آثار باستانی و قدیمی اقدام به حفاریهایی در نقاط قدیمی شهر کردهاند.
اوضاع خدماتی شهر
درباره اوضاع خدماتی شهر حلب باید گفت که وضعیت خدماتی در بخش شرقی حلب بهتر از بخش غربی آن است، به عنوان مثال میزان برق رسانی در بخش شرقی حلب به روزانه 6 تا 8 ساعت میرسد که بیش از ساعات مورد استفاده در بخش غربی حلب است و دلیل این امر کم جمعیتتر بودن بخش شرقی نسبت به بخش غربی و کاهش میزان مصرف در آن است.
آبرسانی و استفاده از آب سالم و بهداشتی نیز همین وضعیت را دارد، اگرچه باید یادآور شد که گروه تروریستی «جبهه النصره» به دلیل سیطره بر ایستگاه «سلیمان الحلبی» بر آبرسانی به هر دو بخش شهر تسلط دارد و بالطبع بخش شرقی از ساعات بیشتر آبرسانی بهره میبرند.
سوخت نیز اگرچه در بازار یافت میشود، اما به این دلیل که فروش آن منبع درآمد گروههای تروریستی مسلح از جمله گروه تروریستی تکفیری داعش به شمار میآید، قیمت آن به شدت افزایش یافته است، به گونهای که هر یک لیتر بنزین 320 لیره سوری و گازوئیل بیش از 200 لیره سوری به فروش میرسد و این بر قیمت دیگر کالاها و محصولات نیز تاثیر گذاشته است.
بیمارستان الکندی حلب پس از تسلط تروریستها بر آن
اوضاع بهداشتی و آموزشی نامناسب
اوضاع بهداشتی در حلب را باید اسفبار توصیف کرد. هم اکنون از بیمارستانهای شهر تنها 3 بیمارستان به فعالیت خود ادامه میدهد که یکی از آنها در عمل درمانگاه کوچکی است که در منطقه «الشعار» فعالیت میکند و بیمارستان شمرده نمیشود. اما دو بیمارستان دیگر یکی در کوی «السکری» و دیگری در کوی «الصالحین» همچنان مشغول فعالیت هستند.
آنچه در خصوص فعالیت سازمانهای امدادی و بشر دوستانه هم در حلب گفته شده، باید تاکید کرد که هیچگونه سازمان و نهاد بین المللی در حلب فعال نیست، بلکه آنچه مشاهده میشود، تردد برخی هیأتها به نمایندگی از این نهادها و سازمانها هر از چندگاهی از طریق خاک ترکیه و توزیع برخی کمکهای امدادی به حساب اهالی است که گروههای مسلح تروریستی پیش از آنکه، این اندک کمکها نیز بدستاشان برسد، آنها را بین خود تقسیم میکنند.
در بخش آموزش نیز باید گفت که اوضاع آموزشی و تحصیل در بخش شرقی حلب بسیار ناامید کننده است. کمیتهای به نام «شورای محلی» و با حمایت مالی ائتلاف معارضان خارج نشین سوریه بر فعالیت مدارس در این بخش از حلب اشراف دارد و در کنار این مدارس مکاتب تدریس «علوم دینی و مذهبی» وابسته به گروههای تروریستی تکفیری مانند داعش و جبهه النصره نیز ایجاد شده است.
اما در مجموع باید گفت که تنها 20 درصد کودکان بخش شرقی حلب به تحصیل ادامه میدهند. در این بین اداره امور خدماتی این بخش از شهر حلب را کمیتهای تحت عنوان «شورای محلی آزاد» برعهده دارد که دفتر آن در کوی الشعار قرار دارد. جبهه النصره نیز توزیع آب و برق شهر را در دست دارد.
اوضاع میدانی/محاصره گروههای تروریستی از زندان مرکزی تا کاستلو
عملیات نظامی موفقی که ارتش سوریه در اوت گذشته انجام داد و منتهی به آزادسازی زندان مرکزی حلب شد، در واقع پیش زمینه محاصرهای است که اکنون درصدد اجرای آن است تا به این ترتیب شهر حلب از دو ریف شمالی و شرقی آن جدا شود.
ورود ارتش سوریه به زندان و واداشتن گروههای مسلح به عقب نشینی از اطراف آن، زمینه عملیاتهای مستمر و لاینقطع این نیروها و پیروزیهای دیگر آنها را فراهم کرد تا به این طریق حلقه محاصره گروههای مسلح در بخش شرقی حلب را تنگتر کند و در جدیدترین عملیاتها، ارتش سوریه موفق شد، کارخانه سیمان و مزرعه حلبی و تپه المضافه در منطقه المسلمیه و شهرک الجبیله را آزاد کند و کنترل آنها را در دست گیرد.
ظرف روزهای اخیر ارتش سوریه مرحله جدیدی از عملیاتهای خود علیه گروههای مسلح تروریستی را اطراف اردوگاه «حندرات» و مدرسه پیاده نظام آغاز کرد که انتظار میرود، به تسلط ارتش سوریه بر منطقه و بزرگراه «کاستلو» منتهی شود که شاهد کلید تکمیل محاصره شهر حلب است.
صرف نظر از منطقه «بنی زید» که گروه تروریستی «گردان شهدای بدر» به سرکردگی «خالد حیانی» بر آن تسلط دارد، مهمترین ویژگی مشترک گروههای تروریستی مسلط بر کویها و مناطق خارج از تسلط ارتش سوریه، نبود فرماندهی واحد است که هماهنگی میدانی بین آنها را امری غیر ممکن میکند.
نمایی از زندان مرکزی حلب
اگرچه این گروهها پیشتر تلاشهایی برای ائتلاف و اتحاد بین خود انجام داده بودند و اتاقهای عملیات مشترکی در این راه ایجاد شدند، اما در عمل هیچ توافق و ائتلافی میان آنها حاصل نشد و به نظر نمیرسد، هم اکنون نیز بتوانند، به چنین توافقی دست یابند. در صورت حصول چنین توافقی و تشکیل چنین ائتلافی شانس «گردانهای ترکمان» به دلیل وابستگی به ترکیه و تبعیت از دولت آن برای رهبری ائتلاف جدید بیش از گروههایی همچون «گردان سلطان محمد فاتح»، «گردان فجر الحریه»، «گردان السلطان مراد» است که به طور اساسی در مناطق الصاخور، الحیدریه و بستان الپاشا مستقر هستند.