به گزارش مشرق و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه آمریکا، جان کری وزیر امور خارجه این کشور پیش از سفر به وین گفت: ما راه درازی را در زمان کوتاهی طی کردهایم. تنها سال پیش بود که کشورهای ما برای اولینبار پس از دههها قطع روابط تماسی در سطوح عالی داشتند. من فکر میکنم پس از 35 سال ما با ایرانیان گفتوگو کردیم. سال گذشته رییسجمهور اوباما و رییسجمهور روحانی تماس تلفنی داشتند و سال گذشته بود که من برای اولینبار در کنار وزیر امور خارجه ظریف در نیویورک در سازمان ملل نشستم.
او ادامه داد: ما در این دوران همچنین با شریکان اروپایی خود و اعضای 1+5 با ایرانیان پشت میز مذاکره نشستهایم. همه این گامها با یکدیگر فضایی را ایجاد کردند که در گذشته تا آن زمان تجربه نکرده بودیم.
او مدعی شد: در نتیجه این تماس، نوامبر گذشته ما بر برنامه اقدام مشترک با ایران توافق کردیم که توانست برنامه هستهای آنها را به صورت موثر متوقف کند و در مقابل برخی از تحریمهای محدود به تعلیق درآمد. ما با یکدیگر چارچوبی در نظر گرفتیم که بر اساس آن مذاکرات برای دستیابی به توافق جامع انجام گرفت.
وزیر امور خارجه آمریکا اضافه کرد: با وجود شک و تردیدها ما در ابتدا توانستیم به برنامه اقدام مشترک دست یابیم که اکنون جهان به خاطر این برنامه در ایمنی بیشتری به سر میبرد. همه طرفها بر اساس این توافق تعهداتی را بر عهده گرفتند بر همین اساس ما امروز برای رفع نگرانیهای بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران از طریق ابزار دیپلماسی نزدیکتر هستیم و اکنون این فرصت را داریم که این توافقنامه را کامل کنیم که در آن عوامل استراتژیک در نظر گرفته شود و این ضمانت را بدهد که ایران نتواند مواد لازم برای ساخت سلاح هستهای در دست داشته باشد و ما قادر باشیم این اطمینان لازم را به جهان بدهیم که برنامه هستهای ایران همانگونه که ایران می گوید صلحآمیز است. همچنین به طور همزمان به مردم ایران این امکان را بدهیم که فرصتهای اقتصادی که دنبالش بودند را بهدست آورند.
به گزارش ایسنا، گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهعنوان دیدهبان هستهای سازمان ملل همواره بیانگرصلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران بوده است.
کری اضافه کرد: اما هنوز هم نیاز به تصمیمات سخت وجود دارد. من در گذشته گفته و اکنون نیز میگویم. ایران به بیان این که هیچ منفعتی در دستیابی به سلاح هستهای ندارد را ادامه میدهد اما اگر بخواهیم ثابت کنیم که برنامه هستهای آنها صلحآمیز است یا نه از نظر تکنیکی بسیار سخت است. ما، اروپاییها و اعضای 1+5 برای تضمین یک توافق که اهداف لازم را به همراه داشته باشد کار میکنیم و در روزهای پیشرو ما بسیار بسیار سخت کار خواهیم کرد که بتوانیم فاصلهها را کم کرده و به آنجایی که نیاز داریم برسیم. من تاکید می کنم که هر دو طرف در این روند با جدیت کار میکنند و تلاش دارند که یک زمینه مشترک به دست آورند. البته این به معنای آن نیست که در ما درباره همه زمینهها توافق داریم. آشکارا فاصلههایی وجود دارد. ما با جزییات همه مسائل را مورد گفتوگو قرار میدهیم و موضوعات مرتبط را به طور کامل مورد بررسی قرار داده و این موضوعات بخشی از توافق جامع هستند که در آن مسائلی مانند ذخایر، تجهیزات، تحقیقات وجود دارد.
وزیر امور خارجه آمریکا افزود: همه ما در این روند اصول و ضوابط خود را میشناسیم. اعتمادسازی بر اساس سنجش به دست میآید. هیچ یک از اعضای 1+5 هیچ توافقی را قبول نمیکنند که ما درآن نتوانیم وعدههای خود را در آن بیازماییم. اکنون بیش از هر زمان دیگری معتقدم که این لحظه حساسی است. ما در میان عموم مذاکره نمیکنیم. مواضع همه مذاکره کنندگان میان آنها باقی خواهند ماند تا بدین شکل از سوءتفاهمها جلوگیری شود. من مطمئنم که شایعات بسیاری وجود دارد اما نکته کلیدی این است که هیچ چیز توافق نمیشود تا زمانی که همه مسائل مورد توافق قرار گیرد. تنها مذاکره کنندگان میتوانند در مورد مذاکرات صحبت کنند. ما در صدد تلاش بسیار سخت برای حل اختلافات هستیم تا بتوانیم یک خط پایان تعریف کنیم و هر آنچه که در توان داریم برای دستیابی به این نقطه مورد استفاده قرار خواهیم داد.
او در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فرانسه درباره وجود برخی اختلافات میان اعضای 1+5 به طور مثال میان فرانسه و آمریکا گفت: من با نظر شما مخالفم و فکر میکنم لوران فابیوس (وزیر امور خارجه فرانسه) نیز تنها اعلام کرد ما نظرات مشترکی داریم. وی به من کاغذی داده است که چهار موضع فرانسه درباره آن چه که مهم است را در خود دارد. اما من به آنها اشارهای نخواهم کرد زیرا من به طور خصوصی در این باره مذاکره خواهم کرد. ما درباره هر یک از اصول و مواضع توافق کردهایم. ما خواهان توافقی هستیم که امکان آزمودن و سنجش وجود داشته باشد و محدودیتهایی نیز دارد. ما مطمئنیم که به عنوان اعضای 1+5 با یکدیگر وحدت داریم و متحد هستیم. در این چارچوب فرانسه شریک بسیار خوبی است. ما با یکدیگر به عنوان همکار به طور نزدیک همکاری میکنیم و من با وزیر امور خارجه فرانسه تماس بسیار خوبی داشته و در روزهای آینده نیز خواهم داشت. ما به عنوان یک تیم فعالیت میکنیم.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار رویترز درباره اظهارات فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس درباره خوشبینی نسبت به دستیابی به توافق در روزهای آینده و احتمال تمدید گفت: ما درباره تمدید صحبت نمیکنیم حتی در میان خودمان. ما درباره دستیابی به توافق گفتوگو میکنیم. من میدانم که هاموند درباره وجود فاصلهها نگران است. همه ما نگران هستیم. من فکر میکنم وی نگرانیهای شخصی خود را درباره برطرف کردن این فاصلهها در روزهای آتی بیان کرده است. بسیار منصفانه است که وی چنین نگرانیهایی داشته باشد اما ما درباره تمدید صحبت نمیکنیم. ما مذاکره میکنیم تا به توافق دست یابیم. در ساعت آخر ممکن است شما نگاهی به جایگزینها داشته باشید. ما جایگزینها را در نظر داریم اما اکنون درباره جایگزینها حرف نمیزنیم. ما میتوانیم به توافق دست یابیم اما کارهای بسیاری لازم است انجام شود.
به گزارش ایسنا، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا پس از این اظهارات پاریس
را به مقصد وین ترک کرد و شب جمعه با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه
کشورمان و کاترین اشتون، نماینده 1+5 دیدار وگفتوگو کرد.