سال گذشته که بیژن زنگنه پس از 8 سال مجددا به عنوان وزیر نفت ایران راهی اجلاس اوپک شد، رسانه های حامی دولت، ماموریت وی را احیای جایگاه ایران در این سازمان عنوان می کردند.

گروه اقتصادی مشرق-سال گذشته که بیژن زنگنه پس از 8 سال مجددا به عنوان وزیر نفت ایران راهی اجلاس اوپک شد، رسانه های حامی دولت، ماموریت وی را احیای جایگاه ایران در این سازمان عنوان می کردند؛ جایگاهی که به ادعای اصلاح طلبان، در طول دولت احمدی نژاد کاملا از بین رفته بود. امسال که نتایج اجلاس اوپک با کاهش شدید قیمت نفت همراه شد، پروژه احیای جایگاه ایران در اوپک در دوره وزارت مجدد زنگنه با آزمون عملی روبرو شد: آیا زنگنه می تواند از سابقه و نفوذ خود برای قانع ساختن اکثر اعضای اوپک در جهت کاهش تولید استفاده کند؟

تحرکات چند هفته اخیر وزیر نفت دولت یازدهم از جمله سفر به قطر، کویت و امارات و دیدار با مقامات ونزوئلا که با موضوع رایزنی درباره قیمت نفت صورت گرفت، نشان می داد که برنامه ایران در اجلاس جاری اوپک، کاهش سقف تولید با هدف جلوگیری از سقوط بیشتر قیمت نفت باشد.

مواضع زنگنه پیش از شروع اجلاس اوپک نیز حکایت از تصمیم ایران برای کاهش سقف تولید اوپک داشت؛ اما زمانی که جلسه پنجشنبه اوپک به پایان رسید، مشخص شد که تلاش های وزیر نفت ایران برای اثرگذاری بر سایر اعضای اوپک بی نتیجه بوده و بر خلاف انتظارات، اوپک بر حفظ سقف تولید فعلی اصرار کرده است.

تصمیم اوپک سبب کاهش 6 دلاری قیمت نفت و سقوط آن به حدود 70 دلار شد که پایین ترین رقم 4 سال اخیر است. با این روند، کسری بودجه دولت ایران نیز بیشتر از آنی خواهد شد که پیشتر انتظار می رفت.

* درس های اجلاس اوپک

در مجموع اینطور می توان نتیجه گرفت که بازگشت یک وزیر باسابقه و چهره ای آشنا برای اعضای اوپک هم نتوانست بر میزان قدرت چانه زنی ایران در این سازمان بیفزاید و تسلط عربستان بر آن همچنان ادامه دارد. تجربه ناکام زنگنه نشان داد که برای اعضای اوپک خصوصا شیخ نشین های عربی عضو آن، تفاوتی نمی کند که محمد علی آبادی بی سابقه و گمنام وزیر نفت ایران باشد یا بیژن زنگنه باسابقه و مشهور؛ این منافع سیاسی و اقتصادی مشترک عرب ها است که فرمان اوپک را هدایت می کند.

این ماجرا یک درس دیگر هم داشت، خوش بینی حامیان دولت یازدهم به نقش زنگنه در تصمیمات اوپک و نقد غیرمنصفانه آنان بر وزرای سابق نفتی کشورمان و متهم کردن آنها به کم توانی در انجام دیپلماسی نفتی.

بدون تردید اگر چنین واقعه ای برای یکی از وزرای نفت دولت احمدی نژاد رخ داده بود که به رغم تلاش چند هفته ای برای قانع ساختن اعضای اوپک به کاهش تولید، نتیجه جلسه اوپک چیز دیگری باشد، نشریات زنجیره ای غوغایی به پا کرده بودند که بی تخصصی و بی تجربگی وزیر نفت احمدی نژاد، مایه آبروریزی ایران شد و اگر زنگنه وزیر نفت بود با دیپلماسی قوی خود حتما می توانست فرمان تصمیم اوپک را به نفع ایران بچرخاند.

 مروری بر خوش بینی های نشریات زنجیره ای به نقش زنگنه در سطح بین المللی طی یک سال اخیر، خالی از لطف نیست:


زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

زنگنه جایگاه ایران در اوپک را احیا کرد؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 17
  • مهدی از قم ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۸
    0 0
    برخی از تکنوکراتهای لیبرال بر اقتصاد کشور سال هاست که حاکم شدند و جز خفت و خواری چیزی به بار نیاوردند.به جای شرمنده بودن زبانشان هم دراز است و از عالم و ادم هم طلب کار هستند و میگویند کشور قدرت رقابت فقط در ابگوشت و...دارد.فقط ما مردم ایران باید خدا را شکر کنیم که نیروهای امنیتی مثل سپاه و ارتش و....دست این جریان نیست و بارهبری اقا و مدیریت جهادی اداره میشود و این امنیت و پیشرفت در صنعت موشکی وغیره حاصل همین مدیریت است وگرنه اگر به عهده این جماعت پر مدعا و توخالی بود الان همه ما ایرانی ها هم اواره بودیم
  • ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۸
    0 0
    ایول قشنگ بود زنگه فقط رانندگی در اتوبان رابلده مرد جاده های سخت وناهموار نیست اگه تحریم نباشه وزیر نفت خوبیه !!!!
  • ناشناس ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۸
    0 0
    سابقه آقای زنگنه در قرارداد کرسنت باید لحاظ میشد و بکارگیری مجدد ایشان خطای بزرگی بود که صورت گرفت .
  • ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    همین که مثل محمد علی آبادی با اون وضع داغون انگلیسیش توی یک مجمع بین المللی انگلیسی صحبت نمیکنه خودش یک دستاورده
  • محمد حسین هاشمی احمدی ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    نویسنده این متن نادونه و بس
  • ناشناس ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    شاید یکی از دلایل اصلی کاهش قیمت نفت تعامل ایران با غرب در مسئله هسته ای باشد که بنفع غرب و به ضرر ایران تمام شده است .
  • ناشناس ۰۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    توفیق وزرای نفت دولت دکتر احمدی نژاد در دور زدن تحریمها و خودکفایی بنزین و محصولات پتروشیمی و کنترل قیمت بازار جهانی نفت خیلی بیشتر از زنگنه بود.
  • محمود ۰۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    به نظرم مجلس کاری نکنن بزار گندش در بیاد مردم وقتی کاملا اگاه شدن و خوردن اون وقت استیحضاح خود اصلاح طلب مجلس میرن تو کار
  • ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    روحانى تشكر تشكر !!! زنگنه تشكر تشكر !!! هاشمى تشكرتشكر !!! اصولا بىخود وبىجهت متشكرىم !!!
  • ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    این درسها رو به احمدی جونتون بگید!!
  • ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    خخخخخخخخخخ اوایل چه دوری ور داشته خخخخخخخخخ
  • ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    این درس باشد که فکر نکند وقتی بدنیا امد از توی چاه نفت امده
  • مجید ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    تحلیل که ارائه کردید خیلی سطحی و جناحی بود شاید بهتر بود اشاره به رقابت بین نفتی که آمریکا با استفاده از تکنولوژی جدید داره ولید می کنه و نفت اوپک هم می کردید !!
  • ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    گزارش بسيار جالبي بود . شيخ الوزرا با اون تجربه هم كاري ازش برنيامد. اين دولت تازه مدعي است كه هنر ديپلماسي رو خوب بلده . حالاكه نمره تجديد رو توآزمون عملي به عينه ديديم
  • ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    بعد از بنزين پتروشيمي ها اين دوميشه اگر كرسنت رو هم به حساب بياريم سه تا ميشه . به نظرم بايد گفت : بي‍ژن وقت رفتنه !!
  • ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    اینکه سعودی کار خودش را میکند از باب دشمنی بدیهیست ولی خدمت برادر دلواپس مشرق عارضم که یعنی توصیه میفرمایید که منفعلانه برخورد کنیم و اینکه اساسا فرقی نمیکند چه کسی وزیر نفت ما باشد؟ این هم شد انتقاد از وزیر نفت؟ اخوی عدالت چیز خوبیست البته نه از منظر دلواپسی، که میشود عدالت برادر محمود حالا جرات داری تایید کن
  • ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    چرا وقتی در دولت قبل که از خورتون بود و ادعا می کرد با تحریم ایران نفت 200 دلار میشه اسمش رو خوش بینی نمیذاشتی .تحریم شدیم و اتفاقی هم نیفتاد.یه ذره شرف هم بد نیست
  • ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    تحريم ميراث دولت قبله كه ميگفت قطعنامه ها كاغذ پاره اند
  • amir ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    دولت قبل که عشق شماست،میگفت صدهاساعت کارشناسان ما کار کارشناسی کردند و امکان ندارد غربی ها بتوانند نفت ما را تحریم کنند! میگفت دنیا به نفت ما نیاز داره و در صورت تحریم بزرگترین کارشناسان دنیا نفت را دویست دلاری پیش بینی میکنند! میگفت،من اطلاع موثق دارم که امریکا بدنبال نفت به قیمت بیش از دویست دلاره ! اما اکنون تحریم شدیم،فروش ما رسید به هشتصدهزاربشکه و قصد صفر کردن فروش هم داشتند که توافق ژنو صورت گرفت،نفت نه تنها دویست دلار نشد که امریکا هم شد به تنهایی بزرگترین تولیدکننده نفت جهان! سالها طول میکشه که وضعیت ما حال طبیعی برگرده و دوباره دنیا روی ما حساب باز کنه مردباش و منتشرکن سانسورچی
  • ناشناس ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    دولت قبل خودش به خوبی میدانست که نفت 200 دلار نمیشه اما بلوف میزد که غرب رو از تحریم ایران منصرف نماید.
  • ناشناس ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    شخصی که در قرارداد کرسنت بی تدبیری خودش را ثابت کرده بود شایسته نبود مجددا" برای وزارت معرفی شود.
  • ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    برو داداش خدا روزي ات رو جاي ديگه بده استاد جنگ رواني اين نشريه هاي اصلاح طلبند.گزارش هم به همين موضوع اشاره كرده
  • ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    چه حرفهای مهمی ناشناس؟! همه را خودت گفتی؟! تو اصلا" متن فهمیدی؟!
  • ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    نه عزيزم. تخريب ديگران مزموم است
  • مودی ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    اصلا خیالتون رو راحت کنم .دیروز ظهر رادیو تو برنامه بعد از خبر 14 که بررسی بعضی موضوعات مهم داخلی و خارجی رو انجام میده رو همین موضوع کار میکرد و مصاحبه انگلیسی ژنرال مغرور و متوهم نفتی مارو با یه خبرنگار خارجی رو پخش کرد که به انگلیسی میگفت به دلیل اینکه نمیخواستم وحدت اعضای اوپک به هم بخوره با خواسته وزیر نفتد عربستان و سه تا هم پیمان دیگه ش برای حفظ سقف تولید اوپک مخالفتی نکردیم....!!!!! اصلا ایشون مخالفتی نکردند که حالا بخواد موثر باشه یا نباشه... ضمنا خیلی جالبه که ایشون طرف هشت کشوری که خواستار کاهش سقف تولید برای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت بودند رو نگرفتند و برای حفظ وحئت رویه اوپک طرف چهار کشوری که خواهان حفظ سقف تولید اوپک بود رو گرفتند.
  • ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    برای این ادعا هیچ سندی نیست
  • علیرضا ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    مشرق تو واقعا تفاوت بشکه ای 200 دلار و 700 دلار رو نمی فهمی؟ تفاوت انگلیسی حرف زدن وزرا رو چطور؟!
  • كارگر نفت جنوب ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    رهاش اينست كه ما بجاي صادرات نفت پالايشگاه بسازيم و همه نفت خود را به بنزين و گازوييل و.... تبديل كنيم و اگر تحريم شديم اين ميزان بنزين و گازوييل را از طريق مرز بفروش برسانيم.
  • ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    خلاصه این آقا به نظرم سرباز آشخور نیست، چه برسد به ژنرال، ژنرال شدن اگر به سن باشه که الان من باید چندبار ژنرال شده باشم
  • نکته سنج ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۹
    0 0
    آفرین مقاله به موقعی چاپ کردی واقعا من هم بعد از ناکامی اجلاس اوپک فکر کردم وزیر نفت برای صحبتهای گذشته اش چه جوابی دارد؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس