کد خبر 407268
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۲

۱.۲ میلیون درس خوانده بیکار و۵.۷ میلیون نفر که فقط برای مدرک درس خوانده اند. بیشترین بیکاران در رشته های کامپیوتر، صنعت و فناوری، معماری و ساختمان، محیط زیست، کشاورزی، جنگلداری و شیلات هستند.

به گزارش مشرق، مهم ترین معضل فعلی کشور در بخش اشتغال و بازار کار؛ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی است که عموما پس از فراغت از تحصیل و آماده شدن برای ورود به عرصه کار و تولید با مشکلات جدی مواجه می شوند. در شرایط فعلی، مسائل مربوط به بیکاری تقریبا در تمامی رشته های دانشگاهی حتی در مهندسی و پزشکی نیز وجود دارد.

دو دهه پیش که خانواده ها فرزندان خود را برای ادامه تحصیل در دانشگاه های کشور تشویق می کردند هرگز فکر نمی کردند که در آینده ای نه چندان دور، تحصیلات دانشگاهی به معضلی برای ورود جوانانشان به عرصه اجتماع تبدیل خواهد شد.

کارشناسان معتقدند دانشگاه همانقدر که می تواند به افزایش دانایی ها و آگاهی افراد کمک کند به همان میزان نیز می تواند شدیدا ذائقه جوانان را برای کار تغییر دهد به نحوی که اغلب جوانان پس از طی دوران تحصیل خود برای ورود به بازار کار و پذیرش پیشنهادهای شغلی با مشکل مواجه می شوند.

آنها فکر می کنند که تنها در رده های مدیریتی و مشاغل پشت میزنشینی باید وارد شوند و اساسا اگر قرار بود وارد مشاغل ساده، فنی، مهارتی و کارگری شوند راه دانشگاه را در پیش نمی گرفتند؛ بنابراین قالب شدن این دیدگاه در بین جوانان دانشگاه رفته، باعث می شود تا معضل بیکاری آنها به بزرگترین مسئله داخلی دولت تبدیل شود.

معضلی به نام بیکاری تحصیل کرده ها

از سویی، کارشناسان بازار کار و کارفرمایان می گویند آنچه که جوانان از دانشگاه ها می آموزند منطبق بر نیازهای روز بازار کار کشور نیست و اساسا چنین نگاهی که شاید لازم باشد برای دوره ای پذیرش دانشجو در برخی رشته ها به دلیل اشباع بازار متوقف شود، وجود ندارد.

دانشگاه ها سالیان متمادی است که با ایجاد رشته های گوناگون مرتبط و بدون ارتباط با بازار کار کشور در حال تشویق جوانان به ورود به عرصه های تحصیلی هستند بی آنکه لازم بدانند پژوهشی کاربردی انجام دهند تا مشخص شود آیا واقعا امروز تحصیلات آکادمیک توان رفع نیازهای بازار کار کشور را دارد و یا خیر؟ همچنین این پرسش باید جواب داده شود که تا چه زمانی لازم است دانشگاه ها در تمامی رشته ها دانشجو تربیت و به صف بیکاران اضافه کنند، بدون اینکه لحظه ای برای کار آنها فکری شده باشد؟

به عقیده کارشناسان، نگاه کسب درآمد دانشگاه ها از پذیرش دانشجو و فرار از پذیرش هرگونه مسئولیت درباره اشتغال و پس از تحصیلات دانشگاهی افراد باعث شده تا امروز دست کم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از خروجی دانشگاه ها تجربه تلخ بیکاری را بچشند.

وزارت کار در تازه ترین گزارش خود درباره وضعیت اشتغال و بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و بیکارترین رشته های دانشگاهی کشور اعلام کرد: جامعه فارغ التحصیل یا در حال تحصیل سرمایه انسانی هر کشوری محسوب می شود. امروزه منطبق نبودن رشته های تحصیلی با نیاز بازار کار یکی از مشکلاتی است که گریبان بسیاری از دانش آموختگان دانشگاهی را گرفته است.

در یکی دو دهه اخیر جامعه با گرایش روزافزون جوانان برای ورود به دانشگاه ها مواجه بوده و این روند همچنان ادامه دارد. این مساله به حدی رسیده که امروز در بسیاری از رشته های دانشگاهی که جوانان از آنها فارغ التحصیل می‌شوند، بازار کاری وجود ندارد و به اصطلاح بازار کار بسیاری از رشته اشباع شده است.

۵.۷ میلیون نفر درس خواندند تا مدرک بگیرند

باقی ماندن این شرایط درباره اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی و بی توجهی دانشجویان به لزوم کسب مهارت های شغلی مورد نیاز بازار کار، باعث شده تا همواره نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی که انتظار می رود باید در وضعیت مناسبی باشد، بیش از سایر گروه ها در کشور باشد.

بنابراین یکی از دغدغه های کنونی کشور افزایش فارغ التحصیلان و دانش آموختگان آموزش عالی و جذب آنان در بازار کار است. در این میان، از یکسو خیل عظیم دانش آموختگان دانشگاه ها در کشور و رشد قابل توجه آنان و از سوی دیگر ناسازگاری مهارت های گروهی از آنان با فرصت های شغلی موجود، این احتمال را تقویت کرده که این ظرفیت و فرصت بزرگ، تبدیل به تهدیدی بزرگتر شود.

در همین راستا با نگاهی به نرخ بیکاری در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی مهم ترین سوالی که به ذهن می رسد این است که دانش آموختگان چه رشته هایی بیشترین درصد بیکاران جامعه را تشکیل می دهند؟

از حدود ۱۱.۲ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل در کل کشور، متاسفانه ۵.۷ میلیون نفر (۵۱.۴ درصد) غیرفعال هستند. به عبارت دیگر بیش از نیمی از جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دانشگاهی هیچ نقشی در تولید ندارند. همچنین ۴.۴ میلیون نفر (۳۹ درصد) شاغل و ۱.۲ میلیون نفر (۹.۲ درصد) بیکار هستند.

۶ گروه از بیکارترین رشته های تحصیلی

در سال ۱۳۹۲ حدود ۵.۹ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل را مردان تشکیل داده اند که متاسفانه ۲.۳ میلیون نفر (۳۹.۰ درصد) از آنان غیرفعال هستند. همچنین حدود ۵.۱ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل به زنان اختصاص دارد که از این جمعیت نیز حدود ۳.۴ میلیون نفر جمعیت غیرفعال (۶۵.۶ درصد) بوده اند.

نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل در سال ۱۳۹۲ برای گروه مردان و زنان در کل کشور ۱۸.۹ درصد برای گروه مردان ۱۲.۸ درصد و برای گروه زنان ۳۱.۳ درصد بوده است. بیشترین نرخ بیکاری در گروه مردان در بین گروه های عمده رشته تحصیلی، به ترتیب مربوط به رشته های تحصیلی علوم کامپیوتر (۲۲.۳ درصد)، صنعت و فناوری (۲۱.۸ درصد) و معماری و ساختمان سازی ۲۰.۸ درصد است.

همچنین نرخ بیکاری در گروه زنان در بین گروه های عمده رشته تحصیلی، به ترتیب مربوط به رشته های تحصیلی حفاظت محیط زیست ۵۷.۷ درصد، کشاورزی، جنگلداری و شیلات ۵۶.۲ درصد و معماری و ساختمان سازی ۵۵.۵ درصد بوده است.

بر اساس این نتایج، بیشترین نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دانشگاهی به ترتیب به استان های لرستان ۲۹.۵ درصد، کهگیلویه و بویراحمد ۲۷.۸ درصد و فارس ۲۷.۱ درصد اختصاص دارد. همچنین کمترین نرخ بیکاری مربوط به استان هرمزگان ۶.۲ درصد است.
منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • حبيب از كرج ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    1 0
    اين اتفاق بد برا اكثر رشته هاست .من مدرك تخصصي جوشكاري 18 ماهه فني دارم + بازرسي جوش qc باور كنيد يك سال دارم ميدوم يه جاي مناسب پيذا كنم ......نيست ......متاهل بيكار
  • فیروز آسیاب ساز ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    11 0
    یک زمانی تحصیل ارزش داشت ولی با تاسیس دانشگاه آزاد که رشد سرطان گونه ای یافت و تبدیل به دکانی برای دادن مدرک شده و در پی آن دانشگاههای عجیب و غریب دیگر همه مهندس شده و کلا دیگر کسی برای مهندس ارزشی قائل نیست. بنده خودم در دانشگاه آزاد تدریس میکنم دانشجوهای فنی حتی تناسب هم بلد نیستند. ضمن تشکر از حاج اکبر و شرکا
  • علی ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    2 3
    با سلام اگر این خانمهایی که با کمترین حقوق می روند سر کار نروند به سر کار وبه شغل اصلی خود که همان تربیت فرزند وخانه داری است مشغول باشند معضل بیکاری جوانان حل می شود من ضمانت می کنم که این اتفاق بیفتد.......................
  • ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    1 0
    رشته های علوم پایه رو تو لیست بالا ندیدم ،گویا همه فارغ التحصیلان این رشته ها سر کارن.............
  • ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    2 0
    قدیما توی هر شهری یه دانشگاه بود و ما باید 6 ماه روزی 15 ساعت درس میخوندیم تا توی کنکور قبول شیم و بریم دانشگاه.تازه معلوم نبود کجا قبول شیم. الان توی هر کوچه ای یه دانشگاه است و بچه ها بعد کلی عشق و حال یه روز که از خواب بیدار میشن یادشون میاد که کنکور دارن! میرن کنکور میدن و بعدشم قبول میشن دانشگاه سرکوچشون! 5-6 سال بعد بالاخره هم با دو ترم مشروطی و 13_14 ترم درس خوندن لیسانس میگیرن!
  • مهرداد ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 1
    مشکل اینه که ما اینطوری هستیم: 1-دانشگاهها یسیار با کیفیت. 2-اساتیدِ بسیار استاد. 3-دانشجویانِ مشتاقِ علم. حالا همه شو برعکس کنید.
  • ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    واقعا حرف دلما رو زدی
  • ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    رشته تاریخ رو هم اضافه کنید به بالاترین آمار خروجی از دانشگاه و بدون نیاز در جامعه .وقت مردمو تلف کردن با این رشته های ادبیات و تاریخ .............
  • 123 ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    1 0
    ضمن تشکر از حاج اکبر و شرکا!! آی گل گفتی
  • ن ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 1
    خیلی کوته فکری...
  • حسین ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    1 0
    خود استادها هم همچین بار فنی و سطح سواد بالایی ندارند یکی از همون دانشجوها هست که یک مدرک انداختند گردنش و کردنش استاد !!!!!!!!!!!
  • ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    1 0
    آخه یه مسئله ای وجود داره. زنان سرپرست خانوار
  • صادق ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    جديدا از طريق اس ام اس دانشجو مي گيرن,چه شود اين دانشجو.
  • محسن ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    1 1
    از زنهای خودخواه ایرانی متنفرم
  • سعید ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    چشم حاج آقا خاطره روشن :)
  • ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    آفرین علی
  • حميد ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    فعلا كه خود شما هم داري از دانشگاه ازاد نون ميبري.
  • مانی ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    مشخص میشه خودتم دانشگاه ازاد درس خوندی چون برای تدریس در دانشگاه ازاد باید حتما حداقل یک مقطع رو در دانشگاه ازاد خونده باشی
  • علی ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    ++++ انگیزه صفر
  • آرمان ۲۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    یکی از دلایلی که مانع ازدواج و افزایش زمان سن ازدواج شده همین مدرک گرایی بیمارگونه هست، این درصد بیکاری هم که اعلام شده بیشتر از این حرفاست با توجه به اینکه در تعریف جدید بیکاری (فردی که دوساعت در هفته کار کند شاغل محسوب میشود) این آمار به دست می آید و لی اگر کار تمام وقت در نظر بگیریم، شرایط بحرانی تر از این حرفاست راستی یه سوال نقش شورای انقلاب فرهنگی کجاست؟
  • جواب به علی ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۲
    1 0
    وقتی امسال شما که مثل مردی . عرضه کار نداری همین زنانن که باید کار کنن.تا شما گرسنه نمونین بله
  • ناشناس ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    0 1
    با سلام.رشته ی ادبیات فارسی که افتضاحه کاملا اشباعه.من خودم ارشد ادبیات دارم و چه زحمتی واسه کنکور و چه شب بیداری ها که واسه ارشدم نکشیدم.چه فایده یه دو سه باری حق التدریسی بهم کلاس دادن اونم ترمی 200 تومن.الانم که بیکارم.دانشجوهامم که کاه هم تو مخشون نبود .یکی از یکی خنگ تر.همینا آینده مملکت مارو به دست میگیرن
  • ناشناس ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    0 0
    با سلام.رشته ی ادبیات فارسی که افتضاحه کاملا اشباعه.من خودم ارشد ادبیات دارم و چه زحمتی واسه کنکور و چه شب بیداری ها که واسه ارشدم نکشیدم.چه فایده یه دو سه باری حق التدریسی بهم کلاس دادن اونم ترمی 200 تومن.الانم که بیکارم.دانشجوهامم که کاه هم تو مخشون نبود .یکی از یکی خنگ تر.همینا آینده مملکت مارو به دست میگیرن
  • در جواب به علی ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۸
    1 1
    یکی باید ضمانت تو رو بکنه. شما اقایون از این میترسید که کارهای داخل خونه به شما واگذار بشه هرچند که عرضه کهنه عوض کردن بچه هم ندارید.به مفت خوری عادت دارید.
  • درجواب به علی ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۸
    0 0
    یکی باید ضمانت خودتو بکنه . شما اقایون از این میترسید که کارهای خونه به شما واگذار بشه هر چند که عرضه کهنه عوض کردن بچه هم ندارید.به مفت خوری عادت کردین
  • ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۵
    2 0
    بنظرم هم باس جلو پذیرش بیش از اندازه دانشجو رو گرفت یعنی اینکه ظرفیتارو کم کنن مثل سابق ک هرکی لیاقتشو داره بره دان ک یه تناسبی به مرور برقرار باشه بین نیاز بازارکار و پذیرش ک متاسفانه اصلا رعایت نمیشه دانشگاهاه هم باید کاربردی تر باشن تا تعوری ک نشه خروجی دانشجو صرفا با یه مرک نابلد کار
  • نويد ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    1 0
    يه گوشه اى از اين شهر يه سري ادم هس آدمايي مثل من..خسته ازلحظه هايي مثل قبل خسته از فرداى شكل ديروز خسته از آدما و زندگى خشك و بي روح
  • سارا ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۶
    1 0
    معضل بیکاری برای آقایون سخته...چون خانمها بالاخره فوقش وقتی کار پیدا نکردن ، میشینن توی خونه و تمام...اما این مرده که باس خانواده رو اداره کنه......کاش اولویت کار اول با آقایون بود
  • محمدرضا ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۷
    1 0
    اگه آدم تورشته ای که می خونه واقعاهدف دار و کارآمد باشه براش کار هست.اگه.....
  • حسین ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۰
    0 0
    والا ما مهندس محیط زیست بودیم و تمام کلاس ریاضی عمومیو دستمو گرفتیم. حرف بی پایه و اساس نزنین

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس