گروه بینالملل مشرق - برای مخاطبان گزارشهای تحولات سوریه، از آخرین تحولات میدانی جبهه «دمشق و حاشیه دمشق» گزارشهایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقهمندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه میکنیم؛ با ما همراه باشید.
عملیات بازپس گیری شهر راهبردی میدعا در غوطه شرقیه دمشق
به فاصله چند روز از رژه نظامی و قدرت نمایی گروه تروریستی "جیش الاسلام" به فرماندهی "زهران علوش" (مزدور شناسنامه دار سرویس جاسوسی عربستان سعودی) در اطراف شهر "دوما" واقع در منطقه شبه محاصره شده "غوطه شرقیه دمشق" ، ارتش سوریه با اجرای یک عملیات غافلگیر کننده و ضربتی طی یک هجوم حساب شده ، موفق به بازپس گیری شهر راهبردی و استراتژیک "میدعا" شد.
در طلیعه سپیده دم روز سه شنبه گذشته ، عملیات بازپس گیری میدعا با هجوم گسترده رزمندگان "تیپ سوم تکاور گارد ویژه ریاست جمهوری ارتش سوریه" به سمت مواضع تروریستهای تکفیری آغاز شد. پیش از حمله زمینی بمدت چند ساعت مواضع و خطوط دفاعی و امدادی تروریستها در حاشیه و داخل میدعا از سوی یگان توپخانه و جنگنده بمب افکنهای نیروی هوایی ارتش سوریه هدف بمباران شدید قرار گرفت. این اقدام با هدف جلوگیری از امداد رسانی تروریستهای مستقر در سایر مناطق به هم قطارانشان در شهر میدعا صورت پذیرفته است.
عملیات زمینی از دو محور شمالی و شرقی شهر میدعا و در یک بازه زمانی 2 ساعته به مرحله اجرا گذاشته شد که طی آن رزمندگان ارتش سوریه موفق به تصرف کامل آن شدند. با تصرف شهر از سوی ارتش ، تروریستهای تکفیری با برجای گذاشتن مقادیری سلاح و مهمات و اجساد کشته شدگان خود به سمت مناطق دیگر تحت سیطره خود گریختند که از میان کشته شدگان باید به نام "خالد القلا" فرمانده میدانی گروه تروریستی جبهه اسلامی(جیش الاسلام) اشاره کرد.
همزمان با ورود واحدهای نظامی ارتش سوریه به داخل شهر میدعا ، و در حالی که یگانهای متخصص در امر چک و خنثی سازی بمب و مین ، مشغول خنثی کردن صدها تله انفجاری و بمب کنار جاده ای نصب شده از سوی تروریستهای تکفیری در گوشه و کنار شهر بودند ، تروریستها با اجرای چندین عملیات "پاتک" بر علیه مواضع ارتش سوریه در داخل شهر میدعا برای اشغال مجدد آن اقدام کردند که با شکست کامل و افزایش تلفات مواجه شده و مجبور به عقب نشینی شدند.
به موازات آن ، فرماندهان گروههای تروریستی تکفیری به منظور "تمرکز زدایی از توان نظامی و کاهش قدرت پدافندی" نیروهای ارتش سوریه اقدام به گشودن چندین چبهه نبرد دیگر در مناطق بخش غربی و شمال غربی غوطه شرقیه کردند. کانون این حملات در مناطقی همچون "عربین ، زبدین ، زملکا ، عین ترما و اردوگاه آوارگان فلسطینی الوافدین" (واقع در شمال دوما) کردند که با آمادگی کامل یگانهای نظامی مستقر در این جبهات و آتشبار شدید موفق به نیل به مقصود نشدند.
اما در باب اهمیت راهبردی شهر میدعا برای دو طرف درگیری (ارتش و تروریستهای تکفیری) باید به موقعیت جغرافیایی خاص این منطقه اشاره داشته باشیم. شهر میدعا ، ضمن متصل ساختن شهرها و روستاهای بخش شرقی غوطه به بخش غربی آن و قرار داشتن در نقطه ثقل مسیر انتقال تسلیحات ، مهمات و نیروی تکفیری از دو منطقه "الضمیر" (القلمون) و بادیه دمشق (مرزهای اردن) به داخل غوطه شرقی ، معبر ورود و خروج فرماندهان و اعضای گروههای مختلف تکفیری از منطقه شبه محاصره غوطه شرقیه نیز محسوب میگردد.
لازم به ذکر است که اخیرا سفر پر سر و صدای زهران علوش فرمانده جیش الاسلام به ترکیه و بازگشت وی به غوطه شرقیه نیز از همین مسیر "میدعا - بادیه دمشق - مرز اردن" صورت پذیرفته بود که موج وسیعی از انتقادات شهروندان سوری را به عملکرد ارتش و دفاع وطنی سوریه در عدم محاصره واقعی و کامل غوطه شرقیه دمشق برانگیخته بود.
بدیهی است "در صورت موفقیت ارتش و دفاع وطنی سوریه در تثبیت هر چه بیشتر موقعیت خود و تقویت استحکامات دفاعی شهر میدعا" ، ضربه جبران ناپذیری به سازمان رزم تروریستهای تکفیری فعال در بخشهای مختلف غوطه شرقیه دمشق وارد می آید. چرا که مشتعل بودن جبهات نبرد با ارتش سوریه نیازمند به در اختیار داشتن سلاح و مهمات کافی بوده و تا زمانی که میدعا و مسیر ارتباطی آن با مرزهای لبنان و اردن تحت کنترل و اشراف آتش ارتش سوریه باشد ، تامین نیازهای نظامی و غیر نظامی تروریستها نیز امکان پذیر نیست.
اشغال مجدد میدعا از سوی تروریستهای جیش الاسلام!!
در حالی که تنها 24 ساعت از زمان بازپس گیری شهر راهبردی میدعا از سوی ارتش و دفاع وطنی سوریه می گذشت ، اخبار میدانی حکایت از اشغال مجدد این شهر بدست تروریستهای تکفیری دارد. به گزارش منابع میدانی نزدیک به گروه تروریستی جبهه اسلامی سوریه ، یگانهای نظامی گروه تروریستی جیش الاسلام وابسته به این جبهه در ساعات ابتدایی صبح امروز طی یک هجوم شدید موفق به اشغال مجدد میدعا شده اند.
واحد رسانه ای این گروه با حضور در بخشهای مختلف این شهر و انتشار تصاویری از تلفات انسانی و تجهیزات منهدم شده ارتش سوریه بر سیطره خود بر میدعا مهر تایید زده اند. مشخص نیست اگر ارتش و دفاع وطنی سوریه توانایی تثبیت موقعیت خود و نگاهداری این شهر کوچک ولی استراتژیک را نداشتند ، هدف از عملیات وسیع بازپس گیری آن چه بوده است؟!
ترور فرمانده ارشد ارتش سوریه در محله رکن الدین دمشق!
از دیگر تحولات میدانی شهر دمشق ترور ناکام فرمانده یگان امداد و نجات و درمانی ارتش سوریه در محله "رکن الدین" در بخش شرقی شهر دمشق می باشد. حسب اطلاعات واصله به خبرنگار مشرق ، عملیات ترور در ساعات ابتدایی صبح روز گذشته و در حین عزیمت سرلشگر "محمد عید" فرمانده ارشد ارتش سوریه به محل کارش صورت گرفته است.
عامل انتحاری عضو القاعده (جبهه النصره) ملبس به لباس سربازان ارتش سوریه و سوار بر یک دستگاه موتور سیکلت تلاش کرد تا خود را به نزدیکی خودروی حامل سرلشگر "عید" رسانده و منفجر کند ، لکن با هوشیاری و از خود گذشتگی محافظان سوار بر "خودروی تامین" و تیراندازی شدید آنها به سمت عامل انتحاری ، وی با دستپاچگی و پیش از رسیدن به هدف خود را منفجر کرده است. بلافاصله پس از این انفار ناکام ، بمب کنار جاده ای دوم که بر روی یک دستگاه موتورسیکلت دیگر نصب شده بود نیز منفجر گردید که بر تعداد مجروحان حادثه افزود.
در اثر این انفجارها 4 تن از محافظان همراه کاروان و 1 شهروند غیرنظامی به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و "سرلشگر عید" بصورت سطحی زخمی شده و به همراه 5 زخمی دیگر که شهروندان عادی و در حال عبور از منطقه ترور بودند به بیمارستان "دکتر هشام سنان" منتقل شده اند.
شکست طرح القاعده برای نفوذ و حمله به ساختمان ستاد مشترک ارتش سوریه
اما در تحولی دیگر و به فاصله تنها نیم ساعت پس از حمله انتحاری تروریستی به کاروان حامل افسر ارشد ارتش سوریه ، یگانهای نظامی ارتش و دفاع وطنی سوریه مستقر در پاسگاه امنیتی منطقه "بساتین العدوی" واقع در امتداد اتوبان "فیحاء" در شرق شهر دمشق به یکدستگاه خودروی سواری از نوع "ساب" مشکوک شده و حین بررسی آن متوجه شدند که این خودرو با بیش از 500 کیلوگرم مواد منفجره شدید الانفجار بمبگذاری شده است. همچنین یگانهای نظامی ارتش سوریه حین گشت زنی در منطقه نزدیک این پاسگاه امنیتی به 7 فرد مسلح و ملبس به یونیفرم نظامی ارتش سوریه مشکوک شده و با آنها درگیر شدند.
در زد و خورد واقع شده هر 7 نفر که از عناصر گروه تروریستی "القاعده" (جبهه النصره) بودند به هلاکت رسیده و سلاح ، مهمات و چند کمربند انفجاری همراه آنها از سوی نیروهای امنیتی سوری کشف و خنثی گردید. در بررسی های بعمل آمده مشخص شد که این تروریستها از محله "برزه" به داخل شهر دمشق نفوذ کرده بوده و قصد اجرای عملیات انتحاری علیه یکی از مراکز ارتش سوریه مستقر در داخل این شهر را داشته اند.
حسب اطلاعات بدست آمده از منابع نزدیک به ارتش سوریه ، تروریستهای تکفیری قصد داشتند تا همزمان با ترور فرمانده ارشد ارتش سوریه در منطقه رکن الدین با انفجار خودروی بمبگذاری شده در نزدیکی پاسگاه ارتش سوریه در منطقه "بساتین العدوی" و انهدام آن خود را به یکی از ساختمانهای متعلق به ستاد فرماندهی ارتش سوریه رسانده و اقدام به هجوم و قتل عام فرماندهان مستقر در آن کنند.
تنها دقایقی پس از هلاکت تروریستهای اعزامی ، تشکیلات القاعده در سوریه (موسوم به جبهه النصره) با صدور بیانیه ای مسئولیت این حملات را بر عهده گرفته و آن را موفقیت آمیز اعلام کرد!
لازم به ذکر است که محله "البرزه" از محلاتی است که پس از دوره طولانی محاصره از سوی ارتش و دفاع وطنی سوریه ، مشمول طرح "مصالحه الوطنی یا آشتی ملی" واقع شده است. طبق مفاد این توافقنامه که میان ارتش سوریه و گروههای مسلح منعقد میشود ، کلیه تسلیحات سنگین و نیمه سنگین تروریستها به ارتش سوریه تحویل شده و در مقابل تعهد آنها به عدم اقدام نظامی علیه ارتش و اخراج گروههای تروریستی تکفیری بین المللی همچون جبهه اسلامی ، القاعده (جبهه النصره) و داعش ، دولت و ارتش سوریه نیز امنیت این مناطق را با تشکیل کمیته ای متشکل از عناصر گروههای مسلح محلی و تشکیلات دفاع وطنی بر عهده گرفته و اجازه ورود خدمات بهداشتی و درمانی و شهری را صادر میکند.
گفتنی است ، پیش از این نیز چند ماه پیش یک تروریست تکفیری انتحاری از محله "قابون" شهر دمشق که تحت برنامه آشتی ملی دولت با گروههای مسلح محلی قرار دارد ، خود را به منطقه "حی الکلاسه" در منطقه دمشق القدیمه در نزدیکی حرم حضرت رقیه (س) رسانده و در داخل اتوبوس حامل زوار لبنانی حرم سه ساله اباعبدالله الحسین (ع) اقدام به انتحار نمود که به شهادت 7 نفر از آنها منجر شد.
بسیاری از ناظران تحولات سوریه طرح مصالحه ملی را طرحی صد در صد در راستای منافع نظامی و غیر نظامی گروههای تروریستی تکفیری همچون ارتش آزاد و القاعده و داعش ارزیابی میکنند چرا که در قالب اجرای این طرح ورود و خروج تسلیحات و مهمات و نیرو به این محلات به آسانی صورت گرفته و تروریستها فرصت مغتنمی برای بازسازی انبارهای سلاح ، مهمات ، غذا و داروی خود جهتم کسب آمادگی های جنگی جدید می یابند.
گفتنی است دو گروه القاعده (جبهه النصره) و جبهه اسلامی (جیش الاسلام) نوک پیکان حملات تروریستی به شهر دمشق و مناطق حاشیه ای آنها بوده و با توجه به سفر اخیر فرماندهان این گروهها به کشور ترکیه و دیدارهای آنها با اردوغان و حقان فیدان رییس سازمان جاسوسی این کشور و دریافت لیست جدید از حملات به اهداف تعیین شده ، به قصد انتقال بحران نظامی و امنیتی به قلب پایتخت کشور سوریه ارزیابی می شود.