کد خبر 415029
تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۰

توافق خوبی در کار نیست، چرا که هیچ نشانه‌ای از اینکه در نیات بشدت خصمانه آمریکا علیه ایران کوچک‌ترین تغییری حاصل شده باشد مشاهده نمی‌شود.

مشرق- مذاکرات هسته‌ای دوباره به فاز پنهان بازگشته است. براساس چارچوبی که بنا بود اصلاح شود – و نشد - متنی در حال نوشته شدن است که سهم ملت از جزئیات آن، بیش از یک عکس محو و مبهم گرفته‌شده با تلفن همراه از اتاق مذاکرات نیست. رفتار تیم مذاکره‌کننده در ایران هیچ امیدی برنمی‌انگیزد که براساس آن بتوان حتی به طور نسبی مطمئن بود یک توافق خوب در راه است. اخیرا به نظر می‌رسد دوستان مذاکره‌کننده بنا دارند حتی باب گفت‌وگو و مناظره با منتقدان را هم ببندند و بی‌توجه به نقدها کار خود را پیش ببرند.  در سوی مقابل، آمریکایی‌ها سرخوشند که هر چه می‌خواسته‌اند از تیم مذاکره‌کننده آقای روحانی گرفته‌اند. کری از خشنودی خود خبر می‌دهد، مونیز می‌گوید مطمئن است آمریکا به یک توافق خوب با ایران خواهد رسید، مدیر سیا از حجم امتیازهایی که ایران داده ابراز تعجب می‌کند و سنای آمریکا هم مطمئن از اینکه امتیازهایی که تیم مذاکره‌کننده ایران داده حتی از برآوردهای سرویس‌های اطلاعاتی غربی بهتر است، طرحی را تصویب می‌کند که نتیجه آن به احتمال بسیار زیاد همان خواهد بود که اوباما می‌خواهد؛ تصویب توافق در کنگره. صرف نظر از جزئیات متنی که نوشته می‌شود، یک سلسله ملاک‌های پیشینی وجود دارد که به ما کمک می‌کند در این باره قضاوت کنیم که آیا این فرآیند اساسا می‌تواند به یک توافق خوب منجر شود یا نه. بنا به تعریف، توافق خوب در اینجا توافقی است که زیرساخت تحریم‌ها را برمی‌چیند و صرفا در ازای اطمینان از صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران، زیرساخت برنامه هسته‌ای ایران طبق معاهده را حفظ می‌کند. به دلایل زیر، من تصور می‌کنم یک توافق خوب نه‌تنها در راه نیست بلکه اساسا امکان‌پذیر هم نیست.

1- دلیل نخست این است که این مذاکرات بر یک مبنای فنی اشتباه بنا نهاده شده است. 2طرف به جای اینکه درباره شیوه‌های اطمینان یافتن از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران بحث کنند، در این باره مذاکره می‌کنند که برنامه فعلی به چه نحو باید محدود شود تا اگر روزی تغییر ماهیت داد، آمریکایی‌ها زمان کافی برای بمباران کردن آن را داشته باشند! مفهوم «کاهش زمان گریز هسته‌ای» که اصلی‌ترین هدف فنی مذاکرات است، هیچ معنایی جز این ندارد و همه پارامترهای فنی توافق هم از دل همین مفهوم من‌درآوردی بیرون کشیده شده است.

2- دومین دلیل این است که این مذاکرات - همچون مذاکرات سال‌های 82 تا 84- بر اصل سیاسی بی‌سر و تهی به نام اعتمادسازی استوار شده است. تیم ایرانی پذیرفته است مشکل اصلی میان ایران و غرب، بی‌اعتمادی غربی‌ها به ایران است و برای رفع این بی‌اعتمادی، ایران باید برای مدت زمانی بسیار طولانی، استثنا بودن خود از معاهده NPT را پذیرفته و دست به انجام اقدامات اعتمادساز فراتر از همه مقررات بین‌المللی بزند. بدتر از این، مبنای مفهوم اعتمادسازی این است که ایران نه تنها باید نگرانی‌های ساختگی غربی‌ها درباره برنامه هسته‌ای خود را به رسمیت بشناسد بلکه باید این نگرانی‌ها را دقیقا به همان شیوه‌ای رفع کند که آنها می‌خواهند و حتی اجازه مذاکره درباره روش را هم نخواهد داشت. اعتمادسازی به معنای دقیق کلمه یک مفهوم بی‌مبنا (Baseless) است. هیچ مجموعه مقررات هادی بین‌المللی یا حتی رویه‌های تجربه شده جهانی وجود ندارد که حدود و ثغور این مفهوم را روشن و معین کند که اعتماد چیست و چگونه ساخته می‌شود. به تعبیر دقیق‌تر، اعتمادسازی یک مفهوم دلبخواهی است. اعتماد چه زمانی ساخته می‌شود: وقتی غربی‌ها دلشان بخواهد! و اگر دلشان نخواست؟ اعتمادسازی – به معنای تعطیلی همه آنچه غربی‌ها را نگران کرده - ادامه خواهد داشت. همین حالا بخشی از مذاکرات مربوط به این است که تحریم‌ها به طور کامل تنها زمانی لغو خواهد شد (لابد پس از چند 10 سال) که آژانس نسبت به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران اعلام اعتماد کند و این خود مشروط به حل کامل PMD، تعیین تکلیف برنامه موشک‌های بالستیک ایران (که آمریکا اساسا آن را به عنوان یک برنامه پرتاب کلاهک هسته‌ای تحلیل می‌کند)...
و همچنین اجرای طولانی‌مدت پروتکل الحاقی شده است. وقتی طرفی مانند آمریکا می‌گوید تنها در صورت تحقق این شروط به ایران اعتماد خواهد کرد، در واقع می‌خواهد بگوید چنین اعتمادی هرگز رخ نخواهد داد و ایران هر تعهدی را که در برنامه جامع اقدام مشترک می‌پذیرد باید الی‌الابد حفظ کند.

3- دلیل دیگری که ما را متقاعد می‌کند یک توافق خوب هسته‌ای در راه نیست، این است که هر دو طرف ایرانی و آمریکایی، این مذاکرات را به عنوان بخشی از یک کمپین انتخاباتی در نظر گرفته‌اند. در واقع، برای هر دو طرف، این مذاکرات بیش از آنکه منطق امنیت ملی داشته باشد، دارای منطق انتخاباتی است. آقای ظریف بیش از یک سال پیش در محل شورای روابط خارجی آمریکا به هاله اسفندیاری گفت اگر این توافق صورت نگیرد امثال او انتخابات مجلس را خواهند باخت. چند ماه بعد، وی پوستری را به چند سینماگر سفارش داد که روی آن نوشته شده بود هیچ توافقی بدتر از توافق نکردن نیست. برای آنها که به این صحنه می‌نگریستند فهم معنای این جمله چندان سخت نبود؛ وقتی تحلیل مذاکره‌کننده ارشد شما این است که اگر توافق نکند انتخابات را خواهد باخت معلوم است که هیچ توافقی برای او بدتر از توافق نکردن نیست. حالا که دیگر رازها همه از پرده برون افتاده است، دولت آقای روحانی یگانه دولت پس از انقلاب اسلامی در ایران است که رسما و صریحا می‌گوید مجلس آینده را می‌خواهد. اکنون هم روند کار به گونه‌ای است که گویی برای دولت اصل توافق بسیار مهم‌تر از چیزی است که درون آن نوشته می‌شود و زمان‌بندی کار هم به گونه‌ای طراحی شده که توافق شب انتخابات امضا یا اجرا شود. وقتی صاحب‌منصبان دولتی می‌گویند توافق هسته‌ای را برای انتخابات مجلس می‌خواهند، آیا منطقی است که انتظار داشته باشیم یک توافق خوب حاصل شود؟ و آیا اساسا در این صورت، کسی که مذاکره می‌کند انگیزه‌ای برای مته به خشخاش گذاشتن و سخت گرفتن خواهد داشت؟

4- دلیل بعدی که به ما می‌گوید یک توافق خوب در راه نیست این است که دولت هیچ مذاکره مجددی درباره 4 موضوع آینده غنی‌سازی، تحریم‌ها، تحقیق و توسعه و بازرسی‌ها، ورای آنچه در لوزان انجام شده را در برنامه ندارد. آینده غنی‌سازی ایران ـ پس از 10 سال- در تفاهم لوزان کاملا مبهم است، تحریم‌ها مطلقا برچیده نخواهد شد، تحقیق و توسعه ایران یک تحقیق و توسعه واقعی نیست و بازرسی‌ها هم حتی از خیالات جاسوسان آمریکایی فراتر رفته است. متنی که براساس این چارچوب نوشته شود آینده امنیت ملی ایران را نقطه به نقطه مین‌گذاری می‌کند، هیچ رونق اقتصادی ایجاد نخواهد کرد، سرمایه‌های علمی و انسانی کشور را در معرض مخاطره قرار می‌دهد و حتی در آینده دور هم فایده‌ای عاید کشور نخواهد کرد.

5- و در نهایت، توافق خوبی در کار نیست، چرا که هیچ نشانه‌ای از اینکه در نیات بشدت خصمانه آمریکا علیه ایران کوچک‌ترین تغییری حاصل شده باشد مشاهده نمی‌شود. من در جای دیگری مفصل استدلال خواهم کرد که از دید آمریکا توافق هسته‌ای سکویی است برای پرش به سمت یک پروژه بسیار پیچیده براندازی در ایران. در این باره یک برنامه از پیش طراحی شده وجود دارد که «مایکل دوران» اخیرا آن را «استراتژی محرمانه مذاکراتی آمریکا درباره ایران» خوانده است. وقتی آمریکایی‌ها با اطمینان می‌گویند 10 سال دیگر ایرانی جدید متولد خواهد شد، یعنی برای بازه زمانی 10 ساله‌ای که برخی در ایران خوش‌خیالانه تصور می‌کنند دوران اعتمادسازی است، نقشه‌ها کشیده‌اند. هدف نهایی آمریکا این است که مبانی تفکر و تصمیم‌سازی و ساختار حاکمیت در ایران به گونه‌ای با هدفگذاری‌های راهبردی غرب هماهنگ و هم جهت شود که گویی نظام جمهوری اسلامی برانداخته شده است. از دید آمریکا توافق هسته‌ای تازه آغاز بازی است نه پایان آن. نقطه پایان این است که ایران بپذیرد آمریکا همچون برنامه هسته‌ای، در تعریف «مقدار مجاز» همه برنامه‌های امنیت ملی ایران مشارکت کند. چگونه یک توافق، توافقی خوب خواهد بود؛ وقتی دشمن شما به شما می‌گوید هم در حوزه منطقه‌ای و هم در حوزه داخلی این توافق را پایه‌ای برای تغییر رژیم در ایران می‌داند؟


*مهدی محمدی/ وطن امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • علي ۲۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۰
    0 0
    شير مادر حلالت باشه تحليل عالي بود و نظر من هم همين هست
  • امیر پاشا ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۰
    0 0
    واقعا اگر زبونم لال ولایت فقیه و شخص رهبری عزیز در این مملکت نبودن این سیاستمداران سازش کار دو دستی کشور رو تحویل غربی ها میدادن تنها نقطه امید و ملجا و پناهگاه ما رهبری عزیزه خدایا به سلامت دارش
  • ۰۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    وقتی زنی مانند فانتین مادر کوزت قصه بینوایان، به خاطر شدت علاقه به دحترش و باور کردن ادعاهای تناردیه ها، عفتش را از دست داد، واقعا مهم است که با چند مرد معاشرت کند؟ نه. این زن باید توبه کند. والا بالاتر از سیاهی رنگی برایش نیست. اصل این مذاکرات به معنای شکست است.حالت خوب ندارد. مذاکره زمانی معنی دارد که دو نفر بر سر شیء ثالثی بخواهند با هم توافق کنند. اما اکر شما بخواهید از برای تعیین مدل و رنگ اتومبیلتان از همسایه اجازه بگیرید، دیگر اسم این روند مذاکره نیست. بلکه ذلت و بندگی است. ولو اینکه سر انجام با او به توافق هم برسید! اگر غیرت داریم و هویت انسانی برایمان مانده است اصلا باید فریاد بزنیم مساله داشتن یا نداشتن فن آوری هسته ای یک مساله کاملا داخلی ایران است و به شما چه ربطی دارد؟ اصلا کی گفته و کجای تعهدات هسته ای ایران در ان پی تی آمده است که است ۶ کشور زورگو پلیس هسته ای دنیا هستند و ما باید به آنها حساب پس بدهیم؟ اصلا این گروه فقط در مقابل ایران معنی دارد و هیچ هویت حقوقی ندارد. ما از همان زمان که پذیرفتیم که باید برای امور داخلی خودمان با این حضرات به اصطلاح مذاکره کنیم همه انقلاب خود ما را نفی کردیم و به خون همه شهدا پشت پا زدیم. برای چه انقلاب کردیم؟ برای اینکه غنی سازی کنیم و فن آوری هسته ای داشته باشیم یا برای اینکه مستقل باشیم و هژمونی نظام سلطه را نفی کنیم و نه به شرق و نه به غرب حساب پس ندهیم و صرفا هدفمان کسب رایت خدا و بنای جامعه توحیدی باشد؟ بدیهی است که خواهید گفت هدف ما نفی هژمونی نظام سلطه بود. فن آوری هسته ای هم برای ما صرفا ابزاری بود که بتوانیم هر چه بیشتر مستقل شویم و روی پای خود بایستیم و محتاج ابرقدرتها نباشیم. اما الان چه شد که کارمان به آفتابه خرج لحیم کشید؟ چرا داریم استقلال خود را می دهیم برای آنکه غنی سازی را حفظ کنیم؟ اصلا گیرم – فرض محال که محال نیست – آمریکا آمد و با همه حرفهای ما موافقت کرد و نه تنها تحریمها را برداشت که آنقدر با ما دوست شد که خودش آمد و به ما تاسیسات هسته ای داد! این دیگر حال ایده آل است! مگر نه؟ اما این حالت تازه یعنی رسیدن به همان جایی که در سال ۵۷ با شاه بودیم!!! و همین مساله نشان می دهد که اصل پذیرش این به اصطلاح مذاکرات و نشستن با دشمنان بشر بر سر یک میز آنهم بر سریک مساله کاملا داخلی، یک سقوط آزاد دردناک در عرصه آرمانها بوده است. خوب اینکار دقیقا تکرار همان اشتباه یاسر عرفات است. او هم اول اسراییل را به رسمیت شناخت و بعد به فکر رفتن توافقی خوب برای گرفتن قدس شرقی بود!! در حالی که اصل همان مذاکراتش عین خیانت به آرمان فلسطین بود. ما هم که روزی عرفات را تخطئه می کردیم کار او را تکرار کردیم و به اینحا رسیدیم! اول هژمونی نظام سلطه را به رسمیت شناختیم و بعد به دنبال توافق خوب برای حفظ غنی سازی بودیم! ماجرای مذاکرات هسته ای دقیقا ماجرای لباس پادشاه است. و ما نیازمند مردمی هستیم با معصومیتی کودکانه و بی ترس از متهم شدن به حرامزادگی فریاد بزنند این لباس نیست و این پادشاه لخت است. می دانید جنبش تنباکو چرا اتفاق افتاد؟ چون انگلیس می خواست به بهانه انحصار خرید و فروش تنباکو در کل ایران مقر و تاسیسات ایجاد کند. مردم می دیدند که کمپانی تالبوت که اسما شرکت تجاری است در حال خرید و فروش اسحه و تدارک ساخت قلعه است و تنباکو بهانه ای تا ماجرای هند شرقی در ایران تکرار شود. والا قاجاریها کم امتیاز نداده بودند! این تالبوت بود که شک مردم را بر انگیخت. بعد از تجار مومن و میهن دوست در اصفهان و تبریز و قزوین و سایر شهرها و ولایات بودند که تنباکوهای خود را حتی پیش از صدور حکم تاریخی میرازی بزرگ شیرازی قدس الله روحه به آتش کشیدند. این ضرر را دادند تا ایران هند دیگری نشود. اگر قرار است داشتن فن آوری هسته ای به قیمت حضور دایمی جاسوسان خارجی در کشور به اسم کارشناس اتمی و صدور دستورات دایمی حضرات خارجی ها به اسم بررسی تعهدات صورت بگیرد، ما این ننگ را از اساس نمی خواهیم. اورانیم همیشه زیر زمین هست. همیشه هم می شود آن را غنی کرد. اما وقتی عزت و شرف ملتی فدا شد و وقتی داغ بندگی پیشانی امتی نشست، دیگر معلوم نیست هرگز بشود آن را پاک کرد. ما انرژی هسته ای را برای استقلال ایران می خواهیم و اگر قرار است انرژی هسته ای را به قیمت از دست دادن استقلال خود نکاه داریم، اصلا بهتر که آن را نداشته باشیم. پس یا مثل مردان مرد فریاد بزنید اصلا به شما چه ربطی دارید که ما فن آوری هسته داریم و پای استقلال و هویت و عزت خود بایستید و یا اگر نمی توانید همان بهتر کل این تاسیسات را تخته کنید. اقلا راه ورود رسمی دایمی جاسوسان را مسدود می کنیم.
  • سجاد ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    خیلی خوب بود... ما حاضریم طوماری امضا کنیم و بگیم که آقای روحانی ما در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری دوباره به شما رای میدیم...فقط خواهشا این توافقنامه رو امضا نکنید به خاطر منافع ملت ایران ...
  • ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    مردم چرا ساكتيد؟ بايد بريزيم توي خيابان و بگيم اين توافق ننگين را نمي خواهيم. مجلس چرا ساكت است؟
  • ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    غلط کرده اند خدا جای حق نشسته و خودش پاسدار خون شهداست وبنده مومن خود را به تصریح آیه ان الله یدافع عن الذین امنوا کمک خواهد کرد فقط باید هوشیار بود و گوش به فرمان رهبر
  • سرباز وطن ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    مرگ بر امریکا و طرفداران توافق و رابطه ننگین با شیطان بزرگ جاوید ایران آزاد و آزاده
  • ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    محمدی جان شما هم که فقط عیب و ایراد میگیرید راهکار عملی جایگزین که ارائه نمی کنید خودتون هم میدونید فضای عمومی جامعه به سمت توافق با جامعه جهانی است
  • ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    اگر این توافق خوب نیست اینهمه وقت و هزینه سفر آقایان برای چی پرداخت میشه؟متوقف بشه لااقل خیال همه راحت بشه...
  • ناشناس ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    0 0
    واقعا چرا همه دست روی هم گذاشته اند تا این اتقاق ناخواسته بیفتد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس