کد خبر 42689
تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۶:۵۵

به گزارش مشرق به نقل از  مهر، در آبان ماه سال 1388 زاينده رود جاني دوباره گرفت و آب در اين رودخانه تاريخي جاري شد اما اکنون پس از گذشت اين دوره دوباره شاهد هستيم که بخش‌هايي از اين رودخانه زيبا و تاريخي در حال خشک شدن است تا دوباره غم ناشي از خشکسالي به اصفهان سفر کند.

زاينده رود از چند ماه گذشته تا کنون شاهد اتفاقات بسياري در حاشيه خود بود که تشکيل هاله‌اي از پشه‌ها و پياده روي موش‌ها در حاشيه اين رودخانه زاينده رود از جمله اين اتفاقات بود اما اکنون نيز در حال خشک شدن است تا داستان ديگري را براي اصفهان و ساحل نشينان اين رودخانه تاريخي آغاز کند.

در حال حاضر دبي خروجي آب از سد زاينده‌رود بين 18 تا 20 متر مکعب در ثانيه است و اين حجم خروجي آب با هدف تأمين آب بخش صنعت و تأمين آب چاه‌هاي فلمن انجام مي‌شود.در هر صورت زاينده رود از مبدأ خود که سد زاينده رود است تا تالاب گاوخوني مسيري نزديک به 350 کيلومتر را بايد طي کند که اکنون تنها نزديک به 120 کيلومتر آن داراي آب است و ادامه مسير از خشکي رنج مي‌برد و البته آنچه بيشتر نمايان است حاشيه پارک‌ها در اصفهان است.

اکنون که اندک آب باقي مانده در زاينده رود نيز در حال خشک شدن است، اين موضوع آنچنان آزار دهنده شده و مردم را با صحنه‌هاي ناراحت کننده و دلخراشي مواجه مي‌کند، چنانچه يکي از افرادي که هر روز براي پياده روي در حاشيه اين رودخانه قدم مي‌زند، گفت: در حال حاضر چاله‌هايي از آب در سطح زاينده رود خشک وجود دارد که در اين محل‌ها رخ نمايي مي‌کند وماهيان نيمه جاني نيز هستند که براي زنده ماندن و گرفتن جاني دوباره خود را جمع و جور کرده‌اند تا بتوانند در اين چاله از آب باقيمانده به حيات خود ادامه دهند اما نمي‌دانند که اين اندک آب نيز تنها براي ساعاتي به آنها عمر مي‌دهد.متأسفانه لحظه نبرد براي زنده ماندن اين ماهي‌ها و مشاهده آن بسيار ناراحت کننده است که البته به انسان درس‌هايي نيز مي‌دهد.

يکي ديگر از افرادي که او را همراهي مي‌کرد نيز افزود: از سوي ديگر بوي تعفن ناشي از ماهيان و حيواناتي که در آب مي‌زيستند و اکنون به سبب خشک شدن زاينده رود ديگر حياتي ندارند بسيار آزار دهند است و مردم را بسيار اذيت و آزار مي‌دهد و پياده روي ورزش و تفريح در کنار اين رود تاريخي را دشوار کرده است.

يک پژوهشگر نيز در اين خصوص با اشاره به اينکه زاينده رود شاهرگ حياتي شهر اصفهان است و همه زيبايي اصفهان مربوط به اين رودخانه است، گفت: نبايد اين موضوع را به صورتي گذرا نگاه کرد چراکه اين رودخانه است که به اصفهان زيبايي بخشيده و اين خشک شدن در نهايت اصفهان را به يک شهر کويري تبديل مي‌کند.

فاطمه امير شاه کرمي افزود: خشک شدن زاينده رود علاوه بر اينکه از لحاظ بصري بسيار آزار دهنده است در نهايت زندگي کشاورزان اصفهاني به خصوص در منطقه شرق را نيز به شدت با مشکل روبرو مي‌کند و بايد در اين خصوص با نگاهي ويژه تأمل کرد.

وي اضافه کرد: خشکسالي‌هاي اخير ارتزاق کشاورزان را با مشکلاتي فراوان روبرو و زندگي آنان را با مشکل مواجه کرده و علاوه بر اين خشکي زاينده رود مي‌تواند آلودگي هوا، گرم شدن هوا را نيز به دنبال داشته باشد و اکو سيستم را نيز با مشکل مواجه کند.

شاه کرمي همچنين به کاهش توجه گردشگران داخلي و خارجي به اصفهان با توجه به خشک شدن زاينده رود نيز اشاره کرد.

پياده روي در حاشيه رودخانه نيمه جان زاينده رودي که در سالهاي پيش با وجود نيمه جان بودن خود ميزباني گوسفندان گرسنه را نيز عهده دار بود صحنه‌هاي ديگري را نيز نمايان مي‌کند، صحنه‌هايي چون کودکاني که روزگاري آرزوي صيد ماهي را داشته‌اند اکنون با رفتن در اين گودال‌ها صياد ماهيان نيمه جاني مي‌شوند که ديگر هيچ قدرتي براي دفاع از خود ندارند.

کودکاني که شاد هستند از صيدشان و براي صيد ماهي در تلاش هستند از ديگر دوستانشان پيشي بگيرند.

در هر صورت نبايد فراموش کرد خشک شدن زاينده رود علاوه بر اينکه شهر اصفهان را از شادابي که دارد مي‌اندازد، زيان‌هاي ديگري را نيز به همراه دارد که زيان‌هاي اقتصادي به کشاورزان، تأثير بيماري‌هاي رواني و زيان به بناهاي تاريخي از جمله آن است.

انتظار مي‌رود تا در کنار مديريت قوي دستگاه‌هاي متولي، بارش‌هاي باران و ... شاهد باشيم تا در آينده‌اي نه چندان دور زاينده رود اصفهان که در طول تاريخ خشکسالي را نيز به خود ديده است حياتي دوباره گيرد و رونق و طراوت را به اصفهان باز گرداند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس