به گزارش مشرق،
درحالی که پس از آنکه آفتاب از وسط آسمان کنار رفت، انگار برگ ریزان به
پایان رسیده بود، برگی به زمین نمیافتاد اما حاشیه بزرگراه همچون روزهای
نخستین پاییز پر بود از برگهای زرد. خودروهای عبوری هنگام عبور از این بخش
از بزرگراه سرعت را کم میکردند و نگاههای کنجکاوی به حاشیه بزرگراهی
میانداختند که گرمایش شبیه تابستان و برگهایی که کفاش افتاده بود شبیه
پاییزش کرده بود. روز پنجشنبه خیابان پیروزی هم همین وضع را داشت. ماموران
شهرداری برگهایی را که روی زمین ریخته بود، جارو میکردند تا آنها را از
کف پیادهرو و کنار خیابان جمع کنند. تل بزرگی از برگهایی که تابستانشان
خیلی زود پاییز شده بود، داخل جوی خیابانهای فرعی پیروزی هدایت شد تا دیگر
در سنگفرش پیادهراه خبری از پاییز نباشد و جویی که رمقی هم ندارد،
برگهای زرد شده را با خود ببرد.
انگار چنارها پیشگام استقبال از پاییز زودرس هستند. چنارهای خیابان فتحی شقاقی و میدان سلماس هم دیروز و پریروز تن به پاییز زودرس داده و خود را به زمین رسانده بودند. حجم این برگها به اندازهای نبود که در خیابان پیروزی و بزرگراه جلال آلاحمد دیده شده بود، اما به نظر میرسد که آنها هم به پاییز زودرس سلام کردهاند و در روزهای آینده چنارهای محله یوسف آباد هم سنگفرش پیادهرو و حاشیه خیابانهای این محله را زرد خواهند کرد.
خزان زودرس چند سالی میشود که به درختان تهرانی سر میزند. در سالهای گذشته، پاییز حتی در فصل بهار هم به درختان پایتخت سر زده بود و چنارهای خیابان ولیعصر را که گفته میشود امسال همچون سالهای گذشته سرحال نیست، زرد کرده بود. پیش از این دلایل مختلفی را برای بروز پدیده خزان زودرس برمیشمردند و حتی بروز آن را به آلودگی هوا، احتراق ناقص و سوختن برگ درختان بر اثر آلودگی هوایی که جلوی تنفس درختان را گرفته، نسبت میدادند اما امسال، داستان پاییزی که در نخستین روزهای تابستان به تهران آمده، کمی متفاوت است. علی محمد مختاری، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز تهران، دلیل آن را افزایش دمای هوای تهران در روزهای اخیر میداند که خود را به بالای ٤٠ درجه رسانده است.
او درباره دلیل مشاهده شدن حجم بالایی از برگهای زرد در حاشیه خیابانهای مختلف شهر تهران که گفته میشود پاییز زودرس را به پایتخت آورده به «شهروند» میگوید: «به گیاه شوک وارد شده. وقتی دمای هوا بالا میرود، زمان آبیاری شوکی به گیاه وارد شده و باعث میشود، خزان زودرس ایجاد شود.» او راهکار آن را کاهش فواصل آبیاری میداند و ادامه میدهد: «این اتفاق یک تنش است. بهدلیل شوکی که به گیاه وارد شده، باید فواصل آبیاری را کم کرد و زمان آبیاری هم باید تنظیم شود تا مشکل اینچنینی بروز نکند.» مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز تهران، در پاسخ به این پرسش که آیا خشکسالی و گرد و خاک هم میتواند دلیل این امر باشد، میگوید: «ما از آب خام یا آب غیرشرب برای آبیاری استفاده میکنیم و به اندازه کافی آب داریم. برای تأمین آب مشکلی نداریم که خشکسالی تاثیری بر درختان و گیاهان پایتخت بگذارد. درجه حرارت بالا رفته، دمای هوا به بالای ٤٠ درجه رسیده و این امر باعث شده به گیاهان شوک وارد شود.»
منبع: خبرایرانی