رئیس جمهور محترم شب پنجشنبه در جمع استانداران با اشاره به شکل گیری صلح امام حسن تاکید کردند که تصمیم گیری برای صلح در مواردی سخت تر از جنگ است. امام حسن علیه السلام صلح را انتخاب کردند و ما نیز باید راه همان امام همام را پیش بگیریم. سپس توضیح می دهند که امام حسن علیه السلام به ما یاد دادند که باید به مصلحت ملت و خواست مردم تن داد.

به گزارش مشرق، رئیس جمهور موضع خود را پیشاپیش در قبال عدم توافق هسته ای مشخص کردند. در ادامه و به اختصار این برداشت تحلیل می شود.

رئیس جمهور محترم شب پنجشنبه در جمع استانداران با اشاره به شکل گیری صلح امام حسن تاکید کردند که تصمیم گیری برای صلح در مواردی سخت تر از جنگ است. امام حسن علیه السلام صلح را انتخاب کردند و ما نیز باید راه همان امام همام را پیش بگیریم. سپس توضیح می دهند که امام حسن علیه السلام به ما یاد دادند که باید به مصلحت ملت و خواست مردم تن داد.

در این رابطه سه نکته کلیدی حائز اهمیت است.

نکته اول این است که صلح امام حسن علیه السلام را باید در گفتمان مقاومت دید. صلح حسنی نرمش قهرمانانه ای برای شکل گیری یک نهضت ضد استکباری بود. انعطاف جبهه حق برای خیز مجدد علیه جبهه باطل توجیه دارد. این تعریف از صلح با پذیرفتن کدخدا به عنوان راس هرم نظم نوین جهانی و مدل های مرکز-پیرامونی که نقش کشورهای در حال توسعه را مماشات و پذیرفتن ذلت می داند فرق اساسی دارد.

نکته دوم تطبیق شرایط صلح در دوران امام حسن علیه السلام با این روزهای هسته ای است.

اهل تاریخ، سه دلیل عمده برای صلح امام حسن علیه السلام برشمردند. یکم قدرت دشمن. دوم قلت نیروی داخلی و تشتت بین خودی ها و سوم نیز خیانت اطرافیان.

سوال ساده و روشن این است که از نظر رئیس جمهور محترم کدامیک از این سه مولفه امروز حاکم است که باید صلح حسنی تکرار شود. آیا طرف غربی را قدرت مطلق و برتر در مقابل جمهوری اسلامی پنداشتیم؟ خود آمریکایی ها چنین باوری ندارند. نمونه روشن آنرا باید در اخبار هسته ای مربوط به برخی عقب نشینی های طرف غربی بعد از سخنان اخیر و صریح رهبری دید.

دوم نیز تشتت بین مردم و تصور عدم همراهی امت اسلامی برای مقاومت مقابل زیاده خواهی هاست. برخلاف تصور رییس جمهور محترم مردم ما اهل مقاومت و ایستادگی هستند؛ ممکن است با تعریف یک جریان سیاسی از مقاومت مخالف باشند اما هویت تاریخی و دینی این مردم گواه است که در بزنگاه ها، غیرت و عزت و غرور خود را فدای نان ومعیشت نکردند.

سوم نیز خیانت اطرافیان امام حسن علیه السلام بود که این مولفه نیز مصداقی برای امروز ندارد و حداقل مردم ما چنین باوری از مسئولین خود نداشته و ندارند. مردم تیم مذاکره کننده را با غیرت و امین و شجاع و متدین می شناسند و دولت محترم را هم خائن نمی دانند.

نکته سوم اما مهمتر است. روشن است که بحث های جناب روحانی درباره صلح حسنی مربوط به سرنوشت مذاکرات هسته ای است. جناب رییس جمهور ضمن اشاره به صلح امام حسن علیه السلام تاکید می کنند که انتخاب صلح از جنگ شجاعانه تر است. به این ترتیب رئیس جمهور محترم سرنوشت مذاکرات هسته ای را از دو حالت خارج نمی دانند. دوگانه صلح و جنگ. حرف جناب روحانی بصورت غیر مستقیم این است که اگر صلحی نباشد نقطه مقابلش جنگ است.

انبوهی از شواهد خبری و تحلیلی حاکی بر این است که چنین دوقطبی وجود ندارد و معلوم نیست طرح چنین دوقطبی با چه نیتی دنبال می شود؛ اما تحلیل سخنان رئیس جمهور محترم از دو حالت خارج نیست.

حالت بدبینانه این است که توافقی در حال شکل گیری است که همراه با شکست و عبور از خط قرمزهای مردم است و مطالبات اصلی مردم در توافق رعایت نشده است. به تعبیری یک توافق بد در حال شکل گیری است و رئیس جمهور محترم برای جاانداختن این توافق بد، درحال مقدمه سازی هستند.

به این فهم از اساس این تحلیل نادرست است. مهمترین دلیل هم این است که تیم مذاکره کننده امین و غیور و شجاع و متدین است و خیانت نمی کند. غلط است چرا که نه تیم هسته ای ما خائن است و نه چنین خیانتی در چنین سطحی ممکن است. اما جناب رئیس جمهور حق دهند که با چنین تعابیری برخی از منتقدین دولت برداشت بدبینانه داشته باشند.

و اما حالت دوم؛
حالت دوم پیامی است که از سخنان رئیس جمهور به جامعه منتقل می شود و آن موضع وی نسبت به سرنوشت مذاکرات است. بدون شک تیم مذاکره کننده حاضر نمی شود زیر توافق بد را امضا کند. جناب ظریف هم در پیام تصویری خود براین مهم تاکید کردند.

در این صورت چه اتفاقی می افتد؟
عدم توافق پیامد سیاسی قابل ملاحظه ای برای دولت دارد. واکنش دولت به سرنوشت مذاکرات قابل پیش بینی است. تیم مذاکره با اقتدار کامل بازمی گردد و مورد استقبال مردم قرار می گیرد. کلیت دولت نیز در کنار مردم است. پس رئیس جمهور نگران چیست؟ احتمالا رئیس جمهور نگران طرفداران خود هستند.

به نظر می رسد موضع رئیس جمهور در قبال عدم توافق، در همین سخنان پنج شنبه شب است. رئیس جمهور با موضع پنجشنبه شب بطور صریح مخالفت خود را با عدم توافق بیان کردند. از نظر وی دو راه بیشتر وجود ندارد. صلح-بخوانید توافق- و جنگ. عدم توافق یعنی عدم تدبیر و بی توجهی به مصلحت مردم و مطالبه آنها. بنابراین تحلیل اینکه صلح حسنی را باید پیش بگیریم این است که جز توافق راه دیگری نیست و هر تصمیمی جز توافق خلاف تدبیر و مصلحت است. به این ترتیب پیشاپیش نسبت خود را با عدم توافق برای طرفداران خود روشن کرده اند؛ این که اگر توافقی نشود خلاف نظر رئیس جمهور است و مدبرانه عمل نشده است.

البته ممکن است احتمال دیگر خارج از این دو فرضیه وجود داشته باشد که بهتر است جناب رئیس جمهور توضیح دهند منظورشان چه بوده است و ما باید سخنان ایشان را چطور تحلیل کنیم.

در انتها بازخوانی سخنان رهبرانقلاب در سالهای گذشته برای این روزهای ما خواندنی است وقتی فرمودند" من به شما عرض می کنم که امروز دشمن قادر نیست حادثه ای مثل حادثه صلح امام حسن را تحمیل کنند. این جا اگر دشمن زیاد فشار بیاورد حادثه کربلا اتفاق خواهد افتاد...."
منبع: الف

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 29
  • احسان ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    0 0
    ما از تیم هسته ای حمایت میکنیم،ولی در قضیه صلح امام حسن که معاویه به تعهداتش عمل نکرد و زیر پا گذاشت
  • بسیجی ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    0 0
    برداشت از سخنان رییس جمهور محترم 1- خیانت اطرافیان امام حسن علیه السلام بود که این مولفه نیز مصداقی برای امروز ندارد و حداقل مردم ما چنین باوری از مسئولین خود نداشته و ندارند. مردم تیم مذاکره کننده را با غیرت و امین و شجاع و متدین می شناسند. 2-یا شاید در حالت بدبینانه این است که توافقی در حال شکل گیری است که همراه با شکست و عبور از خط قرمزهای مردم است و مطالبات اصلی مردم در توافق رعایت نشده است. به تعبیری یک توافق بد در حال شکل گیری است و رئیس جمهور محترم برای جاانداختن این توافق بد، درحال مقدمه سازی هستند.
  • یه نفر ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    0 0
    میان ماه من تا ماه گردن تفاوت از زمین تا آسمان است ، ماجرای صلح اما حسن علیه السلام و این روزهای هسته ای هیچ ربطی به هم ندارند و بعضی در تلاشند کاریکاتوری از صلح اما حسن ع را بنمایش بگذارند .
  • امیر تبریز اوغلی ۲۳:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    0 0
    امام حسن با صلحشون وبیعتشون هم پیروز بودن و مقتدر
  • ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    0 0
    نکته مهم مساله روفراموش کردین طرف صلح با امام حسن تمامی موارد توافق زیر پا گذاشت واگر این توافق ما هم مشابه صلح امام حسن باشه خوب پس تکلیف مشخصه با این تفاوت که هدف امام درشرایط تنهایی وخیانت یاران، رسوا کردن طرف مقابل واثبات فاسق بودنش با عهدشکنی اش بوده
  • ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    رئسی جمهور عزیزم. ایران خیلی قدرتمند است.
  • ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    پناه بر خدا! چرا با تدبیر سخن نمی گوییم. شرایط ما انطباق بر زمان امام حسن (ع) ندارد.
  • صداقت ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    صلح امام حسن (ع) زمانی رخ داد که حضرت هیچ یاری نداشت. یعنی رهبر الان هیچ یاری ندارد؟!!!
  • آقای م ر ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    دوستانی که در انتخابات 92 چشم به روی وحدت اصولگرایان بستن الان تحویل بگیرن. شک نکنید اگه امروز دولت در مذاکرات، اشتباهی بکنه گناهش به گردن همه ماست
  • ۰۲:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    ذکر 2 نکته ضروری است: 1-رئیس جمهور محترم در سخنرانی خویش فرموده اند:"امام حسن علیه السلام به ما یاد دادند که باید به مصلحت ملت و خواست مردم تن داد." در اینجا این سوال از ایشان مطرح است که اساسا وظیفه و شان امام معصوم در جامعه اسلامی چیست؟تن دادن محض و بی چون وچرا به خواسته مردم؟حتی به قیمت زیر پا رفتن احکام الهی؟یا بالعکس هدایت مردم به سمت احکام اسلامی. صلح امام حسن(ع) صرفا برای کسب رضایت خاطر مردم است ؟یا ایجاد بصیرت در بین مردم و در نهایت نیز حفظ اسلام؟ 2- ظاهرا جناب روحانی به صورت تلویحی درصدد القاء این نکته میباشند که اکثریت مردم ایران خواستار توافق به هر قیمتی میباشند و برای آنها نیز "هر توافقی بهتر از عدم توافق است" که متاسفانه برخلاف این تصور اکثریت ملت ایران خواستار توافقی در چارچوب خطوط قرمز رهبری هستند. بنابراین بهتر است در صورت زیاده خواهی احتمالی طرف مقابل از امضای توافق صرف نظر کرده و با تکیه بر ظرفیت های فراوان داخلی اقتصاد کشور را شکوفا کند.
  • ۰۴:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    حنای نویسنده و امثال اینها دیگه رنگی نداره اگه راست میگی راجع به اختلاس ها مطلب بنویس
  • علی ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    در صلح امام حسن(ع) بعد از امضاء صلح نامه یکی یکی مفاهد توافق نامه را نقض کردند و امام رابه شهادت رساندند و کار به جای رسید که حادثه کربلا اتفاق افتاد....
  • ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    خوب بود
  • ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    درود بر روحانی..
  • محمدی ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    یعنی امام حسن (ع) به صلح راغب بود و مردم اصلا پشت امام را خالی نکردند و معاویه هم پولی خرج نکرد که یاران امام را بخرد. این تحلیل ها را خواهشا به متخصصین تاریخ اسلام
  • ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    1 حضرت آقا چندین سال پیش فرموده بودند که فشار بر ایران صلح امام حسن را به دنبال نخواهد داشت بلکه روش و منش قیام امام حسین را تکرار خواهد نمود . 2. همین الان عزیزای مظلوم مدافع حرم در حال قیام هستند . پس تکلیف خون شهدای هسته ای چه می شود
  • مجید ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    توافق
  • میثم ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    به هر قیمتی؟
  • Benyamin ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    مقام معظّم رهبری: "...بنده در قضایای تاریخ اسلام این مطلب را مکرّراً گفته‌ام که، چیزی که امام حسن مجتبی علیه‌السّلام را شکست داد، نبودن تحلیل سیاسی در مردم بود. مردم، تحلیل سیاسی نداشتند. چیزی که فتنه‌ی خوارج را به وجود آورد و امیرالمؤمنین علیه‌السّلام را آن طور زیر فشار قرار داد و قدرتمندترین آدم تاریخ را آن گونه مظلوم کرد، نبودن تحلیل سیاسی در مردم بود واِلّا همه‌ی مردم که بی‌دین نبودند. تحلیل سیاسی نداشتند..." (بیانات در دیدار دانش‌آموزان و دانشجویان به مناسبت «روز ملی مبارزه با استکبار» ۱۲/۰۸/۱۳۷۲)
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    شیخ حسن ملت ما عاشورایی است و با شمر اهل صلح و تعامل نیست
  • حمید ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    امام حسن یارانی مانند شما در کنار خود داشت که مجبور شد صلح کند ... سید علی روی خواص بی بصیرت حسابی باز نکرده و مردم را در کنار خود دارد .... و دچار توهم شده اید اگر فکر میکنید مردم که شما را انتخاب کرده اند دنبال صلح و تسلیم هستند اگر اقتصاد مقاومتی را نمیتوانید اجرا کنید پس بفرمائید بروید دنبال دنیای خود
  • ناشناس ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    آقای رئیس جمهور آیا مصلحت کشور و مردم مهم است و ارجحیت دارد یا وجهه شما برای طرفداران؟!!!!!!!!!!!!
  • کربلا ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    همه مشکلات از برداشت های غلط از مفایهم دینی و کج فهمی از وقایع تاریخی است و درنتیجه تحلیل غلط از شرایط و تصمیم نامناسب
  • ایرونی ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    به هوش باش که حدیبیه حنینی دارد عاقبت،صلح حسن جنگ حسینی دارد
  • ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
    0 0
    بهتر است در صورت زیاده خواهی طرف مقابل از امضای توافق صرف نظر کرده و با تکیه بر ظرفیت های فراوان داخلی اقتصاد کشور را شکوفا کنیم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس