گروه سیاسی مشرق - مذاکرات فشرده و بیسابقه هستهای پس از 22ماه تلاش شبانهروزی فرزندان انقلاب و 18 روز مذاکره بیوقفه در وین، به جمعبندن نهایی رسید. همین موضوع موجب شد تا جلسه امروز مجلس شورای اسلامی کاملا متاثر از این اتفاق باشد.
جلسه امروز مجلس شورای اسلامی در حالی برگزار شد که هنوز خبری از اعلام توافق از سوی رسانهها منتشر نشده بود ولی کاملا متاثر از اتفاقات رخ داده در وین بود، به طوری که نمایندگان چه در نطقهای پیش از دستور و چه در گفتگوها و مصاحبههای حاشیه صحن علنی از زحمات تیم مذاکره کننده هستهای تشکر کردند.
فصل مشترک صحبتهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر تاثیر مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی با شش قدرت جهانی و انسجام ملی و اسلامی بود و نمایندگان بر اقدامی یکپارچه و منسجم و دور از تشتت برای تأمین منافع ملی تاکید داشتند که در ادامه مشروح آن را ملاحظه میکنید.
زاکانی در نطق میان دستور:
باید برای تأمین منافع ملی اقدامی یکپارچه و منسجم داشت/به تیم مذاکره کننده خداقوت میگوییم
علیرضا زاکانی در جلسه علنی امروز در نطق میان دستور خود با بیان اینکه موضوع تفاهم هستهای وارد مرحله حساسی شده و از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: در این مراحل حساس باید برای تأمین منافع ملی در کشور اقدامی یکپارچه و منسجم داشت، و تشتت و دو قطبی با هر بهانهای در کشور غلط و بر خلاف منافع ملی است.
نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه این برای ما یک افتخار است که قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا قدر و منزلت ایران اسلامی را اندکی درک کردند، تصریح کرد: باید به ایستادگی ملت رشید ایران در 37 سال اخیر، خصوصا 12 سال اخیر افتخار کرد و باید قدر دستاوردهای دانشمندان هستهای علیالخصوص شهدای بزرگوار هستهای را پاس داشت.
وی با بیان اینکه باید به تیمهای مذاکره کننده قبلی و به ویژه فعلی خداقوت گفت، افزود: باید به واسطه داشتن رهبر بصیر و آگاهی که این مسیر را هدایت کرد، تا به همچنین نقطهای رسید خدا را شکر کرد.
احمد توکلی در گفتگو با مشرق:
نگاه مجلس به مذاکرات مثبت است/ باید استقبال گرمی از مذاکره کنندگان شود
احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس (23 تیر 94) در گفتگو با مشرق، در خصوص برآیند کلی مجلس از جمع بندی مذاکرات عنوان کرد: برآیند کلی مجلس نسبت به مذاکرات انجام شده مثبت است.
نماینده مردم تهران همچنین با بیان اینکه نگاه مجلس به عملکرد تیم مذاکره کننده مثبت است، ضمن قدردانی از زحمات مذاکره کنندان اظهار داشت: چه توافق انجام بشود و چه نشود تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی پیروز میدان مذاکرات است و استقامت آنها در قبال زیاده خواهی های 5+1 قابل قدردانی است.
توکلی توضیح داد: اگر مذاکرات به نتيجه نرسد يعني ما تسليم باج خواهي هايشان نشده ايم و آنها زير تعداتشان زده اند. اگر توافق بشود هم نشاندهنده این است که تلاش شبانه روزي تيم مذاکره کننده نتیجه داده است.
وی در خصوص مهمترین دستاوردهای کشور در مذاکرات گفت: باید از زحمات تیم مذاکره کننده استقبال شود زیرا اگر در حفظ خطوط قرمز توافق بشود، موفق شدهاند و این به معنای آن است که غرب تسلیمشده و قبول کرده است که جمهوری اسلامی یک کشور هستهای است.
برومندی در نطق میان دستور مطرح کرد:
هدایت ارزشمند مقام معظم رهبری سبب شد تا دنیا به پای میز مذاکره کشانده شود
محمدمهدی برومندی در جلسه علنی امروز در نطق میان دستور خود گفت: امروز ایران مقتدر اسلامی در سایه رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری و پشتیبانی ملت و درایت دولت و مجلس بدون وابستگی دنیا را به پای میز مذاکره کشانده تا همگان در مقابل ملت بزرگ ایران سر تعظیم فرود آورند و ملت ایران را به رسمیت بشناسند.
نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی، ضمن تشکر از تلاش های شبانه و مجاهدت و ایثار وزیر با کفایت امور خارجه کشور و تیم مذاکره کننده، تصریح کرد: در طول تاریخ پر فراز و نشیب ایران و تاریخ دیپلماسی ایران، پرونده ای پیچیده تر و مهم تر از پرونده هسته ای وجود نداشته و ندارد، پرونده ای که با ادعاهای واهی و ظالمانه دو دهه مشکلات زیادی را بر کشور تحمیل کرد اما ملت ایران صبورانه و با اتکا به خداوند متعال پایداری و مقاومت نمودند، دانشمندان افتخار آفریدند و شهدای هسته ای خون خود را نثار نمودند و امروز با هدایت ارزشمند مقام معظم رهبری، دعای خیر مردم، تدبیر رئیس جمهور و دکتر ظریف و همکاران ایشان موجبات سربلندی ایران فراهم شده و نام پر افتخار دکتر ظریف برای همیشه در قلب تک تک ملت ایران جاودانه خواهد ماند.
آصفری، عضو کمیسیون امنیت:
اگر خطوط قرمز لحاظ شده باشد مجلس نیز مطمئناً این موضوع را تصویب خواهد کرد
محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به مذاکرات و جمعبندی نهایی، اظهار داشت: پیرو مصوبه مجلس شورای اسلامی و بنا به اصول 77 و 126 قانون اساسی هرگونه توافقات بین ایران و کشورهای دیگر باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و این جمعبندی نیز پس از بررسی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.
وی افزود: اگر خطوط قرمز، دغدغههای مردم و نظام و رهبری، لغو تحریمها در جمعبندی مذاکرات لحاظ شده باشد مجلس نیز مطمئناً این موضوع را تصویب خواهد کرد اما مشروط به در نظر گرفتن موارد و خطوط تعیینشده توسط نظام تصویب میشود.
احمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی:
لغو تمام تحریمها باید در جمعبندی مذاکرات هستهای لحاظ شود
حجتالاسلام وحید احمدی نماینده مردم کنگاور و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از مذاکرات هستهای به دنبال توافق خوب است، گفت: توافق خوب مد نظر ایران، توافقی است که حافظ دستاوردهای هستهای باشد.
وی با بیان اینکه لغو همه تحریم ها مطالبه قطعی ایران در مذاکرات هستهای است، خاطر نشان کرد: یکی از دلایلی که ایران پذیرفت در مذاکرات حاضر شود، لغو تمام تحریمها بود لذا باید در روزی تعهدات طرفین آغاز میشود، تمام تحریمها لغو شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی با تاکید بر لزوم تصویب جمعبندی هستهای در مجلس، تاکید کرد: لغو تمام تحریمها باید در جمعبندی مذاکرات هستهای لحاظ شود لذا مجلس به هنگام بررسی جمع بندی مذاکرات، حتما به اصل مهم لغو تمام تحریمها توجه جدی خواهد داشت.
نقوی حسینی عضو کمیسیون امنیت ملی:
مجلس از تیم مذاکره کنندهای هسته تشکر میکند/معیار مجلس در بررسی جمعبندی مذاکرات "خطوط قرمز" است
سید حسین نقوی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس از تیم مذاکره کننده ای هسته تشکر میکند، گفت: جمعبندی مذاکرات هستهای به صورت دقیق توسط نمایندگان مجلس بررسی خواهد شد تا منافع و مصالح ملی در توافق نهایی لحاظ شود.
وی در پاسخ به این سؤال که معیار مجلس در بررسی جمع بندی مذاکرات هستهای چیست؟، گفت: مشخص است که ما، خطوط قرمزی که پیشتر نیز اعلام شده بود را به عنوان معیار در بررسی جمع بندی مذاکرات لحاظ خواهیم کرد و در صورتی که خطوط قرمز رعایت شده باشد، تصمیم نهایی را خواهیم گرفت.
نقوی گفت: حفظ دستاوردهای هستهای و لغو تمام تحریمها از خطوط قرمز ایران در مذاکرات است لذا این 2 اصل مهم باید در جمع بندی وجود داشته باشد. یعنی ما در شرایطی تن به توافق خواهیم داد که 1+5 تعهد لازم را برای لغو تمام تحریمها از روز آغاز تعهدات طرفین به ما بدهد ما نمیپذیریم که آنها از ما اقدامات نقد بگیرید و وعده نسیه بدهند چرا که مردم از مجلس انتظار و مطالبه دارند که لغو تمام تحریمها را پیگیری کند.
سبحانینیا، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی:
تیم مذاکرهکننده تاکنون خطوط قرمز را در مذاکرات با 1+5 مدنظر قرار داده است
حجتالاسلام حسین سبحانینیا نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیایت خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مذاکرات وین، گفت: براساس اصل 77 قانون اساسی هرگونه موافقتنامه، مقاولهنامه و یا توافقنامهای باید به تصویب اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی برسد.
وی با تأکید بر اینکه اگر تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان با گروه 5+1 به جمعبندی نهایی برسد، هنوز توافقی صورت نگرفته و اجرای آن منوط به تصویب در مجلس و شورای عالی امنیت ملی است، افزود: تصویب جمعبندی احتمالی به معنای اعتماد نداشتن به تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان نیست، بلکه قانون اساسی این اجازه را به مجلس داده است که این جمعبندی احتمالی را در مجلس بررسی و در صورت صلاحدید آن را تصویب کند، در این صورت جمعبندی نهایی به توافق تبدیل شده و قابل اجرا خواهد بود.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه، اظهار داشت: تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان تاکنون توانسته خطوط قرمز را در مذاکرات با 1+5 مدنظر قرار دهد که امیدواریم تا رسیدن به جمعبندی نهایی نیز این روند ادامه داشته باشد و آنها ذرهای از خطوط قرمز مدنظر مقام معظم رهبری و ملت ایران عدول نکنند.
حجتالاسلام سبحانینیا در ادامه به بدعهدیهای مکرر آمریکاییها در روند مذاکرات هستهای اشاره کرد و گفت: اگر آمریکاییها مبتنی بر عقلانیت و منطق در مذاکرات حضور یابند، مسلماً به جمعبندی خواهیم رسید.
وی با تأکید بر اینکه امروز شاهدیم که تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان مبتنی بر منطق استوار با مواضع ثابت و مشخص مسائل حقوقی را پیگیری میکند، افزود: همین مسئله سبب شده است که تیم مذاکرهکننده هستهای ما به عنوان یک تیم کارشناسی منطقی در افکار عمومی بروز کردند، اما بر خلاف آنها، آمریکاییها مرتبا دبه میکنند و نظرات واحد و مشخصی در مذاکرات ندارند.
حسین طلا:
حقمان را گرفتیم/ اخبار حاکی از آن است که اهداف مورد نظر نظام تا حدود زیادی در این توافق محقق شده است
حسین طلا با اشاره به توافق صورت گرفته بین تیم هستهای کشورمان با 1+5 گفت: خبرها حاکی از این است که اهداف مورد نظر نظام و جمهوری اسلامی تا حدود زیادی در این توافق محقق شده اما تا زمانی که متن آن به رویت نرسد، علیالقاعده نمیتوان اظهار نظر دقیقی بر روی آن انجام داد.
وی ادامه داد: کشور ما از همان ابتدا اهل گفتوگو بوده اما آنچه باعث شده در حال حاضر 6 کشور پای یک میز روبهروی ما بنشینند استقامت و اتحاد ملت ایران برای دستیابی به قلههاست.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: غرب و استکبار همیشه تلاش کردند از راه کودتا، استحاله فرهنگی و تحریمهای اقتصادی، با ملت ما برخورد کنند اما در تمام این سالها فشارهای اینچنینی روی ملت ما تاثیر نگذاشت هرچند مشکلاتی را ایجاد کرد. اما استقلال علمی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ما همچنان حفظ شد.
طلا با بیان اینکه تیم مذاکره کننده فرزندان مورد اعتماد این نظام هستند، تصریح کرد: ممکن است متن این توافق مانند بیانیههای سابق ابهاماتی داشته باشد اما انشاءالله مصوبه مجلس درخصوص الزام دولت به حفظ دستاوردهای هستهای و منویات مقام معظم رهبری در آن رعایت شده باشد.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه ملت ایران توانست حق خود را از قدرتهای بزرگ جهان بگیرد گفت: در ادامه نیز در داخل کشور باید رویکرد حفظ وحدت، استقلال و انسجام میان مردم و مسئولان ادامه یابد چرا که این دستاورد بزرگی است که مدیون خون شهدا و استقامت آنها میباشد.
وی همچنین اظهار کرد:در عرصه خارجی نیز همچنان دیپلماسی گفتوگو را با بیان منطق، پیگیری خواهیم کرد. تاکنون نیز در هر زمان تاریخی در کشور ما درگیری به وجود آمده این سایر کشورها بودند که به کشور ما تجاوز کردند و ملت ما همیشه آزاده و صلحطلب است در حالی که اجازه نمیدهیم حقی از مردم و کشورمان پایمال شود.
شفیعی سخنگوی کمیسیون امنیت:
توافق برد برد حاصل شده برای جامعه بینالملل مفید است/ باید این توافق به تصویب مجلس برسد
نوذر شفیعی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به توافق جامع هستهای ایران و 1+5 در توضیح فرآیند بعد از این توافق گفت: در فرآیند معمول بعد از انعقاد توافقی آن جمع بندی با امضاء و یا بدون امضای وزرا به مجالس و کشورها فرستاده میشود تا طبق قوانین اساسی کشورها مورد بررسی قرار گیرند. در ایران نیز باید این توافق به تصویب مجلس برسد.
وی افزود: مجلس شورای اسلامی بعد از مطالعه به اظهار نظر در مورد توافق میپردازد احتمالا همین روند در آمریکا و اتحادیه اروپا نیز طی میشود البته همه اینها بستگی به ماهیت توافق دارد مبنی بر این که در متن توافق موضوع اجرای داوطلبانه و یا اجرای الزامآور قید شده باشد. اگر توافقنامه الزام آور باشد باید به تصویب مجلس و شورای نگهبان برسد و بعد وارد فرآیند اجرایی شود.
شفیعی ادامه داد: اگر جمع بندی توافق بر اجرای داوطلبانه باشد روند دیگری را طی میکند، لذا همه چیز بستگی به ماهیت و اسم توافق دارد که به تبع آن فرایندهای اجرایی متفاوت خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این که خواست و مطالبات ایران و سایر بازیگران در به نتیجه نرسیدن مذاکرات مهم است گفت: به نظر میآید در مجموع طرفین به منفعتهایی رسیدند که در نهایت منجر به این توافق شد توافق برد بردی که برای کلیه بازیگران دخیل و جامعه بینالملل میتواند مفید باشد.
وی همچنین عملکرد تیم مذاکره کننده را عالی خواند و گفت: تیم مذاکره کننده در مذاکراتی فشرده با کشورهای قدرتمند توانست پروژهی سنگینی را به سمت برد پیش ببرد که باید به آنها تبریک و خسته نباشید گفت.
شفیعی در پایان گفت: مذاکرات در چارچوب موازین جمهوری اسلامی و خطوط تعیین شده به خوبی پیش رفت و به نتیجه رسید ان شاء الله در ادامه نیز شرایط به گونهای پیش رود که یکی از گرههایی که سیاست خارجی ایران داشت باز شود.
منصوری آرانی:
مذاکرهکنندگان در خط مقدم نبرد دیپلماتیک بودند/ زمان آن رسیده که به آنها خسته نباشید بگوییم
عباسعلی منصوری آرانی با اشاره به اهمیت مفاد توافق نامه هستهای بین ایران و 1+5 اظهار کرد: من فکر میکنم این توافق گام اول است، ما در شرایطی قرار داریم که چینش قدرتها در جهان در حال شکل گیری است و ایران به عنوان قدرت منطقهای و قدرت خاورمیانه میتواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند.
وی با بیان اینکه گفت و گوهای ایران و 1+5 میتواند برای موضوعات دیگر جهانی یک الگو باشد افزود: به نظر من همین مجموعه ایران و 1+5 میتواند بعد از توافق هستهای تصمیمات مهمی در مسائل مختلف جهانی بگیرند و همکاریهای بعدی را تعریف کنند. مثلا ما در منطقه پدیده تروریسم را داریم که یک گسترهی جهانی دارد. این مجموعه میتواند تصمیمات مهمی برای مقابله با تروریسم بگیرد و در مسائل اقتصادی و حوزهی انرژی نقشی کلیدی ایفا کند. ایران هم به عنوان خط مقدم مبارزه با تروریسم میتواند در این زمینه کمکهای لازم را داشته باشد. همچنین موضوع مواد مخدر نیز میتواند برای همکاریهای بعدی در دستور کار قرار گیرد.
این نماینده مجلس با بیان این که تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان خط قرمزها و منافع ملی را در توافق هستهای لحاظ کرده خاطرنشان کرد: مذاکره کنندگان کشورمان توانستهاند در یک موضوع راهبردی و استراتژیک مسائل را حل و فصل کنند تا کشورمان به حقوقی که از او ضایع شده دست پیدا کند و حقوق خود را در سایهی استقامت ، صبوری و همسویی حفظ کند که این موفقیت بزرگی برای کشور به حساب میآید.
منصوری آرانی، شادی و خوشحالی مردم در پی توافق هستهای را امری طبیعی در هر موفقیتی دانست و ادامه داد: مذاکرات هستهای علاوهی براین که رکوردی در دنیا به حساب میآید نقطه عطفی برای کشور خواهد بود. مردم هم نتیجه استقامت ، صبر و حوصله خود را گرفته و باید خود را برای گامهای بعدی آماده کنند تا کشورمان در چینش قدرتها و در موضوعات دیگر بینالمللی نقشآفرینی کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن قدردانی از تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان اظهار کرد: آنها در خط مقدم یک نبرد سخت و پیچیده دیپلماتیک کار کردند و همواره سعیشان این بود که خط شهدا و رزمندگان دفاع مقدس را دنبال کنند. امروز زمان آن رسیده که به آنها خسته نباشید بگوییم.
اسماعیلنیا:
تیم مذاکره کننده کشورمان از افتخارات ایران شد
اسماعیلنیا نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی گفت: تیم مذاکره کننده کشورمان از افتخارات ایران شد. اعضای تیم مذاکره کننده کشورمان با عملکردشان تجلی اقتدار حکیمانه در مقابل زیادهخواهیهای آمریکا شدند.
وی با تاکید بر اینکه «این تیم و به خصوص وزیر امور خارجه که همه دعاگوی آنها هستند اقتداری هوشیارانه را اعمال کردند و دشمن خلع سلاح شد»، تصریح کرد: ما با مذاکرات نشان دادیم که اهل گفتوگو هستیم و اگر آمریکا زور میگوید ما منطق داریم.
وی ادامه داد: تجلی این منطق را محمدجواد ظریف انجام داد که من به سهم خودم از وی تشکر میکنم و به او خدا قوت میگویم.
این عضو مجمع نمایندگان خراسان رضوی تاکید کرد: در مقابل استکبار لازم است که چنین شخصیتهایی را داشته باشیم؛ چراکه ما میخواستیم عزتمندانه مشکلمان را حل کنیم، ما نه وحشیگریهای داعش و تکفیریها را قبول داریم نه کسانی را که معتقد به سازش بیچون و چرا با استکبار هستند.
وی خاطرنشان کرد: ما از ما تیم مذاکره کننده و مواضعی که گرفت حمایت میکنیم، به خصوص از اقتدار وزیر امور خارجه برای مواضعی که در مقابل جان کری گرفت.
حقیقت پور:
پیروزی در مذاکرات در سایه حمایت و راهنماییهای رهبری به دست آمد/ خسته نباشید به تمام دست اندرکاران مذاکرات
منصور حقیقت پور نائب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن مثبت ارزیابی کردن توافق هسته ای میان ایران و 1+5 گفت: تیم مذاکره کننده هسته ای زحمات بسیاری را در طی مذاکرات داشت و با 6 قدرت بزرگ آنهم در یک فضای نامتقارن مذاکره کردو به حمدالله محصولی که از مذاکرات به دست آمد نسبتا قابل قبول است.
نائب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: پیروز اصلی این دستاورد رهبری است که مذاکرات راهدایت کردند.
نمایده مردم اردبیل،نیر و نمین در مجلس با اشاره به اینکه دستاورد مذاکرات اخیر با ژنو و لوزان قابل مقایسه نیست گفت: بیانات اخیر و رهنمودهای رهبری تیم مذاکره کننده را محکم تر و قرص تر کرد و آنها محکم ایستادند و نتیجه گرفتند.
وی گفت: به تمامی دست اندرکاران مذاکرات باید خسته نباشید گفت.
فصل مشترک صحبتهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر تاثیر مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی با شش قدرت جهانی و انسجام ملی و اسلامی بود و نمایندگان بر اقدامی یکپارچه و منسجم و دور از تشتت برای تأمین منافع ملی تاکید داشتند که در ادامه مشروح آن را ملاحظه میکنید.
زاکانی در نطق میان دستور:
باید برای تأمین منافع ملی اقدامی یکپارچه و منسجم داشت/به تیم مذاکره کننده خداقوت میگوییم
علیرضا زاکانی در جلسه علنی امروز در نطق میان دستور خود با بیان اینکه موضوع تفاهم هستهای وارد مرحله حساسی شده و از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: در این مراحل حساس باید برای تأمین منافع ملی در کشور اقدامی یکپارچه و منسجم داشت، و تشتت و دو قطبی با هر بهانهای در کشور غلط و بر خلاف منافع ملی است.
نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه این برای ما یک افتخار است که قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا قدر و منزلت ایران اسلامی را اندکی درک کردند، تصریح کرد: باید به ایستادگی ملت رشید ایران در 37 سال اخیر، خصوصا 12 سال اخیر افتخار کرد و باید قدر دستاوردهای دانشمندان هستهای علیالخصوص شهدای بزرگوار هستهای را پاس داشت.
وی با بیان اینکه باید به تیمهای مذاکره کننده قبلی و به ویژه فعلی خداقوت گفت، افزود: باید به واسطه داشتن رهبر بصیر و آگاهی که این مسیر را هدایت کرد، تا به همچنین نقطهای رسید خدا را شکر کرد.
احمد توکلی در گفتگو با مشرق:
نگاه مجلس به مذاکرات مثبت است/ باید استقبال گرمی از مذاکره کنندگان شود
احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس (23 تیر 94) در گفتگو با مشرق، در خصوص برآیند کلی مجلس از جمع بندی مذاکرات عنوان کرد: برآیند کلی مجلس نسبت به مذاکرات انجام شده مثبت است.
نماینده مردم تهران همچنین با بیان اینکه نگاه مجلس به عملکرد تیم مذاکره کننده مثبت است، ضمن قدردانی از زحمات مذاکره کنندان اظهار داشت: چه توافق انجام بشود و چه نشود تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی پیروز میدان مذاکرات است و استقامت آنها در قبال زیاده خواهی های 5+1 قابل قدردانی است.
توکلی توضیح داد: اگر مذاکرات به نتيجه نرسد يعني ما تسليم باج خواهي هايشان نشده ايم و آنها زير تعداتشان زده اند. اگر توافق بشود هم نشاندهنده این است که تلاش شبانه روزي تيم مذاکره کننده نتیجه داده است.
وی در خصوص مهمترین دستاوردهای کشور در مذاکرات گفت: باید از زحمات تیم مذاکره کننده استقبال شود زیرا اگر در حفظ خطوط قرمز توافق بشود، موفق شدهاند و این به معنای آن است که غرب تسلیمشده و قبول کرده است که جمهوری اسلامی یک کشور هستهای است.
برومندی در نطق میان دستور مطرح کرد:
هدایت ارزشمند مقام معظم رهبری سبب شد تا دنیا به پای میز مذاکره کشانده شود
محمدمهدی برومندی در جلسه علنی امروز در نطق میان دستور خود گفت: امروز ایران مقتدر اسلامی در سایه رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری و پشتیبانی ملت و درایت دولت و مجلس بدون وابستگی دنیا را به پای میز مذاکره کشانده تا همگان در مقابل ملت بزرگ ایران سر تعظیم فرود آورند و ملت ایران را به رسمیت بشناسند.
نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی، ضمن تشکر از تلاش های شبانه و مجاهدت و ایثار وزیر با کفایت امور خارجه کشور و تیم مذاکره کننده، تصریح کرد: در طول تاریخ پر فراز و نشیب ایران و تاریخ دیپلماسی ایران، پرونده ای پیچیده تر و مهم تر از پرونده هسته ای وجود نداشته و ندارد، پرونده ای که با ادعاهای واهی و ظالمانه دو دهه مشکلات زیادی را بر کشور تحمیل کرد اما ملت ایران صبورانه و با اتکا به خداوند متعال پایداری و مقاومت نمودند، دانشمندان افتخار آفریدند و شهدای هسته ای خون خود را نثار نمودند و امروز با هدایت ارزشمند مقام معظم رهبری، دعای خیر مردم، تدبیر رئیس جمهور و دکتر ظریف و همکاران ایشان موجبات سربلندی ایران فراهم شده و نام پر افتخار دکتر ظریف برای همیشه در قلب تک تک ملت ایران جاودانه خواهد ماند.
آصفری، عضو کمیسیون امنیت:
اگر خطوط قرمز لحاظ شده باشد مجلس نیز مطمئناً این موضوع را تصویب خواهد کرد
محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به مذاکرات و جمعبندی نهایی، اظهار داشت: پیرو مصوبه مجلس شورای اسلامی و بنا به اصول 77 و 126 قانون اساسی هرگونه توافقات بین ایران و کشورهای دیگر باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و این جمعبندی نیز پس از بررسی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.
وی افزود: اگر خطوط قرمز، دغدغههای مردم و نظام و رهبری، لغو تحریمها در جمعبندی مذاکرات لحاظ شده باشد مجلس نیز مطمئناً این موضوع را تصویب خواهد کرد اما مشروط به در نظر گرفتن موارد و خطوط تعیینشده توسط نظام تصویب میشود.
احمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی:
لغو تمام تحریمها باید در جمعبندی مذاکرات هستهای لحاظ شود
حجتالاسلام وحید احمدی نماینده مردم کنگاور و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از مذاکرات هستهای به دنبال توافق خوب است، گفت: توافق خوب مد نظر ایران، توافقی است که حافظ دستاوردهای هستهای باشد.
وی با بیان اینکه لغو همه تحریم ها مطالبه قطعی ایران در مذاکرات هستهای است، خاطر نشان کرد: یکی از دلایلی که ایران پذیرفت در مذاکرات حاضر شود، لغو تمام تحریمها بود لذا باید در روزی تعهدات طرفین آغاز میشود، تمام تحریمها لغو شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی با تاکید بر لزوم تصویب جمعبندی هستهای در مجلس، تاکید کرد: لغو تمام تحریمها باید در جمعبندی مذاکرات هستهای لحاظ شود لذا مجلس به هنگام بررسی جمع بندی مذاکرات، حتما به اصل مهم لغو تمام تحریمها توجه جدی خواهد داشت.
نقوی حسینی عضو کمیسیون امنیت ملی:
مجلس از تیم مذاکره کنندهای هسته تشکر میکند/معیار مجلس در بررسی جمعبندی مذاکرات "خطوط قرمز" است
سید حسین نقوی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس از تیم مذاکره کننده ای هسته تشکر میکند، گفت: جمعبندی مذاکرات هستهای به صورت دقیق توسط نمایندگان مجلس بررسی خواهد شد تا منافع و مصالح ملی در توافق نهایی لحاظ شود.
وی در پاسخ به این سؤال که معیار مجلس در بررسی جمع بندی مذاکرات هستهای چیست؟، گفت: مشخص است که ما، خطوط قرمزی که پیشتر نیز اعلام شده بود را به عنوان معیار در بررسی جمع بندی مذاکرات لحاظ خواهیم کرد و در صورتی که خطوط قرمز رعایت شده باشد، تصمیم نهایی را خواهیم گرفت.
نقوی گفت: حفظ دستاوردهای هستهای و لغو تمام تحریمها از خطوط قرمز ایران در مذاکرات است لذا این 2 اصل مهم باید در جمع بندی وجود داشته باشد. یعنی ما در شرایطی تن به توافق خواهیم داد که 1+5 تعهد لازم را برای لغو تمام تحریمها از روز آغاز تعهدات طرفین به ما بدهد ما نمیپذیریم که آنها از ما اقدامات نقد بگیرید و وعده نسیه بدهند چرا که مردم از مجلس انتظار و مطالبه دارند که لغو تمام تحریمها را پیگیری کند.
سبحانینیا، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی:
تیم مذاکرهکننده تاکنون خطوط قرمز را در مذاکرات با 1+5 مدنظر قرار داده است
حجتالاسلام حسین سبحانینیا نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیایت خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مذاکرات وین، گفت: براساس اصل 77 قانون اساسی هرگونه موافقتنامه، مقاولهنامه و یا توافقنامهای باید به تصویب اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی برسد.
وی با تأکید بر اینکه اگر تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان با گروه 5+1 به جمعبندی نهایی برسد، هنوز توافقی صورت نگرفته و اجرای آن منوط به تصویب در مجلس و شورای عالی امنیت ملی است، افزود: تصویب جمعبندی احتمالی به معنای اعتماد نداشتن به تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان نیست، بلکه قانون اساسی این اجازه را به مجلس داده است که این جمعبندی احتمالی را در مجلس بررسی و در صورت صلاحدید آن را تصویب کند، در این صورت جمعبندی نهایی به توافق تبدیل شده و قابل اجرا خواهد بود.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه، اظهار داشت: تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان تاکنون توانسته خطوط قرمز را در مذاکرات با 1+5 مدنظر قرار دهد که امیدواریم تا رسیدن به جمعبندی نهایی نیز این روند ادامه داشته باشد و آنها ذرهای از خطوط قرمز مدنظر مقام معظم رهبری و ملت ایران عدول نکنند.
حجتالاسلام سبحانینیا در ادامه به بدعهدیهای مکرر آمریکاییها در روند مذاکرات هستهای اشاره کرد و گفت: اگر آمریکاییها مبتنی بر عقلانیت و منطق در مذاکرات حضور یابند، مسلماً به جمعبندی خواهیم رسید.
وی با تأکید بر اینکه امروز شاهدیم که تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان مبتنی بر منطق استوار با مواضع ثابت و مشخص مسائل حقوقی را پیگیری میکند، افزود: همین مسئله سبب شده است که تیم مذاکرهکننده هستهای ما به عنوان یک تیم کارشناسی منطقی در افکار عمومی بروز کردند، اما بر خلاف آنها، آمریکاییها مرتبا دبه میکنند و نظرات واحد و مشخصی در مذاکرات ندارند.
حسین طلا:
حقمان را گرفتیم/ اخبار حاکی از آن است که اهداف مورد نظر نظام تا حدود زیادی در این توافق محقق شده است
حسین طلا با اشاره به توافق صورت گرفته بین تیم هستهای کشورمان با 1+5 گفت: خبرها حاکی از این است که اهداف مورد نظر نظام و جمهوری اسلامی تا حدود زیادی در این توافق محقق شده اما تا زمانی که متن آن به رویت نرسد، علیالقاعده نمیتوان اظهار نظر دقیقی بر روی آن انجام داد.
وی ادامه داد: کشور ما از همان ابتدا اهل گفتوگو بوده اما آنچه باعث شده در حال حاضر 6 کشور پای یک میز روبهروی ما بنشینند استقامت و اتحاد ملت ایران برای دستیابی به قلههاست.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: غرب و استکبار همیشه تلاش کردند از راه کودتا، استحاله فرهنگی و تحریمهای اقتصادی، با ملت ما برخورد کنند اما در تمام این سالها فشارهای اینچنینی روی ملت ما تاثیر نگذاشت هرچند مشکلاتی را ایجاد کرد. اما استقلال علمی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ما همچنان حفظ شد.
طلا با بیان اینکه تیم مذاکره کننده فرزندان مورد اعتماد این نظام هستند، تصریح کرد: ممکن است متن این توافق مانند بیانیههای سابق ابهاماتی داشته باشد اما انشاءالله مصوبه مجلس درخصوص الزام دولت به حفظ دستاوردهای هستهای و منویات مقام معظم رهبری در آن رعایت شده باشد.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه ملت ایران توانست حق خود را از قدرتهای بزرگ جهان بگیرد گفت: در ادامه نیز در داخل کشور باید رویکرد حفظ وحدت، استقلال و انسجام میان مردم و مسئولان ادامه یابد چرا که این دستاورد بزرگی است که مدیون خون شهدا و استقامت آنها میباشد.
وی همچنین اظهار کرد:در عرصه خارجی نیز همچنان دیپلماسی گفتوگو را با بیان منطق، پیگیری خواهیم کرد. تاکنون نیز در هر زمان تاریخی در کشور ما درگیری به وجود آمده این سایر کشورها بودند که به کشور ما تجاوز کردند و ملت ما همیشه آزاده و صلحطلب است در حالی که اجازه نمیدهیم حقی از مردم و کشورمان پایمال شود.
شفیعی سخنگوی کمیسیون امنیت:
توافق برد برد حاصل شده برای جامعه بینالملل مفید است/ باید این توافق به تصویب مجلس برسد
نوذر شفیعی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به توافق جامع هستهای ایران و 1+5 در توضیح فرآیند بعد از این توافق گفت: در فرآیند معمول بعد از انعقاد توافقی آن جمع بندی با امضاء و یا بدون امضای وزرا به مجالس و کشورها فرستاده میشود تا طبق قوانین اساسی کشورها مورد بررسی قرار گیرند. در ایران نیز باید این توافق به تصویب مجلس برسد.
وی افزود: مجلس شورای اسلامی بعد از مطالعه به اظهار نظر در مورد توافق میپردازد احتمالا همین روند در آمریکا و اتحادیه اروپا نیز طی میشود البته همه اینها بستگی به ماهیت توافق دارد مبنی بر این که در متن توافق موضوع اجرای داوطلبانه و یا اجرای الزامآور قید شده باشد. اگر توافقنامه الزام آور باشد باید به تصویب مجلس و شورای نگهبان برسد و بعد وارد فرآیند اجرایی شود.
شفیعی ادامه داد: اگر جمع بندی توافق بر اجرای داوطلبانه باشد روند دیگری را طی میکند، لذا همه چیز بستگی به ماهیت و اسم توافق دارد که به تبع آن فرایندهای اجرایی متفاوت خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این که خواست و مطالبات ایران و سایر بازیگران در به نتیجه نرسیدن مذاکرات مهم است گفت: به نظر میآید در مجموع طرفین به منفعتهایی رسیدند که در نهایت منجر به این توافق شد توافق برد بردی که برای کلیه بازیگران دخیل و جامعه بینالملل میتواند مفید باشد.
وی همچنین عملکرد تیم مذاکره کننده را عالی خواند و گفت: تیم مذاکره کننده در مذاکراتی فشرده با کشورهای قدرتمند توانست پروژهی سنگینی را به سمت برد پیش ببرد که باید به آنها تبریک و خسته نباشید گفت.
شفیعی در پایان گفت: مذاکرات در چارچوب موازین جمهوری اسلامی و خطوط تعیین شده به خوبی پیش رفت و به نتیجه رسید ان شاء الله در ادامه نیز شرایط به گونهای پیش رود که یکی از گرههایی که سیاست خارجی ایران داشت باز شود.
منصوری آرانی:
مذاکرهکنندگان در خط مقدم نبرد دیپلماتیک بودند/ زمان آن رسیده که به آنها خسته نباشید بگوییم
عباسعلی منصوری آرانی با اشاره به اهمیت مفاد توافق نامه هستهای بین ایران و 1+5 اظهار کرد: من فکر میکنم این توافق گام اول است، ما در شرایطی قرار داریم که چینش قدرتها در جهان در حال شکل گیری است و ایران به عنوان قدرت منطقهای و قدرت خاورمیانه میتواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند.
وی با بیان اینکه گفت و گوهای ایران و 1+5 میتواند برای موضوعات دیگر جهانی یک الگو باشد افزود: به نظر من همین مجموعه ایران و 1+5 میتواند بعد از توافق هستهای تصمیمات مهمی در مسائل مختلف جهانی بگیرند و همکاریهای بعدی را تعریف کنند. مثلا ما در منطقه پدیده تروریسم را داریم که یک گسترهی جهانی دارد. این مجموعه میتواند تصمیمات مهمی برای مقابله با تروریسم بگیرد و در مسائل اقتصادی و حوزهی انرژی نقشی کلیدی ایفا کند. ایران هم به عنوان خط مقدم مبارزه با تروریسم میتواند در این زمینه کمکهای لازم را داشته باشد. همچنین موضوع مواد مخدر نیز میتواند برای همکاریهای بعدی در دستور کار قرار گیرد.
این نماینده مجلس با بیان این که تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان خط قرمزها و منافع ملی را در توافق هستهای لحاظ کرده خاطرنشان کرد: مذاکره کنندگان کشورمان توانستهاند در یک موضوع راهبردی و استراتژیک مسائل را حل و فصل کنند تا کشورمان به حقوقی که از او ضایع شده دست پیدا کند و حقوق خود را در سایهی استقامت ، صبوری و همسویی حفظ کند که این موفقیت بزرگی برای کشور به حساب میآید.
منصوری آرانی، شادی و خوشحالی مردم در پی توافق هستهای را امری طبیعی در هر موفقیتی دانست و ادامه داد: مذاکرات هستهای علاوهی براین که رکوردی در دنیا به حساب میآید نقطه عطفی برای کشور خواهد بود. مردم هم نتیجه استقامت ، صبر و حوصله خود را گرفته و باید خود را برای گامهای بعدی آماده کنند تا کشورمان در چینش قدرتها و در موضوعات دیگر بینالمللی نقشآفرینی کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن قدردانی از تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان اظهار کرد: آنها در خط مقدم یک نبرد سخت و پیچیده دیپلماتیک کار کردند و همواره سعیشان این بود که خط شهدا و رزمندگان دفاع مقدس را دنبال کنند. امروز زمان آن رسیده که به آنها خسته نباشید بگوییم.
اسماعیلنیا:
تیم مذاکره کننده کشورمان از افتخارات ایران شد
اسماعیلنیا نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی گفت: تیم مذاکره کننده کشورمان از افتخارات ایران شد. اعضای تیم مذاکره کننده کشورمان با عملکردشان تجلی اقتدار حکیمانه در مقابل زیادهخواهیهای آمریکا شدند.
وی با تاکید بر اینکه «این تیم و به خصوص وزیر امور خارجه که همه دعاگوی آنها هستند اقتداری هوشیارانه را اعمال کردند و دشمن خلع سلاح شد»، تصریح کرد: ما با مذاکرات نشان دادیم که اهل گفتوگو هستیم و اگر آمریکا زور میگوید ما منطق داریم.
وی ادامه داد: تجلی این منطق را محمدجواد ظریف انجام داد که من به سهم خودم از وی تشکر میکنم و به او خدا قوت میگویم.
این عضو مجمع نمایندگان خراسان رضوی تاکید کرد: در مقابل استکبار لازم است که چنین شخصیتهایی را داشته باشیم؛ چراکه ما میخواستیم عزتمندانه مشکلمان را حل کنیم، ما نه وحشیگریهای داعش و تکفیریها را قبول داریم نه کسانی را که معتقد به سازش بیچون و چرا با استکبار هستند.
وی خاطرنشان کرد: ما از ما تیم مذاکره کننده و مواضعی که گرفت حمایت میکنیم، به خصوص از اقتدار وزیر امور خارجه برای مواضعی که در مقابل جان کری گرفت.
حقیقت پور:
پیروزی در مذاکرات در سایه حمایت و راهنماییهای رهبری به دست آمد/ خسته نباشید به تمام دست اندرکاران مذاکرات
منصور حقیقت پور نائب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن مثبت ارزیابی کردن توافق هسته ای میان ایران و 1+5 گفت: تیم مذاکره کننده هسته ای زحمات بسیاری را در طی مذاکرات داشت و با 6 قدرت بزرگ آنهم در یک فضای نامتقارن مذاکره کردو به حمدالله محصولی که از مذاکرات به دست آمد نسبتا قابل قبول است.
نائب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: پیروز اصلی این دستاورد رهبری است که مذاکرات راهدایت کردند.
نمایده مردم اردبیل،نیر و نمین در مجلس با اشاره به اینکه دستاورد مذاکرات اخیر با ژنو و لوزان قابل مقایسه نیست گفت: بیانات اخیر و رهنمودهای رهبری تیم مذاکره کننده را محکم تر و قرص تر کرد و آنها محکم ایستادند و نتیجه گرفتند.
وی گفت: به تمامی دست اندرکاران مذاکرات باید خسته نباشید گفت.