کد خبر 441466
تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۰

محمد جواد ظریف گفت: ما می خواهیم ماهیت روابط ما با غرب را تغییر دهیم. ما معتقد نیستیم که این فقط برای ایران خوب نیست بلکه این برای ایران و غرب خوب است. ما در حالی که تهدیدها و چالش های مشترک در منطقه داریم، خود را در موضوع نامربوط و بحران غیرضروری و جعلی که تقریبا در بیش از ده سال گذشته ایجاد شد،گرفتار کردیم.

به گزارش مشرق، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ساعات گذشته، چهره نخست شبکه های خبری جهان بود. شبکه های تلویزیونی از سراسر جهان با پخش مصاحبه های اختصاصی با آقای ظریف، دیدگاه وی را درباره نتایج جمع بندی مذاکرات جویا شدند.

کریستین امانپور مجری شبکه تلویزیونی سی ان ان پرسید ، آیا امروز شما کاری تاریخ ساز انجام دادید؟

محمد جواد ظریف گفت:امیدوارم چنین باشد.تاریخ با تصمیمات خوبی که اجرا می شود، ساخته می شود. من فکر می کنم ما تصمیم خوبی گرفتیم و فکر می کنم این برای همه خوب باشد و اکنون زمان اجرای آن است. مهمتر این است که اگر بخواهیم امروز را تاریخ ساز بدانیم نباید این توافق را سقف(پایان) بدانیم بلکه باید پایه اعتماد سازی در زمینه مسائلی بدانیم که منجر به از بین رفتن سوء تفاهم و بحران غیرضروری چند ساله شود تا بتوانیم با بحران واقعی که به همه ما تاثیر گذاشته است،مقابله کنیم.

خبرنگار سی ان ان پرسید، ایران همواره آمریکا را شیطان بزرگ نامیده است و اکنون شما در حال توافق با آمریکا ، این شیطان بزرگ هستید. برخی می گویند این تسلیم است. شما چگونه این مسئله را در کشور خود بازگو می کنید؟

محمد جواد ظریف گفت:خوب، نخست این که ما یک توافق با پنج به علاوه یک یا آنطور که اروپایی ها دوست دارند بگویند با ایی سه به علاوه سه داریم. این توافق با آمریکا نیست اما آمریکا بخش مهمی از این است و بخش مهمی از این روند بود و این به نظر ما توافق خوبی است. هر توافقی شامل مصالحه می شود. ما در حقیقت مقداری از محدودیت ها را پذیرفتیم و در عوض پذیرفتن این محدودیت ها کاملا منافع زیادی بدست آوردیم. هیچ یک از طرف ها آماده نبودند انعطاف پذیری را که اکنون منجر به این توافق شد، نشان دهند. اگر به حقیقت نگاه کنید ایران اکنون برنامه هسته ای ، برنامه غنی سازی ، راکتور آب سنگین و برنامه تحقیق و توسعه دارد که کاملا صلح آمیز است، زیرا همیشه صلح آمیز بوده است. دو سال پیش افراد فکر می کردند هرگز نمی تواند این مسئله مورد قبول باشد. هیچ یک از قدرتهای اصلی قبول نمی کردند. اکنون من خرسندم که این افراد به این نتیجه رسیدند که شیوه کار قدیمی تحمیل ،ائتلاف هشت ساله در این زمینه و سی سال واندی برای موضوعات دیگر هیچ فایده ای نداشته است و دو سال دیپلماسی موجب توافق شد.

کریستین امانپورپرسید: شما به کسانی که می گویند این توافق فقط ده ساله است و آنها پس از آن هر کاری می توانند انجام بدهند؛چه می گویید؟

محمد جواد ظریف گفت:حقیقت این است که اگر افراد درباره جاه طلبی هسته ای ایران نگران هستند،این جاه طلبی همواره صلح آمیز بوده است. سال گذشته، ده سال پیش صلح آمیز بود و ده سال دیگر نیز صلح آمیز خواهد بود.آنها نباید دراین زمینه نگران باشند.منافع ایران در حفظ منطقه عاری از تسلیحات هسته ای روشن است.ما معتقدیم که تسلیحات هسته ای امنیت ما را افزایش نمی دهد و این تحلیل بسیار عاقلانه و جدی سیاسی است اما در باورهای مذهبی ما نیز ریشه دارد. فراموش نکنید که ما در جریان جنگ ایران و عراق قربانی تسلیحات شیمیایی بودیم و توانایی استفاده از آن را داشتیم اما هرگز این کار را انجام ندادیم.این اصول اساسی ما است که براساس آن کار می کنیم. بنابراین اگر آنها بخواهند چهار مسیر دستیابی به سلاح هسته ای یا چهل مسیر دستیابی به سلاح هسته ای را ببندند، می توانند همه مسیرها را ببندند زیرا ما مسیر رسیدن به سلاح هسته ای را نمی خواهیم.

امانپور پرسید شما درباره این که گفته می شود این مسئله اعتماد نیست بلکه راستی آزمایی است و حرف نهایی را آژانس بین المللی انرژی هسته ای می زند،چه می گویید؟نظر شما درباره حرف های پرزیدنت اوباما و جان کری را که می گویند بازرسی بیست و چهارساعته در هر زمان و هرمکان است و این که شما می گویید این بازرسی هر زمان و هرمکان نیست،چیست؟

محمد جواد ظریف گفت:من از افراد می خواهم که توافق را مطالعه کنند.

امانپور پرسید: توافق چه می گوید؟

وی گفت:در این توافق ما مکانیسم بین المللی را پذیرفتیم که دسترسی بیست و چهار ساعته را برای تاسیسات هسته ای فراهم می سازد. ما در گذشته نیز این را داشتیم. جالب است ایران در ده سال گذشته ،شاید در برخی از این سالها اگر ژاپن را استثنا قرار دهیم بیش از هر کشوری مورد بازدید قرار گرفته است اما در سه سال گذشته بازدید ها از ایران حتی بیشتر از ژاپن بوده است.آژانس بین المللی انرژی اتمی این بازدیدها از ایران را برای جستجوی درباره این مسئله داشته است که آیا ما برنامه اعلام نشده داریم و آنها هیچ چیزی نیافتند.آژانس بین المللی انرژی اتمی در ده سال گذشته به همه جا در ایران رفته است. البته ما عضو پروتکل الحاقی نبودیم. دو سال از این ده سال عضو بودیم اما هشت سال عضو پروتکل الحاقی نبودیم لیکن آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها بازرسی انجام داد اما هیچ نشانه ای از فعالیت تسلیحاتی هسته ای نیافت. ما معتقدیم ده سال دیگر بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی همین نتیجه را خواهد داشت، زیرا ما تمایلی به تسلیحات هسته ای نداریم.

خبرنگار سی ان ان پرسید: درباره سایت های نظامی چطور؟

محمد جواد ظریف گفت: نخست باید بگویم که این سایت نظامی نیست بلکه تاسیسات اعلام نشده است. تاسیسات اعلام نشده می تواند هر جایی باشد.دسترسی کنترل شده عبارتی است که در پروتکل الحاقی از آن استفاده شده است و ما در حال همکاری از طریق مکانیسم بین المللی هستیم و ما با رویه های خاص برای حل مناقشه ها موافقت کردیم.

امانپور گفت: این شامل کارهایی است که احتمالا در گذشته انجام داده اید؟

محمد جواد ظریف گفت: این مسئله متفاوتی است. ما با آمانو مدیرکل و آژانس بین المللی انرژی اتمی توافق کردیم رئوس مطالبی را که نیاز است با یکدیگر برای حل این مسائل انجام دهیم، داشته باشیم. ما معتقدیم اساسا اینها ادعاهای بی اساسی است که علیه ما مطرح شده است و عمدتا اسرائیل که تنها تهدید مهم برای رژیم منع تکثیر در جهان است این ادعاها را مطرح کرده است زیرا اسرائیل دارای کلاهک بسیاری است که براساس برخی از تخمین ها دویست کلاهک هسته ای دارد.

مجری سی ان ان پرسید: آیا شما آماده هستید آژانس بین المللی انرژی اتمی متوجه شود شما برخی تجارب هسته ای نظامی داشتید؟

محمد جواد ظریف گفت:من آماده نیستم که آژانس پیدا کند زیرا این یک دروغ خواهد بود.

امانپور پرسید: شما آنچه را که رهبر درباره دسترسی ندادن در هر زمان و هرجا گفته است با آنچه که شما دسترسی کنترل شده در برخی از سایت های خاص می گویید،چگونه ارزیابی می کنید؟

محمد جواد ظریف گفت: ما به صورت بسیار شفاف گفتیم سایت های نظامی ما منطقه ورود ممنوع هستند. ما آماده هستیم با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کنیم و اکنون برنامه برای همکاری داریم. من فکر می کنم اگر شما ضمیمه نخست توافق را بخوانیددر آن به وضوح نوشته شده است تلاش ها برای راستی آزمایی فعالیت های احتمالی اعلام نشده برای بخش نظامی یا بخش های دیگر ایران یا هر کشور دیگر طراحی نشده است.این مسئله به خوبی در متن گفته شده است و ما معتقدیم ما به تعهدات خود نه براساس توهمات افراد بلکه براساس توافق عمل خواهیم کرد.

امانپور پرسید: چرا این توافق برای ایران خوب است؟

محمد جواد ظریف گفت: ما می خواهیم ماهیت روابط ما با غرب را تغییر دهیم. ما معتقد نیستیم که این فقط برای ایران خوب نیست بلکه این برای ایران و غرب خوب است. ما در حالی که تهدیدها و چالش های مشترک در منطقه داریم، خود را در موضوع نامربوط و بحران غیرضروری و جعلی که تقریبا در بیش از ده سال گذشته ایجاد شد،گرفتار کردیم. من فکر می کنم مهم است از آن فاصله گیریم و این وعده انتخاباتی رئیس جمهور روحانی برای تعامل سازنده با جهان بود و من فکر می کنم این مهم است. البته ما می خواهیم از دست تحریم ها خلاص شویم، زیرا این تحریم ها بر ملت ما تحمیل شده است و در حقیقت بار غیرانسانی بر ملت ایران است و ما مسئولیت داریم تلاش کنیم آن را برداریم اما با حفظ کرامت و حقوق خود.

امانپور پرسید: این مذاکرات بین پنج به علاوه یک و شما بود. به لحاظ شخصی مذاکرات با قدرت های بزرگ جهان چگونه بود؟

محمد جواد ظریف گفت: این کار نیاز به اعتماد به مقاومت مردم ایران در برابر فشار دارد. مردم ایران مردمی بسیار بخشنده، بسیار مهربان و متمدن هستند اما آنها فشار را دوست ندارند و در برابر فشار حساسیت دارند و نمایندگی برای مردمی که در برابر فشار حساسیت دارند به شما در برابر قدرت های جهان اعتماد و قدرت می دهد.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس