کد خبر 443144
تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۵

چند سال پس از جنجال ساماندهی نیروهای شرکتی، معاون روابط کار وزارت کار بخشنامه‌ای را ابلاغ کرد و خواستار پایان دادن به تبعیض در پرداخت حقوق و دستمزد نیروهای پیمانکاری و رعایت عدالت مزدی درباره آنها شد.

به گزارش مشرق، از دهه ۷۰ به بعد که نیروهای شرکتی در بازار کار ایران فعالیت خود را آغاز کرده اند تاکنون مسائل و مشکلات بزرگی بر سر راه این نوع فعالیت نیروی انسانی وجود داشته است.

عدم اجرای قانون کار درباره این نیروها، نادیده گرفتن مصوبات حقوق و دستمزد، اجرای سلیقه ای قوانین از سوی کارفرمایان، اخراج‌ها و تبعیض؛ از مهمترین چالش‌هایی است که بر سر راه نیروهای پیمانکاری و یا به اصطلاح شرکتی وجود داشته و دارد.

کارشناسان بازار کار می گویند مگر می شود دو نوع نیروی کار در یک بنگاه داشته باشیم در حالی که هر دو از یک میزان تجصیلات برخوردارند، مهارت‌های مشخصی دارند، درجه شغلی آنها برابر است و هر دو باید از یک قانون بهره مند باشند؛ آنگاه برخورد با این دو نیرو متفاوت باشد، یکی حقوق و مزایای قانونی بگیرد و آن دیگری محروم باشد؟

 نیروهای پیمانکاری را چه کسانی راه انداختند؟

سئوال این است که آیا می توان به بهانه واگذاری امور اجرایی مربوط به دولت، نیروهایی در شرکت‌ها و بنگاه های وابسته به دولت جذب کرد که ارتباط مستقیمی با کارفرمای اصلی نداشته باشند؟ پرسش اساسی تر این است که اگر بنگاه دولتی نیازمند نیروی کار است، چرا خود به صورت مستقیم اقدام به جذب نیرو نمی کند و به دنبال یک واسطه می گردد؟

این مسائل یکبار در دولت‌های نهم و دهم به جنجال کشیده شد و دولت در آن زمان معتقد بود نباید یک واسطه بین کارگر و کارفرما قرار داشته باشد در حالی که خود کارفرما می تواند آن نیرو را جذب کند و به کار وی نیازمند است. البته این مسائل به حواشی فراوانی در بازار کار کشور انجامید و با ورود مجلس به دعوای شرکت‌های تامین نیروی انسانی و دولت در آن زمان، در نهایت مصوبه های هیات وزیران دولت‌های نهم و دهم یکی پس از دیگری از سوی مجلس به دلیل وجود ابهامات و ایرادات قانونی لغو شد.

حالا وزارت کار دولت تدبیر و امید ابلاغیه ای را به مدیران کل تعاون، کار و رفاه استان‌ها ارسال کرده و از آنها خواسته شرایط اجرای مواردی را درباره نیروهای شرکتی فراهم کنند. وزارت کار در این ابلاغیه، وظایف جدیدی را بر عهده کارفرمایان نیروهای شرکتی گذاشته است.

فرامرز توفیقی با بیان اینکه به دنبال اجرایی کردن ماده ۳۸ قانون کار در این باره هستیم، گفت: قرارداد با پیمانکاران باید به نحوی باشد که تضامین محکمی برای اجرای قانون کار درباره نیروهای شرکتی وجود داشته باشد.

اجرای همترازی نیروهای شرکتی، استخدامی و قراردادی

نماینده کارگران در شورای عالی کار اظهارداشت: متاسفانه شرایطی برای نیروهای شرکتی ایجاد شده بود که در این سال‌ها اجحاف زیادی در حق نیروهای پیمانکاری به ویژه فارغ التحصیلان صورت می‌گرفت. نیروهای شرکتی تحصیل کرده حقوق‌های پایینی دریافت می کنند و ادامه این شرایط مخالف مقاوله نامه های سازمان جهانی کار است.

توفیقی خاطرنشان کرد: برای حل این مسائل، نشستی با معاون روابط کار وزارت کار داشتیم و در این جلسه ابهاماتی که درباره نیروهای شرکتی وجود دارد را مطرح کردیم؛ در نهایت این کار منجر شد به یک بخشنامه ای خطاب به مدیران کل تعاون، کار و رفاه استان‌ها که در آن بر پیگیری رعایت برخی موارد درباره قراردادهای نیروهای شرکتی و پیمانکاری تاکید شده است.

این مقام مسئول کارگری کشور افزود: تاکید ابلاغیه بر این است که کارفرما باید موظف باشد تا همترازی نیروهای پیمانکاری با نیروهای قراردادی و رسمی دیگر بنگاه را برقرار کند. اگر قرار است نیروهای شرکتی از کارخانه ای حقوق بگیرند که سایر نیروها می گیرند، بنابراین در کل مزایا باید شرایط یکسانی پیش بینی شود.

در ابلاغیه معاون روابط کار وزارت تعاونف کار و رفاه اجتماعی به مدیران کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان‌ها درباره نیروهای شرکتی آمده است: « همانگونه که مطلع هستید مهمترین سیاست وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کلیدی‌ترین رویکرد حوزه معاونت روابط کار، اتخاذ تدابیر مبتنی بر پیش‌بینی، آینده‌نگری و تدوین سیاست‌ها و برنامه‌های راهبردی تحول‌گرا با هدف صیانت و کرامت‌بخشی به نیروی کاز از طریق کمک به رشد فراگیر اقتصاد ملی با اهرم واگذاری تمامی تصدی‌ها به تشکل‌های تخصصی در بخش خصوصی و ایجاد فضای مناسب و سرشار از اعتماد در جامعه به منظور تحریک و ترغیب سرمایه‌گذاری در بخش تولید و نظارت عالمانه در فرآیند عملیاتی‌سازی برنامه‌های دستاورد محور به منظور جلوگیری از انحرافات احتمالی است.

با توجه به اینکه در شرایط کنونی بسیاری از کارفرمایان خصوصاً در بخش‌های دولتی و شبه دولتی، برخی از فعالیت‌های خدماتی را در قالب پیمانکاری و عمدتاً بر اساس قراردادهای یکساله و کمتر به شرکت‌های خدماتی، مهندسی و پیمانکاری واگذار می‌کنند، ضرورت دارد در راستای امحای تبعیض در پرداخت‌ها و رعایت عدالت مزدی در کارهای هم‌ارزش بر اساس مقاوله‌نامه بنیادین شماره ۱۰۰ سازمان بین‌المللی کار (ILO) و در اجرای ماده ۳۸ قانون کار مبنی بر ممنوعیت بهره‌کشی، پرداخت مزد و مزایای مساوی به کارهای هم ارزش در کارگاه مادر و کارگاه پیمانکار و اجرای دقیق طرح طبقه‌بندی مشاغل وفق مواد ۴۸، ۴۹ و ۵۰ قانون کار بر موارد ذیل دقیقاً نظارت به عمل آید:

۱-بر اساس مفاد دستورالعمل شماره ۳۸ معاونت روابط کار، کارفرمایان اصلی موظف هستند قبل از انعقاد قرارداد با پیمانکاران، آنها را از تمامی هزینه‌های قانونی مربوط به حق‌السعی نیروی کار ناشی از اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل و رعایت عدالت مزدی برای کارهای هم ارزش در کارگاه مادر و کارگاه پیمانکار به طور شفاف آگاه ساخته و هزینه‌های پیش‌بینی شده را در مبلغ قرارداد منظور نمایند؛ به گونه‌ای که پیمانکاران علاوه بر دریافت سود عادلانه، به راحتی بتوانند از انجام تمامی تعهدات قاونی خود در برابر نیروی کار برآیند.

۲-چنانچه کارفرمای اصلی یا پیمان‌دهنده به هر دلیلی از برآورد دقیق تمامی مزایای قانونی نیروی کار در انطباق با مقاوله‌نامه بنیادین شماره ۱۰۰ و ماده ۳۸ قانون کار در ارتباط با تمامی مزایای قانونی نیروی کار موضوع قرارداد یا یکسان‌سازی پرداخت‌ها در کارگاه مادر و کارگاه پیمانکار در مشاغل هم ارزش استنکاف ورزیده و نیروی کار پیمانکار مورد اجحاف قرار گیرد و موارد اجحاف به مراجع کشیده شود، کارفرمای اصلی مطابق ماده ۱۳ قانون کار، قانوناً پاسخگوی مطالبات پیمانکار بوده و کارگران پیمانکار حق دارند بر علیه کارفرمای اصلی اقامه دعوا نمایند.»


طرح همترازی حقوق‌ها چیست؟
منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • مرد از سیستان ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    سلام دوستان ناراحت نباشید برابری حقون اینجا معنی ندارد من با 25سال سابقه مدرک فوق دیپلم فرهنگی چون حکم من اداری خورده ودر مدرسه هم کار می کنم با یک نفر فوق دیپلم 20سال خدمت چون آموزشی است 500هزار تا 800هزار تفاوت حقوق دارم چطور می خواهی اینجا حقوق شما با کارمند دیگه یا همترازی شما یکی باشد
  • اهوازی ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    نیروی پیمانکار شرکتی همان برده داری نوین است.
  • hesam ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    درادارات به کارگران وکارمندان قراردادی به چشم نیروی مازاد نگاه میشه در صورتیکه تمام کارهای سخت و طاقت فرسا به دوش همین نیروهاست . روز کارمند میگن شما کارگرین و چیزی به شما تعلق نمیگیره * روز کارگر میگن شما کارمندین و چیزی یه شما تعلق نمیگیره. شدیم یه بوم و دو هوا. تبعیض در پرداختها و مزایا هم که دیگه جای خود داره
  • كارگر ليسانسه ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    خوب است اما اخه 750 هزار تومان اين همه بوق و كرنا نداره به خدا پناه ميبريم چرا كارگران تحصيل كرده با كاركنان دولت از نظر حقوق و مزايا همطراز نميشوند ؟؟؟؟؟
  • نیروی شرکتی ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    حرف زاد میزنن کیه که عمل کنه. اونوقت همترازیه کارکنان شرکتی ،استخدامی و قراردادی کجای این دستورالعمله؟؟؟؟
  • كارگر ايراني ارشد ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
    0 0
    اتفاق خاصي براي جامعه كارگري نيست بايد پرسيد چرا اجرا نميشد چرا ادار ه كار و يا مراجع قانوني تا قيل از اين به رفع بي قانوني رسيدگي نميكرد لطفا" نگوييد خلع قانوني داشتيم دولت نظارت بيشتري به جامعه كاري كه در حال حاضر همه تحصيلكرده هم هستند داشته باشد تااحساس انگيزه و همدلي بيشتر شود وتوليدات ايراني قابل رقابت با جنس خارجي باشد
  • محمد تقی ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
    0 0
    چرا خود وزارت کا رمابین نیروهای قراردای و رسمی تبعیض قائل می شود بنده یک نیروی قرادادی با 23 سال سابقه کارمدرک لیسانس اخرین حکم 1290000 می باشد در حالی که همکار بنده با سه سال سابقه بدون فر زند 15000000دریافت مکند و ضمنا بنده دو فرزند دارم فقط به خدا واگذار کردم چرا در طول این سالها تبدیل وضعیت نشده ام فرزند جانباز 20درصد دارای ایثاری گری 19 ماه جبهه از ارتش جمهوری اسلامی هستم لطفا به اطلاع مسئولین وزارت کار برسانید از شهر ستان نقده استان اذربایجانغربی
  • کارگر خسته ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۲
    0 0
    سلام اینها همش تبلیغات قبل از انتخاب هست بیایید و مردی بکنید و اگر خبری نشد دیگر بهشون رای ندهید .کی به فکر ما بدبخت بیچارهاست
  • کارمندهمیشه بدهکار ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    تغییر ازشرکتی به قراردادی وقراردادی به رسمی باهمون حقوق 750 تومان چه فایده فکراین روکنید یه اداره 750 حقوق میگیره یه اداره دیگه 2میلیون یا3 میلیون الی......حقوق اونا زیاد نیست حقوق 750 خیلی کمه قضاوت باخودتون
  • مخابراتی ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۴
    0 0
    سلام من که چشم اب نمیخوره هر جا درست بشه مخابرات سر جای اولشه اگر کارشون درست بود نظارتم داشتن نه ایکه فقط قانون وضع می کنند کسی اجراشم نمیکنه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس