نیروهای ویژه آمریکایی برنامهها و فعالیتهای اطلاعاتی خود را برای دستگیری وی راهاندازی کردند اما رهبر طالبان پس از هجوم نظامیان آمریکایی در سال 2001 میلادی به پاکستان فرار کرد.
ملاعمر در سال 1959 یا 1960 میلادی در روستای کوچکی نزدیک قندهار متولد شد. و بیش از یک دهه را بطور مخفیانه و بدون اینکه در میان مردم دیده شود، زندگی کرد.
برخی از تحلیلگران بر این باورند که پس از مرگ ملاعمر خلاء قدرت در
بالاترین جایگاه طالبان بوجود میآید که باعث بروز مشکلاتی خواهد شد.
رهبری در گروهی که برنامه جنگی آن بیش از سایر جنبهها اهمیت دارد بسیار حیاتی است.
گروهی بدون رهبری و راهنما و نیز با در نظر گرفتن نفوذ افراد گروه تروریستی داعش، خطر پیوستن افراد رده پایین را به این گروه نوظهور بیش از پیش میکند.
گروه داعش اولین بار در ماه ژانویه گسترش خود در افغانستان را اعلام کرد و بر اساس برخی از گزارشها با طالبان درگیریهایی نیز داشته است.
یکی از فرماندهان ارشد طالبان به خبرگزاری «رویترز» گفت: برای حل خلاء رهبری در میان طالبان به زمان نیاز داریم.
برخی کارشناسان میگویند که مقامات ارشد طالبان بیشتر نگران کسب قدرت داخلی و قانونی این گروه و نیز حکومت بر مردم افغانستان هستند تا مبارزه با عناصر نفوذی گروه داعش.
یکی از فرماندهان طالبان به روزنامه «گواردین» گفت: هیچکس نمیداند که چه کسی این عناصر نفوذی در افغانستان و پاکستان (داعش) را رهبری و افرادی را برای این گروه جذب میکند.
وی ادامه داد: آنها در گروههای چندین نفره هستند و تمرینات نظامی انجام میدهند.
مهمترین جنبه مرگ ملاعمر شاید تاثیر گذاشتن بر پیشبرد مذاکرات صلح این گروه با دولت افغانستان باشد. معلوم نیست که دور دوم این مذاکرات در هفته جاری برگزار خواهد شد یا به تاخیر خواهد افتاد. اما هر تاخیر و برگزار نشدن این مذاکرات به ضرر افغانستان است و سبب افزایش خشونت خواهد شد.
رقابت میان شاخههای مختلف طالبان نیز میتواند این گروه را بیشتر مورد تزلزل قرار دهد که ممکن است حتی منجر به امتیازدهی به دولت افغانستان شود.
مرگ ملاعمر میتواند باعث انشعاب طالبان شود اما از طرفی هم ممکن است باعث شود تا دولت افغانستان به نتیجه دلخواه خود دست نیابد.