همان عده با توجه به رکود حاکم بر اقتصاد ایران در دو سال اخیر می گفتند: توافق هسته ای بورس را نیز تکان خواهد داد. با وجود گذشت بیش از دوهفته از توافق ، بورس نه تنها رشد چندانی نداشته بلکه نسبت به چند روز قبل با کاهش شاخص ها نیز همراه بوده است. عموم کارشناسان این کاهش را منطقی وعلمی دانسته ومعتقدند: هنوز در بخش واقعی اقتصاد اتفاقی رخ نداده است و کسانی که توقع افزایش یکباره شاخص ها را دارند یا اقتصاد نمی دانند یا بورس را نمی شناسند.
در این بین چندی پیش، قائم مقام وزیر اسبق اقتصاد در گفتگو با یکی از رسانه ها مدعی شده بود: عده ای از حقوقی های بورس با دستکاری کدها تلاش دارند بورس را از رونق بیاندازند. این حرف ها بهانه ای شد تا نظر چند تن از کارشناسان بازار سرمایه را در مورد امکان رویداد چنین تخلفی در بورس جویا شویم.
دستکاری در بازار سرمایه محال عملی است
دکتر قاسم محسنی معاون نظارتی سازمان بورس در مورد اظهارات اخیر یکی از مسئولین سابق اقتصادی درباره دستکاری کدهای بورس گفت: تا به امروز چنین موردی توسط سازمان بورس نه مشاهده و نه گزارش شده است. وی افزود: با توجه به نظارت موجود و گزارش هایی که به سازمان بورس می رسد اینکه عده ای با تبانی با یکدیگر، بتوانند کل بازار را تحت تاثیر قرار دهند احتمالی بسیار ضعیف و به نوعی غیر ممکن است.
محسنی ادامه داد: دستکاری کدها و منفی کردن شاخص ها شاید محال عقلی نباشد اما محال عملی است. وی در مورد عدم رشد شاخص ها افزود: سازمان بورس قرار نیست بازار را تحلیل کند چرا که تحلیل ممکن است درست یا غلط باشد لذا بهتر است چنین نظراتی از کارشناسان رسیده شود اما من به عنوان کسی که در بازار بورس مسئولیت دارم این مسئله را رد می کنم.
وی در مورد صحبت های صفایی فراهانی مبنی بر در اختیار داشتن ۳۰ درصد بازار بورس توسط گروهی خاص، گفت: به هر حال ممکن است افرادی درصد قابل توجهی از سهام شرکت های بورسی را داشته باشند مثلا سازمان تامین اجتماعی، صندوق های بازنشستگی و.. سهامداران بزرگ بورس هستند . البته در هر کشوری نهادهای مالی معمولا درصد سهام زیادی از بازارسرمایه آن کشور را دارند ولی اینکه کسی بخواهد با یک هماهنگی از طریق بازار سرمایه در مباحث سیاسی وارد شود و اهداف سیاسیش را جلو ببرد محال عملی بوده و امکان پذیر نیست.
هیچ دلیل علمی برای رشد شاخص ها وجود ندارد
شاهین شایان آرانی کارشناس ارشد بازار سرمایه درباره کاهش شاخص بورس در دو هفته اخیر گفت: عده ای می گویند شاخص ها در بازار بورس سقوط یا ریزش داشته است که این جمله کاملا اشتباه است. وی افزود: این نوسانات طبیعی است که در هر بازاری با توجه به شرایط زمانی رخ می دهد.
وی با بیان اینکه طبیعتا قبل از اعلام نتایج خبر مهمی چون مذاکرات ایران با ۱+۵ فرصت طلبی ها شروع می شود گفت:در این فضا عده ای از مردم شروع به خرید سهم و عده ای دیگر شروع به فروش سهم می کنند لذا رشد ۸ درصدی بورس قبل از خبری با این اهمیت به هیچ وجه عجیب و غیرعادی نیست اما بعد از به اتمام رسیدن مذاکرات با برآورده نشدن توقعات آنی خوشبین ها، ان ها دست به فروش سهام های خود زدند که باعث کاهش شاخص از ۶۹ هزار واحد به ۶۳ هزار واحد شد.
این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه خاطرنشان کرد: کاهش شاخص های بورس در این چند روز مسئله ای کاملا طبیعی است و رشد واقعی بورس ظرف ۶ ماه تا ۱سال آینده و بعد ازکاهش یا توقف تحریم ها و با افزایش سود دهی شرکت ها خودش را نشان خواهد داد.
این حرف ها پایه علمی ندارد
امیر افسر کارشناس بازار سرمایه درباره کاهش شاخص بورس در چند روز اخیر برخلاف پیش بینی های کارشناسان قبل از جمع بندی مذاکرات گفت: در حال حاضر اتفاق خاصی در فضای اقتصادی کشور رخ نداده است و تاثیرات این توافق بعد از آغاز مبادلات بین المللی، آزاد شدن اموال بلوکه و اجرای توافقنامه خواهد بود. وی افزود: با توجه به اینکه توافقنامه هنوز اجرایی نشده است باید صبر کرد.
افسر در ادامه تصریح کرد: بنابراین به موازات بهبود وضعیت اقتصادملی ، بازار سرمایه نیز وضعیت بهتری خواهد داشت. وی در مورد اظهارات صفایی فراهانی افزود: به نظرم این حرف ها پایه علمی ندارد و حجم عرضه وتقاضا مشخص می کند که وضعیت چگونه باشد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: من فکر نمی کنم کسی جلوی خریداران را برای خرید گرفته باشد ولی هنوز چشم انداز اقتصادی و ابهاماتی که برای بودجه سال آینده، آیین نامه های بانکی و... وجود دارد بر روی بازار سرمایه اثرگذار است.
افسر در پایان خاطرنشان کرد: این طور نیست که صرفا با انجام این توافق بازار سرمایه روند مثبت و صعودی بگیرد و من منظور این افراد از دستکاری کدها را نمی دانم.
منبع:تراز