گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان گزارشهای تحولات سوریه، از تازهترین تحولات میدانی جبهه «ادلب، حماه و حلب » گزارشهایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقهمندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه میکنیم؛ با ما همراه باشید.
تحولات میدانی جبهه ادلب و سهل الغاب
جبهه های مختلف نبرد در نقطه ثقل اتصال میان استانهای ادلب (حاشیه غربی و جنوبی)، لاذقیه و حماه پس از دوره ای یک ماهه آرامش از چند روز پیش صحنه تحولات میدانی ویژه ای بوده است. سه روز پیش صدها نفر از عناصر ائتلاف تروریستی "جیش الفتح" به رهبری شبکه تروریستی بین المللی "القاعده" بطور همزمان به مواضع نیروهای ارتش و دفاع وطنی سوریه در حاشیه غربی استان ادلب و شمال و شرق منطقه "سهل الغاب" حملات سنگینی را سازماندهی و اجرا کردند که با پیشروی هایی همراه بوده است. حملات تروریستها بطور همزمان و از چند محور صورت گرفت:
الف:محورهای عملیاتی در حاشیه غربی استان ادلب:
1 – از مبدا روستاهای "جنه القری و تل شیخ خطاب" به سمت ارتفاع راهبردی "تل حمکه" که طی درگیریهای به وقوع پیوسته 8 تن از نیروهای ارتش سوریه به شهادت رسیدند و باقیمانده آنها از منطقه عقب نشینی کردند. به فاصله 72 ساعت، پس از تجدید قوا و اعزام واحدهای تازه نفس کمکی که مجهز به تسلیحات سنگین بودند، تل حمکه نیز بازپس گرفته شد.
2 – از مبدا دو روستای "سله الظهور و شیخ الیاس" به سمت روستای راهبردی "الفریکه" که پس از چند روز زد و خورد با عقب نشینی ارتش سوریه به اشغال تروریستها در آمده است.
ب:محورهای عملیاتی منطقه راهبردی "سهل الغاب":
1 – از مبدا روستای "الصراریف" به سمت ارتفاع راهبردی "تل اعور و نیروگاه استراتژیک تولید برق زیزون" واقع در شمال شرقی سهل الغاب
در این هجوم، تروریستها موفق به اشغال هر دو موقعیت راهبردی شدند. لکن طی پاتک سه روز بعد نیروهای مشترک ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن که با پشتیبانی گسترده نیروی هوایی ارتش سوریه همراه بود، موفق به بیرون راندن تروریستها و بازپس گیری تل اعور و نیروگاه حرارتی زیزون شدند. لازم به ذکر است که تلاشهای تروریستها برای تصرف نیروگاه برق مذکور با دو هدف صورت پذیرفته است:
الف: موقعیت جغرافیایی نیروگاه حرارتی "زیزون" که آن را به دروازه ورودی تروریستها به روستاهای حامی دولت سوریه (اعم از شیعه، سنی، علوی یا مسیحی نشین) تبدیل کرده است.
ب: اهمیت انرژی: نیروگاه حرارتی زیزون برق مورد نیاز بخشهای وسیعی از مناطق شمالی کشور سوریه شامل سهل الغاب، ریف استان لاذقیه و غرب استان ادلب را تامین کرده و از این نظر دارای اهمیت راهبردی می باشد. این نیروگاه در سال 1998 تاسیس شده و سومین نیروگاه بزرگ تولید برق این کشور (پس از نیروگاههای برق المحرده و الزاره) بشمار می رود.
منابع میدانی از انهدام بخشهای وسیعی از این ایستگاه تولید برق مهم سوریه در نبردها چند روز اخیر خبر می دهند. لازم به ذکر است که با گذشته بیش از 4 سال از آغاز بحران سوریه، نابودی تاسیسات و زیرساختها نظامی، انرژی و عمرانی کشور سوریه در صدر اهداف گروههای مختلف تروریستی تکفیری فعال در این کشور بشمار می آیند.
2 – از مبدا روستای "الصحن" به سمت "روستای زیزون"
این حمله با واکنش نیروهای ارتش و دفاع وطنی و پشتیبانی گسترده نیروی هوایی سوریه با شکست و تلفات سنگین در صفوف گروههای تروریستی تکفیری مواجه گردید.
3 – از مبدا روستای "السرمانیه" واقع در شمال غرب سهل الغاب به سمت روستاهای "فورو، الصفصافه و البحص"
به دلیل حجم سنگین حملات و آتشبار شدید موشکی، خمپاره ای و توپخانه سنگین تروریستهای تکفیری القاعده، ارتش آزاد و جبهه اسلامی در این محور، نیروهای ارتش سوریه اقدام به عقب نشینی تاکتیکی از مواضع خود در داخل روستای "فورو" واقع در 8 کیلومتری منطقه "جورین" (مقر اصلی نیروهای ارتش سوریه در شمال سهل الغاب) کرده و در حاشیه آن مستقر شدند.
با عقب نشینی نیروهای دولتی سوریه از روستای "فورو" نیروهای جبهه النصره (شعبه رسمی القاعده در سوریه) وارد آن شده و اقدام به انتشار تصاویری از نیروهای خود در بخشهای مختلف آن کردند. اما سیطره تروریستها بر روستای فورو دیری نپایید چرا که با رسیدن نیروهای کمکی از رزمندگان حزب الله و فاطمیون، طی یک هجوم شدید و سریع، کنترل کامل آن به دست رزمندگان حزب الله و ارتش سوریه افتاد.
منابع نظامی نزدیک به ارتش سوریه آمار حملات هوایی و موشکی را بیش از 400 فقره عنوان کرده اند که از این میان 115 حمله هوایی به وسیله بمب افکنهای میگ 21 ، میگ 23 و سوخو 24 ،75 حمله هوایی توسط بالگردهای توپدار ارتش سوریه که در برخی موارد علاوه بر گلوله باران هوایی، اقدام به پرتاب بشکه های انفجاری مملو از مواد منفجره شدید الانفجار بر روی مواضع و خطوط تدارکاتی گروههای تروریستی القاعده و هم پیمانان آن نیز کرده اند.
مهم ترین ویژگی عملیات ارتش سوریه طی چند روز اخیر، پشتیبانی وسیع و بسیار موثر بالگردها و جنگنده بمب افکنهای نیروی هوایی این کشور بوده است. حملات هوایی ارتش سوریه به مواضع تروریستهای القاعده و گروههای هم پیمان آن (ارتش آزاد و جبهه اسلامی) از مبدا فرودگاههای نظامی استانهای "حماه، لاذقیه و حمص" صورت گرفته است. در همین زمینه، منابع رسانه ای نزدیک به القاعده با تایید آمار حملات فوق الذکر، از اصابت بیش از یکصد فروند موشک زمین به زمین به مواضع و کاروانهای نیرو، تسلیحات و تدارکات خود در ریف غربی ادلب و شمال سهل الغاب خبر داده است.
این رسانه ها همچنین از تلفات سنگین نظامی و انسانی به سازمان رزم و تسلیحات خود نیز سخن گفته اند. رسانه های وابسته به تروریستها نام و تصاویر بیش از 150 تن از کشته های گروههای وابسته به القاعده، ارتش آزاد و ... را منتشر کرده اند که در میان آنها گروهی از فرماندهان ارشد و میدانی آنها نیز شناسایی شده اند.
تشکیل ائتلاف جدید تروریستها در استان حماه
عرصه های میدانی محاور مختلف عملیاتی در سوریه طی ماههای اخیر و همزمان با تاکید دولت آمریکا بر لزوم یکپارچه سازی صفوف کشورهای حامی تروریسم تکفیری در سوریه (ترکیه، قطر و سعودی) و گروههای تروریستی فعال در بخشهای مختلف این کشور شاهد تشکیل و تاسیس دهها ائتلاف و اتاق عملیات مشترک با حضور گروههای مختلف تروریستی تکفیری بوده است.
تشکیل این ائتلافها خصوصا زمانی شدت می گیرد که گروههای تروریستی در نبردها با نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن شکستها و خسارات سنگینی را متحمل می گردند. در جدید ترین تحول از این دست، روز گذشته ائتلافی تحت عنوان "جیش النصر" در منطقه حاشیه شرقی و شمالی استان حماه اعلام موجودیت کرده است.
جیش النصر اعلام کرد که گروههای «جبهه الشام، صقور الغاب، صقور الجبل، تجمع العزه، حرکة الفدائیین السوریین، گردان 101، جبهه الانقاذ المقاتله، اللواء السادس، گردان 111، گردان بلاد الشام، گردان60، کتله الفوج 111، کتیبة صقور الجهاد، لواء شهداء التریسمة، کتائب المشهور و لواء العادیات» این گروه را تشکیل میدهند.
بر اساس تصاویر منتشر شده از سوی منابع رسانه ای نزدیک به این ائتلاف، گروههای مشارکت کننده در آن همگی وابسته به گروه تروریستی تکفیری "ارتش آزاد" می باشند. سخنگوی این ائتلاف هدف از تشکیل این مجموعه را "آزادسازی استان حماه از کنترل دولت سوریه" عنوان کرده و بر وحدت همه گروههای فعال در این منطقه برای نیل به مقصود تاکید نموده است.
لازم به ذکر است که تشکیل این ائتلاف چند ماه پس از شکست سنگین عملیات نظامی مشترک گروههای تروریستی "ارتش آزاد، جبهه اسلامی و القاعده برای اشغال نظامی کامل استان حماه صورت گرفته که در ابتدا با توفیقاتی برای آنها همراه بود اما با تغییرات در رده فرماندهی نیروهای دولتی سوریه و انتصاب سرهنگ "سهیل الحسن" و اعزام واحدهای حزب الله و لشکر سرافراز فاطمیون به منطقه طی عملیاتهای متعدد، مناطق تحت سیطره تروریستها در حماه به استثنای دو شهر "لطامنه و کفرزیتا" بطور کامل از حضور تکفیریها پاکسازی گردید.
تحولات میدانی جبهه حلب
دور جدید درگیریهای داخلی تروریستهای القاعده و ارتش آزاد
همزمان با تشدید نبردها در محورهای مختلف عملیاتی حاشیه غربی استان ادلب و منطقه سهل الغاب (مرکز ثقل سه استان حماه، لاذقیه و ادلب)، منابع خبری از آغاز دور جدید نبردهای خونین داخلی میان عناصر گروههای تروریستی تکفیری فعال در استان ادلب خبر داده اند.
در همین زمینه، جمعه شب گذشته نیروهای گروه تروریستی تکفیری بین المللی القاعده (جبهه النصره)، جندالاقصی و احرارالشام (وابسته به اخوان المسلمین سوریه) با حمله به مقر "لشگر 30 پیاده" (الفرقه 30 مشاه) وابسته به گروه تروریستی تکفیری "ارتش آزاد" با عناصر مستقر در آن بشدت درگیر شده اند. هنوز از علت اصلی این درگیریها خبری منتشر نشده اما منابع نزدیک به سازمان اطلاعات و امنیت سوریه هدف این حمله را دستگیری و یا نابودی گروهی از افسران ارشد گروه تروریستی ارتش آزاد عنوان کرده اند.
این گروه از افسران بخشی از 60 نظامی عضو ارتش آزاد هستند که طی ماههای اخیر در قالب برنامه دولت آمریکا برای "آموزش تروریستهای تکفیری میانه رو" با بودجه ای به مبلغ بیش از 250 میلیون دلار در شهر غازی عنتاب اقع در جنوب ترکیه (نزدیک مرز با استان حلب سوریه) تحت نظر بهترین کماندوهای ارتش و سرویس اطلاعاتی آمریکا آموزشهای عالی جنگ چریکی و فرماندهی و ستاد دیده بودند.
گفته می شود که در درگیریهای به وقوع پیوسته میان دو طرف، حداقل 6 تن از اعضای القاعده و 5 تن از عناصر لشگر 30 گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد سوریه به هلاکت رسیده و 8 تن از فرماندهان اصلی آنها از جمله سرهنگ فراری "ندیم الحسن فرمانده لشکر 30 پیاده" نیز به اسارت القاعده درآمده اند.
منابع میدانی نزدیک به ارتش آزاد دستگیری 8 فرمانده ارشد لشگر 30 را نه در درگیریهای اطراف مقر این گروه، بلکه در حین عبور آنها از یکی از پاسگاههای ایست و بازرسی القاعده در اطراف شهر "اعزاز" عنوان کرده و طی بیانیه ای از "برادران القاعده!" خود خواسته اند تا این فرماندهان را با هدف "تقویت صفوف مجاهدین! و جلوگیری از ایجاد فتنه و اختلاف و ریخته شدن خون مسلمین" آزاد کنند!
در رابطه با سرنوشت سایر اعضای این گروه 60 نفره (از قومیت ترکمانهای سوریه) از مزدوران آمریکا در گروه تروریستی ارتش آزاد اطلاعاتی منتشر نشده اما منابع اطلاعاتی سوری گفته اند که این گروه دو هفته پیش به همراه بیش از 30 دستگاه خودروی زرهی و مقادیر فراوانی تسلیحات سبک و سنگین و مهمات با عبور از مرز ترکیه با سوریه وارد خاک این کشور شده و در یکی از مقرهای گروه تروریستی ارتش آزاد در حاشیه شمالی استان حلب سوریه مستقر شده بودند.
این گروه 60 نفره بخشی از حدود 5500 نفر از تروریستهای تکفیری میانه روی مورد حمایت دولت آمریکا برای براندازی دولت قانونی و منتخب حاکم بر کشور سوریه بوده اند. همزمان با ورود این گروه، یک منبع نظامی در وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) آنها را نمایندگان مشروع مردم سوریه! و نیروی اصلی برای نابودی گروههای تروریستی به اصطلاح تندرو مانند القاعده و داعش معرفی کرده بود.
از سوی دیگر و همزمان با تشدید درگیریها در اطراف مقر لشگر 30 پیاده گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد، "الیا اسمیت" سخنگوی پنتاگون از ورود رسمی آمریکا به عرصه حمایت از تروریستهای تکفیری میانه روی مذکور خبر داد. وی از بمباران سنگین اهداف متعلق به دو گروه احرارالشام و القاعده در اطراف مقر نظامی مذکور و سایر مناطق حاشیه شمالی استان حلب سوریه خبر داده است.
حمله هواپیماهای ارتش آمریکا به مواضع القاعده در حاشیه شمالی استان حلب طی 48 ساعت اخیر در حالی است که روزانه صدها کانتینر تسلیحات سبک، سنگین، انواع مهمات و موشک از مرزهای ترکیه بصورت کاملا علنی با اسکورت نیروهای سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه وارد سوریه شده و به تروریستهای القاعده در استانهای ادلب، حلب و ... تحویل می گردد. چندی پیش انتشار تصاویر مستند از تریلی های حامل سلاح و مهمات توسط ژاندارمری ترکیه واکنشهای گسترده ای را علیه دولت ترکیه ایجاد کرده بود.
همچنین کمتر از سه ماه پیش گروههای القاعده، جبهه اسلام و ارتش آزاد با وساطت سازمانهای جاسوسی عربستان سعودی، قطر و ترکیه تحت نظارت سازمان "سیا" پس از تشکیل ائتلافی به رهبری القاعده تحت عنوان ظاهری "جیش الفتح" اکثر مناطق تحت سیطره نیروهای دولتی سوریه در استان شمالی ادلب را به اشغال خود در آورده بودند.
گفتنی است، درگیریهای اخیر در اطراف مقر لشگر 30 پیاده گروه تروریستی ارتش آزاد در ادامه درگیریهای داخلی میان این گروهها طی ماههای گذشته ارزیابی می شود. طی ماههای گذشته، مناطق حاشیه ای شهرهای "اعزاز و مارع" صحنه نبردهای شدید میان گروه تروریستی تکفیری داعش با ائتلافی متشکل از القاعده، ارتش آزاد و جبهه اسلامی بود که به هلاکت صدها نفر از دو طرف منجر شده بود.