گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان گزارشهای تحولات سوریه، از تازهترین تحولات میدانی جبهه «دمشق، حمص و دیرالزور » گزارشهایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقهمندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه میکنیم؛ با ما همراه باشید.
درگیریهای جدید در معظمیه شام (دمشق)
از منطقه "المعظمیه شام" واقع در حاشیه جنوبی شهر دمشق خبر می رسد که طی روزهای اخیر گروههای تروریستی تکفیری زیرمجموعه القاعده (جبهه النصره) حملات شدید را بر علیه مواضع نیروهای دفاع وطنی (بسیج مردمی) سوریه مستقر در ورودی و خروجی های آن انجام داده اند.
بنابر این گزارش تنها طی 2 روز اخیر 4 حمله مسلحانه شامل هجوم و عملیات تک تیراندازی علیه واحدهای بسیح مردمی سوریه در این منطقه انجام شده که به شهادت 4 تن از نیروهای این تشکیلات انجامیده است.
المعظمیه، یکی از مناطق تحت اشغال گروههای تروریستی القاعده و ارتش آزاد می باشد که پس از ماهها نبرد شدید با قوای دولتی سوریه و محاصره شدید آن وارد لیست مناطق تحت اجرای "طرح مصالحه وطنی" دولت سوریه قرار گرفته بود. متاسفانه گروههای تروریستی با سوء استفاده از گشایش مسیرهای ارتباطی المعظمیه با برخی مناطق اطراف آن از جمله شهرک "داریا" واقع در غوطه غربی شهر دمشق، اقدام به نقل و انتقال تدارکات نظامی و غیر نظامی و تسلیحات به آن کرده اند.
دور جدید فعالیتهای گروههای تروریستی در مناطق حاشیه جنوبی دمشق مانند "المعظمیه و داریا" در راستای طرح حمله بزرگ به پایتخت سوریه از مرزهای جنوبی سوریه (استانهای درعا و قنیطره) می باشد که در ماههای اخیر در چندین مرحله در دست اقدام بوده است. بدنبال حملات تروریستها به مراکز دفاع وطنی در معظمیه، ارتش سوریه واحدهای ویژه نظامی به منطقه اعزام و همزمان دهها حمله هوایی علیه مراکز تجمع و استقرار تروریستها در بخشهای مختلف آن انجام داده است.
کشته شدن فرمانده "ارتش عشایری سوریه" در دیرالزور
منابع خبری از استان دیرالزور واقع در شرق کشور سوریه خبر داده اند که در درگیری میان واحدهای نظامی گروه تروریستی تکفیری داعش و ارتش عشایری موسوم به "اسود الشرقیه" فرمانده این یگان کشته شده است. حسب اطلاعات منتشره، علت کشته شدن وی انفجار یک مین ضد نفر نصب شده از سوی داعش در درگیریهای سال گذشته در مناطق حاشیه فرودگاه نظامی دیرالزور بوده است.
این گزارش می افزاید، "عبدالباسط الشعیطی" فرمانده ارتش عشایری سوریه، ظهر روز گذشته در حین هدایت نیروهای تحت امرش در اطراف فرودگاه مذکور بود که به اشتباه بر روی یک مین خنثی نشده رفته و در اثر انفجار آن در دم کشته می شود.لازم به ذکر است که یگان نظامی "اسود الشرقیه" حدود یکسال پیش با مشارکت صدها نفر از عشایر بومی و اهل سنت "شعیطات" به فرماندهی "عبدالباسط شعیطی"با هدف انتقام گیری از داعش تشکیل شده بود.
عشایر شعیطات از ابتدای وقوع بحران تروریستی تکفیری علیه مردم و دولت سوریه ابتدا به گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد و سپس به جبهه النصره (القاعده در سوریه) پیوسته و در نبردهای گسترده ای علیه ارتش و دولت سوریه مشارکت جدی و فعالی داشته اند. با تشکیل گروه تروریستی تکفیری داعش و تشکیل خلافت به اصطلاح اسلامی در استانهای رقه و دیرالزور، نخستین جرقه های اختلاف میان شعیطات و داعش زده شد.
اختلافات میان این عشیره بزرگ و داعش زمانی به اوج خود رسید که داعش برای تثبیت موقعیت نظامی و سیطره کامل خود بر دیرالزور قانون "بیعت اجباری" را به مورد اجرا گذاشت. به همین منظور سران عشایر شعیطرات و سایر عشایر بومی دیرالزور در جلساتی با هدف جلب بیعت آنها حضور یافتند.
با توجه به اختلافات جدی داعش با سایر گروههای تروریستی تکفیری رقیب همچون القاعده، جبهه اسلامی و ارتش آزاد، و عضویت صدها نفر از جوانان عشایر شعیطات در گروههای مذکور، خیلی زود اختلافات به نزاعی خونین میان دو طرف تبدیل گشت. داعش بطور گسترده ای اقدام به دستگیری و خلع سلاح عشایر دیرالزور خصوصا شعیطات کرد.
امری که با مخالفت شدید آنها و درگیریهای وسیع مسلحانه و کشته شدن دهها نفر از دو طرف همراه بود که اکثر تلفات درگیریها را عناصر داعش تشکیل می دادند. با اوجگیری و گسترش درگیریها، داعش عشایر شعیطات را مرتد اعلام و جنگی همه جانبه را علیه آنها براه انداخت. کاروانهای زرهی داعش روستاهای محل سکونت "دشمن مرتد" خود را محاصره و بشدت موشک باران و گلوله باران کردند. صدها نفر از جوانان این عشیره اهل سنت بومی دیرالزور توسط داعش به فجیع ترین وضع ممکن ذبح و تیرباران شدند.
در همین زمینه گفته می شود که تنها در یک روز بیش از 700 تن از مردان شعیطات توسط داعش در بیابانهای اطراف شهر دیرالزور سربریده شدند که انتشار تصاویر آنها موجی از واکنشها را بدنبال داشت. از آنجاییکه گروههای تروریستی رقیب داعش بعلت از بین رفتن سازمان رزم و تسلیحاتی و از دست دادن مقرهایشان امکان هیچگونه حمایتی از عشایر شعیطات نداشتند، داعش با فراغ بال به سرکوب خونین آنها پرداخته و ضمن اعدام مردان آنها، زنانشان با به کنیزی، اموالشان را مصادره و سکونتگاههایشان را نیز تخریب کرد.
افزایش ظلم و ستم داعش و بی دفاع بودن شعیطات دولت سوریه را به فکر بهره برداری از موقعیت انداخت. نمایندگان سازمان اطلاعات و دولت سوریه ضمن تماس با سران شعیطات به آنها پیشنهاد کردند تا به آغوش وطن بازگشته و در مقابل از حمایت دولت و ارتش سوریه برخوردار شوند. با پذیرش پیش شرطهای دولت سوریه از سوی سران عشایر، ارتش سوریه اقدام به تسلیح و آموزش گسترده صدها نفر از جوانان شعیطات کرد.
نام این یگان نظامی "اسود (شیرهای) الشرقیه" گذاشته و فرماندهی آن به عبدالباسط الشعیطی که پیشتر از اعضای گروههای تروریستی تکفیری ارتش آزاد و القاعده بود واگذار گردید. ارتش عشایر دیرالزور در نبردهای داخل و حاشیه این شهر کمکهای فراوانی به نیروهای نظامی سوریه کرده و تلفات بسیار سنگین کمی و کیفی به سازمان رزم داعش وارد آوردند.
هسته های متعدد پارتیزانی از عناصر شعیطات که به خون داعشیان تشنه بودند ، در بخشهای مختلف رقه و دیرالزور به عملیات "نفوذ و نا امن سازی عمق استراتژیک داعش" پرداخته ودر همین راستا صدها عملیات ترور، ربایش و بمبگذاری، فرماندهان و اعضای ارشد ارتش سوریه شناسایی و علامت گذاری اماکن محل استقرار این گروه برای بمباران توسط هواپیماهای بمب افکن ارتش سوریه سازماندهی و اجرا گردید.
آخرین حضور فعال نیروهای ارتش عشایری سوریه به فرماندهی "عبدالباسط الشعیطی" به نبردهای دوماه اخیر در شهر حسکه واقع در شمال سوریه و درگیریهای حاشیه شهر تدمر واقع در بخش شرقی استان حمص سوریه بوده است. گفته می شود که عبدالباسط شعیطی دارای نزدیک ترین روابط با " سرتیپ عصام زهرالدین" فرمانده لشگر 104 نیروی مخصوص گارد ریاست جمهوری سوریه بوده است.
تحولات میدانی جبهه حمص/حمله داعش به قریتین
همزمان با شعله ور شدن آتش نبردها در زبدانی ، از منطقه حاشیه شرقی استان حمص خبر می رسد که داعش حملات جدیدی را برای تصرف شهر "قریتین" واقع در جنوب شرقی شهر حمص آغاز کرده است. عملیات داعش با 3 هجوم انتحاری علیه مراکز خطوط مقدم دفاعی نیروهای ارتش و دفاع وطنی سوریه در حاشیه این شهر آغاز شده و تا لحظه مخابره این خبر درگیریها همچنان ادامه دارد.
حمله جدید داعش به قریتین در حالی صورت میگیرد که طی دو هفته اخیر نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن عملیات بزرگی را برای بازپس گیری شهر تاریخی تدمر از اشغال داعش آغاز کرده و در فاصله کمتر از 3 کیلومتری حاشیه غربی آن مشغول نبرد با داعش هستند. اهمیت شهر قریتین به نزدیکی آن به مسیر تدارکاتی نیروهای ارتش سوریه در حاشیه شرقی استان حمص و همچنین کوههای القلمون (مرز سوریه و لبنان) می باشد.