پایگاه آمریکایی «د ویک» در مطلبی درباره مخالفتها با برجام در این کشور در جریان رقابتهای انتخاباتی جمهوریخواهان نوشت: «نامزدهای جمهوریخواه در حال تعهد و قول هستند که توافق هستهای ایران را از بین میبرند. این موضوع را قبول نکنید».
در این مطلب که نویسنده آن «پل والدمن» است، میخوانیم: «جمهوریخواهان طی شش سال اخیر مشتهای خود را در اعتراض به کارهایی که باراک اوباما انجام داده، گره کردهاند. این همان کاری است که شما وقتی خارج از قدرت هستید، میکنید».
این تحلیلگر ادامه داد: «اکنون به نظر میرسد آنها در متوقف کردن توافق آمریکا و 5 قدرت دیگر جهانی با ایران برای محدود کردن برنامه هستهای ایران، ناکام ماندند. از آنجایی که این توافق معاهده نیست نیازی به تصویب ندارد. در عوض کنگره میتواند برای گذراندن و تصویب یک بیانیه و قطعنامه برای متوقف کردن آن تلاش کند که رئیسجمهور اوباما آن را وتو خواهد کرد. عبور از حق وتو به دو سوم آرای اعضای مجالس کنگره نیاز دارد و مخالفان توافق نمیتوانند به این حد برسند».
در ادامه مطلب منتشر شده در «د ویک» آمده است: «اما پس از آن چه؟ جمهوریخواهانی که برای ریاست جمهوری تلاش میکنند با رجوع به میکروفونها آنچه قبلا گفتهاند را تکرار میکنند: اینکه این بدترین توافق در تاریخ دیپلماتیک است، اینکه باراک اوباما نویل چمبرلین است و غیره».
«والدمن» افزود: «اگر تنها اختلاف نظری بین نامزدها وجود داشته باشد آن تنها در میزان سرعتی است که آنها خواهان پاره کردن توافق هستند. برای مثال اسکات واکر میگوید در روز اول ریاست جمهوری این کار را میکند. مارکو روبیو حرفی مشابه زده و تاکید کرده که به سرعت تحریمها را برمیگرداند. جب بوش هم گفته قبل ازاینکه کاری بکند با کابینه خود صحبت کرده و با متحدان در این باره گفتگو خواهد کرد».
وی ادامه داد: «آنچه هیچ کدام از آنها به ان اشاره نکردند آن است که پس از آن چه خواهد شد. این امر ممکن است که دیگر امضاکنندگان توافق شامل آلمان، چین و روسیه دست نگه دارند. دلیل آنکه رژیم تحریمهای کنونی آنقدر موثر بوده آن است که سازمان ملل و بسایری دیگر از کشورها در انسداد ایران از اقتصاد جهانی مشارکت کردهاند و تحریمها از سوی آمریکا به تنهایی نمیتوانسته چنین اثری داشته باشد».
تحلیلگر آمریکایی تاکید کرد: «به عبارت دیگر اگر با کنار کشیدن ما توافق از هم بپاشد همان چیزی که جمهوریخواهان آن را ترجیح میدهند، در این صورت ما به وضعیت کنونی برمیگردیم البته ایران آزاد است که اگر بخواهد و بدون هر گونه بازرسی به دنبال سلاحهای هستهای باشد».
وی افزود: «بیایید فرض کنید کنگره توافق را از بین نبرد و توافق شروع به اجرایی شدن کند. یک سال بعد یک نامزد جمهوریخواه درباره توافق چه خواهد گفت؟ اگر این توافق کارساز باشد و تحریمها شروع به کاهش کنند و بازرسیها ادامه یابد و هیچ نشانی درباره تلاش مخفیانه ایران در قبال سلاح هستهای وجود نداشته باشد، چه میشود؟ آیا او خواهد گفت که من اهمیتی نمیدهم چرا که نتانیاهو یک بار عکسی از کارتون و نقاشی بمب به من نشان داد در نتیجه من میخواهم از این توافق خارج شوم».
والدن تصریح کرد: «شاید اینگونه باشد اما حقیقت آن است که احتمال آنکه رئیسجمهور بعدی توافق را رها کند، به همان اندازه احتمال تحقق طرح دونالد ترامپ برای قانع کردن مکزیک به پرداخت پول ایجاد دیواری دو هزار مایلی بین دو کشور است. این اظهارات نوع از اظهارات یک نامزد برای نشان دادن قاطع بودن او است اما کاری نیست که یک رئیسجمهور چنین بکند حتی اگر آن رئیسجمهور یکی از همین افراد باشد».