به گزارش مشرق، افغانستان در یک سال اخیر وضعیت دشواری را سپری کرده است.
ناامنی شدت بیشتری یافته و کشمکش های سیاسی پایانی ندارد. تاکنون کابینه دولت وحدت ملی تکمیل نشده و بسیاری از ولایتهای این کشور توسط سرپرست اداره می شوند.
اوضاع امنیتی و سیاسی ذکر شده، رکود اقتصادی و بیکاری را در پی داشته است. خیل عظیمی از جوانان افغانستان در یک سال اخیر سرخورده از اوضاع جاری، راه مهاجرت را در پیش گرفتهاند.
بر اساس برخی آمارها، ماهانه بیش از 120 هزار نفر، افغانستان را ترک میکنند. برخی از طریق قانونی و با اخذ گذرنامه راهی سفر میشوند و برخی دیگر راههای غیر قانونی را در پیش میگیرند.
مسیر ایران – ترکیه به سوی اروپا
عدهای در آرزوی رسیدن به کشورهای اروپایی مهاجرپذیر، از مسیر ایران قصد عزیمت به سوی ترکیه و یونان میکنند. تلویزیون یک افغانستان به آماری دست یافته که بیش از 30 هزار تن در یک ماه از مسیر ولایت نیمروز وارد خاک ایران شدهاند.
بر اساس این آمارها، نزدیک به 31 هزار نفر نیز از راه مرز اسلام قلعه وارد خاک جمهوری اسلامی شدهاند. بخش زیادی از این عده، به صورت قاچاق از مسیر ایران به سمت ترکیه و اروپا عزیمت کرده اند.
در چند ماه اخیر و به ویژه پس از اعلام پذیرش مهاجر از سوی برخی کشورهای اروپایی، آمار مهاجرین قاچاق از این مسیر افزایش چشمگیری داشته است.
وضع امنیتی در مرزهای ترکیه
با توجه به سیل مهاجرینی که از این مسیر عازم ترکیه شدهاند، تدابیر امنیتی شدیدی در مرزهای ترکیه اعمال میشود. از سویی مرزبانی جمهوری اسلامی ایران نیز به دلیل مسائل امنیتی و رشد جریانهای افراطی در منطقه، تدابیر خاصی را در مرزهای خود اتخاذ کردهاند.
نیروهای مرزی ایران اجازه خروج غیرقانونی هیچ تبعه ایرانی یا غیر ایرانی را نمیدهند و بر همین اساس تمامی کسانی که مبادرت به این می ورزند، دستگیر می شوند.
یکی از فعالین فرهنگی افغانستان که از اردوگاه عسکرآباد ورامین بازدید کرده از دستگیری تعداد زیادی اتباع افغانستان هنگام خروج غیر قانونی از ایران به سمت ترکیه خبر داده است. این فعال فرهنگی این وضعیت را نتیجه اقدامات نسنجیده مهاجرین عنوان میکند.
علاوه بر آن خبرهای منتشر شده نشان میدهد که در خاک ترکیه برخی مهاجرین افغانستانی توسط گروگانگیران ربوده شده و برای آزادی آنان مبالغ هنگفتی مطالبه میشود.
نگرانی از وضعیت اتباع افغانستان در یونان
بر اساس خبرهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، تعداد زیادی از اتباع افغانستان که قصد مهاجرت به سمت اروپا را دارند، در کشور یونان در شرایط نامساعدی به سر میبرند.
تصاویر و ویدئوهای منتشر شده و همچنین گزارشی که یکی از تلویزیونهای افغانستان از وضع اتباع افغانستان در یونان تهیه کرده، حکایت از آن دارد که مهاجرین افغانستانی که عازم اروپا هستند، با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند.
برخی از فعالان مدنی افغانستان خواستار اطلاع رسانی به جوانان افغانستانی در مورد خطرات و مصیبتهای فرار از کشور از مسیرهای غیر قانونی شدهاند. به عقیده این فعالان مدنی، رسانه ها٬ جامعه مدنی و دولت افغانستان در این قبال مسئولیت دارند و این بحث در شورای امنیت، کابینه و پارلمان باید مطرح گردد.
بخشی از این مهاجران برای رسیدن به مقصد، راه آبی را در پیش میگیرند که در یک سال گذشته دهها مورد مرگ مهاجران افغانستانی گزارش شده است.
در هر صورت خروج ماهانه بیش از صد هزار تبعه افغانستان از این کشور، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و برخی خطر آن را به اندازه خطر طالبان و داعش جدی عنوان کرده اند.
فعالان مدنی آمار بالای خروج از کشور را نتیجه اوضاع نامساعد داخلی عنوان میکنند و خواهان اقدامات دولت وحدت ملی در این زمینه هستند.