در واقع عملکرد بد سیاستمداران عراقی و فسادی که تظاهرات گسترده مردمی را به دنبال داشت، آیت الله سیستانی را وادار کرد که خواستار اصلاحات شود و درباره خطرات تجزیه عراق هشدار دهد.مواضع آیت الله سیستانی و خواسته های مردمی به مثابه نقطه قوتی برای حیدر العبادی نخست وزیر عراق برای پیشبرد اصلاحات و رویارویی با مفسدان بود.
مرجعیت امیدوار بود که گروه های سیاسی که از طریق صندوق های رای به قدرت رسیده اند، بتوانند به شکل درست اوضاع را اداره کنند و مشکلی که دخالت مرجعیت را ضروری کند، پیش نیاید اما متاسفانه اوضاع به این منوال پیش نرفت و سوء مدیریت و عوامل داخلی و خارجی سبب رسیدن اوضاع عراق به این وضعیت نابسامان شد.پس از اینکه صبر بسیاری از عراقی ها به سر آمد و به اوضاع نابسامان اعتراض کردند، مرجعیت دریافت که باید با قدرت وارد شود و بر تسریع در گام های اصلاحی و تحقق و برقراری عدالت اجتماعی تاکید کرد.
این رسانه عراقی می نویسد: پس از این که تظاهرات علیه فساد و در راستای بهبود خدمات رسانی با توجه به گرمای بیش از 50 درجه شروع شد.آیت الله سیستانی، العبادی را ترغیب کرد که در هفتم آگوست با جرات زیادی به جنگ فساد برود و دو روز بعد یعنی در نهم آگوست العبادی اصلاحات معروف خود را ارائه داد و به دنبال آن در پارلمان نیز تصویب شد و به دنبال آن آیت الله سیستانی بر اصلاحات در دستگاه قضایی تاکید کرد.
درباره خطرناک بودن فساد برای آینده عراق، مرجعیت نبود اصلاح واقعی را به مثابه تجزیه عراق دانست و فساد را عامل سقوط برخی مناطق از کشور در دست داعش در ژوئن سال 2014 دانست.
کتابات نوشت: اصلاحات در مرحله حساسی از تاریخ جدید عراق صورت می گیرد زیرا نیروهای عراقی در حال جنگ با داعش در چندین جبهه هستند و به علت پایین آمدن قیمت نفت از نظر مالی عراق وضع خوبی ندارد.
حیدر الخوئی پژوهشگر مرکز مطالعات چتم هاوس گفت: آیت الله سیستانی معمولا در موضوعات سیاسی ورود نمی کند مگر در مواردی که پای موضوعات و مسائل استراتژیک بزرگ در میان باشد و احساس کند که باید برای نجات عراق از بحران کاری انجام دهد.ایشان به ندرت مواضع سیاسی مستقیم صادر می کند اما درخواست های ایشان مورد استقبال میلیون ها عراق قرار می گیرد و از برجسته ترین این مواضع، فتوای جهاد کفایی پس از یورش داعش است که ده ها هزار نفر را برای جنگ با داعش بسیج کرد.
وی افزود: بزرگترین مانع در مسیر اصلاحات احزاب هستند.میزان موفقیت العبادی و تغییرات اساسی به میزان توان العبادی برای مقابله با رقبا و شرکای و حزب متبوعش بستگی دارد.
احسان الشمری استاد علوم سیاسی دانشگاه بغداد در این باره اعلام کرد: اوضاع دردناک اخیر، آیت الله سیستانی را وادار به ورود به شکل مستقیم کرد.وی پس از اینکه دریافت، گروه های سیاسی توان خروج از بحران و حتی ارائه راهکار برای بحران های سیاسی متراکم و انباشته شده را ندارند و در خدمات رسانی ناکام مانده اند، وارد عمل شد.
وی افزود: مرجعیت پشتوانه محکمی برای العبادی در مقابل رقبای سیاسی اش است زیرا گروه های شیعی به طور علنی نمی توانند به دشمنی با مواضع آیت الله سیستانی برخیزند زیرا به مثابه خودکشی سیاسی برای این گروه هاست.
این رسانه در ادامه بیان کرد: طی دو هفته گذشته العبادی اصلاحات را شروع کرده است که شامل کم کردن پست های وزارتی به دو سوم و کم کردن تعداد محافظان اشخاص و اصلاح نظام حقوق و مزایا در عراق است.اصلاحات وی شخصیت های بارزی مانند نوری المالکی، ایاد علاوی و اسامه النجیفی را هم هدف قرار داده است.به اعتقاد تحلیلگران، العبادی برای اصلاحات ریشه ای با موانع بسیاری روبرو است.مواضع آیت الله سیستانی 85 ساله در عراق با اقبال زیادی روبرو است و مانع از مخالفت علنی گروه های سیاسی با اصلاحات می شود.
فنار حداد تحلیلگر موسسه خاورمیانه در دانشگاه سنگاپور گفت: تغییر فرهنگ فساد ریشه دار تا این حد در عراق در کوتاه مدت میسر نمی شود و نیاز به اصلاحات دراز مدت دارد.