کد خبر 462634
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۸

صدای موتور هواپیماهای جنگ جهانی دوم می‌آید، "سرگین غلتان" دوباره هوس پرواز کرده، همان سوسک فضله جمع‌کن که حالا محبوب گردشگران است.

به گزارش مشرق، خسرو مهین‌روستا اقامتگاه بومی را در قاسم‌آباد گیلان اداره می‌کند و برای گردشگران ایرانی و خارجی که در خانه‌ی گیلانی‌اش اقامت دارند، تورهای محلی متنوعی برگزار می‌کند؛ از تور مزرعه و کارخانه چای ایرانی گرفته تا کوهنوردی در قله‌ی "سَماموس"، طبعیت‌گردی در "جواهردشت" و تماشای مزارع گل و گیاه قاسم‌آباد، اما شاید جذاب‌تر از همه یافتن حشرات بومی ایران و ماجراجویی همراه با آن‌ها در طبیعت باشد.
مهین‌روستا، سوسک "سرگین غلتان" را که بومیِ ایران است، یکی از حشرات مورد علاقه‌ی گردشگران می‌داند می‌گوید: گردشگرانی که به این منطقه می‌آیند وقتی درباره‌ی این سوسک می‌شوند، برای دیدن‌اش هیجان نشان می‌دهند. این سوسک‌ها را که در حال غلتاندن سرگین و فضله‌ی حیوانات هستند حتی در حیاط خاکی خانه که باغچه کود داده شده دارد هم می‌توان دید. آن‌ها با سوسک‌هایی که ما معمولا می‌بینیم و می‌شناسیم فرق دارند.

 سرگین غلتان  dung beetle

سرگین غلتان‌ها که تقریبا در تمام نقاط ایران دیده می‌شوند، نوعی سوسک هستند که از مدفوع حیوانات تغذیه می‌کنند و توانایی جمع‌آوری فضله تا 250 برابر سنگین‌تر از وزن‌شان را دارند.

این سوسک تیره‌رنگ و سخت‌پوست که در مصر باستان الهه خورشید و موجودی مقدس بوده و نماد آن در تصویرگری‌ها و کاخ‌های مصری دیده می‌شود، در لغت‌نامه‌ی دهخدا "گوگار" نام دارد و این‌گونه تعریف شده است؛ «جانوری است که سرگین را گلوله کند و بگرداند و غلطان غلطان به سوراخ خود برد.»

سرگین غلتان‌ها توانایی پرواز هم دارند، وقتی بال می‌گشایند‌، انگار یک هواپیمای باز مانده از جنگ جهانی دوم به حرکت درآمده است.

این سوسک‌ها که بسیاری از حشره‌شناسان، قوی‌ترین سوسک و گونه‌ای از آن را هرکول می‌نامند، به محض آن‌که بوی فضله‌ی جانداران دیگر را حس می‌کنند دسته جمعی در محل تخلیه فضله فرود می‌آیند.

سوسک‌هایی که دل گردشگران را برده‌اند

آن‌ها برای جمع‌آوری و گِرد کردن سرگین‌ها از دست و پای قدرتمند و سر ارّه شکل خود استفاده می‌کنند و فضله را به سمت لانه می‌غلتانند و هیچ مانعی حتا سربالایی و سنگ‌های بزرگ این سوسک‌های پرتلاش را از حرکت باز نمی‌دارد.

در مطالعات دانشمندان سوئدی نیز اثبات شده که سرگین غلتان از ستاره‌ها و درخشش راه شیری برای ردیابی مسیر خود استفاده می‌کند.

براساس یافته‌های محققان دانشگاه لوند سوئد، سوسک سرگین غلتان حتی در شب‌های صاف و بدون ماه می‌تواند در یک مسیر مستقیم حرکت کند.

این پژوهش که در مجله Current Biology منتشر شده‌، نشان‌دهنده‌ی نخستین شواهد متقاعدکننده از بهره‌برداری حشرات از آسمان پرستاره برای جهت‌یابی بوده و اولین سند از کاربرد کهکشان راه‌شیری به عنوان سیستم ناوبری در قلمرو حیوانات است.

سوسک‌هایی که دل گردشگران را برده‌اند

منبع: ایسنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    وقتی انسان در باره توانائی خدا در افرینش میلیارد ها نوع موجود فکر می کند و اینکه چگونه انها را با هم و با محطتشان هماهنگ کرده و نیازهای انها را برطرف می کند و زاد و ولد انها . به حقارت و کوچکی خودمان و عظمت او پی می بریم . چرا ما خالق این همه عظمت را پرستش نمی کنیم و بر خلاف دستوراتش عمل می کنیم
  • علی ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    عق
  • ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    واقعا اینقدر مطلب قحطه؟
  • ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    جالب انگیزناک بود...
  • مهماندار هواپیما ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    اگر این سوسکها را از امریکا به دنیا عرضه می کردند همه به به و چه چه می گفتند
  • ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    فتبارک الله احسن الخلقین خداوند متعال حتی فکر جمع آوری سرگین حیوانات از طبیعت رو هم کرده هم چنان که لاشه رو با لاشخور و...
  • علی حقجو ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    واقعا دوست داشتنی هستند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس