«فرانسوآ اولاند» که قرار است طی این کنفرانس مطبوعاتی در خصوص موضوعات مختلف از جمله موج مهاجرتها به اروپا و ناتوانی ائتلاف بینالمللی در نابودی داعش در سوریه و عراق سخن بگوید، در شروع سخنان خود اعلام کرد: «اتفاقات و شرایطی مانند حمله تروریستی اخیر در قطار آمستردام ـ پاریس، تخریب آثار باستانی در پالمیرای سوریه، موج مهاجرتها به اروپا و تصویر بیجان کودک سوری که در جریان مهاجرت با خانوادهاش در دریای مدیترانه غرق شده و آب جسد وی را به روی شنهای ساحل انداخته در کنار مهاجرانی که طی سال جاری در مسیر مهاجرت در دریا غرق شدهاند، مرا بر آن داشت که به طور اضطراری سخنانی در این خصوص داشته باشم.»
وی افزود: «فرانسه همواره در برابر تروریسم مسئولیتهای خود را انجام داده و همانطور که در مالی و ساحل شاهد آن بودید به مبارزه با گروه بوکوحرام پرداخته است. ما مبارزه با تروریسم را در سایر موقعیتها در آفریقای مرکزی نیز به نمایش گذاشتهایم تا از به راه افتادن حمام خون جلوگیری کنیم.»
اولاند در خصوص سوریه اعلام کرد: «در خصوص آنچه به انجام حمله در سوریه مربوط میشود نیز فرانسه آماده است و از فردا سهشنبه در راستای حفظ اقتدار عمل و تصمیم خود و با هدف انجام حملات هوایی علیه مواضع داعش، پروازهای شناسایی را بر فراز سوریه انجام میدهد. مداخله فرانسه مداخله زمینی نخواهد بود چرا که این امر غیرواقعی و نامعقول خواهد بود. من از وزارت دفاع فرانسه خواستهام که از روز آینده پروازهای شناسایی را بر فراز سوریه ترتیب دهد.»
وی افزود: «در عراق زمانیکه لزوم وجود یک ائتلاف احساس میشد، این ائتلاف شکل گرفت و امروز نیز در سوریه ما میخواهیم بدانیم که چه بر سر مردم این کشور میآید، بنابراین از فردا سهشنبه در هماهنگی با ائتلاف ضدداعش پروازهای شناسایی را بر فراز این کشور آغاز میکنیم. ما آماده انجام حمله در سوریه هستیم. برخی به ما میگویند که این حمله باید زمینی باشد اما من معتقدم که حمله زمینی و اعزام نیروی زمینی به سوریه امری غیرواقعبینانه و نامعقول است چرا که فرانسه تنها خواهد ماند و عملیات زمینی آن قالب اشغالگری به خود خواهد گرفت و این امر پیامدهایی برای فرانسه دارد.»
اولاند در ادامه با تکرار اتهامات خود علیه رئیسجمهور سوریه، وی را مسئول شرایط کنونی دانست و مدعی شد: «در راستای بقای بشار اسد در قدرت نباید هیچ اقدامی صورت گیرد. فرانسه برای حصول راهحلهای سیاسی در سوریه تلاش میکند. ما باید با تمامی کشورهایی که میتوانند در تسهیل فرآیند انتقال سیاسی در سوریه نقش داشته باشند، گفتوگو کنیم. این انتقال ضروریست. راهحل سوریه از بشار اسد نمیگذرد و نباید هیچ اقدامی در راستای تقویت موضع بشار اسد صورت گیرد.»
وی در خصوص بحران مهاجران گفت: «بحران مهاجرت بحرانی غمانگیز و وخیم اما قابل کنترل است و کنترل خواهد شد. فرانسه نیز در این میان سهم خود را ایفا خواهد کرد و طی دو سال آینده پذیرای 24 هزار مهاجر خواهد بود. علاوه بر این فرانسه قصد دارد کنفرانسی بینالمللی را در پاریس در این خصوص برگزار کند و طی روزهای آینده نیز جلسهای در خصوص موضوع پناهجویان در پارلمان برگزار خواهد شد.»
اولاند ادامه داد: «از آغاز سال جاری تاکنون حدود 350 هزار نفر برای رساندن خود به اروپا از مسیر دریای مدیترانه عبور کردهاند. این رقم بیش از سه برابر شمار مهاجرانی است که سال گذشته از این طریق به اروپا مهاجرت کردهاند. این بحران باید حل شود و این امر با کمک و پشتیبانی فرانسه امکانپذیر خواهد بود.»
وی افزود: «من برای مقابله با بحران مهاجران اجرای مکانیسم مداوم و الزامی پذیرش پناهجویان و توزیع آنها میان کشورهای مختلف را پیشنهاد کردهام و فرانسه آماده است مسئولیت خود را در قبال پناهندگان به انجام برساند و در این راستا آماده است میزبان 24 هزار پناهنده طی دوسال آینده باشد.»
اظهارات رئیسجمهور سوریه در خصوص آغاز پروازهای شناسایی بر فراز سوریه در حالی صورت میگیرد که روزنامه فرانسوی لوموند پیشتر در روز شنبه از قصد فرانسه برای حمله هوایی به مواضع گروه تروریستی داعش در سوریه خبر داده بود.
لوموند روز شنبه طی گزارشی اعلام کرد که فرانسه قصد دارد علاوه بر حمله به تروریستهای داعش در عراق، تروریستهای این گروه تروریستی در سوریه را نیز هدف حملات خود قرار دهد.
فرانسه از ماه سپتامبر سال 2014 میلادی در چارچوب ائتلاف مبارزه با داعش در عراق مشارکت دارد اما تاکنون از مداخله نظامی در سوریه بمنظور مبارزه با عناصر این گروه تروریستی امتناع کرده بود.
در پی انتشار خبر لوموند، منابع و افراد نزدیک به ریاست جمهوری فرانسه از ارائه هرگونه اظهارنظر در این خصوص امتناع کردند و هرگونه اعلام موضع از جانب فرانسه در ایا باره را به کنفرانس مطبوعاتی امروز رئیسجمهور فرانسه در کاخ الیزه موکول کردند.
فرانسوآ اولاند رئیسجمهور فرانسه روز پنجشنبه گذشته بار دیگر خواستار حصول راهحل سیاسی در سوریه شده و اعلام کرده بود: «باید برای سوریه راهحلی سیاسی یافت شود و با شیوهها و راهکارهای مناسب و همکاریهای خوب اقدام به مبارزه با تروریسم در این کشور کرد. ما نباید تنها به سخن گفتن بسنده کنیم و باید تصمیماتی اتخاذ کنیم و این تصمیمات باید تصمیمات جامعه بینالملل باشد.