مشاهدات شاهدان عینی خبر از آن می دهد که صدها جنازه در سردخانه های سعودی قرار دارد و تا روز گذشته اجساد با تریلی از صحرای منا به سمت سردخانه ها تخلیه می شده است. سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت ایران تاکید دارد که قطعا تعداد کشته های فاجعه منا بیش از دو هزار نفر است؛ عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور نیز امروز اظهار داشت که تعداد کشته شدگان این حادثه بیش از ارقام اعلامی مقامات سعودی است اما مقامات عربستان تاکید دارند تا جایی که ممکن است آمار تلفات این فاجعه هولناک را پایین اعلام کنند.
چند روز است که آمار اعلامی از سوی سعودی ها حتی به 800 کشته نرسیده است، در صورتی که طی این مدت فقط تعداد کشته شده های ایرانی این فاجعه 50 نفر افزوده شده و پیش بینی می شود که حداقل نیمی از مفقودین نیز به این تعداد اضافه شوند، یعنی حداقل 300 نفر جزو کشته شدگان اند.
اوحدی بر اساس مشاهدات خود و همکارانش در سازمان حج و زیارت به صراحت گفته است افرادی که برای شناسایی به سردخانه های سعودی رفته اند از ثبت حداقل 1200 جنازه در یکی از سردخانه ها خبر داده اند.
شواهد و قرائن نشان میدهد که عربستان سعودی برای فرار از تبعات ناشی از بالا رفتن تعداد قربانیان که خدشهای جدی به حیثیت این کشور در جهان اسلام وارد خواهد کرد، تمام تلاشش را برای "بالا نرفتن" تعداد کشته شدگان به کار گرفته است. توقف عدد جانباختگان در مرز 800 کشته و خط خبری رسانه های دولتی عربستان در روزهای گذشته که حتی تا انکار حضور برخی حاجیان در مراسم حج پیش رفته اند، شاهدی بر این ماجراست.
روز گذشته العربیه، رسانه منتسب به دربار سعودی از اساس حضور غضنفر رکن آبادی، دیپلمات ایرانی در عربستان را منکر شد، این رسانه در خبر خود مدعی شد که وی اصلا به سرزمین حجاز وارد نشده است! در صورتی که ده ها شواهد و قرائن بر حضور وی در حج امسال وجود دارد و رکن آبادی چهره گمنامی هم نیست که بتوان وجود او را انکار کرد؛ دیپلمات کارکشته ای که در یکی از حساس ترین مناطق جهان در دوران مهمی نظیر جنگ های حزب الله با اسرائیل رابط ایران با مقاومت اسلامی لبنان بوده و امروز در عربستان مفقود شده و مقامات این کشور حتی حضور او را کتمان می کنند!
در همین راستا یک منبع آگاه به خبرنگار «نسیم» اطلاع داد که عربستان سعودی برای مدیریت ابعاد حیثیتی فاجعه منا، با تطمیع دولت های همپیمان خود که در این حادثه قربانی داده اند، از آنها خواسته است که اعداد اعلامی کشته شدگان از سوی عربستان را به رسمیت بشناسند و پیگیر سایر قربانیان بلاتکلیف نباشند.
این منبع همچنین گفته است که عربستان با موافقت همین کشورهای همپیمان قصد دارد نزدیک به 20 تریلی از اجساد کشته شدگان را به کشورهای متبوع تحویل نداده و در همان عربستان دفن کند.
عزت الله ضرغامی هم امروز در یکی از شبکه های اجتماعی با کنایه اظهار داشت که «بدون تردید بخشی از مفقودین جزء شهدای این حادثه هستند و باید مراقب بود که کارگزاران سعودی آنان را در گورهای دسته جمعی دفن نکنند.»
منبع دیگری نیز به خبرنگار «نسیم» گفته است که مسئولان عربستان پیشنهادهایی به دستاندرکاران حج کشورهای مختلف ارائه کردهاند که تعداد زیادی از اجساد به بهانه "غیرقابل شناسایی بودن" و "احتمال انتقال بیماری کرونا" به صورت ناشناس دفن شوند.
در حالی که نگرانیهای جدی درباره سرنوشت جانباختگان و مفقودان ایرانی فاجعه منا وجود دارد؛ دولت عربستان اجازه ورود مقامات دولتی ایران به آن کشور را نداده است تا جائی که دیپلماسی تعاملی دولت آقای روحانی و رایزنی ها و وساطتهای دیگر کشورهای عربی هم هنوز جواب مشخصی نداده و نگرانی و پریشانی افکار عمومی ایران و بویژه خانواده های قربانیان و مفقودان و حتی سایر حجاج ایرانی به قوت خود باقی است.