افزایش سود وام ازدواج، پر کردن جیب دولت و جبران کسری‌ها با سوءاستفاده از نیاز مالیِ بی‌بضاعت‌ترین و یکی از مهم‌ترین اقشار جامعه یعنی زوج‌های جوان، با کجای منطق سیاست‌های کلی نظام درباره جمعیت و تشویق به ازدواج و تشکیل خانواده سنخیت دارد؟

گروه اجتماعی مشرق- مجردهای ما علی‌الخصوص آن‌هایی که موفق به ازدواج می‌شوند سدشکن‌هایی هستند که توانسته‌اند از موانعی هم‌چون یافتن همسر دارای شرایط، کار و درآمد، هزینه ودیعه خانه و ده‌ها مشکل دیگر بربیاند. اما تا اینجای کار چندان سخت نیست تا اینکه به «غول مرحله آخر!» یعنی دریافت وام ازدواج می‌رسند. اکنون وضعیت اقتصادی اکثریت مجردهای ما به گونه‌ای است که به هر صورت نیازمند دریافت وام ازدواج هستند.

غول وام ازدواج بزرگتر شد

بسیاری از مجردهای امروزی تنها یا حداقل یکی از مهمترین پشتوانه‌های خود را وام ازدواجی می‌دانند که دولت به آنها می‌دهد و تا همین چند روز قبل شاید تعدادی از همین جوانان به زور توان پرداخت اقساط آن را داشتند اما حالا و بنا به گفته سخنگوی دولت تدبیر و امید نرخ سود وام ازدواج از 4 درصد به 10 درصد افزایش یافته است و این یعنی «غول مرحله آخر» بزرگ‌تر شده است؛ آن هم به دست دولتی که حسب دستور مقام معظم رهبری، وظیفه تسهیل در امر ازدواج را دارد.

در بند چهل و پنجم از سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه، بر «فرهنگ‌سازی و ایجاد زمینه‌ها و ترتیبات لازم برای تحقق سیاست‌های کلی جمعیت» از سوی رهبر انقلاب مستقیما به دولت آقای روحانی تاکید شده است.

در «سیاست‌های کلی جمعیت» هم که در تاریخ 30 اردبیهشت سال 93 از سوی ایشان به روسای سه قوه ابلاغ شد، به اهمیت موضوع بیشتر پی می‌بریم. در بند دوم این ابلاغیه آمده است: «رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج و حمایت از زوج‌های جوان و توانمندسازی آنان در تأمین هزینه‌های زندگی و تربیت نسل صالح و کارآمد.»

وام ازدواج
رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج و حمایت از زوج‌های جوان و توانمندسازی آنان در تأمین هزینه‌های زندگی و تربیت نسل صالح و کارآمد، از وظایف دولت است

حال سوال اینجاست که تصمیم به افزایش سود وام ازدواج از سوی دولت با کدام یک از سیاست‌های کلی نظام در تعامل است؟ افزایش سود وام ازدواج، پر کردن جیب دولت و جبران کسری‌ها با سوءاستفاده از نیاز مالیِ ضعیف‌ترین، بی‌بضاعت‌ترین و یکی از مهم‌ترین اقشار جامعه یعنی تازه‌دامادها و تازه‌عروس‌های کشور، با کجای منطق سیاست‌های کلی نظام درباره جمعیت و تشویق به ازدواج و تشکیل خانواده سنخیت دارد؟

شاید در نگاه اول افزایش نرخ سود، آن هم رسیدن به 10 درصد میزان اندکی باشد ولی از دید یک جوان که همین وام ازدواج تنها پشتوانه مالی‌اش برای شروع زندگی است بسیار درصد هنگفتی است. سوالی که در این هنگام به ذهن هر جوان در شُرف ازدواجی می‌رسد این است که ادعای تلاش برای بهبود معیشت از سوی دولت را باور کند یا افزایش درصد وام ازدواج را؟ او از خودش می‌پرسد آیا کسی که چنین قانونی را تصویب کرده ماهانه 800 هزار تا یک میلیون درآمد دارد و حداقل 400 هزار تومان آن را بابت کرایه منزل می‌پردازد؟ در این لحظه او جلوی خودش را می‌گیرد تا حرف بدی نزند؛ زیرا به این دولت رای داده است.

وام ازدواج

حال فرض کنید جوانی از یک خانواده متوسط، در سن 24 سالگی پس از اتمام تحصیلاتش در مقطع کارشناسی و اخذ کارت پایان خدمت و با فرض اینکه بعد از خدمت سربازی بلافاصله شغل پیدا کند، درآمدش حدود 800 هزار تومان باشد؛ اگر این جوان تمام درآمدهای ماهانه‌اش را پس‌انداز کند و حتی یک ریال از آن را هم خرج نکند که البته تقریبا نشدنی است، در سن 28 سالگی تصمیم به ازدواج می‌گیرد در حالی که تمام پس‌اندازش هم 36 الی 40 میلیون تومان خواهد بود. البته در چنین شرایط آزمایشگاهی که عنوان شد، شرط تورم فعلی را حذف کرده‌ایم. حال سوال اینجاست که آیا این جوان می‌تواند با این اوضاع تورم در مسکن و مخارج شروع زندگی ازدواج کند و به سنت پیامبر (ص) عمل نماید و در نهایت باعث رشد جمعیت کشور شود؟

گل بود به سبزه نیز آراسته شد

با نگاهی به چند خبر قدیمی درمی‌یابیم که وضعیت وام ازدواج آنقدر اوضاع بدی داشته و دارد که به صورت اورژانسی باید به درمان آن می‌پرداخت؛ اما با قصه جدید افزایش سود وام ازدواج تا 10 درصد، اوضاع از بد هم بدتر شد:

1- در رابطه با وام ازدواج، سید علی اصغر میرمحمد صادقی با اشاره به خبری خوش برای متقاضیان دریافت وام ازدواج به جلسات بانک مرکزی با اعضای هیات مدیره بانک‌ها به منظور تعیین تکلیف وام ازدواج اشاره کرد و گفت:‌ متقاضیان وام ازدواج که در سال 92 ثبت نام کرده‌اند تا 10 مهر امسال و متقاضیان وام ازدواج که در سال 93 ثبت نام کرده‌اند تا پایان آذرماه سال جاری تسهیلات ازدواج می‌گیرند.

2- با توجه به آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار، اگر تمام سپرده‌های قرض‌الحسنه بانک‌ها به تسهیلات قرض‌الحسنه اختصاص یابد، از این منابع می‌توان سالانه به یک میلیون زوج ۳۰ میلیون تومان وام ازدواج داد، ولی عملکرد بانک‌ها غیر از این است.

وام ازدواج

3- مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی گفت: زوج‌های جوان تنها می‌توانند یا تسهیلات 3 میلیون تومانی نقدی را دریافت کنند یا تسهیلات 10 میلون تومان خرید کالا، زیرا هر دوی آنها به یک زوج پرداخت نخواهد شد.

4- گزارش‌ها حاکیست بیش از یک میلیون و 300 هزار زوج جوان سردرگمند و بی‌‌اعتنایی نعمت‌زاده وزیر صنعت همچنان ادامه دارد؛ چرا تولیدکنندگان لوازم خانگی تولید داخل از مصوبه جهانگیری مبنی بر وام 10 میلیونی خرید کالا برای زوج‌های جوان بی‌خبرند؟!

در خبر نخست می‌خوانیم متقاضیان وام ازدواج از سال 92 در انتظار دریافت وام هستند. با مقدمه‌ای که در ابتدای مطلب گفته شد نیازی به توضیح اوج کم‌کاری دولت در این خصوص نمی‌ماند. با توجه به شدت تورم درکشور، چه کاری از وام ازدواجی که دو سال بعد از برگزاری مراسم عقد به دست زوجین برسد ساخته است؟ آیا چنین مسئله‌ای باعث نمی‌شود تا زوج‌های جوان دولت را عملا بی‌توجه به مشکلات خود قلمداد کنند؟

چرا وام ازدواج زیر چرخ خودروهای دولتی له می‌شود؟

نتیجه خبر دوم آن است که مشکل وام ازدواج قابل حل است اما موانعی وجود دارد که اجازه این کار را نمی‌هد و مشکل در بانک‌هاست. چه کسی مسئول پاسخگو کردن بانک‌ها برای ارائه وام‌های قرض‌الحسنه است؟

یک زوج جوان یا وام سه میلیون تومانی خواهند گرفت یا وام خرید کالای 10 میلیونی؛ تازه اگر به خبر چهارم بی‌اعتنا باشیم! و اگر این وام بعد از دو سال از ثبت نام به دردشان بخورد. همه نیک می‌دانیم که سه میلیون تومان سال 92 با سه میلیون تومان سال 94 تفاوتی از زمین تا آسمان دارد.

نکته مهم آنکه مردان دولت تدبیر و امید از این دست جوانان توقع نداشته باشند که چنین مطالبه حداقلی را به بهانه تحریم نادیده بگیرند و آن را بر اساس سوءمدیریت بر منابع مالی نگذارند.

امید است دولتمردان به جای اینکه سنگی جلوی پای جوانان به جهت تشکیل خانواده بیاندازند، فکری به حال وضعیت این دختران و پسران کنند چرا که مسائلی همچون مشکلات اقتصادی ممکن است جوانان را به راه نادرست و فساد بکشاند.

ازدواج یا خودرو؟ مسئله این است!

البته که در نظر دولت مردان خودرو بهتر است. زیرا با 25 میلیون وام خودرو موافقت می‌کنند ولی 3 میلیون وام ازدواج را به جوانان نمی‌دهند. یحتمل نظرشان این است که اگر جوانان ازدواج نکنند اتفاق خاصی نمی‌افتد فقط سن ازدواج بالاتر می‌رود و سن فساد و فحشا پایین می‌آید. ولی خودرو از واجبات است. شاید هم ما اشتباه می‌کنیم و پیامبر فرموده‌اند: المَرکَبُ سنتی!!!



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 18
  • ايمان ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    سلام خرداد 94 بودكه اعلام كردند وام ازدواج به خانواده هاي شهدا و جانبازان دو برابر مي دهند الان به هر بانكي مراجعه مي كني اصلا ميگن بخشنامه اي نيامده و خبر ندارن
  • ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    اینها از اثرات تدبیر است!!!!!
  • ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    این وام خودرو و یا وامهای ازدواج ویا خرید کالا که امروز بلای بزرگی است که در جامعه ی اسلامی ایران افتاده و موجبات ناراحتی وتزلزل روحی وروانی جوانان را ایجاد کرده جداً بزرگترین معضل امروز کشور می باشد . این همه عقل درکشور وجود دارد لکن تمام این عقول نم کشیده است . وما هنوز اندر خم یک کوچه ایم . ای وای من ای وای من ای وای من
  • ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    اینها از اثرات تدبیر است!!!!!
  • ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    چرا هیچکدام از مراجع و روحانیون عزیز در سخنرانیهای خود نسبت به این موضوع واکنش نشان ندادند؟ چرا در حد تذکر به دولت هم موضع نگرفتند؟؟؟
  • ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    اینها از اثرات تدبیر است!!!!!
  • ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    اینها از اثرات تدبیر است!!!!!
  • مهران ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    همش حسرت خوردیم همش سعی کردین چشمامون نره به سمت نا محرم همش سعی کردیم از راه حلال پول دربیاوریم برای آینده همش سعی کردیم از فساد اخلاقی دور باشیم همش همش همش فقط مردم خواستن دین پیاده بشه ولی 3نقطه
  • پسر ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    چه گویم که ناگفتنم بهتر است خدا بالا و ناظر همه کارهای ماست من حرص بخورم کی چی بشه وقتی یه چند نفر نشستن نفسشون از جای گرم بلند میشه حرف جوان گوش نمیکنن آخرش همینه
  • اللهم عجل لولیک الفرج ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    خدا عاملان تاخیر وام ازدواج یا عاملان ندادن وام ازدواج رو لعنت کنه و زندگیشون نابود بشه ک زندگی جوانان رو داغون کردین
  • ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۷
    0 0
    معمولا حامیان سیستم بانکی کشور برای توجیه کردن و اسلامی جلوه دادن این سیستم ربوی دلیلی که ارائه مددن اینه که بانکها پولو به تولید کننده ها میدن و از سود انها درصدی رو شریک میشوند صرف نظر از بی اساس بودن این توجیه، و عدم اگاهی حد اقلی این به اصطلاح اقتصاددانان اسلامی از اصول اولیه اقتصاد اسلامی و بانکداری بدون ربا، این عزیزان سود حاصل از وام ازدواج را چطور میخواهند توجیه کنند؟ مثلا این وسط چه تولیدی اتفاق افتاده که بانکها میخواهند تو سودش شریک بشن!!؟؟ اکر این خبر(افزایش سود وام ازدواج به 10 درصد) صحیح باشد که این مسئله چیز بعیدی هم نیست، این وام ازدواج صد درصد ربوی، حرام و نجس خواهد بود زندگی ای هم که با پول حرام و ربا شروع بشه ... خدا عاقبتمونو ختمه به خیر کند انشاالله
  • ۰۱:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۸
    0 0
    این جوانها گناه دارن چرا به ازدواجشون کمک نمی کنید اگر هر کدوم از این جوان ها دچار لغزش بشن یا زندگیشون خراب بشه شما مقصرید در پیشگاه خداوند باید پاسخگو باشید این شعار نیست این همه واقعیته که کسی قادر به درک اون نیست چون اگر بود الان وضع این طور نبود به خیال خودتون اصولی کار میکنید شما فکر کنید اینها فرزندان خودتون هستن هر چند این حرفها راه به جایی نمی بره
  • ناشناس ۰۱:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۸
    0 0
    همینطور پیش بره دین از پنجره میره بیرون دوست عزیز . خدا کنه تا آقایان بیشتر از این در مملکت خرابکاری نکردند امام زمان بیاد همه چیو نابود کنه از اول پایه ریزی کنه .
  • ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۸
    0 0
    فقط دو عبارت خطاب به دولتی ها! در ذره ذره گناه های ما نسل جوان شریکید. خدا را وکیل خود قرار می دهم. همین!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس