به گزارش مشرق، این سه قرارداد بزرگ تجاری سازی فعالیت های فضایی، شامل طراحی و ساخت ایستگاه پرتاب ماهواره امام خمینی (ره) و طراحی و ساخت ماهواره بر سیمرغ و ماهواره سنجشی است.
این قراردادها میان سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح منعقد شده است.
منوچهر منطقی، رئیس مرکز ملی فضایی امروز در نشستی خبری که در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد، درباره جزئیات این پروژه ها گفت: طی دو سال آینده دانش فضایی ایران با تلاش متخصصان ایرانی تجاری می شود.
وی افزود: برای نخستین بار در کشور سه قرارداد بزرگ برای تجاری سازی فعالیت های فضایی بین معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح منعقد شد که با اجرای آن ایران وارد مرحله تجاری سازی فناوری های فضایی خواهد شد.
منطقی اظهار داشت: «طراحی و ساخت ایستگاه پرتاب ماهواره امام خمینی(ره)»، «طراحی و ساخت ماهواره بر سیمرغ» و «طراحی و ساخت ماهواره سنجشی طلوع» که هر یک از ویژگیهای منحصر به فردی در حوزه علم و فناوری فضایی برخوردار هستند برای نخستین بار در سطوح کاربردی به مرحله اجرا می رسند.
رئیس مرکز ملی فضایی تاکید داشت: مرکز ملی فضایی بر اساس ماموریت های خود هماهنگی های لازم بین نهادهای فضایی مهم کشور از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان هوا فضا و صنایع الکترونیک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را برای اجرای این پروژه ملی انجام داده است.
وی با تاکید بر اینکه اجرای این سه پروژه مهم طی مدت ۱۸ ماه به طول خواهد انجامید، گفت: نظارت بر صحت اجرای برنامه های پیش بینی شده بر اساس استانداردهای بین المللی به عهده مرکز ملی فضایی است.
ساخت ایستگاه پرتاب ماهواره امام خمینی در سمنان
منطقی افزود: طراحی و ساخت ایستگاه پرتاب ماهواره امام خمینی(ره) از مدرن ترین ایستگاههای رایج جهان است که ماموریت آمادهسازی و پرتاب ماهوارهبرهای سنگین را به عهده دارد. قرار است این پایگاه در استان سمنان قرار بگیرد.
رئیس مرکز ملی فضایی تاکید کرد: این ایستگاه از نظر فناوری کاملا مطابق استانداردهای روز دنیا است که تمامی مراحل طراحی و ساخت آن توسط دانشمندان و اساتید دانشگاه های ایران انجام می شود. همچنین از مشاوره کارشناسان خارجی در این پروژه بهره می گیریم.
ساخت ماهواره بر سیمرغ
وی با تاکید بر اینکه ساخت ایستگاه پرتاب ماهواره امام خمینی(ره) طبق برنامه پیش بینی شده اواخر سال ۹۴ به بهره برداری آزمایشی می رسد، اظهار داشت: همچنین ماهواره بر سیمرغ نیز یکی از پروژه های بسیار مهم توافق شده است که کمتر از ۱۰ کشور جهان توان طراحی و ساخت آن را دارند.
منطقی افزود: نسل اول این ماهواره بر قادر است ماهواره های مخابراتی و سنجشی تا وزن یکصد کیلوگرم را در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار دهد.
رئیس مرکز ملی فضایی ادامه داد: برای تحقق این امر طراحی پایگاه پرتاب مناسب، تکمیل ماهواره بر سیمرغ و همچنین تکمیل ماهواره ای که کار سنجش را در تصویربرداری انجام می دهد، ضروری است.
به گفته وی، این ماهواره بر در پایان سال ۹۵ به بهره برداری می رسد و تا زمان بهره برداری دو پرتاب آزمایشی را سپری خواهد کرد.
تولید اولین ماهواره سنجشی ایران
منطقی اظهار داشت: پروژه سوم این برنامه طراحی و تولید اولین ماهواره سنجشی جمهوری اسلامی ایران است که نسل اول آن «طلوع یک» نام دارد.
رئیس مرکز ملی فضایی افزود: ماهواره طلوع یک قابلیت تصویربرداری با دقت ۲۵ متر مربع از فاصله ۵۰۰ کیلومتری مدار زمین را دارد. کاربرد این ماهواره در زمینه های زیست محیطی، اکتشاف معادن، پیش بینی حوادث غیرمترقبه با موضوعات فضایی دیگر است.
وی با تاکید بر اینکه این ماهواره تا پایان سال جاری آماده بهره برداری می شود، گفت: تلاش داریم تا نیمه اول سال ۹۵ مراحل تطبیق پرتاب آن با ماهواره بر نیز به پایان برسد.
منطقی افزود: نسل های بعدی این ماهواره دقتی در حد چند متر دارد که در برنامه های توسعه بعدی مرکز ملی فضایی است.
منطقی در ادامه گفت: اگر میخواستیم با قیمت جهانی برای ساخت این سه پروژه هزینه کنیم، به ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار پول نیاز داشتیم که با توجه به وجود زیرساختها در کشور و متخصصان داخلی، قیمت تمام شده این پروژهها در داخل کشور ۳۰ الی ۴۰ درصد پایینتر از این قیمت برآورد شده است.
وی ادامه داد: قرار است هزینههای این ۳ پروژه به صورت ۵۰-۵۰ از سوی معاونت علمی و وزارت دفاع تامین شود.
رئیس مرکز ملی فضایی با بیان اینکه ماهواره «طلوع سنجشی» سر ۱۸ ماه پیشبینی شده پرتاب میشود، گفت: اگر بتوانیم به تمام فناوریها به صورت یکپارچه دست یابیم و از سوی دیگر بودجهها سر موعد مقرر تامین شود و تاخیری در آنها وجود نداشته باشد، طبق زمانبندی تا پایان سال ۹۵ ماهواره طلوع سنجشی پرتاب خواهد شد.
منطقی اظهار داشت: بنا داریم تا با اجرای این طرحها و اقدامات سازهای به اشاعه دانش فضایی در کشور دست یابیم تا این موضوع در جامعه جا بیفتد.
وی افزود: پرتاب ماهوارههای دانشجویی نیاز به تامین دولت دارد ولی در کل باید بازنگریهایی در کلیات برنامههای فضایی انجام گیرد تا همه ماهوارهها در زمان موعد خود پرتاب شوند.
رئیس سازمان فضایی افزود: اگر این بازنگریها انجام گیرد، ماهوارهها به ترتیب در صف پرتاب قرار میگیرند و بنا داریم که با برنامهریزیهایی، کانالی را برای پرتاب شدن همه ماهوارههای آموزشی و دانشجویی باز کنیم.
منطقی با تاکید بر اینکه به دنبال ایجاد کانال و افزودن به ظرفیتهای داخلی کشور برای اجرای برنامههای فضایی هستیم، گفت: بنا داریم تا از تمام ظرفیتهای کشورهای همسایه و دوست نیز در برنامههای فضاییمان استفاده کنیم.
سه قرارداد فضایی برای ساخت ماهواره ها میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت دفاع منعقد شد.
منبع: مهر