به گزارش مشرق، حسین محمدی برای اهالی فوتبال به خصوص پرسپولیسیها بسیار شناخته شده است و در صنعت چاپ نیز سابقه گرانقدری با خود به همراه دارد. او از دوران نوجوانی وارد این حرفه شد اما در سابقه فعالیت های خود، حضور در هیئت مدیره پرسپولیس و به نوعی مدیریت این باشگاه را نیز در کارنامه دارد. همان سال هایی که رختکن پرسپولیس در صندوق عقب ماشین علی پروین بود.
این روزها در شرایطی که سرخپوشان پایتخت چندان وضعیت خوبی نداشته و از رقابت های جام حذفی نیز کنار رفته اند، گفتگویی با اولین عضو در اولین هیئت مدیره تاریخ باشگاه پرسپولیس انجام دادیم. متن گفتگوی فردا با وی را در ادامه بخوانید...
- از دوران حضور خود در باشگاه پرسپولیس بگویید. دورانی که به نظر می رسد با این روزهای این باشگاه پرطرفدار و محبوب زمین تا آسمان تفاوت داشت. برای ما بگویید که علت این تغییر و تفاوت های به وجود آمده چیست؟
جا دارد که از شما تشکر کنم از اینکه فوتبال امروز را با فوتبال 20 سال پیش مقایسه می کنید. تفاوت به حدی است که ما پیشکسوتان هم خودمان را گم کرده ایم و نمی دانیم ما آن زمان اشتباه می کردیم یا امروزی ها اشتباه می کنند. آن زمان تمام هزینه پرسپولیس در سال به یک میلیون تومان نمی رسید. بازیکنانی هم که به پرسپولیس می آمدند آنقدری پول نمی گرفتند که بخواهد هزینه باشگاه بالا رود. به بازیکنانی نظیر فنونی زاده، انصاری فرد، شاهرخ بیانی، پیوس و فنونی زاده نفری 25 هزار تومان چک دادیم. بخشی از این پول ها را من تهیه می کردم و یک بخش دیگری را هم از خیرین می گرفتیم. البته نه خیرینی که امروز وجود دارند. خیران آن زمان. تا اینکه موضوع هیئت مدیره برای اولین بار برای پرسپولیس به وجود آمد. آن زمان رئیس سازمان ورزش هم غفوری فرد بود و چند نفر را به عنوان اعضای هیئت مدیره پرسپولیس انتخاب کرد. در این لیست به غیر از من، احمد ناطق نوری، رحیمی معاون سابق احمدی نژاد، تیمسار خدادی و مجدآرا به عنوان نماینده مجلس حضور داشتند. تمام کارها و برنامه ها هم بر عهده من بود چراکه سایر اعضای هیئت مدیره اینکاره نبودند و من به عنوان نماینده این دوستان در باشگاه، امور را اداره می کردم. اما هر طور شده آن زمان با هر مشکلی که بود مسائل را جمع می کردیم و نمی گذاشتیم که کار روی زمین بماند. بنابراین تفاوت های فوتبال امروز با آن زمان 180 درجه است. لذت فوتبال آن موقع بود و فوتبال امروز فقط حاشیه است. از داوری ها و بازیکنان گرفته تا سازمان لیگ همه درگیر حاشیه هستند.
- از دوران بی پولی پرسپولیس خاطره خاصی در ذهنتان هست که بخواهید تعریف کنید؟
یادم هست که یکبار می خواستیم همراه با تیم به ریاض سفر کنیم اما پول هواپیما را نداشتیم. در مجموع اصلا پولی هم در بساط نداشتیم. من به همراه علی پروین سراغ آقای شفتی که آن زمان رئیس سازمان هواپیمایی بود رفتیم و به او گفتیم که وضع ما چنین است و چنان است. درست زمانی هم بود که حاجیان از مکه برمی گشتند و هواپیماها از ایران به سمت عربستان خالی می رفتند. رئیس سازمان هواپیمایی هم که وضع تیم ما را دید، قبول کرد که رایگان با هواپیما به عربستان سفر کنیم. امروز اما می بینیم که مدیری مانند آقای رویانیان یک بازیکن به نام انصاری فرد را به پرسپولیس می آورد و یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون تومان پول گرفت. بهترین بازیکن ما آن زمان 25 هزار تومان می گرفت. پول را هم به این صورت توزیع می کردیم که قبل از هر بازی پول ها را در ساک گذاشته و به هر بازیکن به مقدار مشخصی پول می دادیم. بازیکنان آن زمان هم با بازیکنان امروز تفاوت داشتند. به نظر من پرسپولیس و استقلال میلیونرهای گدا هستند و با این همه سرمایه حتی یک زمین تمرین هم ندارند.
- چه مسئله یا مسائلی باعث شده که بازیکنان فوتبال امروز با آن زمان تفاوت داشته باشند؟
یادم هست که یک بازی مهم در امجدیه داشتیم و حمید درخشان تازه ستاره پرسپولیس شده بود. دقیقه 70 علی پروین، درخشان را تعویض کرد و حمید هم از همان لب خط به رختکن رفت. کار به جایی رسید که درخشان یک ماه التماس پروین می کرد تا او را بازی دهد. هر اندازه هم که درخشان التماس می کرد و می گفت که وضع جسمانی خوبی نداشتم پروین قبول نمی کرد و می گفت تو باید می آمدی کنار نیمکت از من اجازه می گرفتی بعد هر جا دلت می خواست می رفتی. الان بازیکن 21 ساله را عوض می کنند هر چه از دهانش درمی آید به مربی می گوید و یک لگد هم به وسائل کنار نیمکت می زند. همین پول های میلیاردی است که برخی بازیکنان را امروز قبیح کرده است. همین مسائل هم باعث شد تا ورزشگاه های ما که برای هر بازی 70 هزار جوان را در خود جای می داد، امروز به 5 هزار نفر هم نرسد. خوب این تماشاگران کجا رفتند. من می گویم سری به قهوه خانه های فرحزاد بزنید تا ببینید جوانان ما به جای استادیوم های ورزشی کجا می روند. شما بگویید کدام یک از بازیکنان استقلال و پرسپولیس از لحاظ ادب، فرهنگ و فوتبال در حد استاندارد است؟
- این بیماری که امروز باشگاه پرسپولیس را به عنوان یکی از ارکان ورزش کشور دربرگرفته چیست و چه راه حلی برای درمان آن وجود دارد؟
عدم مدیریت؛ ورزش ما دچار سوء مدیریت شده است. در یک کارگاه وقتی مدیر کارگاه، کاربلد نباشد کارگر هر بلایی که بخواهد سر مدیر و کارگاه می آورد اما وقتی مدیر در کارش وارد باشد، هیچ اتفاقی رخ نمی دهد. وقتی مدیر غیر تخصصی را می آورند و می گذارند در راس فوتبال معلوم است که وضعیت چه می شود. معلوم است که یک دوومیدانی کار نمی تواند در فوتبال موفق شود. یا همین معاون وزیر در امور استقلال و پرسپولیس، مگر یک کشتی گیر می تواند برای فوتبال تصمیم گیری کند؟ اول فصل گذشته که وضعیت مدیریت ها را دیدم، همان زمان به فرزندم گفتم امسال سالی است که علی دایی و امیر قلعه نوئی باید از پرسپولیس کنار بروند. همانطور هم شد. علی دایی از دوستان صمیمی و نزدیک من است و باید بگویم در این مملکت هر کس گنده می شود، بخل و حسد از سوی دیگران مانع پیشرفت او می شود. در ورزش ما به خصوص در 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس این اتفاقات بیش از حد شده است. زمانی که آقای رویانیان را آوردند من مصاحبه با رادیو انجام دادم و گفتم که جای رویانیان در پادگان است. خدا از رویانیان نگذرد با آن تصمیماتی که گرفت. رویانیان بود که قراردادهای عجیب و قریب به سبک ترکمنچای را در فوتبال باب کرد و به بازیکنان پول های میلیاردی داد. آن زمان فوج فوج بازیکن به دفتر من می آمد و از من می خواست که به علی پروین بگویم به آنها بازی دهد. حاضر بودند کنار خط در تمام فصل بنشینند اما اسم پرسپولیس روی آنها باشد. بنابراین اولین موضوعی که پرسپولیس با آن درگیر است بی تعصبی در میان بازیکنان است. کار به جایی رسیده که شنیده ام امروز آرایشگر بازیکن هم با او وارد رختکن می شود.
- در این سال ها هیچوقت به فکر بازگشت به پرسپولیس و راس مدیریت آن نیفتادید؟
همه به پرسپولیس بدهکار هستند و من همیشه از پرسپولیس طلبکارم اما هیچ وقت به فکر بازگشت نبودم. من با جیب خودم پرسپولیس را راه انداختم و 5 سال تیم قهرمان بود. بهترین خط حمله، بهترین خط دفاع و آقای گل از پرسپولیس بود. الان پرسپولیس ابتدای بازی گل می خورد و 90 دقیقه فشار روی بازیکنان است. این پرسپولیس حتی یک شبح از پرسپولیس آن زمان هم نیست. من برگردم به پرسپولیس که چه بشود؟ اگر دنبال شهرت باشم که 30 سال پیش عکس من روی جلد همه روزنامه ها بود. چگونه می شود که پرسپولیس را ما با یک میلیون تومان می بستیم اما امروز می شنویم که چند ده میلیارد بدهی دارد. چه اتفاقی در ورزش این مملکت افتاده است. مگر تورم چقدر افزایش پیدا کرده نسبت به آن زمان که این مقدار بدهی انباشته شده است.
همین علی پروین برای خود اعجوبه ای بود. علی کریمی هم که این همه در میان هواداران پرسپولیس محبوب بود و تکنیک داشت، انگشت کوچک پروین هم نمی شد. این ورزش به این دلیل پا نمی گیرد که مسئولان آن یا ناوارد هستند، یا بی تفاوتند و یا مغرضند. همین آقایی که الان مدیر عامل پرسپولیس شده از کجا آمده؟ این در حالی است که بزرگترهای پرسپولیس امروز کنار نشسته اند.
- بازی های پرسپولیس را دنبال می کنید؟
دنبال می کنم اما با خون دل. بعد از بازی با ذوب آهن در جام حذفی کم مانده بود که مریض شوم. چه کسی باید بیاید و از داور بپرسد که چگونه توپی که 20 متر از آن عقب تر است را هند اعلام می کند.
- برخی معتقد هستند که داوری ها ممکن است مهندسی شده باشد. شما با این موضوع موافق هستید؟
ما یک جمله یاد گرفته ایم و می گوییم همه دنیا اینگونه است. آنطرف یک داور وقتی اشتباه می کند قطعا عمدی نیست چراکه آنها باشرف تر از این هستند که بخواهند عمدا اشتباهی انجام دهند. اما اگر اشتباهی هم از آنها سر بزند در مطبوعات و تلویزیون عذرخواهی می کنند. در ایران میان داوران و مجموعه های مدیریتی آنها، دعواست. من یک خاطره درباره موضوع داوری فقط می گویم. یک روز در زمان ریاست دادکان در فدراسیون فوتبال در اتاق ایشان بودم که درباره یکی از آقایان داور که الان به عنوان یکی از کارشناسان برتر داوری فعالیت می کند، اینگونه مطرح شد که از یکی از تیم ها پول گرفته است. فردی هم که مدعی بود پول را به داور داده در دفتر دادکان حضور داشت. دادکان داور را به فدراسیون فراخواند و فردی که پول داده بود را به اتاق کناری فرستاد به طوری که صدا را بشنود. داور که وارد اتاق شد و موضوع را شنید، با فحش و داد و بیداد اعلام کرد که فلانی غلط کرده چنین اتهامی زده است. یکدفعه همان فردی که پول به این داور داده بود از اتاق بیرون آمد و به وی گفت که فلان فلان شده این حرف هایی که می زنی خودت هستی و روی این سند از من پول گرفتی. همان زمان به دادکان گفتم که باید این موضوع را رسانه ای کنی. اما دادکان موضوع آبروی آن داور را مطرح کرد. دادکان این کار را نکرد و همین آقای داور بعدها وقتی دادکان از فوتبال رفت علیه وی شروع به مصاحبه کرد و امروز هم کارشناس داوری شده است. این وضع داوری های فوتبال ماست. فوتبال این مملکت از بیخ و بن باید خراب شود و دوباره ساخته شود.
- اگر شما مدیرعامل امروز پرسپولیس بودید مربی داخلی برای این تیم انتخاب می کردید یا مربی خارجی؟
من از این اشتباهات نمی کنم که بخواهم مدیر عامل پرسپولیس شوم و خودم را در این حد نمی دانم که بخواهم مدیر عامل پرسپولیس شوم. مدیر عاملی پرسپولیس آیتم هایی نیاز دارد که من آنها را ندارم. آن زمان هم اگر مدیریت مجموعه پرسپولیس را بر عهده گرفتیم کار را هیئتی و رفاقتی پیش می بردیم. استقلال و پرسپولیس 2 مربی درجه یک می خواهند اما مربیان داخلی ما نمی گذارند حتی بهترین مربیان دنیا هم در ایران کار خود را انجام دهند. علی دایی وقتی برای مراسمی به فیفا می رود، با ماشین رئیس فیفا او را جابجا می کنند اما همین چند وقت پیش که یکی از بازیکنان بزرگ دنیا به ایران آمده بود شنیدم که وی را با پراید از فرودگاه به هتل محل اقامت رسانده اند. این مسائل آبروی مملکت است. استقلال و پرسپولیس تا 2 مربی بزرگ نداشته باشند به جایی نمی رسند. 2 مربی خارجی بزرگ باید مربیگری سرخابی ها بر عهده بگیرند. کدام یک از مربیان ایرانی یک دوره خارج از کشور دیده اند که بگوییم می توانند این تیم ها را هدایت کنند.
- خصوصی سازی این 2 باشگاه به نظر شما می تواند مشکلات آنها را حل کند؟
اصلا چنین نخواهد شد. در بحران خصوصی سازی سرخابی ها بود که اعلام کردم در این مملکت این 2 تیم فروشی نیستند. همان موقع در صدا و سیما گفتم که خصوص سازی عملی نمی شود. 20 سال پیش هم علی پروین به من گفت که حاج حسین بیا پرسپولیس را بخریم. به علی پروین گفتم این تیم 20 میلیون پشتوانه جوان دارد و 120 هزار نفر برای تشویق آن به استادیوم می آیند. چرا باید این تیم را بفروشند؟ این 2 تیم دست دولت است و هیچوقت خصوص نمی شود. حسین هدایتی 6 سال پیش من و جعفر کاشانی را به برج خود دعوت کرد و صحبت کردیم. به هدایتی فقط یک جمله گفتم که اگر دنبال این هستی که پول خرج پرسپولیس کنی خدا پدرت را بیامرزد. اما اگر به دنبال خرید پرسپولیس هستی مطمئن باش که به تو نمی دهند. الان هدایتی بعد از آنکه فرزندانش و همه دار و ندارش را وسط گذاشت متوجه می شود که حرف آن روز من درست بود. در این شرایط باید یک هیئت مدیره قوی بالای سر باشگاه باشد و از سوی وزارت ورزش انتخاب شوند.
- نظر و ارزیابی شما درباره اختلافات و درگیری هایی که در فوتبال رخ می دهد چیست؟ هرروز هم دعوا و اختلافی جدید که نمونه جدید آن دعواهای کی روش با دبیر فدراسیون فوتبال بود.
زمان دادکان یک هیئت رئیسه در فدراسیون فوتبال حضور داشت که هیچکدام از آنها به خود اجازه نمی دادند که هر کس ساز خود با بزند بلکه کارها از یک کانال طراحی شده و خروجی فعالیت ها نیز از یک کانال بود. الان در فدراسیون فوتبال چند دستگی وجود دارد. فدراسیون هم مونوپل اصفهانی ها شده است. هر بخش فدراسیون را هم یکی از آنها گرفته است. هر کس هم ساز خودش را می زند. تا این مسائل درست نشود تا کارها یکدست نشود همین آش است و همین کاسه. همین آقایان مدیر برای کاپیتان پرسپولیس چه کردند. آخرش هم کاری می کنند که خانواده این بنده خدا به گدایی بیفتند. پول قرارداد خود نوروزی را هم به خانواده اش نمی دهند. شنیده ام که در یکی از جلسات کفاشیان و کی روش، سرمربی تیم ملی جای سوزنی را به سمت کفاشیان پرتاب کرده است. این جای خجالت دارد. در زمان دادکان یکبار هم سرمربی تیم ملی مصاحبه نمی کرد. اما الان می بینیم که هر روز یک مصاحبه جدید از کی روش منتشر می شود. این سیستم خراب است و وزیر ورزش است که باید این سیستم را درست کند که او هم نشان داده اینکاره نیست. با انتخاب یک کشتی گیر برای فوتبال مگر می توان استقلال و پرسپولیس و فوتبال را درست کرد. تا کسی که تخصص ورزشی نداشته باشد، تخصص فوتبال نداشته باشد سرکار بیاید، وضع همین است.
- و در پایان اگر حرفی باقی مانده بفرمایید...
مسئولان باید به فکر جوانان این مملکت باشند. بیش از 60 درصد جمعیت این مملکت جوان هستند. استادیوم ها می توانند پتانسیل جوانان را خالی کنند. مسئولان هم باید کاری کنند شرایطی فراهم کنند که جوانان به استادیوم بیایند. یک نفر باید وسط میدان آمده و حواشی را جمع کند. دادکان وقتی می خواست تودیع شود، بیش از 3 میلیارد در حساب فدراسیون پول بود، 4 میلیارد هم هزینه جام جهانی قرار بود پرداخت شود، اما الان می شنویم که نزدیک 30 میلیارد بدهکاری هم هست. شما بگویید این پول ها کجا رفته است. سالیانه 400 میلیارد تومان پول در این فوتبال جابجا می شود اما قول می دهد 100 میلیارد آن هم خرج نمی شود. این پول ها جایی می رود که باید برود. ما دلمان می سوزد که این حرف ها را می زنیم. دلمان برای ورزش می سوزد. برای فوتبال. برای پرسپولیس.
این روزها در شرایطی که سرخپوشان پایتخت چندان وضعیت خوبی نداشته و از رقابت های جام حذفی نیز کنار رفته اند، گفتگویی با اولین عضو در اولین هیئت مدیره تاریخ باشگاه پرسپولیس انجام دادیم. متن گفتگوی فردا با وی را در ادامه بخوانید...
- از دوران حضور خود در باشگاه پرسپولیس بگویید. دورانی که به نظر می رسد با این روزهای این باشگاه پرطرفدار و محبوب زمین تا آسمان تفاوت داشت. برای ما بگویید که علت این تغییر و تفاوت های به وجود آمده چیست؟
جا دارد که از شما تشکر کنم از اینکه فوتبال امروز را با فوتبال 20 سال پیش مقایسه می کنید. تفاوت به حدی است که ما پیشکسوتان هم خودمان را گم کرده ایم و نمی دانیم ما آن زمان اشتباه می کردیم یا امروزی ها اشتباه می کنند. آن زمان تمام هزینه پرسپولیس در سال به یک میلیون تومان نمی رسید. بازیکنانی هم که به پرسپولیس می آمدند آنقدری پول نمی گرفتند که بخواهد هزینه باشگاه بالا رود. به بازیکنانی نظیر فنونی زاده، انصاری فرد، شاهرخ بیانی، پیوس و فنونی زاده نفری 25 هزار تومان چک دادیم. بخشی از این پول ها را من تهیه می کردم و یک بخش دیگری را هم از خیرین می گرفتیم. البته نه خیرینی که امروز وجود دارند. خیران آن زمان. تا اینکه موضوع هیئت مدیره برای اولین بار برای پرسپولیس به وجود آمد. آن زمان رئیس سازمان ورزش هم غفوری فرد بود و چند نفر را به عنوان اعضای هیئت مدیره پرسپولیس انتخاب کرد. در این لیست به غیر از من، احمد ناطق نوری، رحیمی معاون سابق احمدی نژاد، تیمسار خدادی و مجدآرا به عنوان نماینده مجلس حضور داشتند. تمام کارها و برنامه ها هم بر عهده من بود چراکه سایر اعضای هیئت مدیره اینکاره نبودند و من به عنوان نماینده این دوستان در باشگاه، امور را اداره می کردم. اما هر طور شده آن زمان با هر مشکلی که بود مسائل را جمع می کردیم و نمی گذاشتیم که کار روی زمین بماند. بنابراین تفاوت های فوتبال امروز با آن زمان 180 درجه است. لذت فوتبال آن موقع بود و فوتبال امروز فقط حاشیه است. از داوری ها و بازیکنان گرفته تا سازمان لیگ همه درگیر حاشیه هستند.
- از دوران بی پولی پرسپولیس خاطره خاصی در ذهنتان هست که بخواهید تعریف کنید؟
یادم هست که یکبار می خواستیم همراه با تیم به ریاض سفر کنیم اما پول هواپیما را نداشتیم. در مجموع اصلا پولی هم در بساط نداشتیم. من به همراه علی پروین سراغ آقای شفتی که آن زمان رئیس سازمان هواپیمایی بود رفتیم و به او گفتیم که وضع ما چنین است و چنان است. درست زمانی هم بود که حاجیان از مکه برمی گشتند و هواپیماها از ایران به سمت عربستان خالی می رفتند. رئیس سازمان هواپیمایی هم که وضع تیم ما را دید، قبول کرد که رایگان با هواپیما به عربستان سفر کنیم. امروز اما می بینیم که مدیری مانند آقای رویانیان یک بازیکن به نام انصاری فرد را به پرسپولیس می آورد و یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون تومان پول گرفت. بهترین بازیکن ما آن زمان 25 هزار تومان می گرفت. پول را هم به این صورت توزیع می کردیم که قبل از هر بازی پول ها را در ساک گذاشته و به هر بازیکن به مقدار مشخصی پول می دادیم. بازیکنان آن زمان هم با بازیکنان امروز تفاوت داشتند. به نظر من پرسپولیس و استقلال میلیونرهای گدا هستند و با این همه سرمایه حتی یک زمین تمرین هم ندارند.
- چه مسئله یا مسائلی باعث شده که بازیکنان فوتبال امروز با آن زمان تفاوت داشته باشند؟
یادم هست که یک بازی مهم در امجدیه داشتیم و حمید درخشان تازه ستاره پرسپولیس شده بود. دقیقه 70 علی پروین، درخشان را تعویض کرد و حمید هم از همان لب خط به رختکن رفت. کار به جایی رسید که درخشان یک ماه التماس پروین می کرد تا او را بازی دهد. هر اندازه هم که درخشان التماس می کرد و می گفت که وضع جسمانی خوبی نداشتم پروین قبول نمی کرد و می گفت تو باید می آمدی کنار نیمکت از من اجازه می گرفتی بعد هر جا دلت می خواست می رفتی. الان بازیکن 21 ساله را عوض می کنند هر چه از دهانش درمی آید به مربی می گوید و یک لگد هم به وسائل کنار نیمکت می زند. همین پول های میلیاردی است که برخی بازیکنان را امروز قبیح کرده است. همین مسائل هم باعث شد تا ورزشگاه های ما که برای هر بازی 70 هزار جوان را در خود جای می داد، امروز به 5 هزار نفر هم نرسد. خوب این تماشاگران کجا رفتند. من می گویم سری به قهوه خانه های فرحزاد بزنید تا ببینید جوانان ما به جای استادیوم های ورزشی کجا می روند. شما بگویید کدام یک از بازیکنان استقلال و پرسپولیس از لحاظ ادب، فرهنگ و فوتبال در حد استاندارد است؟
- این بیماری که امروز باشگاه پرسپولیس را به عنوان یکی از ارکان ورزش کشور دربرگرفته چیست و چه راه حلی برای درمان آن وجود دارد؟
عدم مدیریت؛ ورزش ما دچار سوء مدیریت شده است. در یک کارگاه وقتی مدیر کارگاه، کاربلد نباشد کارگر هر بلایی که بخواهد سر مدیر و کارگاه می آورد اما وقتی مدیر در کارش وارد باشد، هیچ اتفاقی رخ نمی دهد. وقتی مدیر غیر تخصصی را می آورند و می گذارند در راس فوتبال معلوم است که وضعیت چه می شود. معلوم است که یک دوومیدانی کار نمی تواند در فوتبال موفق شود. یا همین معاون وزیر در امور استقلال و پرسپولیس، مگر یک کشتی گیر می تواند برای فوتبال تصمیم گیری کند؟ اول فصل گذشته که وضعیت مدیریت ها را دیدم، همان زمان به فرزندم گفتم امسال سالی است که علی دایی و امیر قلعه نوئی باید از پرسپولیس کنار بروند. همانطور هم شد. علی دایی از دوستان صمیمی و نزدیک من است و باید بگویم در این مملکت هر کس گنده می شود، بخل و حسد از سوی دیگران مانع پیشرفت او می شود. در ورزش ما به خصوص در 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس این اتفاقات بیش از حد شده است. زمانی که آقای رویانیان را آوردند من مصاحبه با رادیو انجام دادم و گفتم که جای رویانیان در پادگان است. خدا از رویانیان نگذرد با آن تصمیماتی که گرفت. رویانیان بود که قراردادهای عجیب و قریب به سبک ترکمنچای را در فوتبال باب کرد و به بازیکنان پول های میلیاردی داد. آن زمان فوج فوج بازیکن به دفتر من می آمد و از من می خواست که به علی پروین بگویم به آنها بازی دهد. حاضر بودند کنار خط در تمام فصل بنشینند اما اسم پرسپولیس روی آنها باشد. بنابراین اولین موضوعی که پرسپولیس با آن درگیر است بی تعصبی در میان بازیکنان است. کار به جایی رسیده که شنیده ام امروز آرایشگر بازیکن هم با او وارد رختکن می شود.
- در این سال ها هیچوقت به فکر بازگشت به پرسپولیس و راس مدیریت آن نیفتادید؟
همه به پرسپولیس بدهکار هستند و من همیشه از پرسپولیس طلبکارم اما هیچ وقت به فکر بازگشت نبودم. من با جیب خودم پرسپولیس را راه انداختم و 5 سال تیم قهرمان بود. بهترین خط حمله، بهترین خط دفاع و آقای گل از پرسپولیس بود. الان پرسپولیس ابتدای بازی گل می خورد و 90 دقیقه فشار روی بازیکنان است. این پرسپولیس حتی یک شبح از پرسپولیس آن زمان هم نیست. من برگردم به پرسپولیس که چه بشود؟ اگر دنبال شهرت باشم که 30 سال پیش عکس من روی جلد همه روزنامه ها بود. چگونه می شود که پرسپولیس را ما با یک میلیون تومان می بستیم اما امروز می شنویم که چند ده میلیارد بدهی دارد. چه اتفاقی در ورزش این مملکت افتاده است. مگر تورم چقدر افزایش پیدا کرده نسبت به آن زمان که این مقدار بدهی انباشته شده است.
همین علی پروین برای خود اعجوبه ای بود. علی کریمی هم که این همه در میان هواداران پرسپولیس محبوب بود و تکنیک داشت، انگشت کوچک پروین هم نمی شد. این ورزش به این دلیل پا نمی گیرد که مسئولان آن یا ناوارد هستند، یا بی تفاوتند و یا مغرضند. همین آقایی که الان مدیر عامل پرسپولیس شده از کجا آمده؟ این در حالی است که بزرگترهای پرسپولیس امروز کنار نشسته اند.
- بازی های پرسپولیس را دنبال می کنید؟
دنبال می کنم اما با خون دل. بعد از بازی با ذوب آهن در جام حذفی کم مانده بود که مریض شوم. چه کسی باید بیاید و از داور بپرسد که چگونه توپی که 20 متر از آن عقب تر است را هند اعلام می کند.
- برخی معتقد هستند که داوری ها ممکن است مهندسی شده باشد. شما با این موضوع موافق هستید؟
ما یک جمله یاد گرفته ایم و می گوییم همه دنیا اینگونه است. آنطرف یک داور وقتی اشتباه می کند قطعا عمدی نیست چراکه آنها باشرف تر از این هستند که بخواهند عمدا اشتباهی انجام دهند. اما اگر اشتباهی هم از آنها سر بزند در مطبوعات و تلویزیون عذرخواهی می کنند. در ایران میان داوران و مجموعه های مدیریتی آنها، دعواست. من یک خاطره درباره موضوع داوری فقط می گویم. یک روز در زمان ریاست دادکان در فدراسیون فوتبال در اتاق ایشان بودم که درباره یکی از آقایان داور که الان به عنوان یکی از کارشناسان برتر داوری فعالیت می کند، اینگونه مطرح شد که از یکی از تیم ها پول گرفته است. فردی هم که مدعی بود پول را به داور داده در دفتر دادکان حضور داشت. دادکان داور را به فدراسیون فراخواند و فردی که پول داده بود را به اتاق کناری فرستاد به طوری که صدا را بشنود. داور که وارد اتاق شد و موضوع را شنید، با فحش و داد و بیداد اعلام کرد که فلانی غلط کرده چنین اتهامی زده است. یکدفعه همان فردی که پول به این داور داده بود از اتاق بیرون آمد و به وی گفت که فلان فلان شده این حرف هایی که می زنی خودت هستی و روی این سند از من پول گرفتی. همان زمان به دادکان گفتم که باید این موضوع را رسانه ای کنی. اما دادکان موضوع آبروی آن داور را مطرح کرد. دادکان این کار را نکرد و همین آقای داور بعدها وقتی دادکان از فوتبال رفت علیه وی شروع به مصاحبه کرد و امروز هم کارشناس داوری شده است. این وضع داوری های فوتبال ماست. فوتبال این مملکت از بیخ و بن باید خراب شود و دوباره ساخته شود.
- اگر شما مدیرعامل امروز پرسپولیس بودید مربی داخلی برای این تیم انتخاب می کردید یا مربی خارجی؟
من از این اشتباهات نمی کنم که بخواهم مدیر عامل پرسپولیس شوم و خودم را در این حد نمی دانم که بخواهم مدیر عامل پرسپولیس شوم. مدیر عاملی پرسپولیس آیتم هایی نیاز دارد که من آنها را ندارم. آن زمان هم اگر مدیریت مجموعه پرسپولیس را بر عهده گرفتیم کار را هیئتی و رفاقتی پیش می بردیم. استقلال و پرسپولیس 2 مربی درجه یک می خواهند اما مربیان داخلی ما نمی گذارند حتی بهترین مربیان دنیا هم در ایران کار خود را انجام دهند. علی دایی وقتی برای مراسمی به فیفا می رود، با ماشین رئیس فیفا او را جابجا می کنند اما همین چند وقت پیش که یکی از بازیکنان بزرگ دنیا به ایران آمده بود شنیدم که وی را با پراید از فرودگاه به هتل محل اقامت رسانده اند. این مسائل آبروی مملکت است. استقلال و پرسپولیس تا 2 مربی بزرگ نداشته باشند به جایی نمی رسند. 2 مربی خارجی بزرگ باید مربیگری سرخابی ها بر عهده بگیرند. کدام یک از مربیان ایرانی یک دوره خارج از کشور دیده اند که بگوییم می توانند این تیم ها را هدایت کنند.
- خصوصی سازی این 2 باشگاه به نظر شما می تواند مشکلات آنها را حل کند؟
اصلا چنین نخواهد شد. در بحران خصوصی سازی سرخابی ها بود که اعلام کردم در این مملکت این 2 تیم فروشی نیستند. همان موقع در صدا و سیما گفتم که خصوص سازی عملی نمی شود. 20 سال پیش هم علی پروین به من گفت که حاج حسین بیا پرسپولیس را بخریم. به علی پروین گفتم این تیم 20 میلیون پشتوانه جوان دارد و 120 هزار نفر برای تشویق آن به استادیوم می آیند. چرا باید این تیم را بفروشند؟ این 2 تیم دست دولت است و هیچوقت خصوص نمی شود. حسین هدایتی 6 سال پیش من و جعفر کاشانی را به برج خود دعوت کرد و صحبت کردیم. به هدایتی فقط یک جمله گفتم که اگر دنبال این هستی که پول خرج پرسپولیس کنی خدا پدرت را بیامرزد. اما اگر به دنبال خرید پرسپولیس هستی مطمئن باش که به تو نمی دهند. الان هدایتی بعد از آنکه فرزندانش و همه دار و ندارش را وسط گذاشت متوجه می شود که حرف آن روز من درست بود. در این شرایط باید یک هیئت مدیره قوی بالای سر باشگاه باشد و از سوی وزارت ورزش انتخاب شوند.
- نظر و ارزیابی شما درباره اختلافات و درگیری هایی که در فوتبال رخ می دهد چیست؟ هرروز هم دعوا و اختلافی جدید که نمونه جدید آن دعواهای کی روش با دبیر فدراسیون فوتبال بود.
زمان دادکان یک هیئت رئیسه در فدراسیون فوتبال حضور داشت که هیچکدام از آنها به خود اجازه نمی دادند که هر کس ساز خود با بزند بلکه کارها از یک کانال طراحی شده و خروجی فعالیت ها نیز از یک کانال بود. الان در فدراسیون فوتبال چند دستگی وجود دارد. فدراسیون هم مونوپل اصفهانی ها شده است. هر بخش فدراسیون را هم یکی از آنها گرفته است. هر کس هم ساز خودش را می زند. تا این مسائل درست نشود تا کارها یکدست نشود همین آش است و همین کاسه. همین آقایان مدیر برای کاپیتان پرسپولیس چه کردند. آخرش هم کاری می کنند که خانواده این بنده خدا به گدایی بیفتند. پول قرارداد خود نوروزی را هم به خانواده اش نمی دهند. شنیده ام که در یکی از جلسات کفاشیان و کی روش، سرمربی تیم ملی جای سوزنی را به سمت کفاشیان پرتاب کرده است. این جای خجالت دارد. در زمان دادکان یکبار هم سرمربی تیم ملی مصاحبه نمی کرد. اما الان می بینیم که هر روز یک مصاحبه جدید از کی روش منتشر می شود. این سیستم خراب است و وزیر ورزش است که باید این سیستم را درست کند که او هم نشان داده اینکاره نیست. با انتخاب یک کشتی گیر برای فوتبال مگر می توان استقلال و پرسپولیس و فوتبال را درست کرد. تا کسی که تخصص ورزشی نداشته باشد، تخصص فوتبال نداشته باشد سرکار بیاید، وضع همین است.
- و در پایان اگر حرفی باقی مانده بفرمایید...
مسئولان باید به فکر جوانان این مملکت باشند. بیش از 60 درصد جمعیت این مملکت جوان هستند. استادیوم ها می توانند پتانسیل جوانان را خالی کنند. مسئولان هم باید کاری کنند شرایطی فراهم کنند که جوانان به استادیوم بیایند. یک نفر باید وسط میدان آمده و حواشی را جمع کند. دادکان وقتی می خواست تودیع شود، بیش از 3 میلیارد در حساب فدراسیون پول بود، 4 میلیارد هم هزینه جام جهانی قرار بود پرداخت شود، اما الان می شنویم که نزدیک 30 میلیارد بدهکاری هم هست. شما بگویید این پول ها کجا رفته است. سالیانه 400 میلیارد تومان پول در این فوتبال جابجا می شود اما قول می دهد 100 میلیارد آن هم خرج نمی شود. این پول ها جایی می رود که باید برود. ما دلمان می سوزد که این حرف ها را می زنیم. دلمان برای ورزش می سوزد. برای فوتبال. برای پرسپولیس.