کد خبر 508140
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۴

يکي از کارشناسان پيشين آژانس بين المللي انرژي اتمي، بخش اعظم ادعاها درباره ابعاد نظامي برنامه هسته اي ايران را بي اساس دانست.

به گزارش مشرق، پايگاه اينترنتي لوبلاگ گزارش داد رابرت کلي در مقاله خود آورده است: «همانطور که خوانندگان اين پايگاه اينترنتي مي دانند، من از مدت ها قبل درباره جزئيات گزارش نوامبر 2011 آژانس بين المللي انرژي اتمي به ويژه اتهامات خاص مندرج در ضميمه اين گزارش با نام «ابعاد نظامي احتمالي برنامه هسته اي ايران» ترديد داشتم.

علاوه بر انتشار مقالات من در موسسه تحقيقاتي صلح بين المللي استکهلم و مجله آي اچ اس جينس، لوبلاگ پنج مقاله از من درباره اين موضوع در سال گذشته منتشر کرده است. اميدوار بودم گزارش نهايي آژانس درباره موضوع پي ام دي که دوم دسامبر به دست نشريات رسيد، مهم ترين اتهامات خاص مطرح شده در ضميمه 2011 را مرتفع کند.

اين موارد شامل وجود «يک مخزن بزرگ مواد منفجره» در تاسيسات نظامي گسترده پارچين در جنوب تهران بود که در آن آزمايشهاي هيدروديناميک صورت مي گرفت (پارگراف 49) و تاکيد بر اينکه آزمايشهاي مواد انفجاري قوي در ابعاد گسترده توسط ايران در منطقه مريوان صورت گرفته است (پارگراف 43). مريوان در شمال غربي ايران در مرز با عراق قرار دارد.

اين دو اتهام که آژانس بين المللي انرژي اتمي در گزارش خود به آن اشاره کرده است از سوي کشورهاي عضو آژانس مطرح شده و آژانس هويت آنها را هرگز فاش نکرده است اما بسياري افراد گمان مي کنند اين اتهامات از جانب طرف هاي متخاصم با ايران از جمله اسرائيل مطرح شده است. من در تحليل ها و مقالاتم سعي کردم اين مسئله را روشن کنم که گزارش سال 2011 آژانس از جمله اين اتهامات خاص به شدت بي اعتبار است.

با اينکه اين گزارش نهايي خبري خوب است مبني بر اينکه در نهايت پرونده موسوم به پي ام دي در ارتباط با فعاليت هاي هسته اي گذشته ايران مختومه مي شود (و اجازه اجراي برجام داده مي شود)، اما اين گزارش درخصوص افشاي هرگونه اطلاعات جديد درباره فعاليت هاي ادعايي از جمله در مريوان و پارچين بسيار نااميد کننده است.

همچنين موضوع نااميد کننده ديگر اين است که آژانس در ارائه گزارش خود در توضيح نحوه ارزيابي آژانس درباره اعتبار اطلاعات توام با ترديد آن دسته از کشورهاي عضو ناشناس، ناکام بوده است. همانطور که در ادامه نشان داده مي شود، ارزيابي هاي فني آژانس درباره مسائلي نظير -چاشني هاي مورد استفاده در تسليحات هسته اي - ناکافي است.
منبع: باشگاه خبرنگاران

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس