به نظر کارشناسان، پاکستان و هند به تازگی تصمیم گرفتهاند تا مذاکرات صلح را با استراتژی جدیدی موسوم به «مذاکرات دوجانبه جامع» به منظور یافتن راهحل در مورد مسائل مختلفی از قبیل تروریسم گرفته تا مسئله کشمیر روی دست گیرند.
«نواز شریف» نخست وزیر پاکستان و «نارندرا مودی» همتای هندی خود تصمیم گرفتهاند تا از «کانالهای غیررسمی» گفتوگوهای کشمیر را پیش ببرند.
انتظار میرود که بر اساس مذاکرات دوجانبه جامع، وزرای خارجه دو کشور در مورد مسائلی مانند کشمیر، صلح و امنیتی با یکدیگر بحث و تبادل نظر کنند.
بر اساس گفته برخی منابع، وزرای خارجه پاکستان و هند در مورد مسئله کشمیر گفتوگو خواهند کرد اما اختیارات آنها تنها به ایجاد اقدامات «اعتمادسازی» برای بهبود شرایط موجود محدود شده است.
«خورشید قصوری» وزیر امور خارجه سابق پاکستان در کتاب خود نوشته است که اسلامآباد و دهلینو در زمان «پرویز مشرف» در مورد مسئله کشمیر به توافق نزدیک شده بودند.
«اس کا لامبه» فرستاده نخست وزیر وقت هند و مشرف با کمک «طارق عزیز» بیش از 200 ساعت برای رسیدن به توافقی در طول دهها جلسه مخفیانه در شهرهای دوبی و کاتماندو بحث و گفتوگو کردند.
در حال حاضر پس از گذشت 8 سال، دو کشور تصمیم گرفتهاند تا مذاکره از طریق این کانالهای غیررسمی و بطور مخفیانه را دوباره فعال کنند.