گروه سیاسی مشرق - رسانههای
مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریانسازی رسانهای به
عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین
منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان
اصلاحطلب میپردازد.
*****
روزنامههای زنجیرهای اصلاحات روز دوشنبه را با تمرکز خبری- تحلیلی پیرامون نامه جان کری برای قوت دل نسبت دلواپسی تیم مذاکره کننده مبنی بر نقض برجام با قانون جدید ویزا در آمریکا آغاز کردند.
مهمترین محورهای که امروز روزنامههای زنجیرهای اصلاحات به آن پرداختند، عبارتاند از:
1. بازتاب ثبت نام افراد شاخص در مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی
2. سلام اصلاحات به انتخابات با انتشار اولین بیانیه شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات
3. القای انشقاق در اردوگاه اصولگرایان با اعلام مخالفت فراکسیون رهروان ولایت با حضور در شورای ائتلاف اصولگرایان
4. بازتاب سخنان معاون اول قوه قضاییه مبنی بر اینکه منافقین خودیها را تحقیر و آنها را کلاغ میخوانند
5. آمادگی زنان اصلاحطلب برای حضور انتخابات مجلس دهم با نهضت ثبت نام حداکثری
6. حضور رییس مجلس فرانسه در تهران؛ درخواست برای رفع کدورتها میان تهران و پاریس با میانجیگری هاشمی رفسنجانی
7. تکذیب نامزدی فرزند رهبر معظم انقلاب اسلامی در مجلس خبرگان با تیتر « نجبای گریزان از قدرت»
8. فشار به وزارت کشور ؛ خبرسازی مبنی بر تغییر استانداران در آستانه انتخابات
9. حمایت از نامزدی روزنامهنگاران اصلاحطلب در مجلس شورای اسلامی
10. ترغیب فعالیت سیاسی دختران در تشکلهای دانشجویی کشور
11. بازتاب خبری روزنامه دولت از پرونده احسان مازندرانی از اعضای شبکه نفوذ و نقض حکم طاهری از گروه انحرافی حلقه عرفان
12 . احتمال حضور موسوی خوئینیها، مردخاکستری اصلاحات، و آیتالله محقق داماد در انتخابات مجلس خبرگان
·
اعتدالگرایی از بهارستان تا خبرگان!
«رقابت انتخاباتی در مجلس خبرگان سیاسی نیست.» این گزارهی همیشگی از سوی سیاستمداران کشور است؛ اما اصلاحطلبان خواهان تنش در انتخابات مجلس خبرگان هستند و از هماکنون رقابت خبرگان را به میدان برای اختلافات سیاسی خود با علما کرده اند و خواستار مجلس خبرگان اعتدالی هستند که این به معنای حضور اعضای تندرویی در این مجلس مهم است.
روزنامه آرمان امروز در همین راستا نوشت: « تا امروز تقریبا تكليف كانديداهاي مجلس خبرگان مشخص شده است، اگر چه تا امروز از سه ضلع اعتدال، آيتا... سيدحسن خميني به وزارت كشور رفته و ثبتنام كرده است اما مشخص است كه آيتا... هاشمي و حجتالاسلام حسن روحاني هم ظرف امروز و فردا براي نامنويسي اقدام خواهند كرد تا اين مثلث به بهترين نحو شكل بگيرد. اگرچه بيراه نيست كه حماسهسازان 24خرداد تمايل به نقشآفريني در مجلس خبرگان دارند اما بيش از آنها ملت هستند كه انتظار دارند اين اعتدالطلبان با ورود به مجلس خبرگان به دليل داشتن افكار جديد و روشن خود در كنار ديگر اعضاي خبرگان تحولآفرين شوند. البته پس از مشخص شدن تصميم سه ضلع اعتدال براي حضور در مجلس خبرگان بود كه ديگر روحانيون اعتدالي داراي انگيزهاي مضاعف براي حضور در انتخابات مجلس خبرگان شدند تا در خلق حماسه دوم داراي نقش باشند. ميانهروهايي مانند آيتا... امجد، آيتا... دستغيب، آيتا... بجنوردي، آيتا... اميني، آيتا... غرويان، آیتا...علوي و... همه به وزارت كشور رفتند تا حضورشان را ثبت كنند. حضور علماي ميانهرو در مجلس خبرگان سبب خواهد شد تا تصميمات اين مجلس بيش از گذشته رنگ اعتدال به خود گيرد، هر چند در تمام دورههاي اين مجلس عقلانيت و منطق شرط اول بوده اما با تزريق نیروی جوانی چون یادگار امام به اين مجلس و يادآوري انديشههاي امامخميني در تصميمات شاهد نتايج موثرتري خواهيم بود.»
تناقض آمریکایی
درحالی رئیس جمهور آمریکا طرح مجلس نمایندگان این کشور مبنی بر محدودیت برای سفر به ایران را در کنار سودان و عراق امضاء کرد که بسیاری از جمله جواد ظریف وزیر امور خارجه و علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس این مصوبه را نقض برجام دانستهاند.
اما آمریکاییها که در این روند خود برجام را با تحریمی تازه نقض کردهاند به وسیله نامهنگاری سعی کردند که موضوع را به گونهای ماست مالی کرده و جان کری با سیاست فریب برخلاف طرح سخن گفت و بیان داشت که«متعهديم كه براساس برجام مانعی برای منافع اقتصادی مشروع ایران ایجاد نشود.»
روزنامه اعتماد با عنوان تناقض آمریکایی به این عهده شکنی مردان کاخ سفید پرداخت و نوشت: « اين مساله با توجه به تلاشهاي دو سال اخير كنگره تا دندان مجهز به جمهوريخواهان نشان از عزم تندروهاي امريكايي براي تخريب روند تعامل پيرامون برجام ميان تهران و امريكا دارد؛ تندروهايي كه در سال ٢٠١٣ نتوانستند مانع از حصول توافق موقت ژنو شوند و در سال ٢٠١٤ هم نتوانستند با استفاده از تمام ابزارهاي اتهام زنيهاي منطقهاي و تخريب روند مذاكرات مانع از پيشروي ايران و جامعه جهاني در مسير توسل به ديپلماسي شوند و در نهايت با حصول برجام در ماه جولاي سال ٢٠١٥ هم عملا در وضعيت انجام شده قرار گرفته و تلاشهايشان با تصويب برجام در سنا به شكست منتهي شد. بر اين اساس اين بار همان تندروها به سبك و سياق گذشته بند ٢٠٣ كه كاملا بيربط به اصل لايحه بودجه است را در آن گنجانده و پيش بردند. »
روزنامه اعتماد البته بنا بر سخنان عراقچی سعی کرد که این مساله را یک موضوع داخلی و معطوف به طیف تندروهای آمریکایی قلمداد کند اما با توجه به اینکه امضای اوباما تایید کننده لازم الاجرا بودن این طرح است به نظر میرسد که بایستی نظری غیر از نظر این روزنامه را قبول کرد.