![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1394/10/5/1399799_873.jpg)
سیماس نیمرسانای اکسید فلزی مکمل درواقع یکی از ردههای اصلی مدارهای مجتمع محسوب میشود که در سال 1998 بهصورت حسگر ثبت تصویر جایگزین سیسی دی در دوربینهای دیجیتال شد و بعداً در ساخت میلیونها ریزپردازنده و حافظه در دنیای کامپیوتر بهصورت تراشههای سیماسی مورداستفاده قرار گرفت.
پروفسور کن شپارد، مدیر گروه تحقیقاتی مذکور در دانشگاه کلمبیا و تیم همراهش برای اولین بار توانستهاند تا پردازش بیولوژیکی را ایزوله کرده و از آن برای قدرت بخشیدن به مدار الکتریکی استفاده کنند و این مشابه تولید انرژی برای استفاده درگوشیها و رایانهها است.
آنها سیستمی مجهز به یک غشای دولایه لیپیدی (ترکیب آلی حاوی هیدروکربن در آب نامحلول و در حلال غیر قطبی محلول) حاوی یونهای طبیعی ابداع کردند تا از طریق آن بتوان به مولکولهای موجود بنام ATP (آدنوزین تری فسفات) برای اولین بار در جهان، قدرت و انرژی داد. ATP، کوانزیمی است که انرژی شیمیایی را بین سلولهای زنده منتقل میکند.
درواقع محققان غشای لیپیدی را به درون مدار الکتریکی سیماس دار متصل کرده و با پمپهای یونی، به آن قدرت دادند. پمپهای یونی نقشی شبیه ترانزیستور را ایفا میکنند. سیستم ابداعی درون یک آی سی نصبشده و برای ایجاد انرژی لازم درون پمپهای یونی روی مدار الکتریکی سوار میشوند.
![ساخت اولین تراشه رایانهای بیولوژیکی جهان ساخت اولین تراشه رایانهای بیولوژیکی جهان](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1394/10/5/1399804_355.jpg)