به گزارش مشرق، انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در حالی 7 اسفندماه همزمان با دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار میشود، که 801 نفر برای انتخابات خبرگان ثبتنام کردهاند و این تعداد نسبت به دوره چهارم این مجلس، افزایش 62 درصدی داشته است.
در دوره چهارم انتخابات خبرگان رهبری 493 نفر برای حضور در انتخابات خبرگان ثبتنام کرده بودند و این افزایش 62 درصدی نشاندهنده اهمیت انتخابات این دوره و جایگاه خبرگان در نظام جمهوری اسلامی است.
همچنین در دوره سوم خبرگان 396 نفر، در دوره دوم 180 نفر و در دوره اول نیز 168 نفر داوطلب نمایندگی مجلس خبرگان شدند.
مجلس خبرگان رهبری به موجب قانون اساسى، سه مسئولیت درباره رهبرى نظام از جمله «انتخاب»، «برکنارى» و «نظارت» را بر عهده دارد.
همچنین مجلس خبرگان از دو بخش هیأت رئیسه و کمیسیونها تشکیل مىشود که در ادامه عملکرد 6 کمیسیون در مجلس خبرگان رهبری آمده است:
1. کمیسیون آیین نامه (موضوع اصل 108 قانون اساسى)
به منظور بررسى و تدوین قوانین مربوط به خبرگان، از جمله انتخابات و آییننامه داخلى مجلس خبرگان، تشکیل مىشود و اعضاى اصلى آن، 11 نفر و اعضاى علىالبدل، چهار نفرند.
2. کمیسیون امور مالى و ادارى
به بررسى امور مالى و ادارى مجلس خبرگان مىپردازد، این کمیسیون داراى 9 عضو اصلى و سه عضو علىالبدل است.
3. کمیسیون اصل 107 و 109 قانون اساسى
به منظور آمادگى خبرگان براى اجراى اصل 107 و شناخت حدود و شرایط مذکور در اصل پنجم و 109 قانون اساسى است و کمیسیونى مرکّب از 11 نفر عضو اصلى و چهار نفر عضو علىالبدل، تشکیل مىشود تا درباره همه موارد مربوط به شرایط و صفات رهبر و در باره همه کسانى که در مظانّ رهبرى قرار دارند، تحقیق و بررسى به عمل آورد و نتایج آن را به هیأت رئیسه ارائه کند.
گزارش این کمیسیون، سرّى تلقى مىشود و به صورت اسناد طبقهبندى شده، حفاظت مىشود و بدون تصویب مجلس خبرگان، در اختیار دیگرى قرار نمىگیرد، مگر رهبرى، که عنداللزوم به اطّلاع وى مىرسد.
4. کمیسیون سیاسى - اجتماعى
به منظور آگاهى مستمر اعضاى مجلس خبرگان از تحوّلات مهمِّ داخلى و جهانى، به ویژه در زمینه مسائل سیاسى، فرهنگى، مدیریّتى، امنیّتى و اقتصادى تشکیل مىشود و موظَّف است با تشکیل جلسات با حضور نخبگان و مسئولان امور سیاسى، امنیّتى، فرهنگى، اقتصادى، اجتماعى، مسائل مهم داخلى و جهانى را که به نحوى، به انجام وظایف خبرگان، به ویژه وظایف مذکور در اصول 107 و 109 قانون اساسى، مربوط مىشود، مورد بررسى قرار دهد و گزارش آن را به هیأت رئیسه تقدیم کند تا در اوّلین اجلاسیّه خبرگان، به اطّلاع اعضا برسد.
5. کمیسیون تحقیق (موضوع اصل 111 قانون اساسى)
به منظور اجراى اصل 111 قانون اساسى و براى نظارت بر استمرار شرایطى که در اصل پنجم و 109 قانون اساسى براى رهبرى ذکر شده است و تصمیمگیرى در موارد فقدان آن، تشکیل مىشود.
6. کمیسیون بررسى راههاى پاسدارى و حراست از ولایت فقیه
به منظور بررسى راههاى مناسبِ پاسدارى و حراست از ولایت فقیه تشکیل میشود. تحقیق و پژوهش در موضوع حکومت اسلامى، بالاخص ولایت فقیه، تألیف و نشر آن به صورتهاى مناسب و پاسخ به شبهات؛ معرّفى ولایت فقیه در مجامع علمى داخل و خارج کشور و در سطح عموم مردم؛ بررسى شیوههاى مناسب تدریس و ترویج اندیشه حکومت اسلامى و ولایتفقیه در سطوح مختلف تحصیلى دانشآموزان و دانشجویان و نیز در سطح رسانههاى عمومى، خصوصاً صدا و سیما و ارائه راهکارهاى مناسب به هیأت رئیسه مجلس خبرگان از جمله وظایف این کمیسیون است.