کد خبر 514813
تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۷

نویسنده و پژوهشگر سیره نبوی(ص) بر پرهیز از تندروی‌های مذهبی تأکید کرد و گفت: خوشبختانه در سال‌های اخیر جریانات انحرافی و بدعت‌های لندنی از جمله عیدالزهرا کنترل شده است.

 به گزارش مشرق، هفدهم ربیع الاول مصادف است با میلاد پیامبر اعظم حضرت محمد مصطفی(ص) و روز اخلاق و مهرورزی. به همین مناسبت درباره سیره نبوی و بحث وحدت در اندیشه پیامبر و نیازهای دنیای امروز به وحدت با «احمدعلی طاهری»،عضو موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی گفت‌وگو کردیم.

مقدمتاً توضیحاتی درباره وحدت در سیره نبوی بفرمایید.

-اگر بر بحث وحدت در اندیشه پیامبر (ص) تمرکز کنیم باید گفت که در آن دوره مسلمانانی که ولی امر و حاکمیت اسلام را پذیرفته بودند اگر دچار اختلافی هر چند جزئی هم می‌شدند با رجوع به خود پیامبر (ص) آن را رفع می‌کردند، منتها خود پیغمبر (ص) براساس قرآن کریم روح وحدت و انسانیت را در وجود مردم بیدار کرد حتی با یهودیان و دیگر ادیان نیز صحبت کرد و براساس وجه اشتراکات با اهل کتاب آنها را به وحدت دعوت کرد.

متأسفانه در عصر حاضر مسلمانانی را مشاهده می‌کنیم که در اثر اختلافاتی ناشی از برداشت‌های غلط، دچار تفرقه و شکاف شده‌اند و هر روز هم به این اختلافات دامن می‌زنند تا جایی که گروهک‌های تروریستی از این شرایط استفاده کرده و خود را داعیه دار اسلام جا زده‌اند و دست به اعمال خشونت آمیز علیه مردم می‌زنند.

مهمترین راهکارهای دستیابی به وحدت در دنیای امروز با توجه به سیره نبوی چیست؟

-یکی از مهمترین کارها از یک سو تبیین عوامل وحدت و از سوی دیگر رفع اسباب اختلاف است. اما مهمترین عوامل وحدت پافشاری بر مشترکات مسلمانان از جمله قبله، قرآن و پیغمبر (ص) است که شاید بتوان گفت 90 درصد عقاید و رفتار ما در این حوزه با یکدیگر مشترک است و اختلافات بسیار جزئی است که به دلائلی از جمله جهل و عدم شناخت مسلمانان از یکدیگر پدید آمده است  بنابراین باید بتوانیم همدیگر را بشناسیم و تلاش کنیم نقاط ضعفی را که دشمنان پیدا کرده‌اند، رفع کنیم.

به عنوان یک فرد متعهد دینی عرض می‌کنم که برخی حرف‌هایی که در قرون گذشته از جمله قرن دوم و سوم اسلام زده شده یک نویسنده‌ای علیه شیعه اینها را نوشته و سایرین هم آن را کپی برداری کرده‌اند و بدون مدرک نقل کردند نمونه‌های بسیاری از اینها را در کتب خود شخصا ارائه کرده‌ام.

دیگر عامل دستیابی به وحدت نیز که امروز بسیار برجسته شده است، حضور دشمنانان مسلمانان است که اختلافات را دامن می‌زنند بنابراین در رفع اختلافات نباید به دنبال این باشیم که عقاید هم را مخلوط کنیم منتها باید به مشترکات تمرکز کنیم، دشمنان امروز اسلام قرآن و قبله و هسته مرکزی اسلام را هدف قرار داده‌اند اینها را باید بشناسیم منتها یکی از این مهمترین محورها، توجه به مودت و محبت و علاقه به اهل بیت (ع) بین مسلمانان است.

متأسفانه آن اندازه که ما باید به تولی و دوستی توجه داشته باشیم تمرکز را بر تبری و دشمنی گذاشته‌ایم، و دشمنان هم از این امر سوءاستفاده می‌کنند. درحالیکه امام رضا (ع) می‌فرمایند: اگر مردم فقط زیبایی‌های کلام ما را می‌فهمیدند، از ما اطاعت می‌کردند.

وظیفه اصلی ما امروز به عنوان مسلمان چیست؟ چطور باید وحدت را ترویج دهیم؟

-دو کار اساسی امروز باید در عرض و همزمان با هم انجام دهیم نخست به بیداری مسلمانان توجه کنیم و دوم مذاهب اسلامی را به یکدیگر بشناسانیم بسیاری از طرفداران مذاهب هستند که به دلیل عدم شناخت اختلاف افکنی می‌کنند، بسیاری از اینها را به واقع در مسافرت‌های داخلی و خارجی خودم تجربه کردم که بر اثر عدم شناخت مردم از هم فاصله گرفته‌اند و دچار اختلاف شده‌اند.

بنابراین باید اطلاع رسانی و آگاهی رسانی را به ویژه با معرفی مذهب شیعه و اهل بیت (ع) بیشتر و از افراط گرایی و تندرویی جلوگیری کنیم . جمهوری اسلامی این روزها براساس شعار سیره و روش عملی پیامبر(ص) تلاش می‌کند بین مسلمانان سراسر دنیا وحدت ایجاد کند تا آنها بتوانند زندگی مسالمت آمیزی با یکدیگر داشته و در مقابل دشمنان بایستند. مذاهب اهل سنت و شیعه نیز باید همدیگر را بپذیرند اما متاسفانه مشاهده می کنیم در مقام عملی گاهی این اتفاق نمی افتد. عقاید شیعه و سنی باید برای یکدیگر قابل تحمل باشد و مسلمانان در مقابل نظرات یکدیگر توهین و تحقیر نکنند.

خوشبختانه در این سال‌ها مشاهده کردیم که جریانات انحرافی از جمله عیدالزهرا کنترل شده با وجود اینکه در برخی شبکه‌ها از انگلستان و دیگر کشورها به نام شیعه چنین مسائلی ترویج می‌شد اما با تأکیدات رهبری و علما از این عوامل اختلاف جلوگیری شده است.

بنابراین انسان‌ها شیفته فضائل هستند ما اگر بتوانیم فضائل اهل بیت (ع) را ترویج دهیم به موفقیت رسیده‌ایم.

بحث رحمت و مودت پیامبر مطرح است و این روزها می‌بینیم که گروه‌های تروریستی به نام اسلام فجایع زیادی را در دنیا ایجاد کرده‌اند در زمینه خلق آثار مختلف تألیف و ترجمه چه اندازه برای شناخت صحیح پیامبر (ص) در دنیا کار کرده‌ایم؟

-نخستین نکته این است که باید تلاش کنیم اهل بیت (ع) و پیغمبر (ص) را به درستی به جهانیان معرفی کنیم از تندرویی‌ها پرهیز کنیم و خشونت را کنار بگذاریم پیغمبر رحمة للعالمین است و نمونه‌های این رحمت فراوان است.

در حوزه نشر کار زیادی داریم متأسفانه کتبی که تاکنون نوشته شده برای دنیا کفایت نمی‌کند به غیر از کتاب‌های علامه عسکری و چند اثر دیگر برای همه مناسب نیست و باید بیشتر کار کنیم امروز بسیاری از داستان‌های قرآنی است که جنبه مناظره و کار دارد اینها را باید مورد توجه قرار دهیم و مدام به سراغ تبری نرویم!

سالهاست کنفرانس‌های متعدد در زمینه وحدت برگزار می‌کنند علمای کشورهای مختلف را هم دعوت می‌کنند اما آنچه می‌بینیم اختلاف بیشتر در جهان اسلام است. راهکار چیست؟

- گاهی دیده می‌شود که برخی سخنرانی‌ها ناشیانه صورت گرفته و همه چیز را بر باد می‌دهد و دشمنان از اینها استفاده می‌کنند، اولا باید عموم مسلمانان را آگاه سازیم نه اینکه تنها یک عده خاص و دوم اینکه آن را به گوش جهان برسانیم.
منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس